[]

malının zekatını veren zenginler

var mı böyle zenginler gerçekten
mesela koç veya sabancı (en bilinen zenginler olduğu için örnek verdim)
aileleri mallarının 40 da 1 inin zekat olarak veriyor mudur ?

türkiye de veya dünyada var mı böyle zengin olup gerçekten zekatını tam verenler.

bence yok. araştırmadım ama olmadığına inanıyorum.

siz ne düşünüyorsunuz ?

mesela arap multi milyonerler veya brunei sultanı. bunlar müslüman geçiniyor ama ya gerçekten ?

 
sence var mı :)


  • birdposing  (10.06.17 15:02:20) 
aileden biri olmadığımız için hiçbir zaman bilemeyeceğiz bu sorunun cevabını. o aileden biri olsak zaten şu an bu satırları yazıyor olmazdık değil mi?


  • blue eyes white dragon  (10.06.17 15:02:34) 
Sabancı zenginliğinde değiliz ama maddi durumu çok iyi olan annem ve babam her sene eksiksiz verir.


  • ruhen hastayim ben  (10.06.17 15:03:00) 
Gücü yeten müslüman için farzdır. verilmesi zorunludur. Vermeyen günahkar olur, inkar eden dinden çıkar.
Zekatını veren kimse bunu duyurmak istemediği için görmemiş olabilirsin. malın sigortası aslında zekattır. Böylelikle mal zarar ve belalardan da (Allah celle celaluhu izniyle) korunur.

  • 1adam  (10.06.17 15:03:25) 
Onları bilmem de tanıdıklarİm veriyor


  • sutlu nescafe  (10.06.17 15:06:06) 
Koc ailesinin mal varliklarinin 40da birini bir fakir aileye vermesini dusunmek bildigin manyaklik. Dinin bir baska cagdisi yonu.


  • baldur2  (10.06.17 15:08:00) 
Multimilyoner degil ama yine de hatri sayilir bi zengin akrabam var ve overiyor. Yasadigi sehre yatirimlar yapiyor. Engelliler icin buyuk bi kompleks mesela.

Ve genelde ramazanda bi tane hayvan kesilir evde bir suru de ceza evinde filan kesilir. Cunku yatan herkes korkunc insanlar degiller ve cezaevlerinin durumlari genelde cok kotu.
  • senialanaglasinalsinsikinicaliyabaglasin_yine  (10.06.17 15:12:45) 
Koç ve sabancı çok zenginler evet ama zekat iş yerine, yatırımlara vs. düşmüyor. Bankadaki nakit para ve sahip olunan altına düşüyor. Veriyorlar mıdır onu bilemiyorum tabii. Öte yandan annemin, babamın durumları iyi annem her sene hesaplayıp verir.

@baldur 1 aileye vermek gibi bir olay yok. Fakirlere dağıtılıyor genel olarak. Öğrenciye verilen burs da bi zekattır yani.
  • ekaterina  (10.06.17 15:25:55) 
@1adam Tabi allah sevdiği kuluna dert verir sevmediği kuluna bela verir. Sevdiği kulu hastalıktan ölürse allah sevdiği kulunu erkenden yanına aldı denilir, sevmediği kulu hastalık geçirirse allah belasını verdi geberdi gitti denilir.
Sorunuza gelecek olursak, adamlar illaki yardım yapıyordur. Zekat veriyorlarsa da bakın işte zekatımı verdim diye millete göstermek zorunda değiller. Herkesin müslüman olduğunu nerden çıkarıyorsunuz? Milletin dinini sorgulamayı bırakın artık.

  • uyusam iyi olur  (10.06.17 15:30:51 ~ 11.06.17 01:40:23) 
iki asiri zengin ornegini ben biliyorum.bir ailenin yardim defterleri var ve bununla ilgilenen bir muhasebeci var.duzenli olarak verilenler,burslar,yardimlar bu defterde tutuluyor,duzenli olarakta inceleniyor bu defter.

Bir digeri eski patronum,turkiyede ilk 10-20 icerisindedir ozellikle nakit ve gayrimenkul konusunda cok kuvvetlidir.kendisi bununla alakali ajanda tutuyor ,resmi bagislarini buraya saymiyor,oraninin 40 ta 1 den fazla oldugunu soyleyebilirim.bu abide maaslar piyasa geneline gore dusuktur ancak emekli olmadan isten ayrilani gormedim.

