[]

cem karaca barış manço erkin koray vb.

bu kişiler dönemlerindeki adam eksikliğinden ve yetersiz (herkese ulaşamayan) teknolojiden dolayı bu kadar popüler oldular bence. bana katılıyor musunuz?

bana öyle geliyor ki bize şu an güzel gelmeleri de müthiş/silinmez sanatçı olmalarından değil de çocukken onları dinleyip izlediğimiz için. yani aslında onları değil de çocukluk anılarını depreştirdiği için halen dinlemeye devam ediyoruz/dinlemesi güzel geliyor. bugün piyasaya çıksalar sinan akçıl'dan kutsi'den bir farkları olmazdı.


 
Katılmıyorum. Kutsi'nin şarkıları bugünkü çocuklar büyüyünce hala dinlenecek mi sence?


  • ekaterina  (08.06.17 21:39:32) 
aslında ciddi cevap yazacaktım da taa ki son cümleni okuyana kadar...

"bugün piyasaya çıksalar sinan akçıl'dan kutsi'den bir farkları olmazdı."

vaov..

kısaca katılmıyorum.
  • qazaqwsx  (08.06.17 21:42:34) 
@vegas, "şarkıları gayet bulundukları yıllara yenilik getiren yön veren şarkılar" baya iddialı bir laf. dinlenecek bir şey olmadığı için dinleniyor işte özetle aynı noktadayız? tek kanallı yıllarda yapılan diziler için de "döneme yön veren diziler" diyor musun mesela?

@wayfarer, evet güzel noktaya değindin. atatürk 2000 yılında kayseri'de doğsa ciddiye almayacağım ortalama bi adam olurdu. ama atatürk için adam eksikliğinden ortaya çıktı diyemeyiz. tam aksine kendisinden baya iyi adamların olduğu bir örgütten çıkıp tekleştirebildi kendini. bu saygı duyulabilecek bir başarıdır.
  • lucky strike  (08.06.17 21:52:00 ~ 21:52:38) 
Söylediğin şey şurda kendi kendisini çürütüyor, 70'lerde hiç mi başka şarkıcı çıkmadı sence? Berkant'ın kaç şarkısını biliyorsun mesela?


  • ekaterina  (08.06.17 21:52:49) 
Herkese ulaşamayan teknoloji mi?

onedio.com

Barış Manço'nun albümleri bugüne kadar 16 milyon kopya satmış.

İnsanlar evden dışarı çıkıp, onun albümlerini "para vererek" almışlar.

Teknoloji insanlara ulaşmamış ama insanlar değer verdiklere şeye ulaşmışlar.

Kaldı ki teknoloji demek iyi müzik demek değil.

İnsanlar bir şarkıda keman sesi duymaya hasretler. Elektronik müzik artık popüler diye şarkılar ses kirliliğinden dinlenemiyor.

Bugün bir şarkıcı YouTube'da 100 bin izlenme elde edince kendini ünlü zannetmeye başlıyor.

Bu saydığın insanların böyle bir derdi yok.
  • dissendium  (08.06.17 21:57:27 ~ 21:58:09) 
cem karaca'nın çok farklı bir vokal tekniği ve gırtlağı var, dolayısıyla kesinlikle silinemeyecek bir geçmiş yaratmış. cem karaca ile ilgili kısma katılmıyorum. barış manço da değerli işler yapmış olmakla birlikte bence efsane konumunda değil. erkin koray da aynı şekilde. cem karaca çok iyi bir bestekar veya güfteci/şair değil ancak vokali çok farklı.


  • tukenmez adam  (08.06.17 21:58:46) 
şarkı sözleri de şarkıların melodileri de- teknik olarak ne denir bilmiyorum- bugünkülere göre çok daha ileride. en azından büyük çoğunluğa göre.

"Gezdim seni sokak sokak
Valla yok hesap kitap
İçimde avaz avaz yan yan yan benimle
Uzun yola gider gibi
Bakma öyle yüzüme
Aman can cazım etme"

domates biber patlıcan bile bundan mantıklı sözlere sahip.
  • ya ben lan neyse  (08.06.17 22:05:13) 
50 yılda 16 milyon kopya satmak neye göre başarısızlık? Sinan Akçıl'a göre mi? Günümüzdeki sanatçılardan bu sayıya ulaşmış bir insan söyler misin? Burak Kut 2 milyon satmış ama 16 milyona ulaşamamış. Demek ki unutulmuş hemen. Satış rakamı neden başarı değil? Bir insan dinlemeyeceği bir şeyi satın alır mı sence? O yıllarda satış demek başarı demekti. Önermeler zaten her durum için geçerli olmazlar.


  • dissendium  (08.06.17 22:06:00) 
"sanat namına bir şeyleri yok!" ???

sanat anlayışınızı merak ettim. mesela şunu ne olarak görüyorsunuz?

www.youtube.com
  • synesthesia  (08.06.17 22:06:18 ~ 22:06:33) 
Elmayla armudu karşılaştırıyorsun. Sen YouTube'da şarkı dinlemek için para ödemiyorsun. 16 milyon kopya bir plağın, bir kasetin sayısı. Para verilip alınan bir şey bu. 200 milyon izlenme ile satış sayısı aynı şey değil. Bahsettiğin şarkıcı kaç adet albüm CD'si satmış ona bakman gerek karşılaştırma yapmak için. Bir de bilgisayar bu. Merak eden tıklıyor videoya. Yüzlerce kafede her gün aynı şarkılar çalınıyor. O sayıya ulaşmak asıl başarısızlık. Justin Bieber 1 milyar kişi tarafından izleniyor ona bakarsan.

