[]

Son yıllardaki gebelikler neden bu kadar sorunlu?

Etrafımızda 4 hamile vardı; 3unun gebeliği sonlandı, birininki de riskliymis. Doktor ilaç vermiş, 1 hafta yatacakmış. Tutunmazsa mecbur alacağız demiş. Daha öncesinde de arkadaşım 4 kere hamile kaldı, 5. Bebekte doğum gerçekleşti. Kuzenim keza öyle; hamilelikleri boyunca iğne, ilaç kullandı. Başka 3 arkadaşım 2-3 yıldır uğraşıyor bebek için, olmuyor. Arada gayet sağlıklı planlar var tabii ama büyük kısmı sorunlu oldu. Sebebi ne ki? Neden böyle oluyor?

Özellikle sonuncusunu duyunca baya moralimiz bozuldu. Erkek arkadaşımın ablası, hepimiz pek heveslenmistik. 7 haftalık bebek ama daha küçük duruyormus. Kalp atışını bugün duymuşlar ama çok cilizmis. Dün 3.4 mmymis bugün 3.5 olmuş. Bir de ilaç filan vermişler işte. Perşembe belli olacak demiş doktor. Daha önce böyle bir şey yaşayan oldu mu? Bebek sağlıklı dogabilir mi?


 
Üstteki cevaba ek olarak gebelik yaşının yükselmesi de etken.


  • devilred  (31.03.17 16:42:28) 
Benim de 3 arkadaşım ilk gebeliklerinde düşük yaptılar, 2. ler doğumla sonuçlandı.


  • ekaterina  (31.03.17 16:43:01) 
Arjantin en fazla tarim ilaci kullanilan ulkeymis ve en son orada dogum anomalileri patlak vermeye basladi. Tarim ilaclari ulkemizde de cok iyi denetlenmiyor, en son ulkemizde bir arastirma yapildi arastirma bolgesinde kuslarda hatta baliklarda bile tarim ilaci tespit edilmis. Yani suya karisinca onlar bile zehirleniyor, insanlara yag dokuda depolanip anne sutune de geciyor. Kisacasi vucuda girdi mi kurtulus yok resmen zehirliyor. Sadece su ile yikama tarim ilaclarindan arindirmaya yetmiyor sirkede bile bekletsek %80'i filan gidiyor. Gebeliklerde de tarim ilaci nedeniyle sorun yasandigi dusunuluyor hatta kisirlik orani gittikce artiyor. Organik tarim adi altinda bile tarim ilaci kullaniliyor. Yasakli listedeki ilaclari kullananlar bile var. Ustelik bunlarin hepsi avrupadan vs kabul gormedigi icin ic piyasaya suruluyor. Ornegin elma, portakal, limon en cok tarim ilaci kullanilanlar. Herkes su ile yikayip yiyip geciyor. Portakal ve limom hadi neyse kabugu soyuluyor. Yesil yaprakli sebzelerde de cok kullaniliyor.

Kisacasi ; tarim ilaci zehirlenmesi oldugunu dusunen cok doktor var.
  • neferkitty  (31.03.17 16:44:25 ~ 16:52:14) 
Yüksek yaş +1
Evlilik yaşları artık 30'u zorlamaya başladı. Üniversite, askerlik, iş hayatı derken orta yaşlarda evlilikler yapılabiliyor. Bizimle birlikte hücrelerimiz de yaşlanıp deforme oluyor. 30'dan sonraki gebeliklerin sorunsuz olma ihtimali artık çok düşük. Sperm kalitesi, yumurta kalitesi, rahmin diriliği, stessiz hayat...vb o kadar çok parametre var ki artık.
20'li yaşların başında anne-baba olmak en sağlıklısı değil mi?
  • rastinon  (31.03.17 16:54:11) 
kullandığımız ve maruz kaldığımız kimyasallarla ilaçlardan kaynaklanıyor. bu sorunlara ek olarak bir o kadar da kısırlık artışı mevcut.

konuyla ilgili the human experiment isimli belgeseli izlemeni öneririm.
  • fragile lady  (31.03.17 17:07:31) 
çevremdeki insanlar denemelerine rağmen yıllardır çocuk sahibi olmuyor. ama yurdun iç kesimlerine gitsen herkesin 4-5 çocuğu var. anlamıyorum ben de.


  • pinkpeony  (31.03.17 17:15:40) 
diğer nedenlerini bilemem ama yaşla ilgili benim çevremde de 41, 36,38, 35 ve 33 yaşlarındaki kişiler gayet güzel hamilelik süreci geçirip, normal yolla hamile kalıp kolay doğurdular, bazıları normal, bazıları sezaryan. hatta ben de bu yaşlarda bu kadar rahat geçirmelerine şaşırmıştım


  • limoncello  (31.03.17 19:30:42) 
şehirli modern kadının sigara, alkol, doğum kontrol hapı, ertesi gün hapı..gibi zımbırtılar kullanması da bence göz ardı edilen bir faktör.
(yukarıdakilerin hepsine ek olarak)
yine çok az spor yapıyor olmamız da faktör. köydeki teyzem de kilolu karşı apartmandaki Aysu da. Ama köydeki teyzem 6 ay tarlada çapa yapıyor, ilk doğumdan 35 gün sonra 2. bebeğe hamile kaldı. Aysu ise AVMde yürüyen merdivenin yeri uzak diye söyleniyor sonra annemin deyimiyle "şimdiki gelinler merdiven inerken çocuk düşürüyor" not: ailede doğurganlık tavan.
bir de zaten en çok düşük ilk 3 ayda olur -hep öyledi ama eskiden kaç kişi 3 aya kadar gebe olduğunu biliyordu? şimdi hemen doktor hemen test, biliniyor. sonra takipler kontroller...doktorlar da risk almıyor her olasılığı söylüyor. zaten 1 kere doğum yapacak kadın, her şeye titizleniyor.böylece sorun büyümüş görünüyor.
  • niye ama  (31.03.17 19:44:41) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.