[]

çok merak ettiğim bir konu

direkt olarak şu anki durumumla pek alakası olmasa da, ne zamandır aklıma takılan bir soru var. ilişkilerde taviz.

açmak gerekirse, siz sevgiliniz varken, o olmasaydı yapacağınız şeyleri yapmaya devam ediyor musunuz?

mesela her gün spor yapan birisiniz. o gün sevgiliniz hasta veya o gün sizin de izleyebileceğiz bir performansı var(sadece bir kere olan birşey). sporu iptal eder misiniz? yoksa önce spora gidip işlerinizi halledip sonra mı normal hayata dönersiniz?

benim eski sevgilim hergün spor yapıyordu ve kendisi hasta olmadıkça aksatmıyordu. ben hastaysam, spora gidip öyle yardıma geliyordu. hasta olan o ise, ben sporu aksatmayı bırakın işten izin almayı teklif ediyordum. ama hiç almadım.

spor benim için önemli olsa da, bir gün aksatmazsam dünyanın sonu değil. ama kaslı, insanların bakmadan geçmediği şekilde kendini kas yapmaya adamış/yapmış birisi zaten sağlıklı düşünebilir mi ki? dinlediği motivasyon şarkılarında 'bayram da olsa, hastalık da olsa spora gidiceksin, onlar sonra sana imrenecek' tarzı sözler geçiyor. ben bu kişiyle nasıl aynı düşünebilirim? nasıl onun gibi davranabilirim? mümkün değil.

örneğin bayramda ailesine gitti, bana 'sakın plan yapma, gelip alacağım seni 1 saat sonra' dedi. saat 4tü. akşam 9da mesaj attı geç kalıyorum vs diye. benim günüm çöpe gitti.

hangisi normal olan veya yaygın olan diyim?

 
Yapmamaya calısırım. İradeyi korurum. Konunun önemine de bakar. Camış gibi film izlemektense her zaman sevgiliye zaman ayırırım. Ama mesela spora gidiyorsam uzun vadede bu zaten sevgiliye de yarardır.. Tabi sevgili minnosluk yaparsa öncelik her zaman ondadır.


  • twelfth  (04.08.17 09:22:17 ~ 09:23:46) 
Sadece bir kez izleyebileceğim bir performası olsa iki elim kanda olsa iptal ederdim. Yüz kez izleyebileceğim bir performansı olsa, ilkinde yanında olmak için yine aynı şeyi yapardım.

Ama kendisi her gün spor yapan biri olarak asla benim için aynı şeyi yapmadı. Spor ve hastalık özelinde kendi örneğimi vereyim. Ben hastaydım ve mevcut şartlarım dahilinde hastaneye gidebilmek için birinin koluma girmesi, yürümeme yardım etmesi gerekiyordu. Spora gideceği için gönülsüz geldi. Hastaneye gittik. Dönüşte beni eve bıraktı spora gitti.

O zamanlar anlamıyormuşum bence. Şimdi yazarken bile acayip rahatsız oldum yaşadığım şeyden. Bana hiç normal gelmiyor. Ki asla ama asla kendimi onun işlerinin önüne koyan biri olmadım. Bütün çarelerimi tüketmeden ondan yardım istemedim. Bana ders oldu. Bir daha kendimi böyle bir durum içerisine sokmam. Hayatımda kendimi bu kadar değersiZ hissettiren başka bir şey yaşamadım.
  • irene  (04.08.17 09:23:04) 
Yapmam. Yapmadım. Hiç pişman da olmadım. Eğer biri için kendi programımdan vazgeçmiş olsaydım şu an pişmanlık yaşıyor oluyordum.
Eğer gönülden gitmek istediğim bir etkinlik ya da başka herhangi bir program değilse kendi işimi asla aksatmam.

  • mutekebbir  (04.08.17 09:29:43) 
Hastalığın derecesine bağlı bence, mesela gripsem çok takmayabilirim ama @irene'in anlattığı gibi bir şeyse sevmiyormuş, kendi kendisine tapıyormuş hatta bu adam diye düşünürüm. Ben olsam iptal ederim çünkü aklım zaten orda kalır, odaklanamam. Ayrıca bir gün spora gitmesen nolabilir ki.


