[]

san franciscoya gidip dönmeme isteği

Geçenlerde 17 kasımda san franciscoya hem ordaki arkadaşımı ziyaret etmek hem de gezip tozmak için bi bilet aldım 16 günlük. ankarada yaşıyorum. abimle beraber işlettiğimiz güzel iş yapan kendi halinde bi cafemiz var. keyfimiz yerinde az buçuk güzel kazanıyoruz diyebiliriz. gün boyu rahatım sporuma gidiyorum geziyorum vs akşamlarım cafede geçiyo sadece diyebilirim. düşününce bir çok insanın sahip olduğundan olmak istediğinden çok daha fazlası gibi aslında. ama bir yandan da alabildiğine mutsuzum bu ülkede yaşadığımdan. insanından da nefret ediyorum her gün evden çıkarken acaba bugün eve sağ salim dönebilecek miyim düşüncesinin kafamda olmasından da. yani para pul vs değil de kafa rahatlığı istiyorum aslında bi bakıma. ve geçen hafta bileti aldığımdan beri kafamda deli sorular dönüyor. lan acaba dönmesem nolur?

maddi olarak sıkıntım olmasa d; her zaman eğer 1 birim paramı gençken harcayamayıp yaşım ilerleyip 5 birim para kazanmayı bekleyeceksem o 5 birim parayı da gençken yapamadığım şeylere harcayacağımı düşündüğüm için 1 birim kazanmakla yetinip harcadım hep gönlümce o yüzden kenarda köşede bi birikmişim de yok açıkçası. dolayısıyla dönmesem nolur sorusunun devamı olarak türkiyeden bi maddi beklenti içinde olamam. olmak da istemiyorum da zaten.

o yüzden aslında sorum, dönmesem orda kaçak yollarla kalıp çalışıp hayatımı idame ettirebilir miyim acaba? bu hali hazırda yakınlarda aklıma gelen bir fikir olduğu için ailemden kedimden arkadaşlarımdan tamamen nasıl kopacağım kısmını tam idrak ettiğim söylenemez gerçi ama önce bu kısmı kafamda netleştirebilirsem kalan günlerimi de onlarla harcayıp vedalaşıp bu ülkeden cidden siktir olup gitmek istiyorum duyuru. gece gece de kafa güzel olunca sizden başkasına soramadım kusuruma bakmayın ama bilen çıkar illaki dedim. bi el atıverseniz şu kardeşinize :)

 
valla bu şekil zor, ülkende herhangi siyasi, dini, etnik veya cinsel bir ayrıma maruz kalmıyorsan, veya evrensel insan haklarından faydalanamıyorsan sığınma başvurusu yapabilirsin. (diyeceksin ki türkiye? insan hakları? ?? maalesef...)

yöntem olarak okumak için filan gitsen orada okurken çalışabilirsin, ve sonrasına bakarsın...
  • luchetti  (06.11.16 04:51:08) 
yapmayin. kacak yollarla idame ettiremezsiniz hayatinizi. bi yerde patlak verir bi daha yurtdisina cikamazsiniz. gelin turkiye ye. planlarinizi yapin. bi yol bulunup duzgun bi sekilde geri donun amerikaya.


  • allanpoe  (06.11.16 04:51:35) 
cafe işletiyorsanız az çok biliyorsunuzdur surşyeliler türkmenler gelip iş var mı diye soruyorlsr. hah işte siz de o durumda olursunuz. asgari ücret ne ise onu bile alamazsınız iş veren ne isterde onu öder. sisteme dagil olamadığınızdan ehliyet alamaz sağlık sisteminden yararlanamazsınız. eskiden bu dediğiniz daha kolaydı, göçmenlere daha bir anlayış gösteriyorlardı ama son yıllarda çok çok zorlaştırdılar. işin daha kötüsü; kaçak olarsk oradasınız ama sonrs evlendiniz ya da gc çıktı diyelim, kaçak durumda olduğunuzdan son yılllarda tekrsr yasal duruma dönmenizde zor. kısacası siz oraya gitmişken evlilik fln birilerini bulun :)


  • oscar  (06.11.16 05:12:52) 
Orada evlenecek birini bulun+1 mültecilik de çekilmez. O zaten en kötü olacak şey. O zaman denersiniz:D


  • bir ileti paylastim  (06.11.16 05:16:28) 
Amerikada belgesiz sefalet çekersin. Bu konuyu amerikaya gidince oradaki immigration konusunda uzman Türk avukatları ile görüşerek destek alabilirsin.

