[]

Duyuru mesaj tacizleri

Taciz doğru kelime midir, emin olamadım. Duyuru'da bir süredir, özellikle birkaç aydır daha sıklıkla karşılaştığımız bir sorun var. Zirvelerde ya da bireysel buluşmalarla bir şekilde görüşüldükten sonra tarafların birinin diğerini rahatsız ettiği ile ilgili mesajlar alıyoruz. Engellense bile başka nick ile gelip mesaj ile küfredenler, duyuru altından kuralına uygun laf atanlar, vb. Bu şekilde birtakım şikayetlerle karşılaşıyoruz. Bu tip durumlarda modların 3. kişi olarak mesaj görme yetkisi yok biliyorsunuz ki ve bu yüzden durumu kanıtlayamıyoruz ama şikayetlerin de hepsi yalan değildir herhalde. Bazılarını hissedebiliyoruz, hatta bizim fark edip mesaj attıklarımız da var. Bu gibi durumlar için bir tavsiyeniz var mı?




 
Var. Buluşmayın.


  • Batuhanolabilir  (17.09.16 00:21:33) 
engelle var işte. kaç tane nick alacak sanki


  • cekilmis gayfe  (17.09.16 00:25:10) 
Rahatsız olan kişi yasal yollara başvursun.


  • pike  (17.09.16 00:25:44) 
engel, artı yasal yollar.

ayrıca yeni nicklerde bağış yapılmıyor mu? adamın kim olduğu belli zaten, nasıl cesaret edebiliyor ki? siyasal yazılarımdan dolayı bana da tehdit mesajı gelmişti hiç cevap bile vermedim, havladı gitti.
  • benaslindayohum  (17.09.16 00:27:22) 
var, buluşmayın +1.

engelleyin, devam ederse yasal yollara başvurun. meslek gereği görüyorum; süt dökmüş kedi gibi oluyorlar mahkemede.

geçmiş olsun.
  • jangbogo  (17.09.16 00:29:33) 
moderatörlerin yapabileceği bir şey yok. sanal mecradan gerçeğe taşıdıkları ilişkilerin sorumluluklarını herkes kendisi alsın. yasal olarak suça maruz kalıyorlarsa gerekli yollara başvursunlar.


mallara eklenmesine rağmen duyurulara kinayeli, laf çarpmalı cevaplar verenler içinse compu istemediğimiz kişilerin duyurularımızı görememesini, cevap verememesini sağlayabilir.
  • Ufuk  (17.09.16 00:29:55) 
yani anadolu çomarlığı gibi olmasın ama batuhanolabilir'e katılıyorum bu konuda. her yerde olduğu gibi duyuruda da bissürü ruh hastası var. insanlar hem sanal ortam hem de samimi falan diye burayı fazla "şirin" görüyorlar herhalde. kaldı ki duyuruda sempatik görünen biri, bire birde pisleşebilir. burada iyi kötü hepimizin bi şekli var yani di mi, ortalık yerde "hmm seni yalarım :))" yazmayız ama özelde yazarız belki?

yalnız şunu da söylemeden edemeyeceğim, küfür mevzularında topu adalete atmak doğru değil bence. özel mesajdan taciz ve küfredenleri takır takır banlayacaksınız. neden zor ya da yanlış ki bu? ben engellerim tamam da aynı sapık yarın başka birine yazacak? kimse size hukuk kurallarını yeniden yazmanızı söylemiyor ki. kullanıcıyı/kullanıcıları rahatsız edenleri uçurun.

onun dışında zirvede görüşüp de sevişenler ne yapıyosa yapsın, o kısmı duyuruyu bağlamıyor bence. duyuru üzerinden yapılan itlikler için de önerim yapanların cezalandırılması.

ayrıca robot değiliz yahu, kuralına uygun diye laf atılmaya müsaade mi edilecek? hadi bir olur iki olur tamam ama birisi sürekli olarak başka bir duyuruyucuyu taciz ediyorsa, siz de bu konuda bilgilendirilmişseniz vurun kırbacı. neden bu kadar müsamaha gösteriyorsunuz onu da anlayabilmiş değilim zaten. başkalarının huzurunu kaçıran, sürekli birilerini taciz eden kişileri atın yahu. benim haricimde tabii.

