[]

babanın çalışmak istememesi

şimdi biz hiçbir zaman için durumu iyi olan bir aile olmadık. senelerce tek kuruş almadan gerek gecenin bir saatine kadar garsonluk yaparak gerek freelance işler alarak, kyk ile okuyan bir öğrenci oldum. babam da yaklaşık 3 sene önce emekli oldu ve daha bu sene 49 yaşında. yani yaşlı olmadığı halde, evde 4 kişi yaşadığımız halde inatla iş bakıp bulup çalışmıyor. esas mesleği grafikerlik ve "artık bıktım sıkıldım daha da yapmam" diyip seneler önce kestirip attı. ev sahibimiz bu sene kiramızı 1750 yapmak istiyor ve kardeşimin okuluna yakın + seneye teog senesi diye uzak bir yere de gidemiyoruz. bir iki yakın çevreden ev baktık ama içi sığılacak gibi değil. en son "ikiniz bir odaya sıkışın" gibi bir şey dediler ki kardeşim 12 yaşında, erkek ben de 23 yaşında bir kadınım. erkek arkadaşımla eve çıkma gibi bir durumumuz vardı ama seneye yüksek lisansa gitme ihtimali olduğu için 1 senelik ev açmamaya karar verdik. en son iş "tamam zam yapılınca üstünü ben veririm o zaman nasıl küçücük eve sığalım ki?" dememle kapandı bu şekilde kabul edildi. saçma sapan bir yerde oturmaktansa hayatımda gireceğim işten sahip olacağım ilk adam gibi paranın bir kısmını vermeyi kabul ettim ama bana ters gelen şey durup da " yav biz de çalışsak" demiyor olmaları. insanların ana babaları senelerce kaç yaşlarına kadar çalışıyorlar. hani bir bıkkınlık olabilir iyi hoş da, olmuyor işte emekli maaşıyla 4 kişi yaşayamıyor ki.

ben mi haksızım yani bu durumda? "eşek olma da çalış yardım et" mi diyorsunuz? biraz para biriktirip euro alıp 1-2 seneye yüksek yapma niyetim vardı mesela. ya da yani cidden hayatımda ilk defa elime geçen para o kadar büyük olacağı için (istanbul gibi bir yerde senelerce ayda 200 liraya yaşadım) tadını çıkartmak istemiştim. hem sinirli hem de üzgünüm gerçekten.


 
Baban sorumsuz davraniyor o bir gercek. Isi de grafikerlikmis yani masa basi is evden bile is bulabilir. Annen bir sey demiyor mu bu duruma?

Ayrica bu ay icin yapabilecegi en yuksek zam orani 10.86 yanlis hatirlamiyorsam ev sahibinizin. Daha fazla mi zam yapmak istiyor?
  • floydian  (09.09.17 22:41:14) 
Belki başka bir sıkıntısı vardır. Size söylemediği. Oturup konuşmak lazım.


  • komando kani var bende  (09.09.17 23:00:58) 
oturup sakince konuşmak lazım. komandonun dediği gibi başka bir problemi olabilir. sizlere söylemekten çekiniyor olabilir. bıktım,sıkıldım lafının altında farklı problemler olabilir.

"sen niye çalışmıyorsun" şeklinde yargılama yapmadan konuşmak lazım.
  • mahone  (09.09.17 23:05:51) 
@floydian çok kavgaları oldu hatta iş ayrılmaya bile geldi bir ara. annem de ben doğduktan sonra işten çıkmış bir daha da giremedi sonra yaş dedi, köreldim dedi vs.

ya ben de dedim anneme %25 zam istiyormuş yılbaşında oran olarak aslında kanunen bir miktarı var onun ama annem de kocası ve oğlu avukat onun, dava açın madem öyle değer biçtirin falan diyecek dedi. ev sahibi 85 yaşında mı ne bir kadın. hayatımda gördüğüm en paragöz insan sanırım.
  • dedi ayca  (09.09.17 23:06:09) 
eğer 10 yıldır orada oturmuyorsanız(yıldan emin değilim ama 10 diye hatırlıyorum) evden de çıkaramaz, daha fazla zam da yapamaz. paşa paşa parasını gönderir oturmaya devam edersiniz hiçbir şey olmamış gibi.

