[]

Akademikler bakar msnz?

Bölümde iki hocanın cv'de lecturer yazıyor? Bazılarında asso. professor yazıyo. Ikinci yard. doc denen kisiler sanıyorum. Peki ilk kategoridekiler kim? Yar. doçlardan ne farkı var? Baya baya bölümde ders veren hocalar onlarda. Yar. doc neyi fazla yapmış?




 
associate professor: doçent
assistant professor: yard doç
lecturer: okutman

hepsinin şartları ayrı. okutman olmak için doktora bile şart değil sanırım. diğerleri için doktora ve yayın gerekiyor.
  • cedex  (04.12.16 20:46:23) 
Lecturer okutman demek. Yabancı diller yüksek okulunda eğitim veren ya da bölümlerde Türk dili veya Atatürk ilkeleri ve inkılap tarihi dersleri veren hocalar okutman oluyor.

Yrd. Doç. Dr. her şeyden önce doktora yapmış ve üstüne belli bir akademik çalışma yapıp o konuma gelmiş biri. Okutmanlar doktor değil. Doktor olanı da var tabi ama hepsi değil. Normal İngilizce öğretmenleri ALES'e girip okutman olmak için üniversitelere başvurabiliyor.
  • dissendium  (04.12.16 20:46:58 ~ 20:51:01) 
öğretim görevlisi de lecturer. Sadece ders veren, doktorası olmayan kişiler.


  • rodriguez2  (04.12.16 20:51:39) 
Doktoralarını yapmıslar ama okulda. Öyle yazıyor cvlerinde.


  • basubadelmevt  (04.12.16 21:02:31) 
doktorasını yapıp onay aşamasında da olabilir. seneler önce doktora yapmıştır ama tutunmuştur lecturer kadrosuna da sallamıyordur.


  • rain when i die  (04.12.16 21:04:46) 
Okutmanlar yl yapmak zorundadır, lisansta ders verebilmek için. Rektörlüğe bağlıdırlar. Genellikle yukarıda da belirtildiği gibi servis dersleri verirler (Türk dili, İnkılap tarihi, İng. falan). İsterlerse doktora yapıp okutman dr. olduktan sonra yrd. doç. dr. kadrosu isteyebilirler gerekli şartları taşıyorlarsa.

Öğretim görevlileri ise ya yl yapmış olmalı ya da 5 yıl alanında tecrübeli olmalı. Fakülte kadrosundadırlar, alanına göre bölümdeki birçok derse girebilirler. Bu kişiler de aynı okutmanlarda olduğu gibi doktora yapabilir ve bitirdikten sonra yrd. doç. kadrosu isteyebilirler.

Yrd. Doç. Dr. doktorasını bitirmiş, alanında belirli düzeyde yayınlar yapmış kişidir.
Daha sonra yine belirli şartlara göre doç. ve ardından 5 yıl sonra da yine şartları sağlıyorsa Prof. olurlar.
  • duyond  (04.12.16 21:08:55 ~ 21:37:48) 
lecturer: okutman ya da öğretim görevlisi
assoc. prof: doçent
assist. prof: araştırma görevlisi
yardımcı doçent türkiyeye özgü bir ünvan. yurtdışında karşılığı assoc. prof.
lecturer olmak için master yapmış olmak bile şart değil. ders vereceği alanda lisans yapmış olması yeterli ancak üniversiteler bu kadro için şartları yukarı doğru esnetebilirler ve kesinlikle esnetirler. yard. doçların onlardan farkı doktoralarını "kesinlikle yapmış" olmaları ve ek olarak gerekli şartları (belli sayıda sci yayın v.b.) sağlayarak öğretim üyesi sıfatını almış olmalarıdır.
  • tururo  (04.12.16 21:18:18) 
Docent olmak icin keiterler var, doktorani bitirdikten sonra yok un belirledigi kriterleri saglayarak 100 puan toplamak zorundasin.kriterler icin universiteler arasi kurulda docentlik kriterlerinden bakabilirsin
Yard. Docentler ders verebilir profesorlerin de yapabildigi tum idari gorevleei yapabilirler. Normalde her uninin yard doc kriterleri vardir ama basi durumlarda (bolumde hoca eksikligi olmasi vb vb ) gibi durumlarda yard doc kadrosu alabilir. Yard doc illa da yayinlarla hakedilerek alinacak bir kadro degil yani.
Okutman zaren anlatilmis
Ogretim.gorevlisi de doktora sonrasi lisans ogrencilerine ders anlatma yetkisi olan ama doktora dersi veremeyen bir kadro.
  • keah  (04.12.16 21:22:46) 
tururo + 1
Ancak öğretim görevliliği şartları okuldan okula değişiyor. Okutmanlık için doktora şartı genelde yokken, öğretim görevliliği için YÖK nezdinde bu şart yok ama kadroları dolu üniversitelerde bu basamak Yard. Doç'luk için kadro bekleyen doktoralılarla doldurulabiliyor ve bu surumda üniversite kurul kararı olarak 'Öğretim Görevlisi doktora mezunu olmalı ve şu kadar da puanı olmalı' maddesini ekleyebiliyor. Buradaki tek kısıt; bir alt kadro için belirlenen kriterlerin üst kadronunkinden fazla olmaması. Bazı üniversitelerde kalıcı araştırma görevlisi kadrosu için bile yardımcı doçentlik kriterleri istenebiliyor.

  • aychovsky  (04.12.16 21:23:53) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.