[]

anahtarsız otomobillerde menzil

arkadaşlar bu anahtarsız çalıştırılan (anahtarı bir yere takılmayan, sadece üstünüzde bulunmasının yeterli olduğu, düğmeye basınca çalışan) araçlarda o anahtarın menzili ne kadar? ve o menzilin dışına çıkarsanız ne oluyor?

geçenlerde bu şekil arabası olan bir arkadaşın arabasıyla bir yere gittik. arabayı park ettik, indik, kilitledi arabayı gidicez, baktım ki egzozdan duman çıkıyor. abi dedim araba çalışıyor? aa dedi unutmuşum. açtı arabayı, düğmeye bastı motoru kapattı.

şimdi biz görmeyip unutsak ne olacaktı? büyük ihtimalle uzaklaşınca duracaktı di mi? öyle mi oluyor? peki ne kadar uzaktan çekiyor bu alet?

 
Bizim renault fluence de vardi bu sistem. Öncelikle arabanin icine almadan anahtari çalışmıyor. Yani yuvaya takmaktan bahsetmiyorum. Arabanin icinde degilse anahtar düğmeye basinca çalışıyordu. Çalışırken uzaklasinca da motoru durdurup kitliyordu. O da 3 metre gibi bir mesafede oluyordu.


  • rucka boji  (20.03.17 22:57:55) 
Renault megane da var. motoru kendiliginden durdurmuyor arabayi durdurmayi unutup giderseniz araba calismaya devam ediyor sadece kilitli kaliyor.
Uzaklastikca durmuyor -megane en azindan. Icine gidip kapatmazsaniz araba calismaya devam ediyor, esimin unuttugu rekor sureyi soylemek istemiyorum...

  • kassiopeia  (20.03.17 23:05:27 ~ 23:16:07) 
Hahahaha dogrudur. Fluence bizde 6-7 sene once vardı. Ben yanlış hatırlıyor olabilirim. Belki de sizinki gibi sadece kapilari kapatıyordu.


  • rucka boji  (20.03.17 23:17:11) 
bu sanırım araba çalışırken anahtarı camdan atmaya ya da pilinin bitmesine karşı bir önlem. araba 130 ile giderken sinyal alamadı diye motorunun durmasını ister miydiniz? o yüzden otomatik kapanmamalı. tesla vb. daha akıllı araçlar hariç. onlar sağa çekip de kapatır muhtemelen.


  • ozdek  (20.03.17 23:26:45) 
galiba her markanın çalışma prensibi farklı, adını hatırlayamadığım bi markanın jipinde anahtar yakındayken çalıştıgında motor durana kadar gidiyordu. ikincisinde anahtar yakında olmadığında çalışmıyordu doğal olarak. menzilden çıkma bi durum söz konusu değildi onda.


  • murtcu  (20.03.17 23:39:15) 
Ford 30km/h altında anahtar araçtan uzaklaşınca MFD'de uyarı veriyor. Yüksek hızlarda uyarı vermiyor.

www.youtube.com

bu da bonus:
www.youtube.com
  • heritage  (20.03.17 23:47:04) 
bmw'de 1 metre kadar.

araba çalışırken anahtar uzaklaşırsa sadece 1 kere bilgi ekranında uyarı veriyor o kadar. ama kendini kapatma falan yok.
  • ada meltemi  (20.03.17 23:52:00) 
Benimki ötüyor araba çalışırken arabadan inersen ama diyelim ki duymadın ve kapatmadan indin istersen 100 km uzaklaş çalışmaya devam ediyor ve kilitlenmiyor. İlk çalışmada içinde olmazsa çalışmıyor sadece.


  • ekaterina  (20.03.17 23:53:18) 
start/stop'lu araçlarda zaten araç hareketsiz hale gelince motoru kapatıyor. yani vites manuelde boşta, otomatikte p'de araç dururken motor da kapanıyor, bu iki sistem birlikte motorun açık kalmasını önler.

peki start/stop yoksa veya kapalıysa bu sistemin kime ne faydası var? illa anahtar takıp çevirmiyorsan bile arabaya binince anahtar bir yere takılsa, inerken de almak zorunda kalacağın için alınca motor kapansa olmuyor mu? motor çalışırken anahtarı alıp gitmeyi mümkün kılmanın amacı nedir?

