[]

bankalar sim kart değişikliğini nasıl algılıyor?

Geçenlerde sim kartımı değiştirdim, numara aynı kaldı, değişmedi. İnternetten alışveriş yaparken 3dsecure mesajı yerine sim kartınız değiştiği için mesaj gönderemiyoruz mesajı geldi (Sağolasın iş bankası). Çağrı merkezini arayıp blokeyi kaldırdım.


Sorum şimdi şu; banka benim sim kartımı değiştirdiğimi nasıl anladı?

 
operatör paylaşıyodur o bilgiyi heralde

ama numara aynı kaldıysa simkartın değişmesinden bankaya ne onu hiç anlamadım açıkçası
  • berginyonbaenre  (15.05.17 20:51:29) 
sim kart üzerinde seri no vs. var. kopyalanma ihtimaline karşı bankaların aldığı önlem doğru.


  • rosencruz  (15.05.17 20:59:47) 
Nasıl anlıyolar işleyiş nasıl bilmem de sonuçta simkart değişince pin kodu değişiyor. O da telefona erişim demek. Onu yapmasalarmis göte gelirdik hakaten


  • klar  (15.05.17 21:44:52) 
ne kadar sim kart desekte oda boş bir chip değil. şimdiki kimlik kartları şu kadar güvenlikli şu kadar tubitaklı bu kadar tüyaplı diye anlatıyorlar ya işte oda okadar akıllı bulunan benzersiz kodları ile doğrulama bankaya gittiğinde kodun değiştiğini basit şekilde sistem fark ediyor. bu simkart değiştirilmiş veya kopyalanmış diyor. eğer o kodlara kadar yapılsaydı şu memlekette soyulmadık kart bırakmazlardı. ama şuan en tehlikeli olay android telefonlardaki uygulamalar.

okadar mühendis boşunamı çalışıyor. hırsızlar sayesinde gelişim sağlanıyor bazen bazı şeyler yaşanmadan çözülmüyor.
  • protrek  (15.05.17 21:52:44 ~ 21:55:38) 
Telefona uygulama kurulurken istenilen izinlerde sim kartı bilgilerine erişme tarzında bir izin hakkına sahip olması lazım.Bunu da her girişte kontrol ediyordur.


  • murtiii  (15.05.17 23:51:56) 
bankalara sitem etmedim aslında, sadece nasıl anlıyorlar diye merak ettim. iş bankasını belirtme sebebim mesaj atarak belirtmesiydi. başka bir bankada hiç mesaj gelmedi. teşekkürler cevaplar için.


  • inheritance  (16.05.17 10:23:45) 
Çok çok eskiden doğrudan kullanıcı adı ve şifre ile internet şubesine giriş yapabiliyordun ama BTK bu durum güvenli olmadığı için kurumların GSM operatörleri ile iş birliği yapmasını istedi. Hem kurumların sistemleri daha korunaklı olacak hem de operatörler para kazanacaktı.

Sen bankaya giriş isteği yolladığın anda sistemde kayıtlı telefonuna SMS gönderilmesi için banka tarafından operatöre bir tetikleme oluyor. Operatör de bankaya "Tamam hacı elemanın telefonuna SMS gönderdim" veya "Hacı eleman tünele mi girdi?! SMS gitmiyor" şeklinde cevap dönüyor. Başarısız SMSlerin çok fazla kırılımı var, bunlardan biri de "sim kartı değişikliği".

Sen sim kartı değiştirdiğin an operatör kendi sisteminde en az 72 saat seni bloklamak zorunda (banka bu süreyi isterse daha uzatabilir). BTK paşanın emri böyle. Bu arada sen internet bankacılığına giriş yaparsan banka ile bu bilgi paylaşılır. Banka da senin gerçek sen olduğunu anlamak için müşteri temsilcisi ile kısa bir mülakat yapmanı ister.

edit: diğer cevaplara da baktım da görmüşken cevap vereyim; sim kartı değişsin ne olur yani tribine girenler için: diyelim zengin bir züppesiniz ve yurtdışına tatile gittiniz. sim kartınız klonlanarak banka hesabınız boşaltılabilir. Daha önce çok yapıldığı için BTK böyle bir çözüm buldu.
  • plastic_angel  (16.05.17 11:07:36 ~ 11:10:48) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.