[]

üniversite adı bu kadar önemli mi?

mimar sinan güzel sanatlar üni. - matematik bölümü mezunu biri olarak kariyer.net üzerinden iş başvuruları yapıyorum. 2 yabancı firmada, iyi departmanlarda stajım var. 6 aylık gene büyük bir firmada olan iş deneyimim var. 2 tane yabancı dil (ielts ve dele c1 sertifikalarıyla birlikte) var. alanımla ilgili tüm bilgisayar programlarını biliyorum. gerekirse onların bazıları için de sertifikam var artı portfolyom var.

başvurduğum işler okuduğum bölüme ve stajlarıma uygun. buna rağmen kariyer.net'te cv'im görüntülenmiyor bile. geçenlerde bir iş görüşmesine gittim, grup mülakat vardı. içlerinde stajlar olsun, projeler olsun, yabancı dil ve bilgisayar becerileri olsun en iyisi benim. görünüşüm de gayet prezentabl. karakter olarak uyuz, aşırı hırslı biri de değilim. sadece onlar
itü, sabancı, koç mezunuyken ben mimar sinan mezunuyum ki mimar sinan da gayet iyi bir üniversite. diğer iş bulan arkadaşlarımın çoğu tanıdık vesilesi ile buldular ama benim zor gözüküyor.

geçenlerde iş ilanına başvurduğum pozisyonun departman müdürüyle şans eseri konuştum. bana size çok uygun bir pozisyon vardı keşke başvursaydınız dedi. bende başvurdum ama insan kaynaklarınız cv'mi görüntülemedi bile diyemedim. gerçekten üniversite adı bu kadar önemli mi?

 
küçük bir pozisyona bile 1000+ kişi başvuruyor. hr da napsın, filtre koyuyor en baştan eleniyorsun.

maalesef giriş pozisyonları için çok önemli. bir başlasan 5-10 sene tecrübeli adama üniversite sormazlar bile.
  • stewie  (03.05.17 13:09:50) 
şöyle bir şey söyleyeyim.

ik ya da sizi alacak departman sorumlusunun bağlı olduğu adamlar var. herkes maaşlı işçi aslında.

siz ne kadar iyi olursanız olun, hata yaptığınızda ilk önce çevrenizdeki diğer çalışanlar "bu mimar sinanlı" diyecekler, büyük hata yaparsanız bu üst mevkilerde "koçlu, sabancılı, boğaziçili elemanlar varken bunu niye aldın" diye sizi alana şarlayacaklar. kısaca risksiniz siz. onlarda aynı risk ama kimse bir boğaziçili sabancılı hata yaptığında sizin kadar eleştirmez.

bunun theoryside var hatta, adı false lı filan bir şeydi.
  • kurnaz  (03.05.17 13:11:41) 
Mimar olsaydın, Mimar Sinan'lı olman öncelik kazandırırdı. Bölüme göre okul adı önemli, evet. Yıllar önce mimarlık ofisinde çalışırken eleman için gazete ilanlarını odtü-itü-msü'lü olmak şartıyla diye verirdik. ytü'lüler başvursa da değerlendirmezdik mesela.


  • manuel mandalina  (03.05.17 13:19:45) 
şu sıralar söylenmese de kriz hali yaşanmakta. o yüzden de iş bulmak zor bu süreçte. staj yaptığınız ya da tanıdığınız kişiler aracılığıyla cv'leri içeri verin. her şirket, ihtiyacını kendi içinde çözmek ister öncelikle. yani senin hangi üni olduğun öyle çok da önemli de değil. ayrıca mimar sinan da fena değil dediğin gibi.

özetle tanıdık önemli, ilk girişte böyle yapmalısın.
  • hosein  (03.05.17 13:22:58) 
üniversite etikettir tabii, zibilyon tane üniversitenin olduğu ve üniversite mezunu olmanın bir şey ifade etmediği bir dönemde üniversite ismiyle insanlar öne çıkıyor. ki top üniversiteler olarak saydığımız okullardan bile zibille mezunu ve istediği gibi iş bulamayan bir ton insan var.
msgsü mimarlık olsaydı bir nebze belki öne çıkabilirdi, ama matematik bölümünde tam olarak iş sahası nasıldır, pozisyon nedir bilmiyorum. belki itü, odtü vs. mühendisliklerinden seçiyorlardır. ya da odtü, boün, bilkent matematik falan.
maalesef çok fazla piyasaya sürülen üniv. mezunu var, çoğu dediğin gibi tanıdık vasıtasıyla iş buluyor. o yüzden tanıdık varsa önce onu ayarla. çok afzla başvuru olduğu için belli okullara filtre koyup diğerleri eleniyor maalesef.
kariyer.net gibi siteleri bırak bence, elden cv ulaştırmaya çalış.
  • limoncello  (03.05.17 13:30:40) 
geçenlerde iş ilanına başvurduğum pozisyonun departman müdürüyle şans eseri konuştum. bana size çok uygun bir pozisyon vardı keşke başvursaydınız dedi. bende başvurdum ama insan kaynaklarınız cv'mi görüntülemedi bile diyemedim"

