[]

Kısa Dönem Er mi? Asteğmen mi?

Evet görmüş geçirmiş duyuru ahalisi.

Bu dönem hayırlısıyla mezun oluyorum(elektrik-elektronik müh.), askerlik kafamı fena halde kurcalamaya başladı. Y. lisans yapma düşüncem var fakat oldu da şartlar askere gitmeyi gerektirdi. Sizce uzun dönem asteğmenliği işaretlemeli mi? işaretlememeli mi? işte bütün mesele bu.

Birde bizim bölüm mezunlarına daha çok mesleki asteğmenlik çıkıyor diye duydum. Nedir tam olarak bu mesleki asteğmenlik, ne yapar? Tecrübelerinizi paylaşırsanız sevinirim.

 
dün müşterilerimizden bir asker ile konuştum. kısa dönem mi yoksa uzun ast. mi yapacağımıza biz karar vermiyormuşuz. bir sınav yapılıyormuş ve onlar sonunda sana ne olacağını söylüyormuş. bana hiç inandırıcı gelmedi ama adamın asker kimliği var. bilemedim.


  • karlmarx  (03.03.17 20:52:44) 
aynı durumdayım ben de. asteğmen yapan arkadaşlar baya rahat olduklarını söylüyorlar. tabi hepsi batı bölgelerinde.


  • eleutheiros  (03.03.17 20:53:37) 
Sınav kalktı arkadaşlar sınav öncedendi bunu baştan söyleyeyim.

Ordunun ihtiyacına göre asteğmen olursunuz ve evet elektrik elektronik mezunu genelde mesleki asteğmen olur. Kısaca adından da belli orada asker bulunduğun süre orada kendi işini yapıyorsun.

Maaşı da gayet iyi sanırım 3000tl veya 3500. Belki 2700 de olabilir bilmiyorum. 2700-3300 arası diyelim. Yanı gayet iyi.

Diğer taraftan dilerseniz asker olarak devam edebilirsiniz hayatınıza.

Diğer taraftan diğer askerler gibi koğuşta kalmazsınız kendi lojmanınız olur. Memur gibi takılırsınız. (Genelde) (ekstra nöbetiniz olmazsa.)

Hatta ekstra nöbetiniz olmazsa hafta sonu asker bile değilsiniz. Lojmandasınız.

Kısa dönem yaptım. Yazarken bile inanması zor geliyor ama böyle.

Ha şunu söyleyeyim. Askerlik askerliktir. Net! Yine sevdiklerinizden ayrı kalacaksınız.
  • aksach  (03.03.17 21:01:05) 
askerliğin en iyisi en kısa olanıdır merak etme.


  • gibicibicis  (03.03.17 21:01:17) 
Benimle ayni donem astek olan bir devrem kısa donem oldugumu ogrenince gozleri dolmustu.
Alemdag ve cekmekoyde yaptim askerliği.
Bence kesinlikle kisa dönem. Ama bu cok da tercihle ilgili degil. O donem sizin bransta astek'e ne kadar ihtiyac olduguyla ilgili ve kimin astek kimin kd cikacagi tamamen sans.
Sinav yapılıyor ama formalite. Sinavi cok iyiydi o yuzden astek oldu gibi bir sey yok.
157 gun askerlik yaptim. Kendi donemimdeki asteklerin neler yasadigini da birebir gördüm.
Ben ozenmedim sahsen. Emir almaya, duygusal ve fiziksel ezilmeye falan dayanikliysaniz sizin icin sorun olmayabilir.
  • runfor  (03.03.17 21:05:58) 
sizin dönem mezunlarına daha çok mesleki çıkıyor diyen halt etmiş. biz de vardı pırıl pırıl amerika'da y.lisans yapıp gelmiş bir eem. garibim yer temizlerdi, çay götürür getirirdi ama kendi devreleri arasında 6 kişi arasında birinci sıradaydı aklı selim olarak. çok eem gördüm ama bir tanesi meslekçiydi. o da garibim öyle bir yere gitmişti ki kışla dışına bile çıkamayacak bir yeri kurada çekmiş. para biriktirmiştir olsa olsa. zaten askerden sonra evlilik fotosunu gördüm fb'de.