  • ekaterina  (04.08.17 09:31:20) 
Ya hastalık ne olabilir griptir, midesi agriyodur falan spordan sonra gitsen yanına bir şey olmaz, ama senden ilaç bekliyordur mesela ya da ne bileyim yemek falan, o zaman "dur hayatım şunu da yapıp getireyim" demek hoş olmaz.
Yani cok önemli değilse ya da sevgili "bugün şöyle bir şey yapalım mi" diye özellikle istediği bir şeyi belirtmediyse normalde yapacağın şekilde hayatına devam etmek saçma değil bence, taviz verme vermeme gibi düşünmüyorum.

  • pamuk helvalar cebe  (04.08.17 09:31:50) 
Çok spesifik gibi görünen ama altında çok özel durumlar yatabilecek bir soru. Yoksa kimse ihtiyacı varken sevdiği kişiyi bırakıp kendi hobisini yapmaz.


  • goodz  (04.08.17 09:37:06) 
@üğpoıuy gelen cevaplardan birşey eklemem gerektiğini düşünüp ekledim. sorunun özü aynı, senin cevabın hala geçerli ve değerli :)


  • my pink  (04.08.17 09:52:58) 
Bana göre sevgilinin (sevilen başka biri de olabilir bu) bir kez izlenebilecek bir gösterisi ya da yanında olunması gereken bir hastalık durumunda sporu aksatmak taviz değil. Gerektiğinde sevdiğin insana seve seve kendi vaktinden ayırırsın. Taviz bambaşka bir olay.

Bir bakmışsın kendi düzenin onun kaprisleri ya da düşüncesizliği yüzünden bozulmuş, sporunu günlerce aksatmışsın, hobilerin yarım kalmış, yapmam dediğin şeyleri sırf onu kaybetmemek için yapmışsın, değerlerinden ödün vermişsin, arkadaşlarından kopmuşsun, kırıldığın zaman sırf tartışmayalım diye susmuşsun, o istedi diye mesleğini değiştirmişs vesaire, bunlar tavizdir. Sevgilinin yanında olmak gereken zamanlarda seve seve yanında olmayıp, sporu bir güncük ekmeyi taviz olarak sayan biriyle olmak istemezdim. ben çoğunlukla taviz vermemeye çalışırım, karşımdakinden de taviz beklemem. ama değer verir ve vakit ayırırım.
  • aquarium  (04.08.17 10:17:54 ~ 10:18:49) 
Kişi kendinden hiçbir taviz vermiyorsa yani canı o an ne isterse onu yapıyorsa bana çok bencilce geliyor. Ben de tam onun gibi davranıyorum ve ortayolu bulamıyoruz. Ortayolcu olmayın karakterinizi koyun. O size uysun biraz da.


  • steven wilson  (04.08.17 10:31:27) 
Anlattigim kisi artik sevgilim degil. Ben gecmise yonelik dusunuyordum


  • my pink  (04.08.17 10:38:08) 
Bu verilen örnekte ki elemanda spor takıntı haline gelmiş, spora gitmemesi taviz vermesi anlamına gelebilir. Tüm gününü o günkü spora göre ayarlıyordur, öğünlerini aldığı takviyeleri,içtiği suyu bile ayarlıyordur. Bi anda spora gitme bugün demek bencillik bence. @irine verdiği örnekteki gibi hastaysa , 10 gün önceden gösterimiz var denildiyse ve spora gideceğim deye gününü ayırmıyorsa ona bir şey diyemem.

@pamuk helva +1
  • bnmzz  (04.08.17 10:39:09) 
Senin işten izin almanla bir adamın sporu bırakması. Ona göre düşün.


