[]

Türk Olmak

Sizin için çok şey ifade ediyor mu? Övünüyor veya seviniyor musunuz?

Sözlükte Türkçülük Günü başlığına baktım. Irkımın turan ülküsü, uçmağ gibi şeyler gördüm. Türk olmama rağmen bunlar benim için hiçbir şey ifade etmiyor. Aynı şekilde kendimi hiçbir din, ideoloji ve düşünce ile de tanımlamıyorum, kişiliğimin bir parçası haline getirip kişiliğimin bayrağı yapmıyorum. Böyle insanları da çok boş buluyorum açıkçası. Ben mi çok anormalim acaba?

Türk olmamın ne mutlu olması ve damarlarımdaki asil(!) kanın bir faydasını göremedim. Türklerin de matah bir millet olmadığını düşünüyorum.
Saçmalıyor muyum?

 
tamamen random bir şeyle övünmek de yermek de yersiz diye düşünüyorum.


  • passion rules the game  (03.05.17 12:49:05) 
Valla milliyetçilik çok onemsedigim bir şey değil. Ama bir milletin ırkın da devam etmesi için de gerekli bir şey.ovunulecek bir şey yok.


  • kaderdeki bekir  (03.05.17 12:51:01) 
ırkçı değilim ama şu zamane arap sempatizanı ve asarım keserim türkçülüğünden bağımsız olarak Türk olmakla gurur duyuyorum.

ben Atatürk'ün çağdaş, uygar, karakterli, çalışkan ve zeki addediği Türklerle övünüyorum.

Çanakkale'de, Sakarya'da, Gaziantep'de Şanlıurfa'da tüm imkansızlıklara rağmen bağımsızlık mücadelesi veren atalarımla gurur duyuyorum.
  • eeb  (03.05.17 12:52:17) 
Türkiye Türklerinin genetiğinde belki de %1 Türklük vardır, yani çok da övünülecek bir durum yok biraz araştırsak daha çok Yunanlılarla yakın olduğumuz ortaya çıkar genetik olarak. Bu şartlarda komik olur Türklüğümle övünürsem.


  • angelus  (03.05.17 12:53:48) 
Etnik olarak türk değilim. etnik kökenimle de övünmeyi ve yerilmeyi sevmiyorum. farklılıklar güzel. milletini sevmek güzel ama sınırları zorlarsan bu kibre kaçıyor.

türk olmayı sevmekten daha ziyade anadoluyu sevebilsek daha güzel olurdu galiba.
  • cabiday  (03.05.17 12:56:12) 
Eeb+1


  • gozu acik sevisen yahudi  (03.05.17 13:00:14) 
çelişkili hisler. atatürk ve o dönemdeki insanların yaptıklarına bakınca gururlanıyorum, üzülüyorum, kesin tarifini yapamayacağım farklı hisleri yaşıyorum.

aynı şekilde, o dönemde de var olan, tarih boyunca var olan, ülkenin cahil kesimini, ülkeyi ısrarla geriye götürmeye çalışanları, kendi bindiği dalı nasıl da daldaki elmayı yeme pahasına kesen ahlaksızları görünce, modern ülkeler ile aramızdaki farkları görünce, bu hisler gidip yerine bazen nefrete kadar varan ve bazen de hissizlik gibi haller yaşıyorum.

türklük özel bir şey değil. alman olsaydım da kendi milletimin gelişimini isterdim. önemli olan birlikte yaşadığın insanlarla hep birlikte gelişimi yaşamak. başka ülkede hayatımı kurmuş olsam, vatandaşı olsam, mutlu olduğum insanlarla birlikte olduğum için o ülkenin toplu gelişimini isterim ve türklük gibi bir şey aklımda olmaz. mesela çifte vatandaşlık istemem. ülkeyle bir alakam yokken, o ülkenin yaşayanlarının hayatını etkileyecek seçimlerinde oy kullanmak istemem. ayrıca, başka ülkede kazanıp, burada vergi vermek istemem. doğal bağım kalmamışsa, aklımdaki türklük adına kendi bağımı da koparırım.

