[]

plak ses kalitesi

pakların ses kaliteleri cidden denildiği kadar iyi midir?

cd ya da flac'a göre ne gibi artıları eksileri vardır?


 
audiofil degilsen, kulakların ciddi derecede hassas değilse pek farkedeceğini sanmıyorum.

digital ses ile analog ses konusunu araştır bi de.
  • bryan fury  (01.02.10 11:31:15) 
dijital sesler yani flac vs. daha iyidir kesinlikle. he plagın ruhu vardır falan derseniz anlarımda ses kalitesi olarak daha iyi değil.

en azından derste bize böyle öğrettiler.
  • rurouni  (01.02.10 11:51:52) 
arada şöyle bir fark var: plaklar analog kaynaklardır. ama flac wav falan bunların hepsi dijital kaynaklardır. yani müzik icra edilirken analog bir biçimde oluşur daha sonra bunu bilgisayar vasıtasıyla 101010lara çeviririz. dinleneceği zaman da dijital veriler analoga çevirilir. plaklarda ise kayıt hep analog olduğu için çevirime falan gerek kalmaz. hi-fi'de olay müziğin aslını olabildiğince az değiştirmek olduğu için plaklar daha makbüldür. olayın teorik açıklaması bu...

pratikte bir fark duymak için de en azından ortalama bir sistemde ikisini karşılıklı dinlemeniz gerekiyor. benim plakları cd'ye tercih etmemin sebebi müziğin daha canlı ve sıcak gelmesi. plak dinlerken yanımda çalınıyormuş yanılgısını daha güçlü hissediyorum, o yüzden plak...

bu arada flac kayıtlar ile plakları karşılaştırmak doğru değil. flac az da olsa yine de sıkıştırılmış bir kaynaktır. ya cd ya da wave dosyaları plak ile karşılaştırılabilir.
  • espandon  (01.02.10 12:28:00) 
flac her ne kadar sıkıstırılmıs da olsa "lossles" dir, audio ile aynı kalitededir. ape var bi de. o da aynısı. sıkıstırılmıs olması kayıplı olacagı anlamına gelmıyor.


  • bryan fury  (01.02.10 12:43:40) 
dijital kayıtlar farklı örnekleme aralıklarına göre 1 ve 0 lar kullanılarak kodlanır. farklı bitrate ve sampling değerleri kullanılarak farklı çözünürlükte sesler elde edilir. Yani işin aslı dijital kayıtlar milisaniyelik parçaların birleşimidir, ve bu parçalar genellikle 16 ya da 24 bit ile kodlanırlar. Tabi beynimiz bu küçük parçaların ayrı olduğunu anlayamaz, biz akıcı bişekilde duyarız.

Analog tape ya da plaklarda ise böyle bir durum yoktur. Analog kayıt gerçek sesin sıkıştırılmamış bir kopyasıdır. Yani dijital kayıtlarda ister 16 bit ister 24 bit olsun ulaşılmaya çalışılan şey analog kaydın dijital ortamda kodlanmış bir kopyasını oluşturmaktır. Fakat şöyle düşünebilirsiniz ii de 24 bit böyle oluyoken neden 32 bit daha iyi olmasın ya da 256 bit ... yani her zaman analog sese daha yakın bir çözünürlük değeri olacaktır.

Tabi önemli olan insan kulağının algısı olduğu için şu an ki cd formatı ya da wave formatı oldukça yeterlidir. Fakat güzel bir sistemde yapacağınız karşılaştırmada görürsünüz ki analog bir duyum daha geniş dinamik aralığa sahiptir. Bugün hala bazı müzisyenler bu geniş dinamik alandan faydalanarak mix yapmak için makara bantlara kayıt yapmaktalar.

İşin özeti; dinleyici olarak eğer çok iyi bir analog sisteminiz, plak iğneniz, amfilibikatörünüz, monitörleriniz vs yoksa farkı anlayamazsınız.
  • johan sebastian  (01.02.10 13:02:58) 
@buryan

flac ile wave arasındaki farkı ben duyamıyorum. yani önceki mesajdaki son paragraf flac'ın waveden ses kalitesi bakımından geride olduğu anlamına gelmiyor. zaten ben de en çok flac, ape ya da ogg dinliyorum. ama teknik bir karşılaştırma yapılacaksa bunun elma ile elma arasında olması gerekiyor, o yüzden öyle diyorum.
  • espandon  (01.02.10 13:04:46) 
Müziğin aslını olabildiğince az değiştirmek istediğinizde plak pek mantıklı bir seçim değil. Basım ve çalım esnasında karşılaşılan mekanik limitlerden dolayı plak ciddi bir mastering aşamasından geçer. CD'nin üstüne kafanıza eseni yazabilirken, plak için ham materyalin büyük ölçüde değiştirilmesi gerekir. Çalım esnasında da turntable dan iğneye çok büyük farklar vardır. Dijital audio çalarların kenddi aralarındaki fark çok çok çok daha azdır.

Plak ile iliştirilen hiss, rubmle, wobble, pop&click gibi sorunlar medyanın suçu olmasada bunları aşabilmek için kullanılan ekipmana çok ciddi paralar harcamak gerekiyor, plaklarıda çok özenli kullanmak.

Dijital kayıtlar her ne kadar "küçük parçacıklar" halinde kaydedilse de (milisaniyenin altındadır bu parçacıkların aralıkları örnek 44.1khz örnekleme için 22.675 mikrosaniye)
bu parçacıkları birleştiren beynimiz değil, dac adı verilen dijital den anologa çevirici konventördür. Interpolasyon ile bu parçaların arası birleştirilir ve kesintisiz bir elektrik sinyaline dönüştürülür.

Plakların dinamik alanlarının cd den daha iyi olduğu da yalandır. Çok çok iyi bir plak/plak çalar kombinasyonu ile standart bir cd çalar dinamik alan hususunda kafa kafaya yarışacaktır. SACD, DVD-Audio ve benzeri 24 bit çözünürlükte bir dijital kaynak ile yarışması mümkün değildir. Benzer bir şekilde günümüzde halen makara bantlara kayıt yapan müzisyenlerin çoğunluğu bant'ı dinamik alanları sebebiyle değil, karakteristik özellikleri yüzünden tercih ederler (tape compression).

Plak severlerin plak sesini cd den daha fazla beğenmelerinin /üstün bulmalarının teknik kalite üstünlüğü gibi bir dayanağı yoktur.
  • skatheist  (01.02.10 21:10:43) 
açıkçası plak işin romantizm kısmıdır. flac'e veya herhangi bir lossless formata göre kesinlikle bir artısı yoktur ve çok daha kolay bozulabilir. örneğin bir ssd'de depolanmış bir flac ile normal bir plağın ses kalitesini sürekli kullanımdan belirli bir süre sonra karşılaştırırsak flac dosyasının aynı kaldığını fakat plağın zamanla eskimiş olduğunu görürüz. onun dışında plaktan müzik dinlemek bir ritüeldir, bakımını yapmak vs. gerekir, bir nevi uğraştır, hayatınızda bir yer kaplar(plak aramak-bulmak vs.), sosyal ilişkilerinizi arttırır(diğer koleksiyoncularla tanışmak vs.) ve bu yüzden tercih edilir. Dijital ses ise iki tık ötenizdedir, downloadliste eklenir, iner, çift tıklanıp dinlenir biter.

amacınız kaliteli müzik dinlemekse dijital ses, amacınız romantizm ise plak diyorum.
çok uzattım kusura bakmayın :).
  • neron  (02.02.10 03:42:47) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.