sınav falan yok, o geçmişte kaldı. istersin gelir, istemezsin gelir, istersin gelmez, istemezsen gelmez durumu var şu an.

er, sorumluluğu yoktur. 5.5 ay-6 ay yapar gelirsin. saat 5'ten sonra kışla dışına çıkamazsın. en fazla kendini hasta yaptırır hastaneye gidersin. hafta sonun bir komutanın dudağı arasındadır. nöbetin olmayacak, komutanın izin kağıdını imzalayacak da dışarı çıkacaksın.

asteğmen; sorumluluğu vardır. bazen tkm komutanı olur, bazen başka bir şey. ama sorumludur. maaş alır, terör bölgesinde değilse saat 5'ten sonra çıkar gider. nöbeti olursa nöbet tutar. maaş alır, güzeldir.

iki komutanım vardı. biri yzb, diğeri yarbay. allahtan yarbay, işi yüzbaşına bırakmıyordu da işlerimi onla hallediyordum. yzb ile çalışsaydım hayatta bir daha askere gitsem asteğmen olmak isterim demezdim ama yarbay işi bilen adam olunca bin kez askere gitsem yine asteğmen olarak gitmek isterim.
  • blue eyes white dragon  (03.03.17 21:06:02) 
arttırıyorum. kısa dönem er mi yoksa yüzbaşı mı? yine de kısa dönem er.
asteğmenlik şöyle bi şey, rütbelisin ama kimse seni siklemiyor. subay astsubay arasında da sevilmiyosun, her işi sana kilitliyolar, er/erbaş zaten seni kesinlikle dinlemiyor. en beter işleri de sana yaptırıyolar.

askerlikte ne kadar az sorumluluk o kadar rahat kafa.
  • nocturness  (03.03.17 21:12:20) 
6 ay neredeyse yapılacak zaten, bi 6 ayda daha yapıp hem baya para alabilirsiniz hem de denildiği gibi memur gibi gider gelirsin.

ama etraf o kadar kötü ki askerde de ne kadar az kalınsa hayati tehliken daha az :/
  • c1b2k3  (03.03.17 21:23:47) 
2009'de elektronik ve haberleşme müh mezunu olup askere başvurdum. aralıkta. hala aynı mı bilmiyorum ama; bize kıytırıktan seçme hakkı veriyorlardı ve asteğmenliği seçtim. 2 tane asteğmenlik var. birisi mesleki diğeri de 3 ay acemiliği olan 3 ay boyunca süründüren bi asteğmenlik. bana mesleki geldi. şınav dahi çekmeden acemiliğimi 15 günde bitirdim. yaptığım en ağır egzersiz 100-150 metre koşmaktı. denizciydim bi de. çok da uzatmayım, 30 yaşımdayım ve benden daha rahat askerlik yapan başka insan görmedim hala. albaylar bana "siz" diye hitap ediyordu.

1 sene boyunca izmir bornovada evde kaldım, askerlik foça deniz üssündeydi. servisle gidip geldim vs vs. foça da yüksek makine mühenisi bi abi vardı, kısa dönem. yedek subayları ne zaman görse "ah konuşabilecek birisi buldum" diye sarılırdı bize. adam oturmuş hesaplamış ve saat bazında kısa dönemler uzun dönemlere göre daha fazla birlik içinde kalıyor demişti eheh :) neyse de işte koşullar değişmediyse; mesleki asteğmenlik en güzeli.

denildiği memurluk gibi geçiyor mesleki asteğmenlik. yine de, aylık 20 bin lira maaşa bağlasalar askerlik yapmam.

askerlik dönüşü iş ararken bana ulaş. belki yardımım dokunur. meslektaşız sonuçta :)
  • washe  (03.03.17 21:29:55 ~ 21:33:37) 
aynı soru benim de kafamı kurcalıyordu gittim 5.5 ay paşa paşa yaptım geldim.T.C. sınırları içerisinde olabilecek en rahat, en güzel, en kebap yere gönderdiler beni. Zor bir yere düşseydim işin regi değişirdi.Geri döndüğümde pişman olmadım, bugün gidecek olsam yine "hiç bulaşmayım abi, kısa dönem yapıp geleyim" derim.


