[]

iş hukuku bilenler beri gelsin (ek mesaiye ücret ödettirmeme sözleşmesi)

merhaba ekşili duyurular,

çalıştığım firma biraz önce sözleşmemi yenilemek istedi. yeni sözleşmede "çalışma koşullarına göre ek mesai yapılabilir ve çalışan bundan ücret talep edemez" gibi bir ibare var. hatta sırf bu yüzden sözleşme yenileniyor.

ayrıca, "çalışma süresi haftalık 45 saattir ancak işveren gerekli gördüğünde 11 saati geçmeyecek şekilde değiştirilebilir" şeklinde bir ibare daha var.

deliler gibi borcum var, işsiz kalmamak adına imzalayacağım bunu. ama ne yapmalı ne etmeli. buna imza atsak bile bu yasal mıdır?

 
imzalasanız bile iş mahkemeler nezdinde işçi açısından bir geçerliliği yok. 2. ibare iş kanunu'na uygun bir sıkıntı yok.


  • dahili meddah  (04.11.16 10:44:04) 
dava açarsan sen kazanırsın, çünkü sen orda çalışırken sana böyle bir şey imzalatmalarına "imzalamıyorum" deme şansın yok, zorla imzalatıyorlar. ama dava ne kadar sürer bilmiyorum, babamın fazla mesai davası 4 yıldır devam ediyor.

ama evet normalde sözleşmelere böyle çakal maddeler ekleyebiliyorlardı. benim de eski sözleşmemde "çalışma süresi haftalık 45 saattir. aylık bilmemkaç (200dü sanırım emin değilim) saat fazla mesai ücreti belirlenen net maaşın içerisindedir. " gibi bir madde vardı.
  • 111111  (04.11.16 10:45:18) 
ilki emredici hükümlere aykırı olduğu için zaten geçersiz, ikincisi iş kanununda olan bir hükmün birebir tekrarı. sorun olmaz. yalnız imzaladıktan sonra patrona avukatını değiştirmeyi önerebilirsin, böyle sözleşme mi hazırlanır.


  • signore  (04.11.16 10:50:08) 
Bu tarz sözleşmeler ya da benzeri dokümanları birçok işyeri imzalatıyor maalesef. Çalışan bilmez/anlamaz diye bir mantık var işverende.

Benim ilk çalıştığım yerde de fazla mesai ücreti almamama rağmen "paraya ihtiyacım var, yıllık 270 saatin üzerinde fazla mesai yapmak istiyorum" diye kağıt imzalatmışlardı. Avukat arkadaşıma danıştım. İş mahkemesinde bu tarz şeylerin bir geçerliliği olmadığını belirtti.

Özetle, iş kanununda açıkça belirtilen hususlar ile çelişen hiçbir maddenin geçerliliği yoktur. İmzalasanızda o parayı almak istediğinizde alıyorsunız. İş mahkemelerinde işçinin beyanı esastır.
  • himmet dayi  (04.11.16 11:24:09 ~ 11:24:21) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.