[]

Şöyle bir inanç var mı?

Tanrı var, bizi ve her şeyi yarattı ama dinler yok. Ve ayrıyetten şu anda olmakta olan olaylara müdahale edebiliyor. Bizi gözetliyor, istediği zaman olayların akışını değiştirebiliyor vs.




 
Var.


  • stavro  (16.07.17 13:20:44) 
  • testis agrisi  (16.07.17 13:44:35) 
@vegas

tanrının dünyayı yarattığına inanmakla olaylara müdahale etmeye inanmanın bir ilişkisi yok. genelde deistler tanrının dünyayı yarattığına inanır ama olaylara müdahale ettiğine inanmaz.
  • s0phiesw0rld  (16.07.17 13:48:19 ~ 14:31:12) 
tanrı dünyadaki olaylara müdahale etmiyor. o zaman robottan farkın kalmazdı zaten.

bu arada hidrojen helyum dönüşümü olan yıldızlardan bize en yakını olan güneş, dünyanın 1,5 milyon katı büyüklüğünde. saniyede 600 milyon ton hidrojen helyuma dönüşmekte. bu güneş cüce sınıfı yıldızlardan. yani bundan daha davasa yıldızlar da var. trilyonlarca galakside milyonlarca yıldız var. diğer ağır metal içeren gezegenler, taş-toprak-toz vs.

bana bir allahsız bu kadar maddenin nasıl oluştuğunu açıklayabilir mi?
  • cekilmis gayfe  (16.07.17 14:06:14) 
tanrının neden aramızdan duygusal bir insanmış gibi basit insani konulara müdahale etmeden duramayacağını ve bu yüzden tanrının olmadığını düşünen insanlar var anlamıyorum. ciddi ciddi koskoca kainata baktığınızda tanrı yok diyebilmek için dayanağınız ama bebeklere tecavüz ediyorlar onlara müdahale ederdi, savaşlar var bunlara müsaade etmezdi gibisinden sığ insani düşünceler mi? niye müdahale etsin ki? yani o varsa ve yarattıysa o da farkındadır yarattığı her şeyin her potansiyel eyleminin, her eylemin sebebinin. insanın kaos dediği sadece insan için kaos; her şeyin farkında olan, her şeyin bilgisine sahip olan bir konsept için kaostan bahsedilemez. sadece sebep ve sonuç vardır. kendinizi tanrının özü olarak görüyorsunuz belki, o yüzden tanrı varsa sizinle aynı amacı taşımalı, size hizmet etmeli, sizi korumalı diye beklentiye sahipsiniz. dinlere inanmadığınızı söyleyip dinlerde baba figürü gibi işlenen bir tanrı algısı üzerinden tanrı yok diye küskün trip atan bir ergen gibi tanrı yok diye bir iddiaya geçiyorsunuz. tanrı var ya da yok, ben bunun bilgisine sahip değilim ve sizin de bu bilgiye sahip olmadığınızı biliyorum. küstahça insanlara şu zavallı halinizle üstünlük taslamayın.


  • neseranni  (16.07.17 14:19:47) 
@vegas asdfasdfasdf yav he hee
big bang nasıl oluştu? o kadar madde tek bir noktaya neden toplandı ve ne oldu da patlayacak seviyeye erişti? kaldı ki big bang modellemesine göre evren genişlediğine göre 13,7 milyar yıl önce tek bir noktadaydı der. ve bir patlama buna itki kuvveti sağladığını iddia eder. ancak genişleme hızına bakılırsa ışık hızını aşmış olması gerekiyor. kütlesi olan bir madde ışık hızını aşabilir mi?

  • cekilmis gayfe  (16.07.17 14:27:44) 
  • perloneth  (16.07.17 14:56:45) 
dincilerin fanatizmi Vs ateistlerin fanatizmi! ikisi de karşısındakine cahil, aptal, mal, odun muamelesi yapmakla yüceldiğini zannediyor. insan gibi konuşma kültürü olmayınca olmuyor. bu doğu/ortadoğu bokunda sol da, ateizm de, felsefe de boka bulanmış vaziyette.

bonus misal: marx/das kapital batıda felsefe ama doğuda ideoloji, doktrin!

soruya gelirsek... inandığım şu: Allah var. bizi ve her şeyi yarattı. eşi benzeri olmayan, ortağı olmayan, kudreti sonsuz ve her türlü noksanlıktan münezzeh.

şu anda olan olaylara mudahale ediyor. belki tamamına degil. ama hiçbir şey onun bilgisi dışında degil. bebeklere tecavüz, savaşlar, zulümler falan neden müdahale etmiyor bilemiyorum. "hikmetinde sual olunmaz" diye bir kaide var. bilemiyorum... vardır bir hikmeti. bazı konularda "idraki meali bu küçük akla gerekmez, zira bu terazi o kadar sıkleti çekmez" diye düşünüyorum.

evet O; olmuş, olan ve olacak her şeyi biliyor ve görüyor ve tabii ki her şeyin akışını değiştirebilir.
  • runagain  (16.07.17 15:12:35) 
ahahah duyuruyu silme emi...popcornumu aldım pazar günümü neşelendiriyorum.. :D

Soruya cevap:
inanç işte...ne diyeyim şimdi konu bu olunca....
sen böyle bir şeye inanırsan senin için var. benim için yok. Bir "okula/sistematiğe" ya da -izm'e bağlamaya çalışma boşver.

-atheist was here-
  • qazaqwsx  (16.07.17 15:20:45) 
@vegas, bu inanç. ispata gerek yok benim için. senin delil diye sunacakların da benim için bir anlam ifade etmeyecektir çünkü birçok kopukluk var. big bang diyorsun da o gazlar nasıl oluştu? kitabın ortasından konuşmaya başlıyorsun. en başını açıklayamıyorsun çünkü.
bir şey ispatlama ya da kimseyi herhangi bir şeye inandırma peşinde değilim. bu inanç, bilim değil.
big bang teorisi vs bunlar bilim ama inancı ya da inancın kökenlerini açıklayacak düzeyde değiller.
  • runagain  (16.07.17 15:35:00) 
@vegas, inancımı ve düşüncemi söylüyorum sadece. kimse inanmak ya da beğenmek zorunda değil. eğer inancımı ve düşüncemi sizin üzerinizde bir baskı, şiddet unsuru olarak kullanırsam sorun o zaman başlar.

o takım bu takım gibi bir muhabbete dönmesin. herkesin inancı, düşüncesi, fikri kendine...

ne namaz, ne oruç, her gün içen adama da burada dinci muamelesi yapmayın.
  • runagain  (16.07.17 15:43:08) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.