[]

domain sistemi nasıl işliyor?

bakıyorum alınmış bazı alan adlarına. site yok. ama duruyor öyle. bu arkadaş boşuna domain ve hosting parası mı ödüyor şimdi?

bu domainler boşa düşüyor mu? ne zaman düşüyor?

bir de mark zuckerberg facebook'u kurdu ya, basit bir site olarak. sonra site aldı yürüdü ama ismi yine facebook olacak. domain alınan firma demiyor mu kardeşim sen çok büyüdün artık bu isimden bize de çok para vermen lazım. fiyat neye göre değişiyor yani.

 
www.isimtescil.net

edit: 2. sorun öyle bir şey imkansız. domain firması bile tutan büyük bir firmanın yan isimlerini alamaz. elinden alır. amerika'da virtual works isimli firma vw domainini almak istemiş, almış da ama wolkswagen mahkeme kararıyla domaini kendine kayıt ettirmiş.

www.turk-internet.com
  • blue eyes white dragon  (20.09.17 21:28:42 ~ 21:32:05) 
Boşta duran domain hosting parası ödemez. %99u satılmak için alınmıştır.


  • Depik  (20.09.17 21:29:08) 
-bu arkadaş boşuna domain ve hosting parası mı ödüyor şimdi?
-hosting odemiyordur belki ama domain oduyor.

-bu domainler boşa düşüyor mu? ne zaman düşüyor?
-sureli aliniyorlar, whois kaydinda ne zaman bosa cikacagi gozukur.

-domain alınan firma demiyor mu kardeşim sen çok büyüdün artık bu isimden bize de çok para vermen lazım. fiyat neye göre değişiyor yani.
-bunu bilemedim :)
  • fakyoras  (20.09.17 21:29:21) 
Hosting almak zorunda degiller. Domain ücretini ödüyorlar sadece. Bu isin ticareti var. Milyonlarca liraya satilan domainler var. Bu isin yatirimcisi da var yani. Arsa alir gibi degerlenir diye domain aliyor insanlar ve yillarca ellerinde tutuyorlar


  • veritaslibertas  (20.09.17 21:31:53) 
domainde ilk gelen alır kuralı işler. ilk kim parasını öder alırsa domain o kişi üzerine kayıtlı kalır. domaini ne kadar süreyle aldığına bağlı olarak değişir. domain ticareti ise başka bir olay. satın alınan domainler değerlendiğinde satılır. örneğin garanti.com adresi zamanında başka bir kişi tarafından alınmıştı. garanti bankası .com.tr kullanıyordu fakat insanlar sık sık karıştırdığı için çuvalla para ödeyerek domain sahibinden satın aldılar. bir çok domain tüccarı da bu mantıkla alır ve bekler. hostinge yönlendirmesi gerekmez.

www.whois.com üzerinden sorgulama yaptırabilirsin. karşına çıkan bilgilerde ne zaman kayıt edildiği ve süresinin ne zaman dolacağı gibi bilgilerle birlikte kayıt eden kişinin bilgileri yer alır. senelik 2 dolara domain kayıdı yapan firmalar var. o yüzden popüler olabileceğini düşünülen bir domaine 20 dolar verip 10 yıl elinde tutmak pek kötü bir yatırım değil.

facebook örneğindeki konu ise saçma. kayıt yapan firma sadece kayıttan mesuldür. her hangi bir hakkı yoktur. türkiye'de .com.tr uzantısını alabilmek için domain ile uyuşan bir markaya sahip olmanız gerekiyor. marka tescil veya marka tescil başvuru belgesi olmadan kayıt edilmiyor.
  • shinigami ryuk  (21.09.17 00:10:43) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.