[]

18 yaşında milletvekili size saçma geliyor mu?

Daha lise yeni bitmiş, gözünü açmamış "çocuk" mecliste ne işi var? Onun kararlarıyla mı dönecek, yumurtadan yeni çıkmış gibi geliyor bana. Siz ne düşünüyorsunuz? Üstelik kıtak emeklilik diye de bir şey var.




 
zaten senin benim çocuğum kardeşim kuzenim olmayacak ki. olsa gene damat kontenjani gibi olacak...
zenginin çocuğu milletvekilinin çocuğu falan filan.. bir de bunu yüksek demokrasi gibi savunuyorlar mk

  • difdiringi  (23.03.17 19:38:46) 
akp nin yaptığı şekliyle saçma ama gelişmiş bir ülkede neden olmasın ? çünkü milletvekilliği esasen bir meslek değil bir demokratik katılım aracı. bu kadar yoğun genç nüfusa sahip bir ülkenin gençler için eğitim, barınma, sağlık, istihdam gibi politikaları üretebilmesi için temsil edilmeleri faydalı olurdu

avusturya'nın 27 yaşında dışişleri bakanı olabiliyorken, türkiyede referandum maddeleri oylanırken 50 küsür yaşındaki milletvekillerinin de başkalarının ağzına bakarak oylarını kullandıklarını gördük, demek ki bu iş sadece yaş ve deneyimle alakalı değilmiş

peki 18 yaşında insanlar saflar kandırılmaya uygunlar, neden oy kullandırıyoruz? oy kullandırmayalım ya da kaç yaşında kullandıralım ?
  • freebird5406_2  (23.03.17 19:42:14 ~ 22:52:19) 
kendini tanımayan insanın mecliste başkasını yönetmede ne işi var ya.

3 günde bir fikri değişecek ergenin ne işi var arkadaşım mecliste. en az 25 kaldı ki bence 30 olmalı sınır.
  • senialanaglasinalsinsikinicaliyabaglasin_yine  (23.03.17 19:42:48) 
@vegas ne üniversitesi olmalı mesela? boğaziçi üniversitesi mi? odtü mü? bunlarda heralde insan olmak, dürüst olmak dersleri de veriliyo ki o yüzden böyle söyledin.


  • zirrealist  (23.03.17 19:43:20) 
Tanıdık eş dost kontenjanını geçtim, böyle bir şeyin teklif edilmesi bile saçma geliyor bana. Mantıklı bir açıklaması var mıdır benim bilmediğim, merak ediyorum.


  • bigbadabum  (23.03.17 19:43:33) 
Meclis'teki milletvekillerinin gerçekten bir iş yaptığını mı zannediyorsunuz?

Oturuma katılanlar bile çok az. Önemli kanun oylamalarında geliyorlar partileri ne derse o yönde oy kullanıp s*ktir olup gidiyorlar. Milletvekilliği semirtme yeri.

Halk iktidarını kurarsak iş adamlarının ve çıkarcıların milletvekili olmasını engelleyeceğiz ve maaşları 6000 lira olacak ve başka hiçbir yan hakları olmayacak. Hepsi eğitimli ve ülkeyi ileri taşımak için çalışacak kişiler olacak. Bisikletle meclise gidip, boş vakitlerinde de meclis bahçesinin peyzaj düzeni için çalışacaklar.

I hope
  • tahin pekmez yoğurt  (23.03.17 19:46:33) 
@free, genç nüfusun ihtiyaçlarını belirleyip politika üretmek için 18 yaşında çocuklara mecliste gerek yok bence. O zaman çiftçi de alınsın, dertlerini dile getirsinler. Mantık böyle olmamalı.


  • bigbadabum  (23.03.17 19:47:18) 
18 yaşındaki insana göre değişir o. tamam tecrübesiz olabilir ama bu dezavantaj olduğu kadar da avantajdır. bi insanı sırf yaşından dolayı muhatap almamak kadar mantıksızca bi hareket var mı ya? güzel ve doğru düşünmesi için kaç yaşında olması gerekiyo? siz kaç yaşındasınız? açıklayın yaşlarınızı, görüşlerinizi. bakalım arada bağlantı var mıymış.