  • AWD  (03.03.17 21:42:06) 
Askerliğin kisasi makbuldur.


  • all girls dream  (03.03.17 21:48:32) 
er diyenleri ciddiye alma. hiç subayla rütbesiz asker bir olur mu kardeş?

kısaymış... madem zaman o kadar önemli, hiç gitme, bedelli bekleyip hükümet yala. anlamıyorum şu kafayı hiç.

kaldı ki asteğmenin kışlada geçirdiği vakit kısa dönem erden daha azdır. ersin la. haftada bi gün belli bi saat dışında çarşıya çıkmak dışında hep askeri üstesin. kısa olsa ne olur?

kesinlikle asteğmen. bi kere askerliği adam gibi yapmış olursun. harbiyeli veya dış kaynaktan gelen subaylar kadar olmasa da bi subay, askerlik, sorumluluk bilinci oluşur kafanda.

kısa dönem er dediğin şeyin %99'u kız gibi her işten kaçan, bi an önce kaçıp gitmek için gelmiş, ne askerlik eğitimine haiz ne de bilincine sahip, verilen telkinler neticesinde mantığı da nizamiyede bırakıp kışlaya giriş yaptığı an mala bağlamış insanlardan oluşuyo. adamlarda zaten istek yok ki. bu kadar az iş yapıp da bu kadar ağlayan başka tür asker görmedim askerliğim boyunca. 4 yıllık üniversite mezunu olunca kendini bi bok sanıyo herifler. konuyu dağıttık.

ben bazı konuşmayı bilmeyen uzmanların ağız kokusunu çekip 50 kişilik koğuşta ayak kokuları eşliğinde uyuyup hiç siklenmeyen bi insan olmak istiyorum dersen, buyur er olarak askerlik yap.

asteğmenlik için sınav falan yok. yedek subay olmak istiyorum seçeneğini seçebilirsin en fazla. gerisi kader. öyle her seçen de yedek subay olamaz. şansa çıkarsa çıkar. bölümün tam yedek subaylık. çıkma ihtimali yüksek, eğer seçersen.

ikincisi: "asteğmenlik rahatmış, hep batıdalarmış" lafını ancak askerliğini yapmayanlar söyler. öyle bi şey yok. askerlikte rahat diye bi şey de yok, hep batı da yok. genelkurmay başkanından astsubay çavuşuna kadar herkesin işi zordur. öyle don satıp bilgisayar başında kod yazmaya benzemez. doğuya da gidersin batıya da. korkanın da çocuğu olmaz. asker olacaksın, türk bayrağının dalgalandığı her yer görev yerindir.

iki tür asteğmen var. biri takım komutanı, diğeri meslekçi. meslekçiyi askerden sayma. mesleğini yapıyo. 1 aylık eğitimde de bi bok yapmazlar. en kebabı bunların işidir.

maaş 3300'den başlar (takım komutanı tazminatı alamayan veya meslekçi asteğmenlerin maaşı. takım komutanı tazminatı alamayandan kastım: 2,5 ay takım komutanı eğitimi almış ama takımı olmayan, adestim subayı gibi kadrolar.), 5 bini geçebilir. ben kıbrıs'ta ada tazminatıyla beraber 4 bin lira maaş alıyodum. son maaşım da teğmen maaşıydı, 4800 civarında.

asteğmen olmanın muvazzaf veya sözleşmeli subay olma hususunda tek artısı hazır askerlik yaparken başvuruyo olmaktır. bi de 3 sicil amirin referans olursa işler kolaylaşır tabii. ama mühendis adamsın, napıcan orduda? aldığın paranın da bereketi olmuyo. zor iş.