Müzik kalitesi konusunda bilgisiz olduğunu düşünüyorum. Şu şarkıdaki elektronik altyapı gibi bir altyapı ortaya çıkaracak adam yok Türkiye'de.

www.youtube.com

Bugün hangi şarkıda böyle elektro gitar kullanılıyor?
  • dissendium  (08.06.17 22:27:32 ~ 22:31:21) 
Kalitesiz sound - yukarıdaki arkadaşın dediği gibi, anakronik düşünüyosunuz.
Anlamsız sözler - wtf?
Anlamsız hareketler yapan uzun saçlı hippivari bir adam - Bence bu tarz size hitap etmiyor ve bu yüzden müziği anlamlandıramıyorsunuz.
  • synesthesia  (08.06.17 22:34:00) 
O donemde cocuk olmamis biri olarak üçünün de sevdiğim sarkilari var, yani haksizsin. Ayni sekilde mogollarin da eski sarkilaeini severim ama cocuklugum 2000ler benim(96 dogumluyum). Senin mantığınla serdar ortac falan sevmem gerekirdi.

Ama üçü arasinda baris Mancoyu daha az severim o da sanirim ailemin kendisine taraflı olmasindan. Onu hep devlete arkasini verip dunyayi gezen, cem karaca solculuktan dolayi memleketten kovulup gurbet ellerde aglarken etliye sütlüye karismayip keyif yapan biri olarak görüyorlar. Ama yine de kendisinin de cok sevdiğim sarkilari yok değil.
  • nundu  (08.06.17 23:28:11) 
sana katılmıyorum.
üçü de çok yetenekli adamlardı.

  • filteria  (08.06.17 23:34:43) 
tek bir sey soyleyeyim bu insanlarin degil cdleri kasetleri, plaklari evet plaklari, hatta birak yurticini yurtdisinda bile satiliyor. benim turk oldugumu ogrenip sarkilar hakkinda bana bilgi soran insanlar oldu, tahmin edersiniz ki bu insanlar cocukken turkiye denilen ulkenin varliginda bile haberdar degildi, yani sizin uzeriinizde bence tam aksi bir etki olusturmus, bu insanlarin basarilari ve yeteneklerini sanki her gun olan bir sey gibi degerlendirme hatasinda bulunmussunuz.
siz bi trol musunuz, yoksa gercekten mi boyle dusunuyorsunuz bilemiyorum ama aci olan troll degil gercekten boyle dusunuyor olma olasiliginiz, turkiye'deki cahil cesaretine ne guzel bir ornek daha...

  • mavicorap  (09.06.17 00:24:59) 
katılmıyorum yukarıda söyleyeceklerim yazılmış zaten


  • basond  (09.06.17 01:06:06) 
hahahahaha!

cem karaca'nin ses rengini ve gücünü bilmiyorsun. şahane tiyatral bir tarzı var.

onlarca solcu sanatçı vardı ama cem karaca ve yılmaz güney vatandaşlıktan çıkartıldı. cem karaca'nın vatandaşlıktan çıkarılmasının nedeni yalan haberdir, ayrıca 1 mayıs marşı da buna etken oldu. almanya'da 8 sene geçirdi, boş durmadı almanca albüm yaptı, tiyatrolar yaptı. şimdi anlatması uzun sürecek farklı şeyler de geldi başına.

anadolu rock'a ruhunu verdi. erzurumlu emrah'tan, karaçoğlan'dan, dadaloğlu'ndan, pir sultan'dan şarkılar yaptı. nazım'ın şiirlerinden şarkılar besteledi ki sen de herkes gibisin, bana göre en iyi nazım şiiri bestesidir.

topluma ve sosyal olaylara karşı çok duyarlıydı, bunu gözeterek onlarca şarkı yaptı.

daha önceki bir duyurunda da bahsetmiştim, dervişan ile yaptıkları şarkılar türk müzik tarihine damgasını vurmuştur.

sinan akcıl, kutsi daha önce hiç şarkılarında siyasetçilere giydirdiler mi? çocuk ölümlerinden, savaşlardan, terörden bahsettiler mi şarkılarında, haktan hukuktan bahsettiler mi? hangi eski ozan/şair eserini bestelediler?

cem karaca'nın oğlu emrah'ın adı cem karaca'nın ilk plağı olan emrah'tan geliyor, plağın adı da erzurumlu emrah'tan.

kendisi söz yazmış, müzik yapmış, beste yapmış. tiyatro oyunculuğu, tiyatro müzikleri yapmış. gerçek bir sanatçı.

o iş öyle olmuyor yani.
  • Apocalypse  (09.06.17 02:33:05) 
Katılmıyorum. Onların dönemlerinde ben sizlerin yaşındaydım. O zamanlarda dinlediğim bir çok sanatçıdan şimdi hala severek dinlediklerimin arasında başlıktaki isimler var.


  • hayat aklini konusacak bir filozof uret  (09.06.17 02:47:58) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.