[]

Askerlik Sorusu - Yedek Subay vs KD

Merhaba,

Yedek Subay mı olmak istersin kısa dönem mi dediler. Kısa dönem dedim. Senin yabancı dilin varmış, yabancı dili olanları yedek subay olarak tercih ediyorlar, yabancı dil belgen varsa (Yds, Yökdil vs) onu koyalım. Yedek subay olmak istemez misin" gibi bir soru sordular. Bu soru "Yönlendirme yapamam ama bence uzun dönemi seç" demek isteyen bir görevlinin söyleyeceği türdendi. Ben de yedek subay olmak istediğimi söyledim. Paraya ihtiyacımın olması ve askerde biriktirme imkanı, mesai sistemi, devlet memuru benzeri bir çalışan olmak gibi olanları anlık olarak düşündüm ve böyle dedim. İş bulup çalışabilirim halbuki. Neden böyle dediğimi ben de bilmiyorum şuan.

Bunun tercihe bağlı olmadığını, askeriyedeki ihtiyaca göre belirlendiğini duydum hep. Ancak görevlinin dediğine göre, yabancı dil puanını ibraz edenlere uzun dönem yedek subay çıkma olasılığı yüksekmiş. Ben de yökdil sınavından aldığım 80 puanlık belgeyi verdim.Mezniyet ortalamam da yüksek.
(ama mesleki bir bölümde okumadım (karşılaştırmalı edebiyat), bir de üstüne web yazılım geliştirici olarak çalıştım. )

1-Bana uzun dönem çıkma ihtimali nedir?
2-Yabancı dil bilenleri yedek subay yaparlarsa ne olarak kullanıyorlar? Zira meslekçi değilim.
3-Uzun dönem olmak çok da kötü gibi gelmiyor bana. Hala kararsızım. Yine de yarın gidip KD olarak yapmak istediğimi söyleyip sınav puanımı gösteren belgeyi de çıkarmalarını isteyeceğim. Bu durumda uzun dönem gelmesi mümkün değil. Yoksa böyle kalsın mı? Uygun bir pozisyon yoksa zaten KD olarak seçerler mi?
4-Yarın gidip ben KD istiyorum dersem ve öyle işaretleyip sınav sonuç belgesini de çıkartırsam, yine de uzun dönem gelme ihtimali var mı?

not: nereye nasıl gideceğimi bilmediğim için bir karar vermek istemiyorum. kendileri seçsinler de en azından "ben seçtim, pişman oldum" dememiş olurum.

sözlükteki yedek subay vs kısa dönem başlığını okudum.

 
1) bence cok dusuk.
2) sinema tv mezunu karakol komutani ys gordum. Sans. Gerci onunki torpildi ana neyse.
3) hangisinin daha iyi daha kotu oldugunu gitmeden bilemezsin. Tamamen sans. Biz isparta merkezde vur patlasin cal oynasin askerlik yaparken egirdir'de kd'ler kan agliyordu. Kirklareli'de ys arkadasim kiyak askerlik yaparken, diyarbakir'da ys arkadasimin anasini aglatiyorlardi.
4) yine de uzun donem gelebilir.
  • allah yazdiysa bozsun  (30.05.17 15:12:05) 
uzun dönem veya kd olmak konusunda seçim senin. ona bişey diyemem.

sorularına gelecek olursak:

1- not ortalaman ve dil puanına bakıldığında uzun dönem çıkma ihtimalin kd çıkma ihtimalinden daha yüksek.
2- yabancı dil sadece bir kıstas askerlikte yabancı dilin hiç bir öenemi yok. sadece daha kalifiye adam seçmek için yapıyorlar. meslekçi değilsen ve uzun dönem olursan takım subayı olursun. yani yaklaşık bi 100-150 kişiden sen sorumlu olursun. takım subayı acemi eğitimi 3 aydır. bu 3 ay sonrasında sınava girersin yüzde 10 luk dilime girersen usta birliğinde ki yerini kendin seçersin. giremezsen kura çekersin ki kura yerleri genelde doğu illeri ve sürgün yerleri olur.
3- kd ve uzun dönemin kendine göre avantaj ve dezavantajları var burada uzun uzun anlatmaya gerek yok zaten konusu mevcut sözlükte. dediğim gibi karar senin.
4- uzun dönem çıkma ihitimali herzaman var bi çok arkadaşım var kd yazıp uzun dönem çıkan. ama eğer belgeleri alır ve kd seçersen bu ihtimal epey azalır.
  • hoikam  (30.05.17 15:19:25) 
1- %50. Ya çıkar ya da çıkmaz. Belli değil.
2- yabancı dil bilmen çok da önemli değil. Takım komutanı olursun. Eğer meslekçi olmazsan tabii. Takım komutanının işi zordur. Meslekçi gibi değildir. Onlara doğru düzgün eğitim bile vermiyolar.
3- uzun dönemi kısa döneme tercih ederim. Askerlik bilincini almış olursun. Tabii istemiyosan salla. Gönülsüz şeyden şey olurmuş. Uygun pozisyon falan geç bunları. Personel şube o kadar ayrıntılı bakmaz. Kaldı ki zaten gelişigüzel seçilir asteğmenler. 2 tane çürük raporu alan oldu bizde. Bi tane de deli vardı. Tuvalette kendi kendine konuşuyodu vs.
4- %50. Olabilir de olamaz da.

