[]

Sözlüğü iyi bilenler

Kafama sürekli takılıyor. Bir çok yazar entrylerini sildi ve çoğu da sözlüğü bıraktı. Bugün sözlüğün 2001-2002 yıllarındaki entrylere baktım çok az yani inanılmaz az. Sözlüğün hep eskiden kaliteli olduğu konuşuluyordu.

Merak ettiğim şey, gerçekten ciddi anlamda bir entry silinme söz konusu mu?
Olduysa bazı temel özelliklerini yitirdi mi sözlük?

Okurken ki eski tadı bulamıyorum, bilgiyi bulamıyorum, demek istediğim o kutsal bilgiler gitti mi?

 
Gitti. Troll, reklam, küfür alanı oldu sözlük. Bu yüzden bugün baktığımızda Onedio.com Ekşi'den daha fazla tıklanma tirajına ulaşıyor.


  • gozu acik sevisen yahudi  (04.12.16 00:17:08) 
sanırım 2001 gibi sözlükle tanıştım, o zamanlar katı bir format vardı, formatı bilmezsen misal dedirten başlık yazdıysan, soru başlığa cevap entry girdiysen uçurulman an meselesiydi.

"garbage" entry girmen belli bir yere kadar tolere ediliyordu. Yazar sayısı az olduğu için modere etmesi nispeten kolaydı.

Troll dediğinde şimdiki gibi aklına o. çocuğu figürü değil, gerçekten kafası çalışan, kaliteli adamlar geliyordu.

sol frame'de devamlı ilgini çekebilecek kaliteli başlıklar oluyordu. şimdi sol frame'e baktım, neredeyse bütün başlıklar anketten hallice ve "1 temmuz 2004 karnımın acıkması" çakması başlıklarla ve sanki gerizekalı başlık üreteci ile oluşturulmuş gibi duran saçma başlıklar tarafından işgal edilmiş.

eskiden çift hesap yasaktı, hatta aynı ip'den birden fazla hesap kullanacaksan bildirmen gerekiyordu. şimdi milletin yedek hesabı ayrı, troll hesabı ayrı...

özetle a. koyuldu sözlüğün, ticarethane oldu.
  • kimlanbu  (04.12.16 00:27:15 ~ 00:27:53) 
soru başlığa cevap entry olsun, entry başlığın sözlükteki haliyle ilgili olsun bir sürü silinme sebebi vardı. hatta bunlar 2012 ye kadar falan vardı sonra öldü galiba. dün maç başlığında şu entry vardı:

3-0
2-0
1-4
2-3

bu ne lan? sabah baktım bunu kimse silmemiş. eskiden olsa direkt uçardı şansı yok.
  • bohr atom modeli  (04.12.16 00:53:02) 
kimlanbu+1
Üşenmeden araştırıp toparlayıp makale yazar gibi şahane entryler giren insanlar vardı, gitti hepsi. Hesabını kapatmayanlar da aktif değiller sanırım.

  • kobuzchu kiz  (04.12.16 00:55:01) 
kimlanbu çok güzel anlatmış. okurken o günleri özlediğimi fark ettim :(


  • washe  (04.12.16 01:00:20) 
sozlugu asiri benimsemek lazim
sonucta hicbirimizin hissesi yok.
icerik ureticisi oldugun yerde karar verme mekanizmasina dahil olma hatta demokratik tercihler, aksiyonlar yapilmasi bekleniyor.
sanirim insanlarin "eskiden cok guzeldi bee" demesinin altinda biraz da bu var.
moderasyon topluca istifa etti, bisuru iyi yazan adam gitti, birakti vs
tavsan daga kusmus...
noldu sedat zaten tasi taragi topladi gitti abd'ye, isi de kanzuk a devretti.

eskiden daha ozgur muydu? Kesinlikle...
daha rafine miydi? Kesinlikle
sol frame'e/debe'ye mudahale ediliyor muydu? su andaki kadar hic mudahil olunmadi (99 dan beri farkli nicklerle sozlukteyim ve icerde calisan insanlardan aldigim bilgiler bunlar)
ama boyle yapilar kontrol edilemeyecek kadar buyuyunce boyle seylerin olmasi da olagan oluyor.
tabi ki bu boyle olmasi gerektigi anlamina gelmiyor... ama su anki halinin bence sasilacak cok da yani yok.
  • rentts  (04.12.16 01:14:50 ~ 01:16:16) 
Ben 2000`den beri yazarım ve okurum. Bana sorarsanız eskiden de boş beleş yazılar vardı şimdi de var. Eskiden yazar sayısı o kadar azdı ki sitede kimler online görebiliyordunuz, düşünün artık. Doğal olarak da saçma sapan entryler şimdiye göre az oluyordu, katı bir moderasyon vardı. Şu an o şekilde bir moderasyon teknik olarak mümkün değil. Zaten zamanla sosyal medya kavramı gelişti ve değişti. Twitter, Facebook ne kadar modere ediliyorsa Ekşi Sözlük de o kadar müdahale etmeli.
Bence en çok değişen şey insanların birbirine olan saygısı. Eskiden ayar verme diye bir şey vardı, keyifliydi. Şimdi entryler bazı oro..u çocukları... diye başlıyor. 36 yaşında adamım inanın keyfim kaçacak diye entry yazmaktan çekiniyorum. Bindiğim araç hakkında bir kaç bilgi yazayım, almak isteyenler yararlansın diyorum, ergenlerden yemediğim küfür kalmıyor. Siyaset konusunda zaten iş çığırından çıkmış durumda. İnsanlar yüz yüze olsalar söyleyemecekleri şeyleri burada nedense rahatça saydırıyor.

  • creepy  (04.12.16 01:20:03) 
Sozlugun degisiminin en buyuk katalizorlerinden biri inci sozluktur. Bir digeri ise paradir. Sozluk kalitenin artmasi yonunde degil, paranin artmasi yonunde evrimlesti.Buna simdi kenara cekilmis gibi duran Sedet hazretleri neden oldu.


  • tezek  (04.12.16 07:11:10) 
kendilerince kutsal bilgileri instela'ya yüklediler fakat salak saçma formatta yazmaya devam ediyorlar. millet artık sözlükte smiley kullanmaya başladı.


  • evimin paspasi  (04.12.16 07:53:40) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.