[]

Marka Tescili: Kimin Eli Kuvvetlidir?

Arkadaşlar, senaryo şu:

Birkaç yıldır kayıtlı .com alan adıyla aktif olarak yürütülen bir iş/ürün var ancak marka tescili yapılmamış (yani (r) değil tm diyebiliriz sanırım). Başka bir kişi/kurum bu adı benzer/aynı sektörler için erken davranarak tescil ettirdiğinde hukuk ibresi kimden yana olur? Tescil ettirenden mi yoksa aktif olarak bu markayla ve domain'iyle işi yürütenden mi? Markayı tescil ettirmeksizin kullanan taraf için itiraz vb. hukuki yollar açık mıdır?

Teşekkürler.

 
kesin bilgim olmamakla birlikte, bu işlerde "ilk gelen kapar" mantığı hakim. yani kimse size "bu markayı tescil etmişsiniz ama kullanamazsınız" diyemez. boştaysa ve siz aldıysanız hatta, kullanan firmaya ihtar çeker kullanmamasını söyleyebilirsiniz.
Domainler için de aynı şey geçerli. bugün eksisozluk.com domaini düşer de siz alırsanız hak talep edemezler.

  • veritaslibertas  (27.07.17 17:57:04 ~ 17:58:30) 
@veritaslibertas, benim merak ettiğim aslında şu: Markayı tescil eden taraf diğer tarafa (.com'u elinde bulunduran "de facto" marka sahibine) "bu benim tescilli markam, .com'u bana devredeceksin" vs. diyebilir mi? De facto marka sahibinin bu tescil işlemi sonrasında hak iddia etmesi mümkün mü?


  • boshi  (27.07.17 18:11:44 ~ 18:12:02) 
@boshi, domainler için de aynı şey geçerli. diyemezler. dediğim gibi, bugün eksisozluk.com domaini boşa düşse, eksisozuluk şirketinin sahipleri "o domaini bize verecen" diyemez. ilk gelen kapar.
edit: bugün zaten bir çok firma, kendi firma adlarını taşıyan domainler başkalarının elinde diye com.tr uzantılı domain kullanıyorlar. şuan ilk aklıma gelen kariyer.net
kariyer.com adresine girdiğinizde rakip firma olan yenibiris.com'a yönlendiğini görürsünüz.
  • veritaslibertas  (27.07.17 18:23:30 ~ 18:29:04) 
Şöyle söyleyim başımıza gelmiş birisi olarak, şu anda hali hazırda türkiyenin büyük alışveriş sitesinin izmine benzer bi domain var. Onlar e ticaret yapıyor biz farklı bi iş. Avukatları posta gönderdi kapatın domaini bize tescilli vs diye kapatmadık dava açıcaklardı bekliyoruz:d


  • England  (27.07.17 18:24:39) 
Sizin yeriniz burası: nissan.com


  • Lim5  (27.07.17 21:10:01) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.