aklıma bir tek sıcak yaz günlerinde motoru ve klimayı açık bırakarak arabadan inip kilitleyebilmek geliyor. ki onu da yedek anahtarı olan herhangi bir arabayla da yaparsın. nedir amacı? sadece "bak ne kadar teknolojiğiz bir, anahtarı takmadan bile çalışabiliyoz" demek mi?
  • kibritsuyu  (21.03.17 12:10:54) 
anahtarsız çalıştırma özelliği bir arabada ilk istediğim şeylerden biridir. inanılmaz bir rahatlık. anahtarı anca pantolon değiştirirken cepten cebe aktarırken görüyorum onun dışında sadece yanımda duruyor. ne anahtar arama derdi var ne kontağa sokup çıkarma derdi.

bende araba çalışırken alıp çıkarsanız araba ötmeye başlıyor ama duruyor mu durmuyor mu bilmiyorum. he giderken durması saçma olabilirdi gerçi yavaşlatıpta durdurabilir bilemedim.
  • biergarten  (21.03.17 12:19:58) 
Genel olarak pek bir şey olmuyor.
Çoğunlukla yaşanan şey, valenin arabayı park yerine götürmesi, orada stop etmesi ve anahtar üzerinizde olduğu için geri getirememesi oluyormuş.

  • burfak  (21.03.17 16:22:19) 
varlığında o gibi dertler (valeye verip anahtarla birlikte indikten sonra valenin ebesinin nikahına park ettiği arabayı anahtar olmadığı için geri getirememesi gibi) olabilir de, varlığının sağladığı kolaylığı çözemedim. @biergarten demiş ki ilk aradığım özellik, ne kontağa sokma derdi, ne arama derdi, pantolon değiştirene kadar görmüyorum vsvs.

çok affedersiniz anahtarı kontağa, bir yere takmak ne kadar büyük bir dert olabilir ki? hem kilidi açmak veya inip giderken kilitlemek için illa anahtardaki butona basmak gerekmiyor mu (passat'ta gerekiyor). yani yaklaşınca kilidi otomatik açıp uzaklaşınca kilitleyen bir model değil ise illa o anahtarı arayıp elinize alacaksınız. bir yere takmak/koymak niye dert oluyor? üstelik motoru açık unutup gitmek gibi sakıncaları varken?

olsa olsa start/stop ile kombine çalışacaksa bir nebze iş görür. yani motor çalışırken mesela valeye vermek niyetiyle inmek için illa ya vitesi boşa alacaksınız, ya P'ye alacaksınız. start/stop'lu araba stop edecek. siz cebinizde anahtarla indiğiniz için de vale binince tekrar çalışmayacak. anca böyle mantıklı olmaz mı?
  • kibritsuyu  (21.03.17 16:40:31 ~ 16:55:13) 
@kibritsuyu o dediğin de olmuyor mesela çünkü araba çalışırken dışardan anahtarla kilitlenmiyor. Bence bunun sebebi anahtar çıkınca arabaya kapan emrini veren sistemin pahalı olacağı falandır. Aman kapatsınlar işleri ne demişler. Bu arada anahtarsız sistem uzaklaşınca kilitlenip, yaklaşınca açılmıyorsa bence de saçma.


  • ekaterina  (21.03.17 16:42:06 ~ 16:43:38) 
kilidi açmak için anahtarı arayıp bulmuyorum işte kolaylık orada zaten. arabanın yanına gidiyorum eğer anahtar üzerimdeyse kapı üzerinde küçük bir düğme var ona dokunuyorum kapılar açılıyor. yani normal kapı koluna elini atıp açmakla aynı şey. aynı şekilde bagajda da küçük bir düğme var ona dokun açılsın araba. bundan büyük kolaylık var mı?

elin doluyken vs anahtar aramakla uğraşmıyorsun hatta hiçbir zaman anahtarla uğraşmıyorsun. zaten bunun olayı o.

he motoru açık bırakıp giden varsa o bence ayrı bir mallık anahtarı takıp çıkarmakla yada anahtarsız çalıştırmakla alakası yok. böyle bir risk yok yani. he eğer buna risk dersek adam anahtarı kontakta bırakıpta gider bu da risk.
  • biergarten  (21.03.17 16:54:33 ~ 17:02:00) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.