[]

married in small batches

single malt viskinin üzerinde yazıyor. ne ola ki bu?




 
Meşe ağacından yapılan fıçılarda 6 ile 9 yıl arası bekletilip alınıyor ve sınırlı sayıda 23 yıla kadar bekletiliyor. Uzun zaman olduğu icin böyle demişler.


  • buzperest  (24.02.17 11:58:19) 
marry karıştırmak demek, viski yapımında karışım şişelemeden önce dinlenmeye bırakılır, bu işlemi küçük miktarlarda (small batch) yapıyorlar ki tadını aromasını falan kontrol edebilsinler, böylece daha üst kalitede viski elde ediliyor.


  • opucuk baligi  (24.02.17 12:05:29) 
Evlilik falan değil poponuzdan uydurmayın :)

www.whiskymag.com

Karıştırdıktan sonra, şişelemeden önce konteynırlarda bekletme işlemi.
  • harzem  (24.02.17 12:45:39) 
Romantik yaklaşımınızı takdir ediyorum ama bilimsel yayınlarda, kitaplarda falan da "marry" kullanılıyor.

"After the appropriate time frame, the master distiller will sample products and may
choose to mix, or marry, barrels to achieve a certain flavor profile for the final product."

fieldguides.gsapubs.org
  • opucuk baligi  (24.02.17 12:54:16) 
@harzem in linkte belirttigi gibi "married" terimi viski icin harmanlanip siselemeden once konteynirda birakilmasi ve bu single malt icin 6 ile 9 yil.

ilk cevabimda yazdigim uzun zaman biraktiklari icin boyle dememisler ozur diliyorum ( min 6 ile 9 yil arasinda beklektildigi icin ben farkli dusundum ) married genel bir terimmis viski icin.

dipnot: marry bilimsel yayinlarda, makalelerde karistirmak anlami icin kullanilamaz, birlestirmek anlami icin kullanilir ana dilim ingilizce avustralya da dogdum ve buyudum. tartismak istemiyorum fakat farki gorebilmeniz icin turkce dusunmemeniz lazim.
  • buzperest  (24.02.17 14:34:55) 
@buzperest Bilmeden sallamışsın, Buckingham sarayında doğsan ne farkeder?

Marry aslında karıştırmak demek ama fiziksel manada karıştırmak bunu karşılamıyor. Olay daha çok blend'i oluşturan farklı viski, malt vb. (Eğer farklı viskiler katılmazsa single malt oluyor sanırım) maddelerin birbirine kimyasal olarak geçiştirilmesi. Klasik usulde bu fıçıda çok uzun süre bekleterek yapılır(bu sırada aromalar iyice birbirine geçer) ama zamandan tasarruf edilmesini sağlayan modern yöntemler de var. Mesela çok yüksek basınçlı tanklarda karıştırarak bu işi çok daha kısa sürelerde yapabiliyorlar. Kısacası aslında teknik bir terim, olduğu gibi kullanmak lazım. Ben olsam demlemek derdim türkçede.

Burada asıl önemli nokta small batches kısmı, bu yapıştır geç patron anlayışı ile değil de daha özenli yapıldığını gösteriyor.

Kaynak: Kimya mühendisi bir arkadaşım
  • yakuza123  (15.03.17 11:15:34 ~ 11:16:43) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.