[]

yüzerken nefes alamama

lağoylum !

şimdi bir süredir yüzme siporuyla kendi çapımda ilgileniyorum. hiç bilmiyordum, bu yaştan sonra git sana belediye öğretsin dediler, gittim hakkaten de belediye öğretti ^_^

lakin ki, ecnebilerin bilateral breathing dedikleri hadiseyi beceremiyorum bu biiir ! kafayı sağa çevirince gayet rahat nefes alabiliyorum, ama sola çevirdiğim an dengem kayboluyor.

25 metrelik havuzu bitirdiğimde çoğu zaman nefes nefese kalıyorum bu ikiii ! halbuki havuzda bi tane eleman var, herif bildiğin pancar motoru gibi hiç durmadan bir o yana bir bu yana salınıyor. (ki izlediğim kadarıyla tam doğru bir teknikle yüzmüyor)

kaç ay oldu yüzüyorum, kulaçları atarken ayaklar aynı anda çalışmıyor ağbi ! ya da ayaklara konsantre olsam kolları düzgün atamıyorum, o da nefesi-duruşu etkiliyor vs vs böyle zincirleme sıçış oluyor bu üüüç !

olur mu öyle ? yoksa yanlış yunluş da olsa biz yüzelim bi ara düzelir mi ?

gulp me !

 
vallaha bence olay şöyle,

sen bunları kafana çok takıyosun. yüzme olayında koordinasyonu kafana takarsan yapamazsın. "sülalem raad" modunda takılman lazım, vücudun zaten kendiliğinden bir koordinasyon tutturacaktır.

nefes nefese kalma olayı da tamamen kondisyon ile alakalı.
ben 10 yıldır sigara içiyorum, babam 27 sene önce sigarayı bıraktı.
ben eskinin madalyalı yzücüsüyüm, babam bombalama atlamayı seven bir adam.
ama herif benden çok daha fazla mesafe kat ediyor. ben 200 metre sonra götümden soluyorum, o bana "gençlik bitmiş yaaaa" modunda bakıyor.

özet geçmeye çalıştım.
  • teritori  (02.11.16 10:39:05) 
her iki taraftan da nefes almayı başarmak zorunda değilsin. bu şart değil. çalışırsan olur ama çalışıp yapmaya çalışmana da gerek yok. ne taraftan rahat alıyorsan sadece o taraftan alı. bu bir sıkıntı değil.

yüzerken düşünme. yüzmek meleke işi. kendiliğinden olmalı. ayağımı çırpayım, kolumu atayım diye düşünürsen olmaz. o kendiliğinden olacak. yarışçı değilsen illa ayağımı da çok çırpmalıyım demeye gerek yok. hatta zaten çok da aynı anda çalışmaz. felps'in su altından çekilmiş videolarına bak, o bile şapada şupada sabit tempoda çırpmıyor.

nefesini toparlayınca tekrar başla, yine nefes nefese kalırsın, onu toparlayınca yine başla. 200-300 metreden sonra zaten tık diye bişey oluduğunu hissediyorsun, o nefes nefese olma durumu geçiyor.
  • kibritsuyu  (02.11.16 11:53:55) 
üstteki yorumlara katılmakla birlikte, bence de senkronize olmaya çalışma. ben mesela ayaktan çok kollarıma ağırlık veririm, hızım düşünce ayağa bastırır hızlanırım ama bunlar senkronize olmaz. akışına bırakırım. ille sağ eli atarken sol ayağı suya vur onu çekerken bilmem ne diye bir kural yok. kendini kasma, bu seni ekstra yorar.

kondisyon konusuna katılıyorum. sigara içmediğim halde ham vücutla yüzmeye başlasam iki turda nefes nefese kalırım. öyle durumlarda ben bir tur sırtüstü ya da kurbağalama dalarak yüzerim sonra kulaca geri dönerim. bir ay bunu devam ettirince de 1 saat hatta daha fazla durmadan kulaç yüzer seviyeye gelirim.

ama bunun için rahat etmen gerek kasarak yüzme kendini suya bırak.
son konu nefes.. iki taraftan nefes alınarak yüzüldüğünü duymamıştım, ben hep soldan alırım. sağdan alamam herhalde hiç denemedim de. neden ikisinden alarak yüzmeye çalışıyorsun ki? daha zorlaştırır senin işini. iki elle yazmaya çalışmak gibi:)
  • kaputt  (02.11.16 13:34:40 ~ 13:36:53) 
Soldan nefes alırken aslında sağ tarafa daha çok batıyor olabilirsin. Beynin de batıyor muyum la ben diye düşünüyor olabilir. Suda çok dönme. Suya paralel kalmaya çalış.


  • dissendium  (02.11.16 13:40:38) 
basinizda bir hoca oluyor mu? onun degerlendirmesi daha iyi olurdu. instagramda tahaengin'in hesabini takip et. dm'den merak ettiklerini de sorabilirsin.

cabuk yorulman eger bir hastaligin yoksa, sigara da kullanmiyorsan formsuzluktan olabilir. ben bir senede anca toparlamistim. sabirli olman lazim.

bir de muhtemelen yanlis yuzuyorsun. yani evet, sonucta yuzuyorsun ama dogru yuzmeyi basardiginda daha az eforla daha uzun mesafe gidebileceksin. digerleri su uzerinde kayiyordur. o onemli. kolunu ileri en ileri uzettiktan sonra vucudunun su uzerinde biraz suzulmesi lazim. diger ihtimal bacaklarini az vuruyorsundur. gorevi esit paylastirman lazim.
  • jimicik  (02.11.16 14:26:44) 
tişikkilir sipirminlir !!

şimdi şöyle ki konu bir şekilde yüzmekse evet artık yüzebiliyorum en azından. çünkü çocukluktan beri en büyük fobimdi. benim derdim öğrenmişken hani nizami şekilde yapayım idi. kahretsin tek kötü huyum çok mükemmeliyetçi olmam memedali bey :'(

ama anladım yani sizi.

yanlış yüzme meselesine gelince. soruyu tam olarak bu yüzden sordum esasen. yani yanlış yüzdüğümden şüphe ediyorum. hele ki o bahsettiğim hiç durmadan zırt-pırt git get yapan adamları görünce. yani kendimi onlarla kıyas edecek kadar tecrübem yok da işte yüzerken nefesi ya tam alamadığım ya tam veremediğim için sıkıntı oluyor galiba. neyse denemeye inanmaya devam edicez demek ki.

savolun varolun !
  • kuul  (02.11.16 15:43:15) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.