keske deseydiniz, en azindan 'evet bana cok uygundu, basvurdum ancak geri donus olmadi/cv'im goruntulenmedi, nedenini ben de anlayamadim' vs. gibi bir giris yapabilirdiniz. buna utanilacak bir sey yok, ciddi bir issizlik var zaten, kaldi ki, bunu cok daha deneyimli biri yapsa belki ayni hosgoru gosterilmez ama 'yeni mezun' oldugunuz icin de bu sekilde bir konusma vs. hosgorulecektir.
is hayatinda networking cok onemli. bu departman muduruyle konusmanizda belki baska bir pozisyon icin 'o zaman sizi degerlendirmeye aldiklarindan emin olalim' gibi bir sonuc alabilirdiniz, ya da okul ismi onemli degil neden oyle olmus diyebilirdi, ya da evet okul adina gore baktilar derdi, ya da baska bir bilgi vs. alabilirdiniz.
ne guzel donanimlisiniz, umudunuzu kaybetmeyin, calismaya baslayip hele de uzerinden bir sure gectikten sonra okulun onemi giderek azaliyor, son calisilan isyerlerine, yapilan islere, alinan gorevlere/sorumluluklara daha fazla bakilmaya baslaniyor.
  • kassiopeia  (03.05.17 13:39:01) 
selçuk şirin diyor ki: bilgiye ulaşımın bu kadar kolay olduğu dönemde üniversite adı üzerinden kimlik inşa etmek doğru değil. çok net katılıyorum. www.youtube.com

iyi üniversitelere iyi öğrenciler gittiği için iyi mezunlar veriyorlar büyük oranda. kurum kültürü, iyi kadro vs de önemsiz değil ama çok kritik değil bence artık.

soruya gelince, işe ve firmaya göre değişir. önem veren yerler var. benim gördüğüm ve çalıştığım yerlerde verimlilik esastı, üniversite adı önemsizdi.
  • soft  (03.05.17 14:15:12 ~ 14:16:38) 
ya klişe olacak ama aslında üniversite adı değil, kişinin kendini ne kadar geliştirdiği önemli elbette. ama yukarıda da bahsedildiği gibi, kariyer net'te filtreleme özelliği var ve istanbul/ankara gibi büyük şehirler ve büyük firmalar için konuşursam eleman arayan firmalar 4-5 tane üniversite belirleyip bunları filtreliyor. onun dışındaki üniversitelerden mezun insanların cv'lerini görmüyorlar. bizim şirkette böyle yapılıyor en azından.

zaten bir sürü iş arayan olduğu için, eleman arayan adam diyor ki, "boğaziçi matematik'ten mezun olmuş ve bu işe başvurmuş 10 adam var. bunlar zaten kafadan en iyi adaylar. ben bunların arasından birini seçeyim. neden diğer üniversitelerle kafamı karıştırayım ki"

ne yapmalı, senin arkadaşlarının da yaptığı gibi tanıdık vesilesi ile cv'ni birilerine elden vermeli ya da verdirtmelisin. yoksa malesef zor.

zaten ben kariyer net gibi sitelere hiç güvenmemişimdir. bütün türkiye'nin cv'si var orada. yani milyonlarca cv içinden benim cv'mi görecekler de, dikkate değer bulup okuyacaklar da, onca kişinin arasından beni seçecekler de.. hep şans işi gibi geliyor. oysa birine elden cv verildiğinde "he dur ya, şuna bir bakayım" der kesin.

ben daha az önce bir arkadaşımın cv'sini verdim müdürüme. müdür baktı etti, bana çocukla ilgili sorular sordu, cv üzerine notlar aldı falan. bişey çıkmasa bile en az 15 dakikasını bir cv'ye ayırmış, incelemiş oldu. oysa arkadaşım kariyer'den başvursaydı belki 2-3 dakika bakıp geçecekti cv'sine.
  • istanbul kanatlarimin altinda  (03.05.17 14:41:55) 
Maalesef Türkiye'de üniversite adı çok önemli. Mimarlıkta, tasarımda hatta sosyal bilimlerde MSGSÜ'nü adı var ama temel bilimlerde adı pek geçerli değil.


  • renegade  (03.05.17 18:32:36) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.