[]

suriye'lilerin durumu

saimemrekilic.com.tr

bunların ne kadarı doğru sizce? özellikle üniversite ile ilgili olan.


 
yazılanlardan bazılarını biliyorum ve doğru.
örneğin sgk ya git her şey türkçe yazarken yardımlar arapça yazıyor.
sınavsız girip doktor olacaklar, bir sürü ıraklı doktor var mesela hepsi türkçe isimlerini kullanıyorlar. bu ülkede türk olmak ayıplanacak bir durum gibi, araplar gibi davranmak ve araplaşmak ise moda.
türküm.
  • seyduna6687  (20.03.17 16:37:06) 
abi adamların %90'ı bok içinde yüzüyor yahu, her köşe başında bir aile var. yabancı düşmanlığı soslu "adamlar burada bizim sırtımızdan geçiniyor" goygoylarının hepsi zırvalık. üniversite konusunda "yanılmıyorsam" örnek veriyorum suriye'de tıp fakültesinde okuduğunu belgeleyenlere burada tıp okuma imkanı verildi. suriye gibi darmadağın olan bir yerdeki üniversite nedir, onu nasıl kanıtlar soru işaretidir elbette. son derece saçma ve adaletsiz bir durum oluştu o konuda. akp'nin yaptığı saçmalık.


  • doxanikee  (20.03.17 16:39:26) 
Üniversite hariç hepsi doğru olabilir. Üniversite için aranan şartlar mutlaka vardır sınavsız ne demek ya?

Hümanist biri sayılmam, bunların ülkeye gelmesini de istemiyordum. Bu konuda çok arkadaşımla tartışıp görüşmeyi kestim.
Neredeyse bütün arkadaşlarım HDP'liymiş onu da öğrendim iyi oldu.
Şimdi şehrin çehresinin nasıl değiştiğini çok daha net görebiliyorum. Umarım daha beter olur. Çünkü onların bir yaşama hakkı var. (Türkiye'de değil ama)
  • Playground Love  (20.03.17 16:40:23) 
Üniversite kısmı yalan, çok net eminim bundan. Diğer yabancı öğrencilerin girdiği gibi yos'e giriyorlar, kazanırlarsa bölümlere yerlesiyorlar. Bir de yoste ülke kotası var. Mesela 20 tane Suriyeli tip fakultesini kazaniyorsa üniversite 'ben 5 Suriyeli kalacağım' deyip kalan 15ini dışarda birakabiliyor.

Akp'den de icraatlarindan da nefret ediyorum fakat şu sınav kısmını anlatmaktan dilimde tüy bitti.
  • fraise  (20.03.17 16:45:06 ~ 16:46:05) 
İlk olarak Suriyeliler vatandaş değil. Bu yüzden elbette vergi vermezler, askerlik yapmazlar. Orada bir de yargılanamaz ifadesini okudum ve gözlerim kanadı.

İkinci olarak 700-800 tl'ye iş bulmaları zaten Türkiye'ye kabul edilme sebepleri ve Türkiye'deki en büyük zorlukları. Asgari ücretin altında, kaçak, güvencesiz bir ucuz iş gücü oluşturuyorlar. Bu sayede emek gücü piyasasının değeri düşüyor ve maaşlar düşme eğilimine giriyor. Bu Suriyeli ve Türkiyeli bütün çalışanların ortak sorunu ve beraber hareket etmelerini gerektiren bir durum.

Üçüncü olarak üniversiteye sınavsız giremiyorlar. Kişi başı 400$ maaş almıyorlar. Arabalarına aldıkları geçici plaka ve buradan aldıkları arabalar için vergi ödüyorlar.

Dördüncü olarak sağlık hizmetleri bedava.