yüzde 25 zam çok fahiş bir oran. isterse bütün sülalesi avukat olsun yasalar belli.
  • floydian  (09.09.17 23:13:06) 
@komando kani var bende yani sıkıntısı yok bence. üniversite mezunu falan değil babam, alaylı olarak yetişmiş mesleğin içersinde. ben 3-4 yaşına gelene kadar çok iyi paralar kazanmış ama sonra hem sektör yavaştan değişmiş, hem işler işte. ben hatırlıyorum para alamıyordu, abuk subuk insanlarla çalışıyordu vs. en son doğan egmont'ta çalışıyordu işte adam 7-8 dergi yapıp 2bin küsür maaş alıyordu. hem üni.mezunu olmadığı için büyük paralar kazanamadı, hem de üni mezunu olan tipik concon insanlar yüzünden fenalık geçirdi. anlattığı insanlara ben bile tilt olurken, bu yaşta onun da tahammül edememesi çok normal diye düşünüyorum. son senesinde artık senelerce masa başı çalışmaktan kolunu arkaya atamaz hale gelmişti, fizik tedaviye gitti senelerce, hala her sabah hareketlerini yapıyor. bunları savunmak için demiyorum ben sadece durumunu anladığımı belirtmek istiyorum ama iki çocuğu varsa bir insanın bilmiyorum yani biraz harekete geçebilir bence. ben bile alanım farklı olmasına rağmen freelance grafik işlerinden 500-600 kazandığımı biliyorum. öyle bir miktar bile rahatlatır diye düşünüyorum ama kovalamıyor kesinlikle.
annemle olan kavgalarından sonra da annem diyordu "zorla çalış mı diyeyim napayım ben" diye. anneme de kızıyorum sırf beni yuvaya veremedi diye (sebebi de "ay burada merdiven var düşer", "ay çocuğu döverler mi", "ay gazı açıp çocukları uyutuyorlarmış", "ya deprem olsa, bina sağlam değildir kesin" falan gibi şeyler...) işini bırakmak zorunda kalmış, bırakış o bırakış. etrafımda anaokulu/kreş/yuva gitmemiş olan bir tane insan yok ve hepsi gayet sağlıklı. büyük konuşmak istemiyorum tabii ki ama ikisi için de yanlış kararlar silsilesi sanırım.

  • dedi ayca  (09.09.17 23:13:15) 
siz haklısınız. eğer geçinemiyorsanız çalışmak zorunda. sizi o yaptı sonuçta, "amaan sıkıldım" gibi bir şey diyemez. elini taşın altına koyması lazım.


  • dedimmidemedimmi  (09.09.17 23:16:31) 
duyuruyu açmadan önce annem kapımın önünden geçerken "tamam işte o zaman zam yapınca üstünü ödeyecekmiş ayça" dedi adeta duyurmak istercesine. sinirlendim kalkıp kapattım kapımı, gelip işte "ben öyle dedim diye mi kapatıyosun" dedi dedim, "ondan değil de duyurmak ister gibi yapıyorsun çok saçma" sonra küçük bir tartışma oldu "tamam çalışacak olan bensem vericem zaten" dedim babam duydu mu bilmiyorum, kendi kendime asabım bozulsa da onun bozulmasını istemiyorum. sikicem yani cidden parasızlıktan bıktım...


  • dedi ayca  (09.09.17 23:24:54) 
Haklısın sonuna kadar. Özellikle parasal meselelerde bu sekilde davranan anne babalari gordukce inanılmaz şaşırıyorum. Yapacak bir sey yok. Şanssız bir insanmışsın malesef. Umarım baban aklını başına toplar.


  • aquarium  (09.09.17 23:38:57) 
Bilemiyorum ki acaba sakladığı bir sıkıntısı olabilir diye düşündüm. Belki annenin yanında söyleyemiyordur. Bi gün al babanı "baba gel dışarı çıkalım dışarıda bi kahve içelim de" sinirlenmeden güzel güzel "bak baba biz bir aileyiz para sıkıntısı çekiyoruz hepimiz çalışarak bu sıkıntının üstesinden gelmeliyiz. Çalışmak istememeni anlayamıyorum. bana anlatmadığın bir derdin mi var? bak ben senin kızınım ben senin yanındayım..." gibi damardan girerek bi konuş bakalım.


  • komando kani var bende  (10.09.17 00:11:19 ~ 00:11:58) 
Valla genelde emekli olanlar ise soylenerek gidiyor. Ama kendi harcligina cikarsan yeter gerisini istemesi dogru degil.


  • imelih  (10.09.17 02:19:30) 
açıkçası haklıısn. genelde babalar aman çocuğum kendşni kurtarsın diye çalışırlsr. taksiiclik yaparlar fln. baban sorumsuz bence


  • oscar  (10.09.17 02:30:49) 
kimsenin işi kolay değil babanın işinin de zorlukları vardır ama çalışıp arkanızda durması lazım. böyle çok aile var ben de bu durumları yakın zamanda yaşadım. takınca olmuyor. alıp karşına konuşucaksın bir kere. kendine çeki düzen veriyorsa verir yok sa yapıcak birşey yok.