sonra da galeri14.uludagsozluk.com

evet, yaparım bunu.
  • stewie  (03.05.17 13:00:18 ~ 13:02:41) 
Size katiliyorum. Bana ait bir seyle ovunebilmem icin onu kazanmak amaciyla bir caba sarf etmis olmam veya bilinc dahilinde bir ozen gostermis olmam gerektigini dusunuyorum. Uzerine cok emek verdigim, vakit harcadigim bir makaleyi elime alip okudugumda yaptigim isle veya kendimle ovunebilirim. Fakat bir ulusa ait olmak bizim tercihimiz olmadigi gibi kazanmak icin herhangi bir cabada bulunmadigimiz bir sey. Bana bu dunyaya gelirken "default" olarak yuklenmis bir sey icin neden ovuneyim ya da utanc duyayim?

Bu dunyaya secmedigimiz ozelliklerle, eger her sey genele uygun sekilde gelisirse 80 yasina kadar yasayip olmek icin gelmisken bu tur gunler kutlamak veya mucadeleye girismek bana anlamsiz geliyor. En fazla toplumsal isleyise veya kulture elestiri getirebilirim diye dusunuyorum.
  • voyager 1  (03.05.17 13:03:36) 
türk değilim. ama bazı milletler kendilerini olması gerekenden daha büyük görüyor, sadece türklere özel bir şey değil.


  • Apocalypse  (03.05.17 13:09:03) 
@lafıolmaz+1

Atatürk bu milleti gaza getirmek için çok uğraştı. Osmanlı zamanındaki ezik, "kul" statüsünde olan halkın kendi içindeki gücünü ortaya çıkarmasını sağladı. Bu sayede gelişmiş ülkelere karşı yaptığımız savaşları kazandık ve bağımsızlığımızı elde ettik.
Milliyetçi değilim, türk olmakla ilgili sözler benim de için hiçbir şey şey ifade etmiyor. Ama bir kurtuluş savaşında olsak, sömürgeci devletlere karşı kendi milletimi, halkımı, ırkımı sonuna kadar savunmaya çalışırım.
  • peggy  (03.05.17 13:58:33 ~ 13:59:38) 
bi insanın içinde varolmak için tırnağının ucunu kıpırdatmadığı bir grubun içinde olmaktan gurur duyması çok acayibime gidiyor. Irak'ın bir köyünde de doğabilirdik, ya da afrikanın ya da ABD'nın o zaman da onlarla gurur duyacaktık, aşırı derece saçma. (bkz: imagined communities)


  • euteamo  (03.05.17 14:06:36) 
bir insanın tercihi olmayan bir şeyle övünmesi çok embesilce. ermenistan'da doğsa ermeni milliyetçisi olacak adam türkiye'de doğduğu için türk milliyetçisi oluyor. görüşlerinle, duruşunla övün ırkın veya cinsiyetinle övünme. çok boş şeyler.


  • cekilmis gayfe  (03.05.17 14:36:31) 
Herhangi bir etnik kökene ve milliyete kendimi "ait" hissetmiyorum. Biyolojik ve kültürel olarak benden bağımsız şeylere karşı sonradan bir aidiyet duymuyorum. Dünya vatandaşı olabilmek daha kıymetli bir şey.

Türk olmakla hiç bir yerde övünmedim. Yalnız sadece Türklükle alakası yok, örneğin Fransız adam sırf kendini Fransız olduğu için övüyorsa onu da komik bulurum.

Bu tarz konularda tek bağlayıcı konunun ana dil meselesi olduğunu düşünüyorum. İstesen de istemesen de ana dilin ihtiyacını ve önemini anlıyorsun bir süre sonra. Her halk için.
  • qazaqwsx  (03.05.17 14:43:02 ~ 14:44:26) 
Hicbir sey ifade etmiyor. Ovunme ya da aksi durum yok. Turksem turkum yani. Herhnagi bir millete ait hissedip sahiplenmeyi anlamsiz buluyorum. Ben ingilizim yasasin Ingiltere, ben turkum en buyuk Turkiye falan bunlar anlamsiz geliyor.

Tamamen random, Dunya'nin herhangi bir yerinde herhangi bir kulturun icinde dogmusuz. Haiti"de de dogabilirdim, orada dogsam en iyisi haitli olmak, bu ulkeyle gurur duyuyorum diyecektim o zaman. Tamamen tesaduf eseri halbuki. D
Diyecegim o ki Dunya senin benim etrafimda donmuyor, Dunya Turkiye'den ve turklerden ibaret degil. Almanlardan da, ruslardan da, arjantinlilerden de.

