[]

sosyal medyada duyar kasmak

selam,

mesela bu beyoglu sinemasi kapanmasi olayina herkes cildirmis sekilde birseyler yapmaya calisiyor. Adamlar borcu oldugundan dolayi kapatiyorlar. Millet cikmis sinemia gibi kart yapalim, 250 TL'den alalim kurtaralim gibi seyler konusuyorlar.

Bu gereksiz duyarlardan rahatsiz olan tek ben miyim? Adamin borcu varsa bana ne ben niye oduyorum? Beyoglu sinemasi kapanirsa ne oluyor kapanmazsa ne oluyor anlayamiyorum. (Taslanmaya hazirim.)

Ne dusunuyorsunuz bu her seye gereksiz duyar kasilmasi konusu hakkinda?

ps: amac trolluk degil gercekten bu gereksiz duyarlardan cok rahatsiz olan birisi olarak yaziyorum. sinema sadece bir ornekti.

 
Simge kabul edilen işletmelerin kapanması insanı üzüyor, o nedenle oluyor. Evet borcundan dolayı kapanıyor ama borcunun olmasının nedeni iş yapmaması, iş yapmamasının nedeni Beyoğlu'nun kültürel bir ortam olmaktan çıkıp nargile kafeye evrilmesi, ondan iş yapmıyor işletmeler, haliyle borçlanıyorlar kapanıyor. Böyle bakmak lazım biraz da.


  • angelus  (14.06.17 13:05:03) 
"duyar kasmak" bu lafı kullanan adam %99 bomboş tiptir. senin için bir şey ifade etmiyorsa bir şey yapmazsın. zorla elinden para alan falan da yoksa kendini yorma bu kadar. açıkçası istanbul'un mekanları benim için de bir şey ifade etmiyor, ama insanların değer verdiği şeyler varsa onlar için çaba harcamaları güzel bir şey. haset etme.


  • doxanikee  (14.06.17 13:14:04 ~ 13:14:51) 
kent sinemalarını yaşatma kafası ama günümüzde fazla romantik bi istek. herkes sinemaya avm'lerde gidip sonra da beyoğlu sinemasını kurtaralım demek ucuz duyar oluyor.

diğer konularda da aynı şey oluyor. bu örnekten diğer duyarlar için de benzer şeyler çıkartabilirsiniz.
  • hosein  (14.06.17 13:17:11) 
selamlar, dedigim gibi olayi sinema ozelinde incelemek cok dogru olmayabilir genel olarak konusmustum, yoksa dediklerinizin tamamina katiliyorum. olayi kisisele cevirip duyar kasmak lafini kullanan bos adamdir demeye gerek yok. sevgiler. :)


  • eksi sozlukte eksiyen adam  (14.06.17 13:37:10) 
sinema, tiyatro, opera gibi sahne sanatları bir kültürdür. kültürün parçasıdır. bir toplumdaki gelişmişliği kültürel değerleri gösterir bence. sadece fazlalığı değil bunları koruması ve korurken ne denli ayarlı yaptığı çok önemlidir.

ben istiklal caddesini seven bir insan değilim, eskidende sevmedim şimdi zaten sevielcek bir tarafı kalmadı. lakin o bölgede olan kültürel miraslar ve türkiyede nadir durumda olan yerler bir bir kapanıyor. bunda o işletmelerin ciddi hataları olsa da çoğu ellerinde olmayan sebeplerden kaynaklanıyor.

şunu eklemeden geçemeyeceğim, türkiyede entelektüel takılan kesim biraz göstermelik, bu insanların çoğu tu kaka dediği şeyleri gizli gizli yapıyor. bunlar başında avmlere küfredip, avmden çıkmamak var. türkiyede kültürlü bir kesim var, bu kesimin sayısı ve oranı ciddi olarak azalmakta ve bu tarz kültürel etkinlikleri gerçekten takip eden insanlar artık bu tür merkezlerin işletilebilmesine olanak vermeyecek seviyeye geldi.

insanlar çevrelerinden duydukları ve onlara +100 level atlatan itemleri gösterme derdindeler. bunu yapamayacakları ya da yaptıklarında çevrelerince anlaşılamayacak derecede olan yerler ise başarısız oluyorlar.

bu bahsettiğiniz gereksiz duyar kavramı toplumun göz ardı mekanizmasını gösteriyor. "işime yaramıyorsa salla gitsin" pragmatizmini ortaya çıkarıyor. "avmler daha güzel ama pasajlardan, sinemalar daha rahat" gibi argümanlarla savundukları şeyler kültürel değer taşıyan yerlerin bir bir yokolmasına neden oluyor.

