[]

türkler italyan'ları kılıçtan geçirdi (Mİ?)

ifade şu: '30 yıl kadar sonra Osmanlılar Avrupa’nın daha da içlerine girdiler. İtalya’nın güneyindeki Otranto kentine saldırıp Müslümanlığa geçmeyi reddeden 800 kişiyi kılıçtan geçirdiler.'
bu ifade ne kadar doğru sizce?kaynak şurada: www.bbc.com

bbc'ye fırça atayım mı?

 
öpücük vererek mi o kadar toprak kazandı sanıyorsun? yapmıştır tabi.


  • cekilmis gayfe  (10.04.17 00:18:14) 
fatih döneminde otranto'yu fethetmiştik. yapmış olmamız muhtemel.


  • antikadimag  (10.04.17 00:23:24) 
lise tarih müfredatında da var böyle bir sefer. hatta fatih öldükten sonra kaybedilmiş gibi bir şey hatırlıyorum. çekilmiş gayfe +1


  • doxanikee  (10.04.17 00:27:00) 
  • Ufuk  (10.04.17 00:30:36) 
Fetih için direnen askerleri öldürmüşlerdir fakat din değiştirmediler diye öldürdüler falan Türk düşmanlığından eklenmiş.


  • hayde bre  (10.04.17 00:32:17) 
arkadaşlar, osmanlı hoşgörüsü falan palavra. sadece katoliklere karşı ortodoksları korudular o da katolikler rahat olamasın diyedir. yoksa çok saygılı olduklarından değil.
din değiştirmediği için öldürülen çok kişi var. özellikle pontus'ta. şu an türkiye'de bizans'tan kalma faal kilise yoktur. ya yıktılar ya da cami yaptılar. bu mu hoşgörü?

  • cekilmis gayfe  (10.04.17 00:39:49) 
ne osmanlı ne arap imparatorluğu kimsenin müslümanlığa geçişini özendirmemiştir. nedeni basit; vergi. o yüzden 800 kişiyi kılıçtanm geçirmişlerdir doğrudur da müslüman olmadılar diye değildir.

çekilmiş gayfe bizanstan kalan kilise yok demişsin 1431 den kalma karaköyde kilise var. çok araştıramadım ama ilk bulduğum bu oldu. ona bakarsan balkanlarda bona hariç bütün osmanlı eserleri imha edildi, atinada cami yok. avrupa kime hoşgörü göstermişte hoşgörü gösterelim(gösterilmedi iddianı kabulş etmiyorum) pontus ya da bizans dediğin yer günümüzde 3 tane mahalle büyüklüğünde alanlardan oluşuyor.
  • haskoylu deli hasan  (10.04.17 00:59:08 ~ 01:05:48) 
bozkır-step kültüründen gelir. şehir teslim olmayıp kuşatmaya direnirse yağmalanmasına izin verilir. Moğollar'da, Timur'da, Osmanlılar'da da vardı elbette. şehir alındıktan sonrasında yağmalanma sırasında veya direnenlerin arasından infaz edilenlerin olduğu doğru ancak sayı tam belli değil. müslümanlığa geçmedikleri için mi infaz edildiler onu da bilmiyoruz.

Bir de adam kendi kaynağından faydalanıp durumu belirtmiş. Orta Çağ'da Osmanlı infaz mı gerçekleştirmiş diye şaşırmayı anlamıyorum. kılıç zoruyla imparatorluk genişletip, adam öldürmedik demek de ilginç. Haçlılar Kudüs'de milleti kesti diye yazı yazsa bir editör, Fransızın teki buna alınır mı bilinmez.

Ayrıca Osmanlı'nın Ortodoksları barındırması, Yahudilere yer açması dönemine göre hoşgörüdür. faal kilise olmadığı doğru olabilir (tam bilgim yok) ama fethedip dini öğeleri bırakan kimse yok ki. Osmanlı kiliseleri çevirdi, İspanyollar da reconquista sonrası aynı şeyin tersini yaptılar. Doğu Roma'nın sanat harikası kileseleri 1204'de Haçlılar tarafından tahrip edildi, daha da düzelmedi. olayın içinde sadece siyasi değil dini hakimiyet kurma çabası da var. o dönemde bunu gösterme şekli böyle idi. tarih okumayı öğrenip dönemi değerlendirmeyi bilmek lazım.

düzeltme: eleştiriniz sayının tam belli olmadığının belirtilmemesi üzerineyse yazdığımı dikkate almayabilirsiniz.
  • sporty  (10.04.17 01:08:48 ~ 01:24:02) 
Leonardo Da Vinci'nin de babasi oldurulmus diye duymustum o kilic olayi sirasinda


  • Traveller  (10.04.17 05:46:12) 
@traveller

iddia edilen katliam 1480'de otranto'da gerçekleşiyor. da vinci'nin babasıysa 1504'te floransa'da ölmüş:

brunelleschi.imss.fi.it

"It was here* that Ser Piero died, as Leonardo recalls, on July 9, 1504."