Ovunme olayinin hicbir dayanagi yok bana sorarsan. Olay yasadigin cografyaysa baska cografyaya yerlestigin zaman utanc duyacaksin o zaman. Yok irk ise ovundugun sey taamamen genetik, gozle goremedigin DNA ile ovunuyorsun, vucudundaki kromozmlarla enzimlerle ovunmek gibi bir sey. Benim kanimdaki alyuvar seviyesi bilmemne kadar diye ovuneniniz var mi?
Kultur zaten zamaninda senin gibi insanlarin sekillendirdigi bir sey, sen de icinde doguvermissin. Turk hissetmek bir histen ibaret. Tamamen duygusal, bir bakima iluzyon.

Turkluge karsi notrum, seviniyor ya da uzuluyor degilim. Hosuma gitmeyen taraflari var, hosuma giden taraflari var turk kulturunun.
  • stavro  (03.05.17 14:57:13) 
Ergenlik bittikten, biraz okuyup ettikten sonra hic onem vermemeye basladim "irk"lara. "Türk kani" da yok cok büyük ihtimalle, cünkü annem de babam da, genelde farkli topluluklardan evliliklerin yapilmadigi kültürlerden geliyorlar. Ama ben gittim Türkoloji okudum seve seve. Hala da Türk dilleriyle ilgili makaleleri okurum. Türk mitolojisini cok severim. Ama o kadar.


Milliyetin kimlik olarak kullanilmasi, "milli devlet"lerin kurulmasiyla basliyor. Azicik Habermas okursak, aslinda anlasilmasi kolay bir konu.

Etnik kökeni ayristirici ilke olarak, Türkiye gibi, tarihin her safasinda, göc almis bir cografya icin kullanmak ideolojik.

Kisiliginizin parcasi, yasadiginiz ve büyüdügünüz toplumun kültürüdür. Kanindaki karisimla gurur duymak, A pozitiflerin kendini O negatiflerden üstün gormesi gibi bir sey benim icin.
Kendine hicbir sey katamamis insanlarin, ya da kendini bircok acidan gelistirmis ve Leitkultur`e ait olmak isteyen (Ziya Gökalp gibi), bunun bayrakligini yapan insanlarin acinasi halleri.
  • buf-e kür  (03.05.17 15:22:00) 
türk olmaktan asla utanmam ama hiç de gurur duymam. milliyetçilikten zaten nefret ederim. türk milliyetçiliği günümüzde zaten ümmetçilik, biatçılık karışımı leş bir şey. türkler dünyanın en kompleksli milletlerindendir bence. dünyanın hep kendi etrafında döndüğünü sanır. hep onlar haklıdır, en mağdur onlardır. benim için türk olmanın hiçbir özelliği yok.


  • nothing in my way  (03.05.17 15:42:49) 
çaba harcamadan elde edilen şeylerle övünmenin fazlasıyla kolaya kaçmak olduğunu düşünüyorum.
ırk mevzusuna gelince...
ırk, tamamiyle toplumsal bir kavram bizler için; yani biz ona bir sürü "yüce" anlam atfediyoruz. diyoruz ki ırklar farklı, farklı. doğru değil bu elbette.
bilimsel manada, insan hayvanı tek bir ırktır.
"ari" veya "asil" ırk gibi kavramlar, dediğim gibi sadece toplumsal olarak anlam yüklediğimiz değerler; genetikle veya evrimsel biyolojiyle uğraşanlar için komik şeyler esasında.
peki gerçek olmadığını bile, bile niye varmış gibi yapıyoruz dahası "inanıyoruz" böyle şeylere?
çünkü var olabilmemiz için kurguya ihtiyacımız var.
biz insanlar, belli bir hikayeye inanmadan bir arada durmayı beceremiyoruz çünkü.
  • pangea  (03.05.17 15:57:08) 
Türk olmanın Türkiye'de tabii ki bir artısı olmaz size. Şöyle düşünün köyünüze veya yaşadığınız şehirden ufak bir yere gittiğinizde "İstanbul'da oturuyorum" diyince karşıdaki de size daha başka bakıyor sizin de saçma bir özgüveniniz oluyor. Keza bit Türk de Londra'ya gidince farklı görülür. Sen Türklüğünü ister önemse ister önemseme sonuçta insanlarla iletişim halindeyiz ve yargılar hep olacak. Avrupa'daki yükselen milliyetçilik de gözardı edilmesin.