özetle, DÖNER BIÇAKLARIYLA DALALIM ABİ
  • der meister  (17.09.16 00:30:04) 
der meister +çok


  • yuvarlanantencereninkapagi  (17.09.16 00:32:44) 
Kuralına uygun taciz he? Vay arkadaş ne ruh hastaları var. Ekran görüntüsü göndersin taciz edilen kanıt olarak, siz de uçurun. Mesaj atan eğer masum olduğunu düşünüyorsa bunu kanıtlasın. O mücadele etsin?


  • petekpare  (17.09.16 00:34:00) 
Ben iş hakaret boyutuna vardığında, kimse de bir şey yapamadığında biraz sinirleniyorum açıkçası.


Zirvede tanışmak haricinde hic tanımadığı insana hakaret dolu mesajlar atan psikopatlar var. Engellemek de yetmiyor. Böyle durumlarda o kişilerin direkt ucurulması gerekiyor bence.
  • fraise  (17.09.16 00:35:26) 
hakaret, taciz, tehdit vs. yapanlar uyarılmadan uçurulmalı. ıp vs. bilgiler bundan zarar görene hukuki işlemler icin verilmeli
üye olmak isteyenlerin yapacagı bagış miktarı en az 50tl olmalı ki daha premium hareket etsin. bir sekilde yaramazlik yapıp uçurulsa bile verdigi para heba olmayacak malum.
duyuruya yeni üye olacaklar icin yaş sınırı getirilebilir.
ceza panosu sayfasi olusturulup ceza alanlar ve kabahatleri kamuya ya da sadece duyurudaki üyelere gösterilebilir.
cezalar/yaptirimlar hızlı yerine getirilmeli
duyuru kullanim sözlesmesi/sartları bunlara uygun olarak yenilenmeli.

tabi ki her şikayet eden haklıdır diye bir şey yok. bu da göz önüne alınmalı
  • 1adam  (17.09.16 00:39:32) 
aç amaçsız başarısız türk erkeğiyle takılırsanız böyle olur. saplantılı hastalardan uzak durun. sizi kaldırabilmek için başlarda sempatik gözüken sinsi tiplerle buluşmayın. internet ortamı risklidir. o yüzden çabuk gaza gelmeyin özellikle erkekler konusunda.

onun dışında engelleyin, laf sokmalı bir cevaba yapılabilecek bir şey olduğunu zannetmiyorum. sadece burası için değil her mecra için geçerli. sana uyuz olan biri sözlükte senin açtığın başlığın altına sana giydirmeli entry girer. bunu engelleyemezsin. engellemenin yolu hayatına insan sokarken ince eleyip sık dokumak. balıklama atlamamak.
  • eski solcu  (17.09.16 00:39:53 ~ 00:43:45) 
Açıkçası burdan görüştüm seviştim mesaj attım tanıştım bu arkadaşlar buradalar hala görüyorum başkalarıyla sevişiyorlar mesaj atıyorlar manita yapıyorlar fikir falan alıyorlar.

Yalnız bende şöyle bi olay var; Biri geliyor görüşelim diyor sonra bakıyorsun takılıyor yazıyor falan ben buna mesaj atıyorum "??" gibisinden sonra bana diyorki sen çok ısrarcısın. Ulan ben medeni bi şekilde iletişim kurmak, tanışmak, görüşmek ve uygun bulunulduğum takdirde sevişmek veya sevmek için her türlü uygun girişimde bulunmuşum sen bir KEZBAN gibi bana buluşalım edelim dediğin halde dönüş yapmazsan kusura bakma ama ben de biraz söverim yani. Medeni olun lan, anlatın fikirlerinizi, insan yemiyoz, herkes yavşak değil. Rahat ol.

