prag ve budapeşte çok avrupa başkenti tadı vermez, hedefinizi barselona paris koyduysanız küçük gelir, sakin gelir. evet oraların masrafı yüksek olur ama yaşayacağınız tecrübeler, göreceğiniz şeyler de ona göre değişir. nispeten ucuz madrid diyebiliriz barcelona'nın muadiline, paris içinse roma diyebiliriz.
ben olsam bütçeyi zorlar paris'e giderdim. barselona da iyi ama paris daha kaotik megakent kıvamında, istanbul'da yaşamaya alışıksanız paris güzel gelir. paris daha çok avrupa'dır, barselona daha çok akdeniz'dir. paris'in sidik kokulu sokakları açıkhava müzesi beklentisindeki insanlarca yadırganıyor ama binbir çeşit insanın yaşadığı büyük şehir duygusunu da çok güzel hissettiriyor, ki paris'in açıkhava müzesi kıvamında bölgeleri de var.
barselona bana yapay geliyor, normalde akdeniz kültürü severim ama o düzenli yolları, cetvelle çizilmiş caddeleri hep aynı yerde dolaşıyormuş hissi yarattı. tabii merkezindeki barri gotic tam bir açıkhava müzesi ama paris'tekiler kadar geniş değil.
karar vermenin bir diğer yolu da iki şehirdeki önemli yapıları listeleyin. kim hangilerini daha çok görmek istiyor seçsin, çoğunluğa göre o şehre gidin.
edit: barselona'da da paris'te de ucuz konaklama seçenekleri var ama iyi araştırmak lazım, illa ki gecelik kişi başı 50 avro verecek değilsiniz. gideceğiniz döneme göre değişkenlik gösterir ama hostelde kalmak en ucuz ve rahat seçenek. kalabalık olduğunuz için airbnb de kovalayabilirsiniz, hele ki biraz uzun kalacaksanız daha bile avantajlı olabilir.
0