  • Caaannn  (10.09.17 03:28:22) 
illa grafikerlik yapmak zorunda değil. sitelerde güvenlik fln gibi kolay işler yapabilir. mesela bizim sitenin güvenlikleri hep emekli amcalar oturdukları yerden para kazanıyorlar. o tarz bişi yapabilir. sen haklısın.


  • sta  (10.09.17 05:36:25) 
Genel olarak tavirlar vs bana yanlis geldi ama senin de verecegin uc kurus para yani hem de ailene. Bunun lafini yapmiyor olman lazim.


  • piremses  (10.09.17 10:56:34) 
23 yaşına gelmişsiniz. Aileniz size bakmak istemiyorsa onları zorlamayın. Yavaş yavaş kendi hayatınızı kurup evden çıkmaya gayret etseniz bence sizin için iyi olur.

10-15 yaşında olsanız durum başka olurdu tabi.

Ayrıca erkekler içinde bulunduğu sıkıntıları, duygularını, düşüncelerini ifade etmekten biraz çekinebiliyor. Belki adamın başka dertleri de vardır, belki de yoktur.

Önemli olan: başkalarını zorla değiştiremezsiniz. Aranızdaki problemler büyür. Siz kendi imkanlarınızı keşfedip kendi yolunuza giderseniz içinizden geldiği gibi bir aile de kurup kendi hayatınıza bakarsınız. Hayat müşterek.
  • idexo  (10.09.17 11:14:04) 
babanızın emekli maaşının yetmediğini düşünüyorsanız,kendi yolunuzu çizebilirsiniz. kendi hayatınızı yönetemiyorsanız eğer duruma razı olacaksınız.23 yaşındaymışsınız ya bence tam zamanı evden ayrılıp kendi ayaklarınızın üstünde durun.50 yaşındaki adamı orada burada kıstırıp çalış diye baskı yapmayın. gerçi eve çıksanız bile en fazla 2 ay veriyorum size sonra kardeşinizle beğenmediğiniz evin aynı odasında ranza kavgası yapacaksınız. bu arada boşuna annenizi dolduruşa getirip adamın üstüne salmayın. durumdan şikayetçiyseniz bavulunuzu toplayıp evden ayrılın.


  • origse  (10.09.17 11:43:31) 
@origse ben kimseyi doldurmuyorum ki. Kavga ettikleri zaman erasmustaydım ben, gelince haberim oldu.

Ayrıca bana çık ve kendi hayatını kur diyen arkadaşlar, 2bin lira ile tek başıma istanbul'da nereye gideyim ben? Sıfırdan ev açmak kolay mı? Depozitosu, girerken verilecek olan kirası, içine eşyası vs. derken daha yerleşmeden bir dünya masraf. Ardından da kira 1300-1500 bandında olacak geriye kalan parayla nasıl hayatta kalayım? Biraz makul şeyler söyleyin pls.
  • dedi ayca  (10.09.17 12:16:10) 
baban seni 18 yaşına kadar büyütmüş mü evet? üniversiteyi de bitirmişsin. bundan sonrası senin sorumluluğun kusura bakma. "eşek olma da çalış yardım et" demek haddim değil ama hayatın gerçekleriyle yüzleşme vaktin geliyor.


  • burya  (10.09.17 12:31:25) 
Ev arkadaşı bulmayı deneyebilirsiniz,
Yavaş yavaş evlilik adımları atmaya başlayabilirsiniz,
İş değiştirerek yükselmeyi deneyebilirsiniz,

İmkanlarınızı gözden geçirin, başkaları ne yapmış araştırın, size uyacak bir yol bulmayı deneyin.
  • idexo  (10.09.17 15:42:01) 
Ya kusura bakma da güldüm laflarına,

Hem ev açmak dünyanın parası diyorsun hem de kendin para kazandığın halde 350 tl kiraya destek atarken olay çıkartıyorsun. Bu ne perhiz, bu ne lahana turşusu.

Tamam bence de bi insan o yaşta çalışmamayı bırakmamalı, en kötü bir hobi geliştirip onun üzerinden 3-5 topluma katkı sağlamalı ama adam emekliliğini almış artık, çalışmak istemezse de çalışmaz, gider daha küçük eve çıkar. Büyük ev isteyen aradaki farkı verir bu kadar basit.
  • yakuza123  (15.09.17 00:25:34) 
baba yorgun.


  • binder dandet  (15.09.17 00:32:43) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.