18 yaşındaki insanı ciddiye alıp dinlemediğimiz içindir belki de içinde bulunduğumuz bu hal? olamaz mı? çocuğun eline tablet, telefon verip hiçbir dediğini sallamayarak bu hale gelirsin işte.

yazık, bunu yasalaştıran da sizin gibi düşünüyo çünkü. 18'e düşüyoruz ama kim sallar o yaştaki bebeyi diyo. insanları yaşlarından bağımsız olarak dinlemek, ciddiye almak gerek. belki 100 tane mantıksız şeyin içinde 1 tane çok güzel düşünce çıkacak? onu da kaçırmamak gerek. ama yok 18 yaşında ya, "koy götüne. bi bok bilmez. daha am yalamamış yaa hahahah" diye sallayıp durun.

siz biliyosunuz tamam. :)
  • zirrealist  (23.03.17 19:49:12) 
@vegas git bak bakalım bi bakanlar ve başbakan yardımcılarının cv'lerine. ondan sonra da icraatlarını da yaz buraya. söylediğinin mantığı var mı, tekrar düşünürsün belki.


  • zirrealist  (23.03.17 19:51:00) 
@bigbadabum

aslında tam da olmamasını düşündüğün gibi olmalı :) temsiliyetten kastım buydu. gençler, çiftçiler, azınlıklar, kadınlar

meclisin yaş ortalaması 55 bu insanların gençlerin ihtiyaçları ile ilgili bildikleri şey yaklaşık 30-35 seneye önceye dayanıyor, 1970 yılında genç olmak ve 2017 yılında genç olmak aynı şeyler değiller, dünya değişti, ihtiyaçlar değişti. bu yüzden liseli bir gencin liseli gençlerin ihtiyaçlarını meclise taşıması, üniversiteli bir gencin üniversitelilerin ihtiyaçlarını, işsiz bir gencin işsiz olan gençlerin ihtiyaçlarını meclise "doğrudan" taşıyabilmesi temsiliyet açısından çok önemli
  • freebird5406_2  (23.03.17 19:53:25) 
buradaki dostlarım kusura bakmasın ama buradaki -özellikle siyasi konulardaki- tartışmalar çok komik düzeyde gerçekleşiyor. hani yaşım 24, büyük olduğumdan değil de sanki liseli gençlerle siyaset konuşuyormuşum hissiyatı ağır basıyor.

18 yaş konusu türkiye için tartışılamayacak denli gülünç. ülkede meclis tamamen işlevsizleştirilme arifesindeyken bunu tartışmak ayrıca gülünç, parti için demokrasi 0 noktasındayken bunu konuşmak ayrıca gülünç, gülünç kere gülünç. üzgünüm, türkiye yoğun bakımda yatan ağır bir hasta ve 18 yaşındaki vekil olsun mu olmasın mı tartışması bu hastaya alınacak don rengini seçmek gibi bir şey.

soruya gelirsek 25 yaşından büyük erdoğan'ın makam şoförü bir bey var. konuşurken zihinsel engelli birini dinler gibi oluyorum. 18 yaşındaki gençlerin %80'i bu adamdan daha iyi vekillik yapar. ben 24 yaşındayım, seneye vekil seçilebilecek yeterlilikteyim yaş olarak. benden küçük ama benden daha iyi vekillik yapacak bir sürü genç var doğal olarak. bir yaş sınırı koymak tabii ki zorunluluk da bunu bu kadar hayati bir konuymuş gibi tartışmak lüzumsuz.
  • doxanikee  (23.03.17 19:54:55) 
18 yaşındaki gençleri ciddiye alıp dinleyip, doğru karar verip aksiyonlar alacak vizyon sahibi, kendini ispatlamış insanları getirmek daha anlaşılır olurdu. Bunu yaparken de yaş büyük bir kriter olmalı. Yoksa demiyoruz ki "koy götüne bi bok bilmez."


  • bigbadabum  (23.03.17 19:55:21) 
bana saçma geliyor 19 yaşındayım. ben lise mezunu olmanın yeterli olduğunu düşünüyorum milletvekilliği için ama üniversite mezunu olmak kriterinin aranmasını da anlıyorum ancak ilk yorumda yazılan ''kenar mahalle üniversitesi değil tabii'' görüşü ayrı bir saçmalık. o zaman söylesinler 10 tane üniversite bütün hükümeti oranın mezunlarından kuralım. müthiş fikir gerçekten.


  • fyodor fyodorovic  (23.03.17 19:58:47) 
Nüfusun kaçı genç? De bana %25. Atıyorum. Başkanlık geçti 150 vekil ortalama 20 yaşında olmalı ki gençliğin temsilinden bahsedebilelim, tutarlı olmak açısından. Hiçbir parti gerçekten bu kadar kararı belirsiz, rengi belirsiz genci alır mı meclise?
20 yaşında ben gökdelenleri dibinden dinamitleyip düzeni geri dönüşsüz şekilde tarım toplumu öncesine nasıl yollarım onu düşünüyordum lan. Hadi ben marjinal bir gerizekalıyım, geri kalan gençlik de ya manita peşinde ya uyuşturucu ya sosyal medyada hergelelik/teşhir..
Götümle gülüyorum. Lisede üniversitede başını ezmek için canla başla çalıştıkları gençleri hesapta sistemde temsil mi ettirecekler?
  • kargn  (23.03.17 20:01:52) 
@doxanikee güzel yorum.

