[]

Elif ismi hakkında

Elif ismi size dini bir isim gibi geliyor mu? Kübra Büşra gibi dini isim kategorisine koyuyor musunuz? Bugün bir arkadaşla bu konu hakkında konuştuk ve arkadaşım dedi ki, ' ben kızım olursa ona asla elif Büşra kübra ecrin gibi dini isimler koymam' dedi. Ben de elif ismini çok severim ve asla özellikle dini muhafazakar kesim tarafından kullanıldığını görmedim. Elif isminin zengin fakir genç yaşlı modern muhafazakar her kesim tarafından kullanıldığını Büşra kübra gibi isimler kategorisine asla koyulamayacağını söyledim. Dini muhafazakar kesim de kullanabilir ama birçok modern hatta sosyetik kesimde de bu ismi gördüm. Oysa Kuran'da geçtiğini dini isim olduğunu vs söyledi bu bana çok saçma geldi Arapça kökenli olması illa dini olması anlamında mı ? Cevapları arkadaşa da göstericem. Siz elif ismini dini bir isim olarak algılıyor musunuz, bu isme sahip olanlara ve ailesine dincidir bunlar diye yaklaşıyor musunuz ne düşünüyorsunuz?




 
Evet


  • terra rossa mia  (29.09.17 15:22:54) 
En yakın arkadaşım Elif olduğu ve ailesi de muhafazakarın tam tersi olduğu için hiç aklıma gelmiyor öyle olması. Elif bu yeni nesil muhafazakar isimler çıkmadan çok önce de vardı, ondan herhalde.


  • whoosie  (29.09.17 15:23:01) 
ben elif ismini cok severim, arap alfabesinin ilk harfi oldugunu biliyorum fakat bana hic dini cagrisim yapmiyor. uzun ince kiz gibi baska anlamlari da var zaten. tanidigim eliflerin cogunun ailesi muhafazakar aileler degiller.


  • evde liyakat kalmamis  (29.09.17 15:27:35) 
herhangi bir isme bakarak bir yargıda bulunmadığım için elif ismi için de şöyle geliyor diyemeyeceğim. yani isim bu. ayrıca arapça yazılmış bir kitap var ortada. bir sürü başka kelime de geçiyor orada. böyle bakmak bana hatalı geliyor.

bir isme sahip diye birine, bu kesin böyledir gibi bir yaklaşımda bulunmuyorum. çocuk kendi seçmiyor bu ismi sonuçta. ayrıca ailesine de böyle bir yaklaşımda bulunmuyorum. isim değil yani önemli olan. bu yaklaşımı da çok sığ buldum açıkçası.
  • windowsguvenlikduvari  (29.09.17 15:28:11 ~ 15:28:29) 
Ben Elif'i dini isim kategorisinde kabul ediyorum.


  • battal gemalmaz  (29.09.17 15:28:32) 
Tanıdığım bir Elif (muhafazakâr olmayan bir ailenin kızı) bile "ne kadar mübarek bir ismim var" diye geyik yapıyor.
He kuranda isim olarak geçmiyor sanırım ama "bir" anlamına geldiği, Arap alfabesinin ilk harfi olduğu vs için yine önemli (yani sembolik bir değeri var falan) ve bence de Arap kökenli isim=muhafazakâr isim.

  • kobuzchu kiz  (29.09.17 15:29:14 ~ 15:30:46) 
elif ismi dini bir isimdir demek aslında pek doğru değil.

kuranı kerim orijinali arapça olduğu için arapçada geçen bir harf sadece.

çağrışımı konusunda haklısınız ama kübra büşra kadar da oooo muhafazakar değil.
  • eeb  (29.09.17 15:31:39) 
eskiden dini isim değildi ama artık dini isim.


  • sta  (29.09.17 15:44:33) 
@sta neden öyle dedin?


  • limoncello  (29.09.17 15:46:43) 
evet dini bir isim. elif, zeynep, merve bunlar hep arapça'dan geçmiş islami kökenleri olan isimler. muhafazakar olmayan 1 elif varsa 10 tane muhafazar elif var. ama baktığında islami kökenden gelmeyen isim az zaten.