  • arnold schwarzeneger  (04.08.17 10:41:26) 
nereden buluyorsunuz boyle tipleri anlamiyorum ki..

bir kez yasanabilecek bir sey icin veya ciddi bir rahatsizlik icin degil o gun spora gitmemek, 10 saat otobus yolculuguna bile katlanilir.

saat 4'te mesaj atip 9'da gec kalacagim demesi ise dusuncesiz bir okuz oldugunu ve size zerre kadar deger vermedigini gosterir.

ayni seyi is yerindeki mudurune yapsin bakalim? yapabilir mi?
  • tabudeviren  (04.08.17 10:52:05) 
Bu konularda tam bir sevgili köpeğiyim sanırım. Bir defa izleyebileceğim bir performans olmasa da kendisiyle olmak isterim, eğer yanında olmazsam kendisini yalnız hissedeceğini falan düşünürüm. Kişi kendinden bilir işi. Ben de aynı durumda olsam yanımda olsun isterim çünkü.

Ben hastalıktan ölmüyorsam, birinin yardımına muhtaç durumda değilsem sporuna falan gitsin tabii. Fakat ben ölüyorsam yine de spor spor diye çığırıyorsa başlarım öyle işe arkadaş.

İstikrarlı insan iyidir bence, yapsın spor mu yapıyor başka bir şey mi yapıyor her neyse. Beni de ihmal etmesin, kalbimi kırmasın, görmezden gelmesin isterim. Ben de ona aynı muameleyi yapmalıyım tabii ki.
  • teoridefeminist pratiktegeysa  (04.08.17 11:00:03) 
seninkinin yaptığı resmen ayıp son dediğin. şimdi spor ekstrem bi örnek benim için. karşıya sorumluluğum olduğu vakitlerde ve söz vermişliğim varsa değil sevgili babam olsa dinlemem ve yerine getirmeye çalışırım lakin sadece spor gibi kendimle alakalı şeylerde sevgili vs. kişisi için her türlü feda edilebilir nezdimde.


  • secrex  (04.08.17 12:56:34) 
bizim icin spor olmasa da olur. Ama yemek yemek ile ayni onem derecesinde goruyor


  • my pink  (04.08.17 13:18:45) 
Sevgili ile bakıcı arasındaki fark nedir?
Daha önce sevgiliniz yokken hiç hasta oldunuz mu? Nasıl iyileştiniz?
Sevgiliniz olmasa ilgisizlikten ölmeniz ne kadar olasıdır?
Bebeğin annesine duyduğu ihtiyaç ile sizin sevgilinize duyduğunuz ihtiyacı karşılaştırdığınızda mecburiyet ve bağımlılık açısından ne gibi benzerlikler görüyorsunuz?
Sevgilinizin hayatta sizin sevgiliniz olmak dışında genel olarak ne gibi rolleri var?
Siz başka bir şey yapmak istiyorken onun spora gitmesinin size değer vermeyen bencil bir pislik olması dışında ne gibi açıklamaları olabilir?
Önem verdiğiniz ve değer göstergesi kabul ettiğiniz şeylerin uyuşmadığı bir ilişkide diğer kişiyi değiştirmek için ne yapabilirsiniz? Kendiniz ne yönde ne kadar değişebilirsiniz? Nelerden vazgeçebilir nelerden vazgeçemezsiniz?
Taviz vermek uzun vadede ilişkiyi nasıl etkiler?
Burda "bi kere de gitmeyiversin spora ne olacak" diyenlerin kaçı düzenli spor yapıyor? :)
  • mezzosprite  (04.08.17 13:44:41) 
Belki ilişkinin başlarında sevgilim için bazı tavizlerde bulunurum. Amaç onunla daha çok vakit geçirmek, daha iyi tanımak olur.
Ama ilişki rayına oturduktan sonra artık iki taraf da birbirinin desteğiyle kendi hobilerine devam edebilmeli, standart yaşantısına devam edebilmeli. Adam mesela spor yapıyor, ne bileyim serseriliğe falan gitmiyor yani, iyi bir şey yapıyor kendince, ayrıca da bunu yaşam şekli haline getirmiş.
Verilen örneklerde doğru bulduklarım da var yanlış bulduklarım da. Misal tek seferlik bir performans konusunda tamamen haklısın. Gecikip tüm gününü yemesi hakkında da...
Ama hastalanınca -ki başkasının bakımına muhtaç olacak derece çok ağır bir hastalık olduğunu düşünmüyorum- önce spora sonra yardıma gelmesi bana normal geldi ne bileyim. Ben hastanede küçük bir operasyon geçirdim, küçük ama birkaç saat yattım, sedasyon falan yapıldı. Ama sevgilimin başka planı vardı, onu çağırmadım. Bir şey olursa seni ararlar zaten dedim. İyileşince de kalktım gittim yani. Ben hasta oldum diye işten izin alıp gelmesini falan da istemem. Biraz bakış açısı farklılığı sanırım. Dediğim gibi duruma göre değişiyor benim için.
  • peggy  (04.08.17 14:10:33) 
@kakao, omurgasızlık değil de, o biraz koskoca adama/kadına annelik yapmak oluyor bana göre:)
Ben de eve gelince çorbasını yaparım, ilgi gösteririm falan ama eşim grip oldu diye işlerimi iptal edip yanına koşmam:D