Rahat ol. Zamana bırak. Ben askere gitmeden önce yaptığım part time işten öyle bunalmıştım ki kalabalıktan kurtulup hakkari dağ komando tugayı gibi bi yer çıksın istiyodum. Yedek subay çıkma ihtimalinin %1 falan olduğunu düşündüğümden kısa döneme şartlamıştım kendimi. Yedek subay çıktı. Bölümüm de işletme gibi bi şey. Kursa başladık, yine doğuda bi dağ çıksın diye temenni ederken kuradan kıbrıs'ı çektim. Kader kardeşim. İstemiyosan işaretleme ama olacağın da önüne geçemiyosun.
  • zirrealist  (30.05.17 15:37:04) 
güzel kardeşim bu uzun dönem seçimlerinde inan senin ne istediğinin çok az bir önemi var. yabancı dil belgen olsun olmasın tsk nın ys ihtiyacı varsa olursun yoksa olmazsın. YS olman için illa meslekçi olmana gerek yok. askerlik şubesinde evrak imzalamak için yada dağ başında bir karakolda komutan olmak için hangi mesleği bilmek gerekiyor?

bahtına ne çıkarsa, ha YS olursan düşünmen gereken şu KS olup da iş bulsaydım 6 ay boyunca alacağım maaş YS iken aylık alacağım maaştan daha mı yüksek daha mı az olurdu? çoğu üniversite mezunu için YS olmak büyük şans, maddi durumları yeterli olmadığı için. ha çok zorlama kısmında da sayko bir komutana denk gelmediğin sürece erat tan daha rahat olursun. subay sayılıyorsun neticede.
  • issiz karga  (30.05.17 15:49:35) 
yakın zamanda askerden dönmüş bir arkadaşım seni takım komutanı falan yapmazlar dedi. mizacım sert değil benim. istediğimi yapma yetkim de olsa emir veremem pek. bilmiyorum bunlar önemli mi ama 25 yaşında olduğum halde 17 gösteriyorum sakalsız bıyıksız. boy-kilo da yok.

benim normalde kasım ayında gitmem bekleniyordu. erken terhise başvurdum ben. 31 temmuz a dek istersem askere gitmekten vazgeçip kasıma gidebileceğim söylendi. eğer kasımda gitmeye karar verirsem tekrar uzun-kısa yapmak için bir seçimim olur mu?
  • dahinnotha  (30.05.17 16:31:46) 
Kaç yaşındasın? 22-23 falansan gidip uzun dönem yapabilirsin. Ben de sınav sonucumu verdim yabancı dil (90 aldım) ama kısa dönem yapmak istiyorum demiştim. Kısa dönem yaptın. Hiçbir durumda garanti değil gidip gitmemen. Öyle istemen yetmiyor zaten.

Uzun dönemin avantajı komutanların (uzman ve astsubay özellikle) sana köpek muamelesi yaptığı, seni süründürdüğü ve onlara sürekli eyvallah demek zorunda kaldığın bir altı ay yaşamayacağın gibi güzel de para biriktiriyorsun. 8-5 çalışıp aksan eve gitme, hafta sonu da yatıyorsun. Kısa dönemin tek olayı da 5 ay daha kısa olması.

Ben kısa dönem yaptım. Ya eziliyorsun ya da kafanın çalıştığını, zeki olduğunu anlıyorlarsa etinden sütünden faydalanıyor bir dünya iş yaptırıyorlar (amelelik minimum) ama yine baya bir eyvallah çekiyorsun.

Sisteme girdikten sonra değiştirmezler sanırım. Bir şey olmaz deyip yollayabilirler de.
  • nawar  (30.05.17 16:50:37) 
o bölümle olabileceğin hepi topu maksimum 3 sınıf var. ya piyade, ya topçu ya da tankçı. tankçı da böyle sözel meslek sahibi görmedim ama piyade ve topçu kaynıyordu.

1- uzun dönem çıkma ihtimalinin en fazla/kesin olduğu meslekler

tıp, hukuk, diş ( sağlık ile ilgili diğer bölümleri de %75 kabul et. diyetisteyn, ftr gibi)

2- uzun dönem çıkma ihtimalinin yarı yarıya olduğu meslekler

mühendislikler

3- uzun dönem çıkma ihtimalinin düşük olduğu meslekler

geri kalan hepsi.

2- takım komutanı da olabilirsin başka şeyler de. meslekçiler yalnızca üst maddedeki 1 ve 2. lerden seçiyorlar.

3- komutanına bağlı. aynı komutana tabi olduğumuz halde devrelerim nefret ederlerdi komutandan ben onu görmeden güne başlarsam kötü geçerdi sanki.
  • blue eyes white dragon  (30.05.17 17:05:44) 
"yakın zamanda askerden dönmüş bir arkadaşım seni takım komutanı falan yapmazlar dedi. mizacım sert değil benim. istediğimi yapma yetkim de olsa emir veremem pek. bilmiyorum bunlar önemli mi ama 25 yaşında olduğum halde 17 gösteriyorum sakalsız bıyıksız. boy-kilo da yok."

o arkadaşın askerliğini tam yapamamış gibi. bi daha gitsin.

kimse senin mizacına, tipine, siyasi görüşüne bakmaz yedek subaylıkta. şansına gelir. gider birliğine katılırsın. 2 buçuk ayda seni tırpanlardan geçire geçire, bileye bileye, yonta yonta istedikleri adama döndürürler. olmayacak diye bi şey yok. oluyo. sınırlarını zorlatıyolar adama.

asıl olay kıtaya çıktığında başladığı için kayışı orada koparıyosun. çünkü sorumluluk giriyo. askerlerin oluyo. emir-komutayı üstleniyosun. çeşitli görevlerle her şey üst üste biniyo. son 4 ayımda askerler çok değiştiğimi söylüyodu mesela. deli gibi bağırmalar, en ufak bi şeye sinirlenip ortalığı ayağa vermeler falan... ben de çok sakin ve sessiz bi insanımdır ama içindeki hayvanı çıkartıyolar kardeşim. öyle düşünme yani.
  • zirrealist  (30.05.17 18:46:34 ~ 18:50:20) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.