[]

Sabah spor yapanlar?

Merhaba arkadaşlar.
Ben spora hep iş çıkışı giden biri olarak önümüzdeki süreçte bunu sabaha çekmeye karar verdim. (İşten geç çıkacağım vs.)

Bu sabah ilk kez sabah gittim genel olarak gayet iyiydi hatta şu an kendimi çok iyi hissediyorum neyse sorum şu;
Kahvaltınızı nasıl yapıyorsunuz spora sabah giderken, ben mesela 7:00 de salonda olacağım bu yüzden 6:30 gibi kahvaltımı hazırlamam gerekiyor bugün bu konuda çok zorlandım.
Sabahın körü uyanıp yumurta haşlamak peynir domates kesmek çok zor geldi sabah spora gidip işe gelince (9:30) kahvaltı yapsam yine aynı şekilde uygun olur mu?

Teşekkürler.

 
Bir tane şekersiz kahve iç yeter, kahvaltı şart değil. Yani 150 kiloyla squat yapmayacaksan şart değil.


  • angelus  (08.08.17 12:01:51) 
Angelus cevap vermişken bana laf söylemek düşmez herhalde ama eğer özellikle tansiyon sorununuz falan yoksa daha iyi bile diyorlar. Sanırım uykuyla devam eden oruç süresini uzatmış olmanız da önemli. Hatta Tuğrul Çağrı Yılmazer, üstüne bir soda falan içip uzatabildiğiniz kadar uzatın demişti bir keresinde. (Ama sanırım o zaten iki defa falan yiyor yemek bir günde.)


  • sopiro  (08.08.17 12:06:01 ~ 14:08:47) 
bence omlet ve yulaf ideal. geceden hazırla, ister önce ister sonra ye.


  • filteria  (08.08.17 12:06:57) 
Ben sabah spora gitmeden sadece bir meyve (muz, elma vs) yiyorum çünkü kan şekerim çabuk düşüyor. İşe gelince de normal kahvaltımı yapıyorum. Bir sıkıntı olmaz yani dediğin gibi yaparsan.

Bu arada sabah kalkmak çok zor geliyor ilk başlarda ama alışınca hiç zorlanmıyorsun.
  • peggy  (08.08.17 12:07:04) 
Kahvaltıyı salla. Öğle yemeğine abanırsın. Belki bir iki gün çok açlık çekersin de kendine hakim olursan güzel günler bizi bekler.


  • alperz  (08.08.17 12:07:54) 
ben kahvaltı yapmadan spor yapmaya kalktığımda kısa mesafe hafif koşu bile olsa gözlerim kararıyor, bayılacak gibi oluyorum. en azından biraz müsli falan yiyip gidin spora sonra bayılmayın :/


  • 111111  (08.08.17 12:09:44) 
ben spor öncesi,dayanmayacak kadar açsam fındık ceviz badem atıyorum bi iki parça.
spor sonrası bi kahve içip öğle arasında ana yemek yerdim muhtemelen,düzenim sizinki gibi olsa.

  • demoniclewinsky  (08.08.17 12:14:01 ~ 12:14:26) 
Sabah sporuna direk kahvaltisiz cikangillerdenim ben de.

Kahvalti bizim toplumda cok abartilan bir sey. O kadar d elzem degil.
  • qazaqwsx  (08.08.17 12:43:30) 
Bir gece onceden peynirimi ekmegimi domatesimi falan hazirliyorum, sadece su icip spora gidiyorum. Is yerine de gelince kahvaltimi yapiyorum. Yumurta kokusu rahatsiz etmesin diye getirmiyorum onu


  • la noix  (08.08.17 12:48:06) 
Spora ac karnina gidersen daha faydali olur. Özellikle yag yakimi.

Spordan sonra kahvaltini yapabilirsin. Gayet faydali olur hatta. Vücudun metabolizmasi hazir hizlanmisken.
  • ingenieur und musiker  (08.08.17 12:48:17) 
Yumurta haşlama makinesi al. Sabah hazırlanmaya başlamadan önce yumurtaları koy. Sen hazır olana kadar yumurtalar pişer. Yanına domates, peynir vs. de alıp çık. Kahvaltıyı da spordan sonra yap. Ya da öğlen de yesen olur.


  • arnold schwarzeneger  (08.08.17 12:48:26) 
sabahtan hazırla, yanına al. spordan sonra kahvaltı yaparsın.


  • inheritance  (08.08.17 12:55:06) 
www.achim-achilles.de

birisi ac karnina kosmanin ise yaramadigini iddia etmis, büyük bilim dergisi men's health'ten paylasarak. aha buyur ben de paylasayim o halde. ac karnina spor yaptigin zaman, vücutta karbonhidrat depolanmadigi icin, vücut ilk yag yakmaya girisecektir.
  • ingenieur und musiker  (08.08.17 13:16:43) 
Buyrun bu da Spiegel dergisinden:

www.spiegel.de
  • ingenieur und musiker  (08.08.17 13:19:00) 
@ingenieur, neden almanca link veriyorsun ben onu anlamadım:)

Konunun bilimsel boyutunu bilmiyorum ama @blue serenity'nin verdiği linkte anlatılan Men's Health dergisi yazarlarının kendi görüşleri değil, yanlış anlamışsın.