@bigbadabum ben buna hiç katılmıyorum dostum. hayatta yaşa göre hareket etmek kadar bağnazca bi şey yok. kalifiye insan her yaşta kalifiyedir. yaratıcı insan her yaşta yaratıcıdır. iyi niyetli insan her yaşta iyi niyetlidir.

o 18 yaşında çocuk dediğiniz insan vekillikteki 3. senesinde senin 30 yaşında gördüğünü çoktan görmüş olur zaten. dünyanın hızına yetişmek mümkün değil.
  • zirrealist  (23.03.17 20:06:23) 
Saçma geliyor da asıl konulardan çarptırmak için oluşturulmuş şeyler bunlar. Bu ve 600 vekil mevsuzu. Bildiğin sis bu.

Adam yasama yürütme yargı alayını kendinde toplayacak ama biz bunları tartışıyoruz. Güzel taktik.
  • tuzumkuru  (23.03.17 20:43:23) 
yorumların hepsini okumadım ama 18 yaşında meclise girecek olanlar akp kontenjanından birilerinin torpilli çoşuğu çocuğu olacak.


  • pinkpeony  (23.03.17 21:51:12) 
üstte bahsettiğim acemi'nin yorumuyla daha netleşmiş. ne yazık ki çoğu insan acemi gibi güncel siyasetten bihaber konuşuyor. ülkede hiçbir zaman milletvekilleri kendi iradeleriyle karar veremedi.


  • doxanikee  (23.03.17 22:01:00) 
Ülkemizden değil de, ideal bir düzenden bahsedelim. Seçim şartları eşit olsun, hiç tırpil olmasın. 18 yaşıdnaki birinin kurmay kadrosunda olabileceğini düşünüyorum ama milletvekili olarak düşğnemiyorum.

Geçen gün bir yazı vardı, insanların ömrü uzadı ama bu uzama katkılı bir uzama değil, sadece yanlarından tutup çekmişsin gibi uzama. 100 yıl öncesinde insanların evlenme yaşları onlu yaşlarda iken, çocuk yapma yaşı 20'yi bulmazken, şimdi 10 yıl birden artmış durumda ve bu yeni düzene göre 18 yaşını ergenliğin son dönemi olarak adlandırıyoedu. 21 ve 22 sonrasının artık ilk gençlik dönemi olduğunu söylüyordu. 200 yıl öncesinin 13 yaşının sorunlulukları şimdi 18'e denk geliyor gibi bir iddiası vardı.

Mecliste artık bir ayağı çukurda ve gençlerin halini anlamayan insanlar bulunmasın ama 18 yaşında birinin bulunması d anir ergenin bulunması gibi bir şey. Üstelik yönetim kadrosu için tecrübe gerekli. Bence, 18 yaşındaki kişiler giriş düzeyinde kurmay bir kadroda pişebilir; ondan sonra yönetim için adım atabilir.

Akıl yaşta değil başta; 18 yaşındaki bir birey 30 yaşındakilerin çoğundan iyi düşünüyorsa; sprunmo 30'lu yaşlarında o kadar düşünemeyenlerde. Buradan anladığım 18 yaşındakinin milletvekili olabileceği değil; o 30 yaşındakilerden pek bir şey olmayacağı.
  • aychovsky  (23.03.17 22:17:43) 
evet geliyor. 18 yasindaki sarkicinin yazdigi sarkiyi bile nasil bir ask acisi cekmis olabilirsin de yazdigin sarkinin derinligi olur diyerekten dinlemiyorum acikcasi.

18 yasinda birinin beni hangi vasifla temsil edecegini bilmiyorum. hayat felsefesinin dogru durust oturmasini gec, daha olusmaya baslamamis birisinin temsil yeterliliginin oldugunu dusunumuyorum.

secme hakkinin olup secilme hakkinin olmamasin mantiksizligini one suruyor akpli vekiller ama o da yeterli bir arguman degil. 55 milyon secmenden biri olmak ile ulkenin muhtemel kritik kararlarinda soz sahibi olacak 600 kisiden biri olmak ayni sey degil.
  • zero times infinity  (27.03.17 02:06:11 ~ 02:06:55) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.