Bu iki aileninde cok dindar olmadiklarini biliyorum.vermeyi becerebilmek onemli bir istir.
  • duptıs  (10.06.17 15:56:22 ~ 15:57:05) 
kaç kişi tanıdınız hayatta da sizce yok. sabancı koç bilemem ama çok çok zengin aileler tanıyorum zekatlarını bol bol veren. bu arada o hesap senelik 'karlarının' 40 da 1, malının diye düşünecek kadar konuya turistseniz o da ayrı komik.

hatta 40 da 1 den fazla veriyorlar genelde, annem su anda arabamı alıp gidiyor birinin zekatını dagıtmak için, ciddi anlamda büyük bir miktar ve hepinizin bildigi bir kurumun sahibinden geldi. (dindar vs bilinen bir aile kurum degıl)

edit: kârının 40 da birini ihtiyacı olana vermeyi çağ dışı görenler nasıl bir hayat yasıyor düşünmek bile istemiyorum
  • hopp  (10.06.17 16:02:27 ~ 16:12:26) 
bizim patron veriyor. mal varlığını tam bilmiyorum ama baya ev arsa nakit bişeyler var adamda. hocalara hesaplattığını biliyorum telefon konuşmalarından.


  • elorelia  (10.06.17 16:05:02) 
lol fakire sadaka vermek yerine toplumda eşitliği sağlamayı amaçlayan bir din olsa daha iyi olurmuş bence ama neyse benim kalbim mühürlendiği için ben anlamıyorumdur bunu muhtemelen, müslümanları kızdırmayayım şimdi hiç.


  • der meister  (10.06.17 16:55:17) 
valla burada ne saf insanlar var görüyorum.kardeş adamlar senin ailenin malını devletten çalıyor gidiyor hile hurdayla istediği arsaya istediğini dikiyor mühendisine verdiği maaş kıt kannat.vergiden düşmek için alavere dalavere yapıyor.burada adamlar zekat gizli verilir.ihihihihi belki biz görmüyoruzdur diyor.valla safsınız.size müstehak.adamlar vergi versin ben yine razıyım zekat vermemesine.ufak çaplı orta sınıf birini düşünelim 800 bin lira geliri olsun yııllık kar ki çok az bile .20 000 lira ediyor ne yapıyor yardım rolex saat mi veriyor fakire. en fazla 400 liradan 4-5 kişiye burs veren vardır.o da çok iyi niyetliyse.sabancı koç filan zekat verse bilecik tokat vs bir ili bir ay doyurur azıcık mantıklı olun.


  • birdposing  (10.06.17 17:04:33) 
Mustafa koc vefat ettigindd, koc grubu şirketlerinden birinde calisan arkadasim, "aileden biri vefat ettiginde, malının bir kismi calisanlara paylastiriliyor" demisti. Isten atilirsan ya da ayrilirsan aliyorsun o parayi, tazminatınla birlikte.


  • runagain  (10.06.17 17:39:36) 
adam sabancıyı görünce zekatını verse bilmem nere ihya olur demiş. ahaha

önce neyin zekatı verilir onu bilelim de öyle konuşalım. adamın isterse 10 trilyonluk g.menkulu olsun.(iş için fabrika binası, makina vs.) ama adamın kenarda nisab miktarı malı yoksa o adama zekat farz değil. (zaruri ihtiyaçı olan malın zekatı verilmez ama o maldan gelir elde edilirse o gelirin zekatı verilir.)

not: sabancının bilmem kimin var mıdır yok mudur bilemem.

benim de çok zengin tanıdıklarımdan (hatrı sayılır şirketler..) zekat verenler var.
bir tanesi 200-300k veriyordur.

ayrıca zekat 1 sene içerisinde de verilebilir, geriye dönük verilmemiş zekatı da hesaplatıp verilebilir. bir anda verilecek diye bir kaidesi yok.
  • qobel  (10.06.17 18:29:19) 
Zekat gerçekten olması gerektiği gibi olsa, bu ülke şu an uzayda yeni bir devlet kurmuştu.


  • etna  (10.06.17 19:13:32) 
malının zekatını vermek cennete gitmeye yeter bu çağda. ortalama bir evi, arabası olan adam bile yılda 10 bin zekat verecek zira. bu para bir ailenin yıllık masrafını karşılar.


  • sik kullanilanlar  (10.06.17 19:53:37) 
Ben şöyle yaklaşıyorum; benim mesela çok malım yok; olmamasına karşı ben bile 40'ta birini vermiyor/veremiyorum; çokmuş diyorum.

yani mesele şöyle oluyor; ilişki sırasında kadın erkek yaş farkı gibi; yani mesela 35 erkek 28 kadın olsa 7 yaş göze batmazken 13-20 göze batar ya bu da öyle

40'ta 1 lira çok görünmüyor ama 200bin de 5 bin çok oluyor. Zaten diyorsun hani 5bin'e çok fazla şey yapılabilir. Ama en basitinden ortalama üstü bi' arabayı 200bine alamazsın; sürekli vererek de bu değeri azaltırsın. o yüzden yani ben bile vermiyorsam onların da vereceklerini pek sanmıyorum. Ama 40'ta 1 olmasa bile illa veriyorlardır, çünkü aga'lık kültürüyle gelen adamlar o bahsettiklerin.
  • mete kudur  (10.06.17 20:33:55) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.