[]

Mesai saati dışında ortaya konan ürünlerin sahibi şirket mi olur?

Başlık çok anlamsız oldu, şöyle sorayım; senaryoya göre bir yazılımcı arkadaş var, dev bir firmada yazılımcı olarak çalışıyor. Bu kişi, mesai saati dışında ve kendi evinde başka bir proje üzerinde çalışıyor, ortaya bir ticari değeri olan ürün koyuyor, patentini alıyor.

Şimdi Amerika'da bu durumda şirket o ürün üzerinde hak iddia edebilir denmiş. Ama Türkiye'de durum ne oluyor ben bulamadım. İşçinin borçları arasında sayılan ikinci bir işte çalışmamak üzerinden ya da bilmediğim herhangi bir kanun üzerinden şirket bu ürün üzerinde hak iddia edebilir mi?

Teşekkür ederim.

 
iş kanununda ikinci iş diye bir kısıt yok, bu sebeple işçi ile işverenin arasındaki sözleşmeye bakılıyormuş. eğer sözleşmesinde ikinci bir işte çalışamaz tarzında bir şey yoksa şirket hak iddia edemez diye düşünüyorum.


  • fakyoras  (10.05.17 15:48:48) 
Bizim kontratımızda açıkça yazıyor, şirket çalışanıyken aldığın her patent yaptığın her buluş ürettiğin her şey şirkete ait.

Not: Ben de dediğiniz tarz bir şirketteyim, hatta aynı şirket bile olabilir arkadaşınızla :)
  • crown  (10.05.17 15:54:35 ~ 15:55:52) 
SINAI MÜLKİYET KANUNU

serbest buluş, bildirim yükümlülüğü ve teklifte bulunma yükümlülüğü
MADDE 119 Özel Bağlantılar
(1) Çalışan, iş sözleşmesi ilişkisi içindeyken serbest bir buluş yaptığı takdirde, durumu geciktirmeden işverene bildirmekle yükümlüdür. Bildirimde, buluş ve gerekiyorsa buluşun gerçekleştirilme şekli hakkında bilgi vermek suretiyle, buluşun gerçek bir serbest buluş sayılıp sayılmayacağı konusunda işverenin bir kanaate varabilmesi sağlanır.
(2) İşveren, buluşun serbest bir buluş olmadığına ilişkin itirazını, kendisine yapılan bildirim tarihinden itibaren üç ay içinde yazılı bir bildirimle ileri sürebilir.
(3) Serbest buluşun işverenin faaliyet alanı içinde değerlendirilebilir olmadığı açıksa, çalışanın bildirim yükümlülüğü yoktur.
(4) Serbest buluş, işletmenin faaliyet alanına girmekteyse veya işletme söz konusu buluşun ilgili olduğu alanda faaliyette bulunmak için ciddi hazırlıklar içindeyse; çalışan, serbest buluşunu iş ilişkisini sürdürmekte olduğu sırada başka bir şekilde değerlendirmeye başlamadan önce, tam hak tanımaksızın uygun şartlar altında buluşundan yararlanma imkânı vermek için işverene teklifte bulunmakla yükümlüdür. İşveren, teklifin kendisine ulaştığı tarihten itibaren üç ay içinde cevap vermezse, bu konudaki öncelik hakkını kaybeder. İşveren, kendisine yapılan teklifi kabul eder, ancak öngörülmüş şartları uygun bulmazsa, şartlar tarafların talebi üzerine mahkeme tarafından tespit edilir.
  • bordeaux  (10.05.17 16:13:29) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.