[]

trafik kazasında airbag'in açılmaması dava sebebi olur mu?

ya ben şu an bayaa şoktayım. geçen gün ablamın kaza yaptığını öğrendim az önce kimse de haber etmemiş. iyi haber şu ki hiçbir şeyleri yok. yanlarındaki araba kontrolünü kaybetmiş bizimkine çarpmış takla atmış araba da. araba pert şu an. ama airbag açılmamış. foto ekte. bu normal mi? böyle bir durum şirkete dava sebebi olur mu? araba reanult symbol.

edit: önden darbe alıp almadığını bilmiyorum yalan olmasın. emniyet kemerlerinin takılı olduğundan ise %100 eminim. kasko ve sigorta var.


 
ikinci el ise, eğer airbag patlak satıldı ve söylenmediyse büyük bir cezası var diye biliyorum

ayrıca bu konuda da avukatla görüşülebilir.
  • killerbee  (22.10.16 17:06:58) 
geçmiş olsun.

tüm araçlarda kaportaya yerleştirilmiş airbag sensörleri olur. çarpışma bu sensörlerin bulunduğu noktalara denk geldiği takdirde airbagler açılır.

sizin aracın önden aldığı bir darbe yok muhtelemelen bu sebepten açılmamıştır.

edit: önden darbe almamış araç fotoğrafta açıkça gözüküyor. ön kaput aracın takla atması sonucu açılmış. ön tarafından içeriye doğru katlanma, eğilme vs. yok. ilk darbe aldığı yer airbag için önemli bir faktör.

yaşadığınız durumun benzer örneklerini internette bulabilirsiniz.
  • islergucler  (22.10.16 17:07:58 ~ 17:22:01) 
Emniyet kemeri takılı olmayınca hava yastıkları açılmıyor. Ayrıca hava yastıkları şokeyim takılımıydı koltuk altı ya da torpido gözünde soketleri oluyor.
Bir de bildiğim Hava yastıklarının açılabilmesi için emniyet kemerinin ivme ile kilitlenmesi ve de arabanın darbe alması gerekiyor belli bir şiddetin üzerinde . Cepten girdiğim için resimleri göremiyorum. Dava açtığınızda olayın haklılık noktasındaki raporu bilirkişi yazacaktır. Konu Hakkı'da teknik bilgiye sahip birilerine danışmanız daha isabetli olur.

  • creedwar  (22.10.16 17:08:25) 
Olmaz. Hava yastıkları aracın aldığı darbenin büyüklüğüne, yönüne göre açılmak ve araç içindekileri korumak için dizayn edilmiştir.
Bu doğrultuda da sensörler ona göre konumlandırılmıştır.
Dolayısıyla aslında çok büyük gözüken ve havayastığı nasıl açmadı dediğimiz kazalar araç üreticilerinin testlerini yaptıkları ve havayastığı açmanın kullanıcı sağlığı açısından olumlu bir fayda sunmayacağı durumlar arasındaki kazalardır.
Geçmiş olsun.
  • oz suser  (22.10.16 17:15:44) 
Biri kapatmış olmasın? Açma/Kapatma vardı bunlarda.


  • teknikekip  (22.10.16 17:19:40) 
Bir de emniyet kemeri takılı olmaması durumunda airbag çalışmaz bilgisi doğru bir bilgi değil.


  • oz suser  (22.10.16 17:20:58) 
Bildiğim kadarıyla airbagler SRP ve SRS olmak üzere ikiye ayrılıyor; biri emniyet kemeriyle bağımısz olarak çalışıyor, diğeri ise emniyet kemeri takılı değilse çalışmıyor. Daha ayrıntılı bilgi için başka bir siteden alıntı yaptım.

------------------------------

SRP Airbag Nedir ?

SRP : System for Restraint and Protection

Yani "Sınırlama ve Koruma Sistemi". Airbag (Havayastığı) 'in bir diğer ismi. Bu "SRP" adı ilk nesil havayastıklarında kullanılmıştır. Daha sonra "SRP 2" adında ikinci nesil ortaya çıkmıştır. Bu 2 ismi arka arkaya kullanan firmalardan biri "Renault" dur. Bu iki nesil arasında çok büyük farklar yoktur. Sadece havayastıklarını kontrol eden sistemlerde ufak yapısal değişiklikler vardır. Çalışma prensipleri aynıdır.


SRS Airbag Nedir ?

SRS : Supplementary Restraint System

Yani "İlave Sınırlama Sistemi". Bu da havayastığının diğer isimlerinden biridir. Bu ismin kullanılmasının "asıl" sebebi, sürücülere "Havayastığı, emniyet kemerine ek olarak geliştirilmiş bir güvenlik donanımıdır" kelimesini sürekli olarak hatırlatmaktır. Çünkü hepimizin bildiği gibi (özellikle Türk zekası bu konuda ileri seviyededir) havayastığı olan araçlarda bazı "akıllı" kullanıcılar, sırf havayastığı uyarı ışığı sönsün, rahatsız etmesin diyerek, emniyet kemerini takmakta ancak emniyet kemeri kendi üzerinden değil, koltuk üzerinden geçmektedir (!) yani sürücü emniyet kemeri takılmış koltuğa oturmaktadır (!)

Alıntıdır.

Ayrıca,
Araç park halinde iken ve siz içinde yokken belirli bir hızla sizin aracınıza çarpıldığında hava yastıkları gereksiz yere şişecek bir ciddi masraflar açacaktır.Örneğin bir araçta 3 hava yastığı şişse 5.000 tlden aşağı masraf cıkmayacaktır..
2-Emniyet kemeri takılı olmadığı durumda hava yastığı ciddi hasarlar verebilecektir.Boyun kırılması vb.
  • creedwar  (22.10.16 18:11:32) 
Emniyet kemeri takılı olmadığında hava yastığı açılırsa,
youtu.be

  • creedwar  (22.10.16 18:17:01) 
Emniyet kemeri takılı olmasa da airbag açılır.

Şoför koltuğunda airbag kapatalım gibi bir buton olmaz (Sadece yan koltukta olur)

Dava açabilirsin, fakat aracın önden darbe aldığı ispatlanmalı ve bilirkişi raporu tutulmalı.

Geçmiş olsun bu arada.
  • gkn  (22.10.16 18:23:30 ~ 18:24:14) 
pek ilgisi yok ama bir zamanlar tv de haber olmustu benzeri bir olay. yurtdisindaki bir kazada arac (yanilmiyorsam ) 40 km. altinda bir hizda hareket halindeyken hava yastiklari acilmis ve o yüksek basinc sebebiyle surücünün ölümüne sebep olmustu. oysa üretici firma tarafindan hava yastiklarinin acilmasi 40+ km/s ye ayarlanmisti. acilan davada arac firmasi kusurlu bulunup tazminat ödenmesine karar verilmisti.


  • 1adam  (22.10.16 20:06:50 ~ 20:07:55) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.