Son olarak ise ulaşımla ilgili hiçbir bilgim yok. Ancak bu belediyeden belediyeye değişir.
  • protector  (20.03.17 16:49:58 ~ 16:50:29) 
yazının tiksindirici bi üslubu var şöyle bi göz attım. ben bu konuda hükümeti eleştiriyorum. almasınlar demiyorum ama. bu bir referandum konusu olsaydı ben alınsın derdim. ama adam gibi sistemli bir entegrasyon süreciyle yapılmalıydı. temelde tiksinç bulduğum şey sanırım o insanlara sağlanan 3 5 kuruş yardımın bu kadar çok lafının yapılıyor olması.
400 dolar hikayeleri ne kadar doğrudur bundan kaç kişi yararlanmıştır bilemiyorum. 3-5bin kişiyse okey. ama haybeden olmamalı elbette. bugün 400 dolar verdiğin adamın senin toplumuna ne katacağı ilerde nasıl bir katkı sağlayacağını düşünmen lazım. 3 sene sonra soluğu avrupada alacak bir adama yatırım yapmak saçmalık.

  • klar  (20.03.17 17:36:39 ~ 17:38:01) 
@protector

Vatandas olmayinca vergi odememek nedir? Dunyada hangi ulkede yasarsan yasa, vatandasi ol ya da olma, resmi calisiyorsan vergini odemek zorundasin :/
Kacak calismaktan bahsetmiyorum.
  • kuehles blondes  (20.03.17 17:39:07) 
@kuehles blond,

kast ettiğim dolaylı vergiler ve resmi çalışma ve mal edinme sonucu ödenen vergiler değillerdi. Aslında yazdığım üçüncü maddede bunu ima ettiğimi düşünmüştün ama sanırım daha açık yazmam lazımdı.
  • protector  (20.03.17 17:42:37 ~ 17:43:08) 
  • fyodor fyodorovic  (20.03.17 17:49:54) 
Üniversiteye alımla ilgili kaynak vermek şart oldu sanırım ('sınavsız girme'ye ilişkin tek iddia olan yatay geçişe bakalım. Öbür türlü yabancı uyruklu öğrencilere yönelik üniversite sınavı var zaten)(teyit.org):

www.resmigazete.gov.tr ek madde 2'ye bakılırsa, halihazırda Suriye'de üniversite öğrencisi olanlar yatay geçiş yapabilecekler. Ancak bu okulların verdiği kontenjanlar, okulun kendisinin yaptığı sınav ve öğrencinin not ortalaması sonucu sonuçlanıyor: www.yok.gov.tr
  • protector  (20.03.17 18:01:52 ~ 18:03:30) 
bu suriyelilerin ilk geldiği yıllarda sağlık sisteminde özel bir kodları vardı.
normal sgk'lılara verilmeyen ilaçlar dahil tüm ilaçlar veriliyordu.
hatta doktorlara baskı yapıp saç çıkartan şu pahalı şampuanları bile yazdırıp alıyolarmış.
ilaç deposu sahibi tanıdık, doğuya şampuan yetiştiremiyoruz diyordu.
sanırım şimdi devlet uyanıp kısıtlama getirmiş.
bu da böyle bir anımdır. saygılar.
  • supermatik  (20.03.17 18:15:16 ~ 18:16:13) 
ben birebir sinavsiz tip fakultesine giren kanli canli gordum, tanistim, kendisi teyit etti, evet biz sinavsiz girdik diye, yardim konusunu bilmiyorum, saglik konusunda yine birebir suriyelinin kendisinin verdigi bilgi isiginda turk vatandaslarini acik olmayan luks tedaviye giren dis tedavileri, tup bebek tedavileri falan tamamen ucretsiz verildi. su anda nasildir bilmiyorum ama zamaninda bu esitsizlik yapildi. yasal kontrol olmamasini da zaten benim birebir sahit oldugumun haricinde pek cok yerden ayrica duydum, trafik kazasi olsun, baska adli bir olay olsun, polisler bunlara bulasmak istemiyor, sizi vazgecirmeye calisiyor.
elbet zorda insanlara yardim etmek lazim ama boyle degil, kendi vatandasini tehlikeye atarak, normal akli basinda suriyeliler zaten turkiye'de kalmak istemiyorlar, bu geride kalanlar gercekten ya caresiz ya da baska hesaplari olan insanlar yoksa bu o vatanin kaliteli insanlari niye kalsin buralarda?

  • mavicorap  (20.03.17 18:23:36) 
zamanın başbakanı davutoğlu açık açık söylemiş zaten torpil yapıldığını, yukardaki video olayı özetliyor zaten. söyleyecek bişey kalmadı.


  • izole  (21.03.17 01:15:41) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.