normal subay neyse osun. sadece daha dandirik, angarya nöbetler sana kitlenir. tabur nöbetçi subaylığı tutsan ayda 3 nöbet tutacakken nizamiyede ayda 6-7-8 nöbet tutabilirsin. ama nizamiye nöbetleri de istirahatlidir. acil müdahale mangası da öyle.

nöbet yoksa mesai bittiği an iş biter. gez, toz.

asteğmeni muvazzafların pek siklemediği doğrudur ama bu biraz seninle de alakalı. erler siklemiyo diyene de götümle güldüm. beni siklemiycek eri sikinden tavana asardım valla. yeri geldi uzman bile çarptım erlerin önünde. her şey sana bağlı yani. sen siklenmiycek bi adamsan üsteğmen olsan yine takan olmaz. rütbenle alakalı değil pek. saygısızlık yapana da haddini bildirirsin. o rütbeleri boşa takmıyolar omzuna. kullanacaksın. bakma eratların gelip burda asteğmenlere salladığına.

bunlar dezavantajları-avantajları kardeşim. seviyosan, istekliysen seç asteğmenliği. sana göre değilse kısa dönem yap. ama ben olsam hayatta er olarak askerlik yapmak istemezdim, allahtan yapmadım da.

sorumluluktan kaçma. atik ol. muhtaç olduğun kudret bacaklarının arasında sallanıyo, unutma.
  • zirrealist  (03.03.17 22:51:50 ~ 23:01:19) 
Benim arkadasim elek elek muh. Uzun donem yapti. Astek. Icinden gectiler. Dagda bayirda sogukta akla hayale gelmeyecek zor sartlarda. Memur falan sans isi. Boylesi de var.

Askerligin iyisi kisa olandir.
  • brad pitt  (03.03.17 23:01:58) 
Askerlik gerçekten şans işidir. Bir yere düşersin keşke asteğmen olsaydım dersin, başka bir yerde keşke er olsaydım. Kariyerime odaklanayım, askerlik aradan çıksın kafasındaysan er olarak yap gel. Zaten asteğmen çıkman garanti değil. Meslekçiler ne yapıyor bilmiyorum ama normal asteğmen 9 ay maaş alırken bunlar 11 ay alıyor diye duymuştum. Kesin bilgi değil.


  • soft  (03.03.17 23:31:16) 
elektrik elektronik mühendislerine meslek kurası yedek subay çok çıkmaz çünkü "elektroniklik" iş zaten teknisyen astsubaylarla çözülüyor (ha benden önce mesaj atanlarda da varmış ama şunu söyleyeyim polatlıda 357. dönem meslek kurasıda ee'ci hiç yoktu eminim). onun dışında "elektrik mühendisi" isen, sadecece elektrik altını çiziyorum, askeriyenin işine yararsın ve meslek kurası olursun büyük olasılıkla.

ben makinacıydım, meslek kurasına tabi yedek subay. hakkari'deydi ana tayin yerim ve son ayımda 4200'lere kadar maaş gördüm 2015 tarihinde. hala diyorum bir daha "gel rain teğmenim hakkari'ye istihkam şubede 2 sene çalış bizim için" deseler düşünmem giderim.

----

takım komutanları 2.5 ay acemilik eğitimi alır, meslek kurasına tabiler 1 ay acemilik eğitimi alır. ilk tipin anasını sikerlerken eğitimde, meslek kurası'ndaki arkadaşlar bireysel olarak saçmalamadıkları müddetçe yapacakları en büyük şey içtimada fırçalanmak olur.

--------------

ve kesinlikle kısa dönem askerlik yapılmaz. bizimle aynı dönem kısa dönem yedek subay eleman istihkam bölüğünde 50 kişilik koğuşta kalıp, duş için -20 derecede 200 metre yürürken ben mesaim bitince kışla gazino'daki odamda 2 efes xtra içip uyuyordum yeni bir gün için.

omuzda rütbe her zaman iyidir.
  • rain when i die  (03.03.17 23:46:35 ~ 23:49:45) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.