  • pinkpeony  (29.09.17 15:47:05 ~ 15:47:34) 
bu saydığın isimlerin hepsi muhafazakar olmayan aileler tarafından da kızlarına koyulan isimler ama dini isim olduğu gerçeğini değiştirmiyor, dini isim koymak istemiyosan koymamalısın yani. ailesi dincidir diye düşünmem direk ama öyle dini hayatına hiç karıştırmayan bi aile olmadığını islamın az da olsa sözünün geçtiği bi aile olduğunu anlarım ki zaten ülkedeki ailelerin büyük bölümü bu kategoride. sümeyye, rümeysa gibi sadece muhafazakar ailelerin koyduğu dini isimler var bi de onlar ayrı direk yobaz yaftası oluşuyor kafamda.


  • semaforo de medianoche  (29.09.17 15:54:41) 
Evet ama Kübra, Büşra kadar değil sanki.


  • pamuk helvalar cebe  (29.09.17 16:09:33) 
Elif baya bi türk ismi yalnız. Yani arapça olabilir ama, ayşe esra falan gibi arapların kullandığı bir isim değil.


  • noluyo yaa  (29.09.17 16:11:03) 
Elif bana zeynep ayşe Esra gibi isimler kategorisinde klasik bir isim. Bu isimler de Arapça kökenli ama zeynep Esra ayşe diyince dini isim geliyor mu, pek değil. 10u muhafazakar 1i modern olduğunu da düşünmüyorum hatta tam tersi
Dini değil klasik isim

  • limoncello  (29.09.17 16:27:40) 
Ben o isimlilerle arkadas bile olmuyorum diyordum. Birgun is yerine Ismail diye biri geldi. Solcu, gay, Alevi falan cok sasirdim. Adami sevdim.


  • Traveller  (29.09.17 16:30:12) 
ben algılamıyorum.

hatta kübra, büşra, merve gibi isimlere sahip olanları da muhafazakar diye nitelendirmiyorum hemen. gayet de zıttı olabiliyor. muhtelif sebepleri olabilir bu isimlerin koyulmasının. yine de, bu önyargının haklı olduğunu iddia etmek için yeteri kadar örnek sunulabilir.

arapça'dan gelen her ismin islami bir kaygı yaşadığının düşünülmesi doğru değil. islamiyet'ten önce de arapça isimler vardı. kuran'dan önce de arapça kullanılıyordu.

mesela zeynep sözcüğü değerli bir taş anlamına gelir.

arapça kökenli isim =/= islami isim.
  • dahinnotha  (29.09.17 16:39:53) 
Elif eskiden dini isim çağrışımı yapmazdı, Ayşe Fatma'ya göre daha modern isim olarak algılanırdı. Şimdi dinci ismi olarak algılanabilir.

Elif arap alfabesinin ilk harfinin adı olmanın dışında islamla bağı olan bi isim değil bildiğim kadarıyla.
Yabancı olmayan, tanıdık, dost anlamında olan ülfet kelimesinden türeyen bir isim. Bu anlamların "daha bi" "en" olma ifadesidir esasen Elif.
Mecazen de ince ve uzun anlamında kullanılır.

Demezsem olmaz editi: Bir de vakti zamanında Karacaoğlan'a o güzel dizeleri yazdırmış bir hatunun adıdır tabii.
www.youtube.com
  • hayat aklini konusacak bir filozof uret  (29.09.17 16:57:55 ~ 17:16:36) 
ilk harf yahu. kübra ve büşadan daha dini bi isim.


  • elorelia  (29.09.17 18:01:27) 
Harika bir isim. Dini çağrışım bende yapmıyor


  • EasyTiger  (29.09.17 18:06:05) 
ailesi illa dincidir demiyorum ama orta derece muhafazakar olmayan ailelerden dahi elif ismi çıkmıyor. büyük çoğunluğu da muhafazakar hatta.


  • cabiday  (29.09.17 18:08:37) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.