  • peggy  (04.08.17 14:46:13) 
Sevgilinin ile 7/24 her şey birlikte yapılmasına gerek yok, herkes planını uygulasın ama tek seferlik gösteri, hastalık ekstrem durumlar. Daha üç sene önce (yaş 30 iken) öyle bir hasta oldum ki, suyu bardakla içince birkaç dakika içinde kustuğum için annem bir iki dakikada bir çay kaşığı ile vermek zorunda kalmıştı. Bir bardak suyu yarım saatte içebilmiştim. O durumda ben de kalırım ve kalınmasını beklerim. Hatta sevgili olmasına gerek yok, arkadaşım olsa yeter. Tuvalete giderken zorlanıyordur falan, bu tarz şeylerde kalırım. Hafif ateşi vardır, o süründürüyordur, zaten senin yapacağın çok şey yoktur; o zaman kimsenin başında beklemenin anlamı yok.

Gecikme niye geciktiğine balar. Keyfi de gecikmiş olabilir, koşulturmadan gecikmiş de. Adam belki bir saat sonra gelmek üzerw plan yaptı ama akrabalar bırakmamış olabilir. "Her gün mü görüyoruz, bir baklava daha ye" diye abanmış olabilirler. Ya da uyuşuk hareket edip gecikmiş de olabilir. Bu tarz şeyleri sallamam.
  • aychovsky  (04.08.17 14:53:23 ~ 14:55:18) 
ben de tam sevgilimle bugün bu konuda tartıştım. duyuruyu görmek sürpriz oldu.

birkaç kez kötü hissettiğimde işten çıkışta spora gitme, birlikte vakit geçirelim dedim. işten çıkışta spora gitti. ben de tamam git dedim ama bu insana kendini çok değersiz hissettiriyor. tüm gün anksiyete atağı yaşamışım, desteğe ihtiyacım var. spora o gün gitmese de olur bana göre. ama gidiyor. belki ben yanlış bakıyorumdur, olması gerekenden farklı bir durum yoktur. bilemiyorum.

ben ne varsa iptal ederim. ben öyle yapacağım için de karşımdakinden beklediğim davranış bu yönde oluyor.
  • pinkpeony  (04.08.17 17:42:56 ~ 17:43:56) 
Ben kesinlikle iptal eden taraf olurum. Daha ozverili oldugum icin degil de hep degerlerimiz farkli oldugu icin diye dusundugumden uzulsem de pek sorun etmedim

Hastayken ben birine cok ihtiyac duyarim, kendisi ise hasta oldugunu bile kabul etmez. O yuzden bana da 'hasta degilsin canim' gibi seyler soylerdi. Bunun nedeni kendisinin oyle beklemesi

Hastaligi zayiflik olarak goruyordu sanirim bilemiyorum
  • my pink  (04.08.17 17:48:12) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.