[]

Diş teli kullandıktan sonra dişlerinizde tekrar bozulma oldu mu?

Ben lisedeyken tel kullanmıştım. 1.5 sene kalmıştı dişlerimde. 6 yıl önce çıktı teller ama doktor sadece damaklık gibi bir şey verdi kullanmam için. Diğer bütün ortodontistler yapıyor mu bunu bilmiyorum ama tel kullanan arkadaşlarıma hep teller çıktıktan sonra dişlerin arkasından sabitlemek için başka bir tel takılmış. Özel bir ismi var mı bunun bilmiyorum ama dediğim gibi dişlerin arkasına takılan bir şey.

Lise sondayken diş tellerim çıkmıştı benim ve sonra farklı bir şehirde üniversiteye başlayınca çok seyrek gittim ortodontiste. Hatta son gittiğimde çok zaman geçmişti bir öncekinin üstünden. Burda benim hatam var biliyorum ama doktor da zaten o damaklıklardan başka bir şey yapmayacaktı. Durum böyle olunca "artık gelmene gerek yok" dedi o da yıllar önce.

Şimdi bir süredir alttaki yirmiliklerim çıkıyor. Hem ameliyattan korktuğum için hem de gömülü gibi olmadıkları için çektirmekten korkuyorum açıkçası. Çene cerrahı da film çektikten sonra düzgün gelecek gibi olduklarını, hemen çekmeye gerek olmadığını söylemişti.

Benim bir süredir moralimi bozan şeyse dişlerimde ciddi bir bozulma olduğunu fark etmem. Telden önceki gibi değil tabii ki ama yirmiliklerden mi yoksa tedavideki bu aksamalardan mı kaynaklandığını bilmediğim bir bozulma var dişlerimde. Bir de üst yirmiliklerim çıkmayacak benim. Alt dişlerim yirmilik yüzünden bozuluyor desem üsttekiler de telin ilk çıktığı zamanlardaki gibi düzgün değil.

En büyük korkum dişlerimin yine eskiye dönüp dönmeyeceği. O kadar kötü olmaz di mi bu saatten sonra? Yoksa olur mu? :( Bu yaştan sonra tel eziyetini tekrar çekmeyi istemiyorum artık hiç.
Siz de tel kullandıktan sonra benzer bir problem yaşadınız mı? Herkese olan bir şey mi bu yoksa bi benim başıma mı geldi acaba?

 
O bahsettiginiz sey retainer. Duzenli kontrole gidilmediginde ve splintte deformasyon oldugunda dislerde bozulma olur evet. Duzelmesi ici tekrardan ortodontik tedavi gormeniz gerekebilir, tel mi yoksa plakla mi tedavi edilir ona gore ortodontist yonlendirecektir.


  • neferkitty  (20.01.17 12:33:08 ~ 12:34:43) 
kuzenim, tum ortaokul+lise boyunca ortodonti tedavisi gördü, baya bozuktu dişleri, 1 sene içinde tam olarak 1 dişi tamamen geriye gitti. çocuğun 20lik dişlerini çekmedikleri için en fazla yarım sene düzgün şekilde kaldı dişleri. şuan 20likleri çekiliyor tekrar tel takılacak ve o sureç en baştan başlicak.

ps: bizimki damaklıgını çok az kullanmış onunda etkisi varmış ama asıl problem 20liklerinin ittirmesiymiş
  • eja  (20.01.17 12:46:29 ~ 12:50:55) 
@neferkitty, o zaman yirmiliklerden önce tekrar bir ortodontiste gitmem gerek sanırım. Ben yirmilikler sıkıştırdığı için bozulma oluyor sanmıştım.
Ama sormak istediğim bir şey var. Benim ortodontistimin de retainer takması gerekmez miydi? Yani o zaman bunu kullanmış olsam şimdiki halinden farklı olur muydu?

  • ms brownstone  (20.01.17 12:47:29) 
Benim dislerime de tedaviden sonra o arkadaki sabit tellerden takıldı. En ufak bir bozulma olmadı yıllardır. Çok memnunum. Ama sabitleyici takılmayan tanıdıklarımdan buyuk cogunlugunda mutlaka bir bozulma oldu. Hatta bir tanesi yeniden ortodontik tedaviye baslamak durumunda kaldı.


  • aquarium  (20.01.17 12:52:40) 
sadece başlığı okuyarak cevap vericem. evet çünkü verdiği plastikleri düzenli takmadım.


  • freetakilir  (20.01.17 13:06:29) 
Ben de 2-2,5 sene ortodonti tedavisi gordum, lise zamanlarimda. Ust dislerimden iki tane dis cekilmisti. Su an ust taraftaki 20liklerim cikti ve bozulma olmadi cok benim gordugum. Alt dislerimde ise ondeki 6 disimin arkasina o tellerden takmisti. Fakat 20likler yuzunden tel bile kaydi gitti. Bir disim yan donmus ve arkaya kaymis durumda. Bazilarinin da arasi acik. Yani denem o ki, 20liklerin etkisini tel bile degistiremedi


  • yuzır  (20.01.17 13:21:10) 
2-3 yil ortodontik tedavi gordum. Sadece damaklik vermisti. Kullandim. Bozulma olmadi bence ama söyle bisi var, o ilk damakligi takarken canim yaniyor. Demek ki degismis :D

Iki ön disim üstüsteydi benim, köpek disleri carpikti filan. Yirmiliklerim sikinti cikarmadi, tek 20lik cekildi, o da apse yaptigi icin. Biri yamuk duruyo ama sikistirmiyormus, annem cekmeme gerek yok dedi.
  • kuehles blondes  (20.01.17 13:44:56) 
orta2 - lise -2 arasında kullandım. son bir yıla yakın da damaklı kullandım. damaklının sebebi de dişlerin hemen eski haline gelmemsini önlemektir.

eski haline gelir mi sorusuna cevabım da hayır gelmez. bende de oldu bir miktar bozulma ama öyle eskiye dönme gibi bir durum yok. bu şuna benziyor. katlı bir sayfayı açtığında ortada iz olur. ancak belli zaman sonra kaybolmaya yüz tutar ama yine de o iz ordadır..
  • hosein  (20.01.17 14:30:22) 
Evet oldu.

Lisede 3 yıl boyunca tel tedavisi gördüm. Teller çıkınca damaklığı bir süre taktım sonra takmayı bıraktım derken 20'lik dişler geldi ve benim alt çenemde yeniden bozukluk oluştu. Bu yüzden 28 yaşında yeniden tel taktırdım.
  • köstebek kurabiye  (20.01.17 14:36:34) 
eskisi gibi olmadı ama bozulma oldu özellikle alt dişlerimde.


  • dedim ben sana  (20.01.17 21:16:59) 
hayır olmadı. düzenli olarak damaklık denilen şeyi takıyorum. diş zaten bir süre sonra eski yerine dönen bir meret. çok sıkı takip etmek gerek. damaklığı arada akşam yatarken taksan bile faydası olur.


  • ruhen hastayim ben  (20.01.17 21:22:57) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.