[]

Şirketler Kazançlarını Dolara Çeviremiyor mu?

Merhaba

Örneğin Türk limited şirketleri Türk Lirası kazançlarını dolara çevirip bankada şirket hesaplarında saklayamıyorlar mı acaba? Hani doviz kurlarının yükselmesinden doğan zararı telefi etmek adına.

Mesela Galatasaray döviz kuru yükselmesinden şu kadar zarar yaşıyoruz diyor, futbolcu maaşları dolar olduğu için. E o zaman kazandığın paraları ya da bir kısmını doviz yap oyle o zaman futbolcu paralarını.

Bu limited ya da anonim şirketler için olur değil mi?

Saygılar

 
Parayı döndürmek lazım. Şirketin parası varsa yatırım yapar.


  • bigbadabum  (11.11.16 19:34:39) 
şöyle düşün sen masa üretiyorsun ve diyelim ki sadece yurt içine çalışıyorsun. aldığın malzemeler çoğunluğu yurtdışından odunuydu, vidasıydı. bu malzemeleri hep dolar bazında alıyorsun dolar arttıkça aslında maliyetin artıyor. ama sen bunu tl üzerinden sattığın için gelirin artmıyor sabit. maliyet arttıkça yani dolar arttıkça kar oranın düşüyor. yani kazandığın parayı değerlendirmede değil kazandığın paranın kar oranı düştüğü için sıkıntı var. bunu elektronik ürünler üreten bir firma için düşün. türkiye'de üretim yok aldığın tüm malzemeler yurt dışından geliyor ve pahalı malzemeler.


  • seksli harf  (11.11.16 19:39:47) 
teşekkürler.

peki bir şirket sürekli kar ediyorsa ve kasasında sürekli artı para giriyorsa, sahip olduğu parayı dovize çevirmesi kanunen yasak mı? Hani TL resmi para birimi olduğu için.
  • mertozkoy  (11.11.16 19:44:19) 
Saklayabiliyorlar. mesela THY örneğini vereyim(investor.turkishairlines.com) raporda not 5'e gidersen bunun miktarlarını görebilirsin kolayca.


  • noluyo yaa  (11.11.16 19:44:33) 
İyi de bu insanlar zaten zarar edeceklerini önceden bilseler dolar öyle hareket etmez, o zararı önleyecek bir dolara çevirip saklama olayı da dolar yükseldikten sonra olmaz.

Ben anlamadım ne sorduğunu.
  • Adramelekhh  (11.11.16 19:47:04) 
Toyotanın türkiye genel müdürü söylemişti bi kere, adam yüklü miktar parayı kullanarak kur farkından vs yüksek bir meblağ kar ettirmiş. Bu takdir beklerken toyota genel merkezden uyarı almış, biz otomobil üreterek para kazanıyoruz, bu şekilde değil diye.
Bence şirket para kazanıyorsa yine işine yatırım yaparak daha çok kazanmaya çalışmalı. Büyüme, kalkınma, yatırım, sanayileşme, kurumsallaşma bunu gerektirir. En azından limited şirketler için böyle olduğunu düşünüyorum.
Ayrıca yukarda da bahsettiğim gibi para her zaman dönen bir şey. On ay önce kazandığın parayla maaş ödüyorsan zaten zarar ediyorsun demek.
Kazandığın para tl, ödemelerin döviz cinsindense zaten kur farkından dolayı zarar yazarsın. Develüasyon zamanlarında dövizle borçlanıp tl ile satan az firma batmadı.
  • bigbadabum  (11.11.16 20:03:16) 
bir şirketin kasasında 100 milyon TL var. Doların birkaç aya yükseleceği tahmin ediliyor. Şirket 100 milyon TLsini dolara çevirebilir mi, doviz kurundan dolayı sahip olduğu varlık azalmasın diye? Bu kanunen mümkün mü?


  • mertozkoy  (11.11.16 20:03:51) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.