Bir de şöyle bir şey var; Kardeşim, sen bu yaşına gelmişsin bir ortama giriyorsun. Kim kimdir nasıl bir tiptir artık böyle bir ülkede yaşıyorsan "insan tanıma yeteneğini" çok güzel kazanmış olman lazım. BEN BİR ERKEK OLARAK dahi tacize uğruyorsam bu platformda biraz da hatayı kendinizde arayacaksınız. Ben bu insanlarla nasıl muhattap oldum ya? diyeceksiniz.

ve kadın olarak "Beni taciz ediyorsun" bahanesine sığınmaya çok alıştınız, lütfen bundan vazgeçin, onurlu, gururlu olun. İnternette buluşmanın, görüşmenin bir takım şeyler paylaşmanın adabı bir usturupu vardır.

Siz bilmezsiniz ama söyleyeyim, buradan tanıştığım bir hatunu arkadaşımla tanıştırdığım ve çok güzel sevişip hamile kaldıktan sonra kürtaj olduğu için beni suçlayan birileri bile oldu.

Umursamadım. Kendisi bir süre öncesine kadar buralardaydı.

Özetle şunu demek istiyorum; Yapmayın. Sonra gelip ağlanmayın. Ayrıca insanlara da ya şans verin kendilerini anlatsınalr neden görüşmek istediklerini vs. Ya da, neden istemediğinizi söyleyin. Buna rağmen devam ediyorlarsa verin moderasyona ekran görüntüleriyle beraber banlasınlar. Bu kadar basit bir iş bu. Ama konuşun canım kadın arkadaşlarım communication is the key. Please.
  • chiper  (17.09.16 00:43:52 ~ 00:48:42) 
Yalnız, bize ekran görüntüsü göndermek yasak. Sorun orada. Diyelim ki biri size sövdü de sövdü. Siz haklısınız size sövüldüğü için. Oldu ki o sövme mesajlarını bize gönderdiniz, bu sefer size söven arkadaş size dava açabilir ve sizin alacağınız ceza size sövenin alacağı cezadan daha büyük olabilir.

Mesajla sövdü sövdü, biz de kullanıcıya güvenip söveni cezalandırdık. E, doğruluğunu nereden bileceğiz? Ya "Ben bu kişiyi sevmiyorum" diye iftira atmışsa? Ki sevmedikleri kişi için yapanlar bile oldu bu haliyle. O kapıyı açınca haklı haksız ispiyonu nasıl ayıklayabiliriz?

Gerçekten bazısı küçük bir harekette ispiyonlayabiliyor, bazısı ise "Yetti artık, bu kaçıncı" diye mesaj atıyor. Arada bizim "Oha!" diye tepki verdiğimiz durumlar var ama kanıtlayamıyoruz.

Burada ne yapacağımızı sormamın sebebi şu: Gerçekten çaresiz kalabiliyorlar. Senin nickin var, o nick ile belirli bir çevren var ve biri seni rahat bırakmıyor diye nick değiştiriyorsun ve baştan başlıyorsun. (Bu çok önceden olmuş bir şey) Bir kullanıcıyı rahatsız edene bir ceza versek, bu norm olacak ve site kuralı olacak. Tabii site kuralı olması büyük bir şey değil, AİHM değil burası ama atılan biri "Bunu uçurmadınız, beni uçurdunuz" dese neye göre haklı olduğunu nereden bilebiliriz? Buna bir mekanizma lazım. Bir cevabı silindi diye mesajla küfür yağmuruna tutanlar var. Tehdit almışlığımız var. Uçurulunca gelen tepkileri siz düşünün. Tepkiler önemli değil; uçurmanın haklılığı haksızlığı önemli. Biz de bunu tartışırken tıkandık ve sormak istedik. Taciz yanlış kelime olabilir, doğru da olabilir.
  • aychovsky  (17.09.16 01:03:59) 
Taciz eden kişinin mesajı yasal mercilere intikal ettirebilir düşüncesiyle paylaşılamıyorsa eğer burada Duyuru'nun yapacak bir şeyi kalmıyor zaten, herkes hakkını yasal yollarda aramak durumunda kalıyor boşuna yol yöntem aramaya gerek yok.


  • angelus  (17.09.16 01:09:05) 
Çok basit. Üyelik sözleşmesine buna ilişkin maddeleri koyacaksın, compu yeni maddeleri eski üyelere onaylatacak bişeyler kodlayacak hemen, bu sayede kullanıcı kendi rızasıyla mesajlarının modlar tarafından şikayet üzerine incelenebileceğini buna ait ekran görüntülerinin hakarete uğrayan kullanıcı tarafından ilgili yöneticilere gönderilebileceğini bilecek. Bunu kabul etmeyecek olan gelmesin zaten?