*Via Ghibellina
  • koruklu  (10.04.17 07:42:43) 
bbc ve bu (makale vs demek istemiyorum) karalamayı yazan kisinin osmanlı, islam ya da türkler hakkinda olumlu bir seyler yazabilecegini düşünmek zaten mümkün degil. tarihimizi de ithal kaynaklardan öğrenecek degiliz.
amaç islamı teblig etmek ise böyle bir şeyin yapilabilecegi nasil düşünülebilir? zaten batinin osmanli hakkinda iyi bir şey düşünmesi söz konusu olabilir mi? tamam savaşta öldürme hususu -dogaldır- ama zorlama ve bunun sonucunda öldürme olamaz. islam savaş hukukuna bakın bakalım var mı böyle bir şey?

gecenlerde youtubeda bir arap (suriye rejimi destekli olmasi gerek) filminden bir sahne izledim. onlara göre osmanli askerleri suriyeye gelerek halkı kaziga oturtmuşlar :) yani böyleydi de neden simdi o kadar insan suriyeden kacarak türkiyeye sığınıyor ve dua ediyor?
bu 15 temmuz darbesinin basarisiz olmasinda bile suriyelilerin dualarinin etkisi var.
insani yaşatacaksın ki devlet yaşasın.
  • 1adam  (10.04.17 09:41:26 ~ 09:42:39) 
1adam hayal aleminde mi yaşıyorsun kardeş? en basitinden türklerin nasıl müslüman olduğunu araştır kardeş.


  • cekilmis gayfe  (10.04.17 09:59:09) 
Lan ortaçağda ne olacaktı? Tabi öldürmüştür.Ya ne yapacaktı?

ps. ingilizlerin Afrika'da, Hindistan'da Avustralya'da, dünyanın dört bir yanında bir günde öldürdüğü insan 800'den çok fazla. Herkes dönsün kendi tarihine baksın.
  • babilbaligi  (10.04.17 10:15:01) 
bizdeki yerlisinin osmanlı karşıtlıgına bakarsak batı bile bu gibi bazı konularda kendisini aratır. hani birilerinin ellerinden gelse türk tarihi osmanlı olmadan yeniden yazılacak. ve yine onlara göre alparslan sadece türktü ( müslümanlığı söz konusu edilmez) .
intenetteki insafsız alıntılar yerine kendi kütüphanemden bir kaç örnek. (aslen macar) peçevi tarihinden :
i.hizliresim.com
i.hizliresim.com
i.hizliresim.com

osmanlı hep kılıçtan geçirmişş. öyle mi?

bu da osmanlıya iftira(!) mı atıyor sizce? hem de italyan. senden benden otrantoya daha yakın bu kişi ama diyor ki :
i.hizliresim.com

çanakkalede kurtuluş savasında (müslüman) türk askerini öven haçlı komutanları kadar gerçekleri dile getiremiyorsunuz maalesef.

@cekilmis gayfe
yok öyle bir şey. bu din zulm eziyet ve zorlama ile yayılmadı. bunu hala bu zamanda bile böyle gösterenler var. osmanlıyı ya da müslümanlığı eziyet işkence ölüm kılıçtan geçirme gibi kavramlarla yan yana getirenler son 5 yılda suriye de olanlara öncelikle makul bir akılla bakmalı . ırakta özgürlük ölümle tecavüzle geldiği gibi suriyeye de özgürlükler aynı şekilde geliyor(!) . batının anlayışı bu çünkü ve değişmez.
  • 1adam  (10.04.17 12:44:21 ~ 12:50:44) 
Osmanlı'da ele geçirilmiş istila edilmiş yerlerin 3 gün yağmalanması adettendir. Bu yağmalamada mallar paylaşılır erkekler öldürülür kadınlara tecavüz edilirdi. Zira kadınlar da diğer mallar gibi ganimettir Osmanlı'da. Aksi durumda bilinir ki, yeniçeriler huzursuzluk yaratır padişahı silkeleme yoluna giderdi. O nedenle bu izni bizzat padişahın kendisi verirdi zaten. Bu Otranto'da da böyleydi İstanbul işgal edildiğinde de böyleydi.

Osmanlı'nın fetih anlayışı şu şekildedir:

"İslam hukukuna göre, İslami emir şudur, halk ve ordu buna inanmıştır: Eğer bir kale kuşatılırsa, düşmana üç defa teslim teklifi yapılır. Bu üç başvuru reddedilirse o zaman kahren, zorla fetih meşrudur, İslam için o şehir fethedilir. Kahren fethedilen yerin ahalisi esir edilebilir ve malları ganimettir."
  • angelus  (10.04.17 12:59:34) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.