Adamlar şu sitede yayınlanan bir çalışmadan bahsetmişler (Journal of the International Society of Sports Nutrition):
jissn.biomedcentral.com

Keşke kaynağı link olarak ekleselermiş tabii. Makaleyi bulup okuyamadım şu an ama müsait anımda bakacağım, ben de merak ettim çünkü.

Edit: Bilimsel makaleyi buldum, okudum:
jissn.biomedcentral.com


Diyor ki: "These findings indicate that body composition changes associated with aerobic exercise in conjunction with a hypocaloric diet are similar regardless whether or not an individual is fasted prior to training."

Yani: "Sonuçlar gösteriyor ki: düşük kalorili diyet ile birlikte yapılan aerobik egzersizlere bağlı olarak vücut kompoziyonunda oluşan değişiklikler; bireyin antrenman öncesi aç olup olmamasından bağımsız olarak birbiriyle benzerlik gösteriyor."

Makalenin geri kalanında kısaca diyor ki, aç karna spor yapınca çok daha fazla yağ yakılır hipotezi yanlış, ama arada bir fark görülmediğinden, aç karna veya tok karna antrenman yapmak tamamen kişinin kendi tercihi. Bu çalışma az kişiyle ve kısa zamanda yapılmış olduğundan, yağ yakma konusunda zamanla bir durumun diğer duruma göre az bir miktar daha verimli olma ihtimalini de göz ardı etmiyoruz. Daha kapsamlı bir çalışma yapacağız. (Henüz yapmamışlar sanırım:p)
  • peggy  (08.08.17 13:28:28 ~ 14:48:56) 
Aç karnına yağ yakımının temelini oluşturan şey, hormonlar ve enzimler: Leptin, lipaz, insülin, glukagon. Bu hormonların ve enzimlerin hepsi, gün içinde yapılan her türlü aktivitede, enerjinin yağlardan karşılanmasını amaç edinirler. Ben bunlardan birkaçına değinmek istiyorum. Bilgisayar başından kalkıp tuvalete giderken kullanılan enerji, genelde yağlardan karşılanır, karbonhidratlar bu döngüye çok katılmazlar, onlar yüksek efor gerektiren durumlarda ya da insülin varlığında dahil olurlar. Yağların enerji olarak kullanılması için vücut belirli durumlarda belirli hormonları devreye sokar. Misal herhangi bir durumda yağların enerji olarak kullanılması için, pankreastan lipaz enzimi (Pankreatik lipaz) salgılanır. Lipazın amacı, besinler nedeniyle oluşan yağları/lipitleri/trigliseritleri (Bunların hepsi aynı) yağ asitlerine parçalamak, sonra bu yağ asitlerini mitokondriye taşımak ve enerji döngüsüne sokup ATP üretimini başlatmaktır. Gün içerisinde yağlardan ATP (Enerji) üretimi kabaca böyle olur. Tabii bu üretim tek başına lipaza yüklenmez, açlık halinde devreye leptinler girer, leptinler yağ dokusunda bulunan bir hormondur, açlık halinde yağlardan salgılanır ve vücut yağların aynı şekilde ATP üretimine katılmasına neden olur.

Bu yukarıda anlattığımın dışında, bir de spor esnasında enerji üretimi var. Spor esnasında, aç olsan da olmasan da, ilk kullanılan enerji kaynağı kreatin-fosfattır ama o konuyu geçiyorum; açlık ve tokluk durumlarına değinmek istiyorum. Az önce gün içerisinde yağlardan nasıl ATP üretildiğini anlattım. Bu durum antrenman esnasında da geçerli fakat açlık halinde şöyle bir durum oluyor: Ne demiştik? Yağlardan ATP üretmek için pankreas lipaz salgılar, lipaz yağları yağ asitlerine ayırır ve sonra mitokondriye taşır orada da ATP üretilir. İşte, açlık halinde, yani kanda insülin yokken bunların hiçbirine gerek kalmaz, zira uzun uyku-açlık döneminde, yağlar-lipitler kendiliğinden yağ asitlerine ayrışır ve kanda serbest halde dolaşmaya başlar, bu durumda lipazın salgılanmasına hiç gerek kalmadan karnitin hormonu yağ asitlerini mitokondriye taşıyarak ATP üretimini başlatır. Aç karnına antrenman yapıldığında, yağların yakılması süreci bu şekilde kısalıyor. Eğer bir şeyler yenilirse, yani insülin salınırsa, bu süreç yine uzuyor. Zira insülinin varlığında, buraya gelene kadar saydığım hormonların hiçbiri kullanılamıyor, o zaman da karbonhidratlar enerji olarak kullanılıyor, ta ki insülin kandan temizlenene kadar. Durum biraz bundan ibaret. Ha derseniz ki çok mu fark ediyor? Çok fark etmiyor; aç karnına 5 birim yağ yakarsan tok karnına 3 birim yağ yakarsın, aradaki 2 birimin senin için ne kadar önemli olduğu önemli, benim için önemli dersen aç karnına yaparsın, önemli değil dersen tok karnına, durum böyleyken böyle.
  • angelus  (08.08.17 14:01:42) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.