[]

abd ile müttefiklik?

bir sorum var. abd ile müttefik olan ülkelere baktigimiz Zaman genellikle abd yardimlari ile gelismis olduklarini goruyoruz. güney kore olsun, japonya olsun, almanya olsun, hatta genel olarak bütün avrupa olsun tamami Amerika ile müttefik ülkeler ve abdnin ciddi destegi ile buralara geldiler.

peki biz de 2. dünya savasindan sonra abd ile müttefik olmusken bize neden darbeleri, pkk terörünü, ekonomik darbogazi layik gördüler. müttefiklik acisindan abd gözüyle bakinca bizi güney koreden ayiran nedir?


 
Petrol ve Rusya bence, bir de müslümanlık.


  • whoosie  (05.04.17 12:45:09 ~ 12:45:27) 
Almanya'dan sonrasini okumadim. Ne yardimi gormus almanya abd den?


  • kompisko  (05.04.17 12:48:03) 
sorunun din oldugunu dusunmuyorum. koreliler, japonlar da hristiyan degil sonucta. turkiyede Petrol de yok? rusya desen kore de japonya da rusyaya komsu ama gercek bir müttefik olarak yardim aliyorlar.

@kompisko marshall planini bi arastirin isterseniz. sirf dogu almanya ve bati almanya arasindaki ekonomik ve kulturel farka bakmaniz bile amerikanin ne Kadar yardim ettigini gosterir aslinda.
  • fayfim  (05.04.17 12:51:05 ~ 12:52:29) 
Coğrafi konum da önemli.


  • patatesli yumurta  (05.04.17 12:52:44) 
ben o şekilde düşünmüyorum.

2. dünya savaşı zamanlarında dahi avrupa abd den çok geride değildi. Çoğu kendi sanayisine ve üretimine sahipti. onun üzerine koyup ilerlediler. Tabi kendilerinin daha disiplinli çalışkan ve sömürücü şekilde zenginliğe sahip olduğunu düşünürsek ilerlemeleri bize göre daha kolay oldu.

Biz ne yapıyorsak kendimize yapıyoruz kendi hainlerimizi yetiştiriyor güzel sözlere hemen inanıyoruz. Tarih boyunca böyle olmuş.

Diğer ülkeler stratejik olarak ortaklıklarını olumlu yönde kullanırken biz hep şahsi çıkarlarımız için kullandık bence.

ha ülke olarak bu topraklarda değilde bulgaristanın yerinde olsaydık durumumuz bence çok da değişmez hala günümüz gibi sürünüyor olurduk.
  • basond  (05.04.17 12:52:56) 
müttefiklikten kasıt?


  • sporty  (05.04.17 12:57:56) 
ortak cikarlari olan dost ulke.


  • fayfim  (05.04.17 13:06:58 ~ 13:07:09) 
türkiye tüm bu süre icinde tutarli bir dis politika izlemedi, 50 lerden itibaren rusyaya yakinlasir gibi yapip amerikaya "bak olmazsa oraya da gecerim" blöfü oynadi. hep elinde patladi. yalcin kücük'ten pek hazzetmem ama türkiye üzerine tezler'ine bir göz atmanizi öneririm.

güney kore nüfusunun yüzde 60 i savas sonrası hristiyan oldu. misyonerlik faaliyetlerinin en yogun yasandigi bölge güneydogu asya oldu.
  • thewizardofearthsea  (05.04.17 13:12:09) 
çünkü bu ülkede hiçbir zaman gerçek anlamda komünist tehdit oluşmadı. almanya ve kore'ye yardımın tek sebebi komünist tehdit idi. o sebeple kapitalist anlamda geliştirdiler o ülkeleri.

bir diğer sebep de 2. dünya savaşı sırasında türkiye'nin onursuz dış politika izlemesidir. bir taraftan almanya'ya krom satmak, diğer taraftan da tarafsızım demek tam bir ikiyüzlülüktü. boğazı savaş gemilerine kapattım diyip alman denizaltıları vızır vızır geçiyordu. ne zaman ki stalingrad kazanıldı ve sovyet ilerlemesi başladı, ancak o zaman gemi geçişleri durduruldu. almanya'ya savaş açılması ise 1945'i bulmuştur.

bir diğer sebep de türkiye'de sağ hükümetler zaten abd müttefiki idi. o sebeple de "tavlamak" için herhangi bir yardıma vs. gerek yoktu. türkiye her daim müttefikti zaten.
  • hosein  (05.04.17 13:23:30) 
Almanya marshall yardimlariyla agir sanayide gelisirken, biz tarima yatirim yapip issizlik yaratip buyuk bi isgucunu almanyaya yolladigimiz için mesela. Abd omnipotent degil zira kimseye bi rol biçtiği, biseyi uygun gördüğü yok. Ama ülke olarak firsatlari boşa harcamayı çok güzel basardik.


  • ghilleinthemist  (05.04.17 13:23:57) 
O halde ortak çıkarların çatıştığı yerde müttefiklik kesilir.

1) Sovyetlere karşı, Sovyetlere tek başına kafa tutamayacak, Stalin'in boğazlar üzerindeki söylemlerinden ürkmüş, ancak komşularına kıyasla içeride stabil bir ülke. Truman doktirini ve sonrasında Marshall yardımları ile ekonomik ve askeri alanda kaynak aktarımı. müttefik mi? müttefik. (aldığımız kaynakları da Menderes çarçur etti ayrıca)

2) Kıbrıs çıkartması ve üzerine ekonomik yaptırımlar. müttefik mi? değil.

3) İç kaynamadan sonra Batıcı askeri darbenin gerçekleşmesi. yine müttefik.

4) Kuzey Irak'tan içerdeki PKK terörüne yönelik geçişler vs. Irakta Saddama karşı dengeleyici ve sadık Kürt özerk bölgesi. tercih 2. (şimdi Barzani kendi bölgesini güvenceye aldı. ne Pyd ne de Pkk gibi unsurların kendisiyle uğraşmasını istemiyor. akıllı adam.)

5) Yükselen İslami teröre karşı ılımlı İslam. yine müttefik.

Bir de içimizdeki hesaplaşmalardan bazen ABD'yi gereğinden fazla sorumlu tutuyoruz. Bunun yanında devletler arası dostluk-düşmanlık da sürekli olmayabilir. 1930'larda canciğer olduğumuz Yunanistan'la Kıbrıs'da ve sonra Ege'de düşman olduk. Almanya ve İtalya savaşı kazansaydı muhtemelen yeni müttefikler onlar olacak bizde de şeflik devam edecekti.

Ayrıca üstte @hosein'nin de dediği gibi biz savaş boyunca gerçekten akıllı ama Batı'ya göre oynak bir diplomasi izledik. o nedenle örneğin en başta NATO'ya katılımımızı istemedi çoğu ülke. (ABD de dahil.)
  • sporty  (05.04.17 13:35:05 ~ 13:42:04) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.