[]

Bes ile ilgili bilgi?

Arkadaşlar Yeni yılla beraber zorunlu olacağından çalıştığım şirketim faizli ve faizsiz olarak iki seçenek belirtmiş. Genel olarak onlarındı pek bilgisi yok. Bunlar da miktarı, süreyi nasıl ve nekadar belirlenmeli, ki biz belirleyebiliyor muyuz onuda bilmiyorum. İnternetten okuduklarımı anlamıyorum çok reklam içeriyor. Bilen arkadaşım açıklarsa biraz devinirim




 
Ben bununla ilgili zorunlu olmazdan evvelinde araştırma yaptım, vardığım sonuçlardan en önemlisi belli bir yaştan öncesi için hiçbir avantajı olmadığı. Sistem zaten emeklilik değil. Ölene kadar aldığın bir maaş yok. Senin için biriktirip bir süre sonra peşin ya da taksitle ödedikleri bir birikim hesabı aslında. Eğer birikimlerini portföy takibi yaparak kıymetlendirmek fikri aklını çeliyorsa, saçların birkaç yıl daha erken dökülür, zira türkiye gibi yerde fondu tahvildi altındı dövizdi, bunlar manipülasyona ne kadar dirençsiz gördük daha geçenlerde. Sıraladığım şeyleri ben de bilmiyorum gerçi, tahvil ne bono ne hisse senedi nerden kıymet kazanıyor vs. Devlet desteği konusu da sakat, başta tüz veriyordun, devlet anında iade mi ediyordu, hesabına mı ekliyordu unuttum, ama sonra o avantajı uzun vadede gelecek bir eklemeye çevirdiler, pratikte avantajı azaldı.
Ha bir de şöyle, zamanında zorunlu tasarruf denemelerinde devlet halkı çok defa üttü, nema ve key sanırsam, babam zamanının üçkağıtları, millet ondan hareketle bes'e karşı mesafeliydi. Bunlar iki sene önceki tespitlerim. Burada birkaç defa ağız dalaşına girdiğim tipler de oldu, bu sistemi savunan, paraları mı var bes simsarı mıdırlar bilmem ama inşalla yine denk gelmem bu yorum yüzünden.

  • kargn  (14.12.16 04:36:08) 
Düzeltme
'devlet desteği konusu da sakat, başta tüz veriyordun, devlet anında iade mi ediyordu, hesabına mı ekliyordu unuttum'

Cümlesi
Devlet desteği konusu da sakat, başta yüz veriyordun, devlet anında yirmisini iade mi ediyordu, artı yirmibeşi hesabına mı ekliyordu unuttum,

Şeklinde olacak.
  • kargn  (14.12.16 04:39:17) 
özetle devletin senin adına para biriktirmesidir diyebiliriz. yalnız bu sistemde parayı toplayanlar özel bes fonları olacak. atıyorum maaşın garanti'ye yatıyorsa bes hesabın da garanti bankasında olacak gibi.

işin katkı kısmına gelirsek, sizden kesilen tutara ek olarak devletin %25 katkısı olacak. ayrıca ilk defa katılanlara özel bir defaya mahsus 1000 TL eklenecek. yalnız tüm bunların geçerli olabilmesi için 46 yaş, 10 yıl boyunca sistemde bulunmanız gerekmektedir. eğer bundan önce sistemden çıkarsanız da yıl bazında kesintilere uğrayacaksınız.
  • hosein  (14.12.16 09:39:14) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.