[]

Avukatlık yazılımı?

Biliyorsunuz doktor gibi hastalık teşhis eden ve öneri veren yazılımlar yapıldı. Peki Türkiye'de bir avukatlık yazılımı yapsak nasıl olur? Avukatların istediği fahiş ücretler böylece engellenmiş olur ve insanlar yasal haklarını öğrenirler.




 
Bu iki meslek grubunu temel alan ve bahsettiğiniz yazılımların mesleklerin geleceğine etkisini araştıran çalışmalar yapıldı. Sonuçlar şunu gösteriyor; insanlar bir hekime veya bir avukata ihtiyaç duydukları durumlarda evet sorunları teşhis edilsin ve çözüm üretilsin istiyorlar fakat bunun yanında "dinlenmek ve anlaşılmak" istiyorlar. Yani iletişim kurmak istiyorlar. Bunun için de bir insana ihtiyaç var. Basit birkaç teknik bilgi için her iki alanda da -elbette doğrusuyla yanlışıyla- Google gibi veya örneğin burası gibi seçenekler var ama hiçbiri karşımızda oturup bizi dinleyen ve bizle ilgilenen o diğer insanı karşılamıyor.

Uzun vadede geliştirilebilir ve çalışabilir bir plan fakat kısa vadede pek mümkün değil. Teorik olarak değil demiyorum, bahsettiğim açıdan.

Alttaki yanıtlara istinaden gelen ek: Tıbbi olarak da olayları/semptomları tek tek ele alıp bir çözüm üretmek mantıklı değildir. Meşhur ve gerçekliğine inandığım bir cümle var: Hastalık yoktur, hasta vardır. Aynı semptom başka insanlarda değişik şiddetlerde ortaya çıkmış olabilir, değişik problemlerin habercisi olabilir, değişik başka bulgulara eşlik ediyor olabilir. Aynı çözüm başka hastaları başka şekilde etkileyebilir. Kişinin yaşam biçimi, genetik mirası, çalıştığı iş bile hastalığı ve tedaviyi etkiler. Yani her iki meslek için de hem çok fazla veri var ki bunların bir kısmı neden sonuç ilişkisi içinde olsa da bir kısmı başka korelasyonlar gösteriyor olabilir veya olmayabilir ve bu yüzden olguya özgü değerlendirilmesi gerekiyor hem de insanlar bu iki grup mesleğe kendilerini en çaresiz hissettikleri anlarda gidiyor ve gerçek bir ilişki kurmak istiyorlar. Bu gibi uygulamalar bir veri havuzu oluşturmak ve istatistik sağlamak, tecrübe olarak değerlendirilmek için faydalı olabilir fakat pratik anlamda kısa dönemde bir beklentiyi karşılayacağını düşünmüyorum.
  • olanlaolunmaz  (25.08.17 01:42:06 ~ 11:57:39) 
Hastalık teşhis eden yazılımlar bildiğim kadarıyla semptomlara göre karar veriyor. İnsan bedeninden alınabilecek semptomların sayısı sınırlı, yani öyle çok büyük bir rakam değildir ve birçoğu da net bir şekilde tanımlanabiliyordur sanırım. Hukuksal durumlarda ise olasılıklar ve kombinasyonlar çok çok fazla. Yasalar yaralamanın cezasını söylüyor. Ama o yaralama olayı milyon çeşit farklı şekilde ve etkiler altında gerçekleşebilir. Bu olasılıklara göre farklı yasalar ve yorumlar devreye girebilir. Yani semptom analizi gibi istatistiksel bir yaklaşımdan çok yapay zeka tarzı birşey gerekir herhalde.


  • mikro patlama  (25.08.17 03:59:41) 
Ekside biri yazmıştı, bulursam eklerim . Temel sorulara ve cevaplara ihtiyacın var.
Nr kadar zaman harcayıp, ne kadar satacaksın. Müşterisi bunu istiyor mu, para ödeme niyeti var mı.

  • rhan  (25.08.17 08:08:50) 
Arkadaşlar yeterince detaylı açıklamışlar, onu yapacağına avukatlık otomasyonu hazırla daha çok kazanırsın.

İnsanlara çok basit toplu taşıma kuralları bile fazla geliyor, oturup Türkçe bilenin anlayamadığı terminolojide yazılmış kanun maddesini okuyup anlayacak kişi sayısı çok çok az. Yasal hakları daha basit hale getirecek birileri lazım bence ondan önce.
  • chicha  (25.08.17 10:42:01) 
Mevcut kanun sistemiyle zor. Hem açıklar var ve yorum gerektiriyor hem de sürekli ama sürekli kanun değişiyor.


  • rusyalı kozmonot  (26.08.17 00:25:11) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.