Türklük bir kimliktir. Safkanlık falan dünyanın her yerinde hikaye. Rusya'nın buzu çözülmeyen en ücra köşesinde bile safkan Rus yok. dünyanın her yeri böyle. Türklerde ise hayli hayli Türklük %50'lerin altına düşüyordur bence.

Tarihe gelince bu millet 1000 yıl önce de bir şeyler başardı, 500 yıl önce de 94 yıl önce de. Biz batarız çıkarız, 15 devlet yıkmışız, 16.'yı kurmuşuz. Avrupa tarihinin başaktörüyüz. Yani kendi hainde yaşayan bir Litvanya, Estonya, vs değiliz. Birdman sendromu yaşıyoruz. Perde kapanırken kafamıza sıkabilir, daha sonra da uçabiliriz.
  • iker  (03.05.17 16:25:23) 
krem peynir + 1

Ne kadarım Türk, ondan bile emin değilim. Hatta, DNA testimi yaptırdım, birkaç haftaya göreceğim. Gerçi çoğunun Kafkas çıkacağını tahmin ediyoruz, bakalım.

Kültürel ve yerel mirasa sahip çıkmak ve onu korumak ayrı bir şey ve güzel de bir sorumluluk. Kültür renktir, Anadolu'nun kaç bin yıllık birikimi var ve çok güzel bir birikim bence. Aynı şey, Yunan, Pers, Çin, Hindu, İskandinav, vb. için de geçerli. Örneğin, Yeni Dünya yerine daha köklü bir Eski Dünya kültürünü bir parça tanıma şansım olduğu için şanslı hissediyorum. Bunun da doğrudan Türklükle ve Türkiye ile bir ilgisi yok. Bununla gurur duymanın, mutlu olmanın hiçbir anlamı olduğunu düşünmüyorum. Her kültürün korunması ve yaşatılması gerek, her kültürün çok değerli olan ve kendine özgü yanları var. Geçmiş başarılara imreniyorum, takdir ediyorum, hayran olabiliyorum ama gurur duyamıyorum. Hiçbirinde ben yoktum. Benim katkım olmayan bir şeyle gurur duymak anlamlı gelmiyor.

Bir arkadaşım var, Facebook'ta 'Kolombiyalı olmak büyük bir gururdur' tarzı bir yazı paylaşmış. İnsan bakınca 'Ne alaka, niye gurur olsun ki Kolombiyalı olmak' diyor. Türk olmakla gurur duymak ya da utanmak da bence aynı şey.
  • aychovsky  (03.05.17 16:46:40 ~ 16:55:21) 
Atatürk herhalde Türk tarihinin gelmiş geçmiş en milliyetçi adamıdır. Nihal Atsız'dan bile fazla.

Ben bir Atatürk milliyetçisi olarak destekliyorum Türkçülüğü.

Şu anki siyasal islam kanalizasyonundan çıkmanın tek yolu bence yine Türkçülüktür.

Yusuf Akçura ve Ziya Gökalp okunduğunda yok kafatascıymış, yok bilmem neymiş görmezsiniz bile anlarsınız olayı zaten.

En önemlisi Mustafa Kemal Atatürk'ün yaptığı konuşmalara, nutuğa, gençliğe hitabeye, 10. yıl nutkuna, diğer yazılı eserlerine, yaptığı inkilaplara bakarsanız durumu anlayabilirsiniz.
Benim mesela Atatürk'ün yaptığı sevdiğim İnkilaplardan biri ezanın Türkçe okunması. Helal olsun adama.

Şu an Türk olmaktan utanmıyoruz ülke olarak yurt dışına çıktığımızda. Siyasal islam çukuruna düştüğümüz için utanıyoruz. Türklükle uzaktan yakından alakası yok şu an ne siyasal partilerin ne de hükümetin.
  • westblack  (03.05.17 19:28:07) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.