[]

zamanın her geçen yıl daha çabuk geçmesi

zaman gittikçe daha hızlı geçmiyor mu? bunu ilk ortaokul yıllarında farkettim. sanki her bir yıl daha çabuk geliyormuş gibi geliyordu. 13 yaşım 12 yaşımdan, 16 yaşım 15 yaşımdan daha çabuk geçti. şimdi 25 yaşındayım. ve 18 ile 25 arası o kadar çabuk geçti ki. 2007 ile şu an arasında 10 yıl olması çok korkutuyor. 97 ile 2007 arasında 10 yıl var ama 2017 ile 2007 arasında 10 yıl yok bence.

bunun nedeni hatırlamakla ilgili sanırım. 97'de 5 yaşındaydım ve 15 yaşına kadarki şeyleri daha az hatırlıyorum. ve hayatımda ciddi değişiklikler oldu o aralıkta. ama 15 ile 25 yaş arasını tamamen hatırlıyorum ve 5-15 yaş arasına göre daha az değişiklik oldu. bu zaman algısı ilerde sanırım daha çok hızlancak. çünkü 25-35 yaş arası daha çok hatırlanacak gibi ve hayatımda daha az değişim olacak.

bir de şu var. sanki zaman logaritmik olarak hızlanıyor gibi. mesela 1 ile 2 arasındaki oranla 2 ile 3 arasındaki oran aynı değil. sayılar büyüdükçe oran azalıyor. 9 ile 10 arasında bu oran daha küçük. bundan dolayı sayılar büyüdükçe aralarındaki oran küçülüyor. yaşımız da böyle. 5 ile 15'in oranı 3 katı ama 15 ile 25 arasındaki oran daha az. 25 ile 35 arasında çok daha az. bu yüzden zamanı daha çabuk geçiyor gibi algılıyoruz. öyle değil mi? tabii bana öyle geliyor :D belki size göre zaman o kadar hızlı geçmiyordur.


bir de teoman'dan gelsin o zaman :D

youtu.be

 
Sorunun tamamını okumadım ama şöyle bir şey var.

Üç yaşındayken sen son bir yıl toplam yaşadığın sürenin yüzde 33ü. 20 yaşındayken son bir yıl o ana kadar yaşadığın hayatın yüzde beşi. Bundan dolayı olabilir.
  • Fusha  (18.08.17 10:19:23) 
sen şimdi 25 yaşında olduğuna göre '92lisin demek. ben 92'de televizyondan barcelona olimpiyatlarını izliyordum, dream team efsanesini takip ediyordum.

o sebep evet zaman çabuk geçiyor özellikle 18 yaştan sonra.
  • hosein  (18.08.17 10:19:51) 
evet o oranla alakalı bence de. bu oran 40 yaşına gelince daha da hızlanacak mesela. 60 yaşına gelince dicez ki daha dün 40'tı. ama şu an 20 yıl önemli bir süre benim için. gerçekten su gibi akıp geçiyor zaman.


  • black mamba  (18.08.17 11:08:53) 
bende de tam tersi soz konusu. lisedeyken zaman cok cabuk geciyordu. hayattan keyif aliyordum ciddi diye nitelendirdigim hicbir derdim yoktu. universite o kadar zorluyor ki her donemi 1 sene gibi hissederek gecti. 4 sene once lise siralarindaymisim gibi gelmiyor hic, 10 yil gecmis gibi. gecen zamanda neler yaptigimla alakali benim icin sanirim.


  • seyirdefteri  (18.08.17 11:13:24) 
Aynı şeyi düşünüyorum. Son zamanlarda çok çok hızlı geçiyor zaman ama ben şöyle bir açıklama getirdim; 6 yıldır iş hayatındayım öncesinde öğrencilik vardı hiç çalışmamıştım ve her günüm farklıydı ve öylkeyken yaptıklarından keyif almak kolaydı çünkü zaman boldu sıkılmaya bile vaktin olurdu şimdi haftasonu gelsin diye beklemek, mesai bitsin diye beklemek, maaş günü gelsin diye beklemek derken zaten aynı şeyleri de yapıyor olmaktan mütevelli çabuk geçiyor zaman( masa başı gibi de sıkıcı ve her gün aynı şeyleri yaptığınız işiniz varsa özellikle)


  • eksi sozlugun tatli insani  (18.08.17 11:47:00) 
Bu zaman algısındaki bozukluk bana bazen anıların birbiriyle olan zaman ilişkisindeki bozukluk veya değişkenlikten oluyor gibi geliyor.

Yani birbirinden tamamen bağımsız 3-4 olay düşün. Bunlardan gerçekte birbirine çok yakın olan ama sana aralarında çok uzun zaman varmış gibi hissettiren 2 olay varken, gerçekte uzak ama yakın gelen bir başka 2 olay olabilir. Yani sabit bir hızlı geçme, yavaş geçme yok. 15-25 arasında o dönemin yavaş geçtiğini düşündürecek anılarının yanında hızlı geçtiğini düşündürecek anıların da olabilir. Son su içişin çok uzak gelirken son kebap yiyişin çok yakın gelebilir. Oynak şeyler bunlar.

Bir de sen 25 yaşındasın, 15-25 yaş civarı çok fazla yeni deneyime sahip olduğumuz bir aralık olduğu için hayatın boyunca çok daha net hatırlayacaksın bu dönemleri diğer dönemlere göre (bu dediğim akıl yürütme değil, var böyle bir şey. hatta göçmenler için bu dönem değişiyor çünkü göçtükleri dönem sıfırdan çok fazla yeni şeye maruz kalıyorlar).

Bu anıların canlılığı ve sıklığı meselesi sana çabuk geçiyor gibi hissettiriyor olabilir muhtemelen. Çünkü düşün, 5-15 arasına dair hatırladıkların ile 15-25 arasına dair hatırladıkların aynı zaman dilimi olmasına rağmen sıklık, sayı olarak fazlaysa doğal olarak bu yönde bir algı oluşturacaktır. Ama eğer bu dediğim tek sebepse, 15-25ten sonra hızın artmaya devam etmiyor olması gerek. Deneyip göreceksin :D
  • Adramelekhh  (18.08.17 12:35:38) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.