Yamuluyorsam düzeltin.
  • chiper  (17.09.16 01:09:50) 
ayço allaşkına onlara da el atın. yatmadan dişleri fırçalamış mı, sifona basmış mı, deo sürmüş mü? bunlara da bi yaptırım lazım. size güveniyorum yaparsınız.
cevabım silindi diye ana avrat söven var he mi? ben bi moda (groove salad sanırım) mesajda cahil dedim diye banladı. sen ana avrat sövülmesine bir şey yapmıyorsan adaletinizi seveyim.

yapın abi her şeye karışın aman sizden habersiz kuş uçmasın.
  • cekilmis gayfe  (17.09.16 01:12:14) 
Elo beni sikayet etmedi demi lan :(

Asikim ben ona :/
  • brad pitt  (17.09.16 01:28:31) 
Hangi kezbanlar ağladı merak ettim. Kimseyle görüşmediğim halde bana cevaplar arası mal, embesil vb laf söyleniyor. Önemsemiyorum. Duyurunun modları yeni nesil anneler gibi. Aman çocuklarım kötü söz duymasın, aman çocuklarımın üstü kirlenmesin. Çamur yiyerek büyüdüm ben iki küfür ile kırılacak değilim. Dendiği gibi engellesinler biter eninde sonunda. Saçma saçma kuralları sürdüre sürdüre ergen yuvasına çevirdiniz güzelim duyuruyu. Sonra diyorsunuz ki böyle adamlar var. Sevgili aramak yasak ama zirvede arayıp bulamayınca kezolar, derdini biz mi çekeceğiz. İnternette küfür serbest olmalı. Tekrar söyleyeyim de, güzelim duyuruyu siz berbat ettiniz bence. Geçen bi kıza frijit dedim diye mesajı sildiniz ya. Kız yıllarca baskı ile büyümüş frijit olmuş, herşeyi hakaret algılıyor isimsiz cevap silen modlarınız. Ama eminim kendini önemli hissediyordur. Aynen devam kanka. Bunu da sil.


  • hasmetizm 2046  (17.09.16 01:38:41) 
Öyle ya da böyle biri taciz ediliyorsa buna karşı durmak engellenmek ya da tacizde bulunan kişiyi engellemeye çalışmanın nesi kötü?

Neymiş buluşmayınmış,yok çok karışılıyormuş.

He madem taciz edilmesini istemiyor, mini etek giymesin dimi?

Aycho, bana kalırsa yasalar dahilinde olmuyorsa yasaların dışına çıkın, tacizci kesinse basit bir açığını yakalayıp yol verin gitsin.
  • Apocalypse  (17.09.16 02:00:27) 
Şu başlıkta ne olup bittiğini bilmeden cinsiyetçi ifadeler kullananları da temizlemek lazım mesela.


  • Adramelekhh  (17.09.16 02:25:13) 
douchebag + 1


  • camene87  (17.09.16 02:30:13) 
Chiper ve douchebag +1.


  • yirmisantim  (17.09.16 03:02:44) 
bana bir çok kere ana avrat sövenler oldu. adam bildiğin sövmüş. sonra da engellemiş.

size yazdım bana sövüldü diye, bir şey yapmıyoruz iki kişi arasına diyorsunuz. eyvallah ona bir şey demem.

kanunlar iki kişi arasında özel mesajlar için bu maddeleri geçerli kılıyor.

mesajlar iki kişi arasında olmaktan çıksın. yani otomatik olarak compunun açacağı bir hesap dahil olsun tüm mesajlara. bunu da mesajlaşan herkes bilsin. compu gerekli görürse açar okur. 2li değil 3 lü mesajlaşma yani. herkes bilecek bunu. compuda zaten istese görebildiği mesajları 3. yancı olarak daha resmi olarak okuma hakkına sahip olacak. gerekli görürse de uçurur adamı.

