[]

neden javascript

bu konuda çok yeniyim ancak pek çok yerde en çok talep gören ve en popüler yazılım dili javascript olarak geçiyor. ama neden anlamadım pek çünkü direkt olarak bir mobil uygulama, masaüstü uygulama veya başka bir program yazamıyorsunuz. hal böyleyken neden en popüler yazılım dili? cahilliğimi mazur görün lütfen ayrıca:)

not: en iyi yazılım diye demiyorum varsayalım ki ikinci veya üçücü olsun ama neden yukarıda bu kadar?


 
ustadlar birazdan js ovmeye gelir de ben ufak bi detay vereyim;

mobil uygulama -> react native
masaustu uygulama -> electron
  • hjarteblod  (22.11.16 23:07:08) 
aslında kimsenin beğenmediği bir dildi.
web programlamadaki eksiği doldurdu.
sonra web patlayınca javascr de patladı.
  • supermatik  (22.11.16 23:40:53) 
Avantajlari:
- öncelikle basit bir dil
- gelistirme ve prototip yapma hizi yüksek bir dil
- esnek bir dil, yapilmaz denilen yapisal problemler bir sekilde takla atilarak yapilabiliyor.
- front-end web ve mobil web konusunda tek dil.
- react.js ve angular.js ile birlikte bu konuda trend belirleyiciler facebook ve google in da destekledigi bir dil
- microsoftun liderligini yaptigi typescript ile birlikte yeni nesil daha yapisal bir dile evrilen bir dil. bu konuda gelecegi parlak.
- ecmascript 6 ile birlikte daha karmasik yapilarda daha saglam olacaginin yani gercek object oriented programlama yapilacagini gösteren bir dil
- bircok firmannin (örnegin paypal) giderek front-end tamamen javascripte biraktigi, back-end de ise yine javascript (node.js) ile köprü kurdugu bir dil. yani alaninni back-end tarafinda dogruda gelistirdi.

Yani özetle javascript icin gelecek parlak gözüküyor.

Peki dezavantajlari ne?
- Esenek bir dil. avantaj gibi ama degil cünkü her gelistiricinin kendi kod yazma tarzi vardir ve herkes kendi gibi yazabilir javascriptle. büyük projede tam bir corba olmaya müsait bir dil. bir is yapisal bir nedenle olmuyor mu? takla attir yine yap. ama bu atilan her takla ilerde cok karmasik bir yapiya neden olacaktir. iki sene sonra da her bug icinden cikilamaz olur.
- gelistirme hizi yüksek bir dil. bu da avantaj gibi ama degil. cünkü kodun üzerinde cok düsünmeye gerek yok, at elini klavyeye yaz. mimari, genisletilebilirlik, saglamlik, kalitim hic düsünemeye gerek yok yukardan asagiya yaz.
- object oriented programlama zorunlu degil. bir projenin basinda oldugunu düsün, herkese de ki bu ürün 5 sene sonra da kullanilacak gelistirilecek. object oriented programmama ve mimariye saygili olun. ver isleri programciya. nasil denetleyeceksin mimariyi, nerden bileceksin programcilarin mimariye uygun kod yazdigini. ya yazilan her kodu en ince ayrintisina kadar inceleyeceksin ya da birakacaksin. acisi da 5 sona sonra cikar.
- güvenli bir dil degildir. uzaya roket gönderirseniz büyük ihtimalle düser , ya da bankacilik uygulamasinda para bir yerlere gidebilir. örnegin;
0.1+0.2 normalde 0.3 yapmasi gerekir ama öyle degil, bu islem javascriptde 0.30000000000000004 sonucunu verir, uzun yolculuga cikan roket kayboldu.

o yüzden javascript esneklik ve hiz gerektiren durumlar icin süper (örnegin web gelistirme) ama saglamlik gerektiren büyük gelistirici takimlarinin calistigi durumlar icin problemli (örnegin bankacilik uygulamalari).

bence c# ve java gibi diller planli bir avrupa sehri gibiyken (barcelona gibi), javascript tam bir istanbul. olmaz denilen olan, planlamanin degil problemlerle iyi bogusanin basardigi bir dil. ama barcelona da bir ev yapmak icin elli yerden izin almak gerekirken, istanbulda arsayi bulan, belediyeye rüsvet veren evi dikebilir.
  • emrahday  (23.11.16 12:47:56 ~ 18:01:28) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.