Amerikayı bilmiyorum ama Amerikaya turist olarak gidip Kanadaya iltica başvurusu yapan insanlar tanıyorum. !!

Ayrıca, sana yardımcı olabileceğini düşündüğüm www.usailan.com sayfasından amerikada yaşayan türklere ulaşabilirsin.
  • voyage  (06.11.16 05:39:15) 
4 yildan fazladir Amerika'da san francisco bolgesinde yasayan biri olarak burada kacak calismani tavsiye etmem. Hayatini idame ettirebilir misin? Elbette. Ama kole gibi calisarak yaparsin. Turkiye'de ki ekonomik ozgurlugunu kolay kolay yakalayamazsin. Aile, es dost, arkadaslar cok ozleniyor. Kaldirabilirsen bu ozlemleri, duzenini de kurarsan bir sekilde, zaten huzuru bulursun. Ama bana daha cok bunalmis gibi geldin sen. Bir tatil yap iyi olursun.


  • kareem said  (06.11.16 07:33:11) 
kaçak olarak kalmanı tavsiye etmem. Kaçak yaşayanlardan tanıştığım çok oldu, Gerçekten büyük zorluk ve o zorluğa değecek pek de bir karşılığını göremiyorsun. Ne sağlık hizmetlerinden faydalanabilirsin,ne ülke dışına çıkabilirsin ne de düzgün para kazanabirsin. Özellikle sağlık konusu oldukça büyük bi risk. Sağlık sigortan olmayınca manyak paralar istiyorlar en küçük şey için bile.

San Francisco Abd standartlarında gayet güzel bir şehir ama kaçak yaşamaya da çok müsait değil kanımca. Amerikadaki en pahalı şehirlerden, hatta sanırsam kira vs. açısından en pahalısı SF Bay bölgesi.

Bence daha önceki cevaplarda yazıldığı gibi önce bi okula kaydol, F1 öğrenci vizesi al. Mesela 5-6 aylık dil okulu filan ayarlayabilirsin. Sonuçta burdaki hayatı sevmeye de bilirsin, biraz burdaki hayatı deneyimleyip, sonra karar vermen daha iyi olabilir sanki.
  • sunchaser  (06.11.16 09:10:51) 
hep yaziyorum bunu ama yine yazayim, kardes, amerika'da rahat diye bisey yok. benim ailem ben daha ilkokuldayken gitti, ben orada buyudum ve tonla legal ve kacak turk gordum, bir cogu geri dondu. kacak gocek de olsan, bir sekilde greencardin da olsa, calisma vizesiyle de gelsen, oyle gelip rahat rahat yasamak yok amerika'da. calisacaksin ki tutunasin. o yuzden hep yaziyorum, greencarda "aliyim cepte dursun yav" diyen ya da "ya nasi oluyo bilmiyom ama kazanirsam opsiyonum olsun" diyen kimse amerika'da yasayamayacak, en fazla iki yil durup donecek. bunun sebebi de amerika'da is yapiyosan turkiye'deki gibi amaaan koy gotune dersen para kazanamazsin, cevre de yapamazsin, her sey efora bagli orada. amerikada tutunan tek turk tipi turkiye'de de olsa boktan bir hayat yasayacak adamlar ya da ciddi ciddi yuksek bir mertebede calisacak(mesela arastirmaci olarak nih'e falan gidecek) adamlar, yani o kadar cok maas alacaksin ki, cevreni satin alacaksin.


  • beriberi  (06.11.16 14:41:31) 
beriberi +1

amerikada kaldım bir süre, iyi de para kazanıyordum ama göçmensen hep çok çalışman lazım. iş hayatı çok agresif. biraz rölantide gideyim deme şansın yok.
bir de kurallar çok sert. arabayı yanlış parket, 60 dolar kilitliyorlar hemen.
ben çok sıkıldım geri döndüm. dönen onlarca insan da tanıyorum.

tatilde hazır para yiyorsun o yüden güzel ama yaşamak zor.
  • cedex  (06.11.16 16:06:37) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.