@konuşma nın bahsettiği gibi avrupada yüzlerce yıllık yerler var aynı yerde hizmet veren. sallıyorum o kafede adamın dedesi işten çıkıp kahve içmeye gidermiş, dedesinin dedesi bile gidermiş, jenerasyonlar bu kültürü birbirine aşılamış. beyoğlu sineması böyle yüzyıllık bir yer değil, epi topu 30 yıllık, lakin taşıdığı kültürel olarak benzer seviyede insanları bir araya toplama misyonunu artık yerine getiremeyecek. bu önemli bir kayıp. orada aynı seansta film izleyen insanlar beraber bir kafeye gitse rahatça muhabbet edip anlaşabilir, aynı dili konuşuyorlar çünkü. sen avmdeki bir filme giden insanları o salonda 10 dakika kapat ortalık zombi saldırısı sonrası oluşan bir manzaraya döner.

kültürel her türlü değerin korunması çok önemlidir. ama kültür diyince insanların aklına mehter, aya sofya, topkapı sarayı, mahya etc geliyor. bu bahsettiklerimin kaç yıllık olduğunu dahi bilmiyor insanlar, bu bahsettiklerimin tarihini bilmiyorlar. kültürel değerlerin korunması bir gelişmişlik seviyesidir.
  • kurnaz  (14.06.17 13:59:17 ~ 14:01:43) 
Gereksiz duyar kasilmasi bana da komik gelir de bu mevzu "duyar kasmak" degil bana sorarsan.
Beyoglu'na ciddi sekilde hukumet mudahalesi var ve bunu farketmemek mumkun degil. Beyoglu'nu tam anlamiyla yok etmeye calisiliyor ve gayet de basarili oldular, oluyorlar.
Beyoglu derken o ortamdan, atmasforden bahsediyorum.
Beyoglu yogun bir sekilde bati kulturunun yasandigi yer ve bizim hukumetimiz bu kulturden nefret ediyor, tamamen ortadan kaldirmaya calisiyor. Ote yandan arap kulturune bayiliyor.

Sadece sinema degil, kapanan bir dunya yer var orada ve bunlar tesaduf degil. Su an uzatmalari oynuyor Beyoglu, tamamen bitecek. Tabii sadece Beyoglu'ndan ibaret degil olay. Sagdan soldan heykelleri kaldirmalar bilmenler bir suru sey, goruyorsunuz zaten.
  • stavro  (14.06.17 14:24:35) 
aga ticari bir işletme bu dediğimiz sinema.
demek ki başarısız olmuş kapanıyor. kapanmamanın yollarını illa ki bulabilirdi.
bu sebeple bana da gereksiz duyar geliyor.

ayrıca bu sinem tarihi filan değil. 1989 yılında açılmış bir işletme.
  • teritori  (14.06.17 14:50:40) 
Olaya duyar kasmak olarak bakmıyorum, bu duygusal bağ kurmak, bu bir kültürün yok edilmek istenmesine karşı olmak, Beyoğlu Sineması'nın kapanması sadece bir mekanın para kazanamadığı için kapanması değildir, sistematik bir kültür değiştirme hareketinin bir sonucudur. Buna karşı olmak da duyar kasmak olarak nitelendirilemez bence, öte yandan bu sinemanın kapanmasının başka sonuçları da olacaktır, bugün Beyoğlu, yarın Rexx, dün Sinepop, Emek zaten, böyle sinemalar kapandıkça, nitelikli filmler de gösterim imkanı bulmakta zorlanıyorlar, Türkiye'de film yapmak zaten deli işi, gösterecek salon bile bulamazken filmler de çekilemez hale gelince, anca Recep İvedik, Şevkat Yerimdar gibi filmler seyrederiz.

Çok kişinin söylediği gibi ben de AVM sinemalarına gidiyorum ama isteyerek değil küfrederek, Beyoğlu Sineması'na toplasan 20 kere gidiyorumdur yılda, onun da çoğu festival zamanları. Yine de denildiği gibi kart uygulaması yapılacak olursa, o kartı ilk alacaklardan biriyim. 250 tl benim için değersiz bir para değil, 4 yıldır kullandığım Iphone4 model telefonumun kırık ekranı ile 1 aydır dolaşan biri olarak söylüyorum bunu.

Çok değil sadece on yıl önce çekilmiş bir dizide Emek Sineması'nı görüp göz yaşlarını tutamamış bir kişi olarak Beyoğlu Sineması'nı kaybetmek istemiyorum ve bı konuda hassasiyet gösterenleri çok iyi anlıyorum.
  •   (14.06.17 15:16:51) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.