compunun işi gücü yok bizim peşimizde mi dolaşıyor? hayır. bundan dolayı belki de her moderatöre aynı şekilde gidebilir mesajlar bir havu içinde. yani modların bir de yancı mesaj deposu olur. atılan her mesaj her moda gider. iyi niyet temelinde, isterlerse ya da gerek görürlerse okurlar.

bu durumda 15 mod + compu + 2 kişinin konuşması olur. ama bu bilineceği için özel mesaj hukukundan çıkar. gerekli görülürse de o kişiler uçurulur.

ilginç bir çözüm olabilir.

gaddemit kendimi harvey specter gibi hissettim :D :D gaddemit mayk! gaddemit kompu!
  • kurnaz  (17.09.16 04:45:15 ~ 04:49:58) 
Garip garip şeyler oluyor Necla !

İnsanların tanışıp, görüşüp devamında sövüştüğü bir platform olarak sadece burayı düşlemek saçma oldu sanırım. Bu kişi ve kişiler bir karakter olmaktan çıkıp birbirlerinin tanımlayıcı bilgilerine sahiplerse eğer süreci dramatize etmenin bir alemi yok gibi görünüyor. Haklı ya da haksız baskılarına başka kanallar üzerinden devam edeceklerini bildiğimizden ötürü bu gibi detayları yoksayabilen bireyler haline gelebilmemiz mümkündür diye düşünüyorum.

İlla konuşalım ve çözüm odaklı davranalım derseniz eğer ;

çok basit uçurun gitsin. Kalabalık olalım birbirimizi dolduralım buralar bok püsür olsun dolsun gitsin demenin hiç bir mantığı yok aksine ben isterim ki azınlık olalım .
  • şair eşref  (17.09.16 09:02:02) 
tartismaya baslamadan once meseleye konu olacak olaylarin niteligini tartismak gerek. ne tur olaylara karsi onlem alinacak. buna gore: kufur ve hakaret =/= taciz.

taciz dediginiz cesitli yollarla rahatsiz etmektir. malesef kisiden kisiye de degisir. yani ayni durum iki farkli kisi icin taciz olabilir olmayabilir.

ornekse: otobuste kicinin ellenmesini istemeyecek insanlar vardir. bunlar bu tarz bir muameleye maruz kaldiginda gayet hakli olarak taciz edildiklerini soyleyebilirler.

ote yandan bazi "maceraci" ya da "acik goruslu" diyebilecegimiz insanlar da vardir. bunlar otobuste ellenmekten belki de haz duyarlar. bu durumda bu olay taciz olmayacaktir.

gordugunuz gibi gercek taciz fiziksel bir ortamda oldugunda kacinilmaz oluyor.

simdi gelelim duyuruya cunku sanal durumlarda ben tacizin mumkun olamayacagini savunuyorum. "sanal taciz" olaylari icin, oncelikle yukaridaki perspektifimizi tekrar edelim. kufur ve hakaret =/= taciz.

taciz dediginiz cesitli yollarla rahatsiz etmektir. malesef kisiden kisiye de degisir. yani ayni durum iki farkli kisi icin taciz olabilir olmayabilir.

sanal durumlarda biliyorsunuz siz eger bu duruma maruz kalmaktan hoslanmiyorsaniz buna mecbur degilsiniz, cesitli ve cok basit secenekleriniz var. mesela engellemek, mesela umursamamak... vs.

bunu yapmak da yalnizca kisinin elindedir. yani internete video yukleyip sonra yorumlarin arasinda bana sisman dediler. diye dovunemezsiniz. cartman'in south park'taki ilgili bolumu ve durumunu hatirlayin. "safe space" yaratmaya calismak sacmaliktir.

toplum butun konularda arasinda anlasmis degil. kufur eden adam "ben ne yapiyorum?" diye sormuyor. kendine haksizlik edildigini dusunuyor ve sovuyor. ote yandan kufurun yoneltildigi kisi de "ben bunu hak etmedim" diye dusunuyor ki karsi taraftan oc almak icin belki cezalandirlmasini istiyor.

bu olaylari tek tek olcup degerlendirmeye kalkmak bos is yukudur. zira insanlarin %99'unun irrasyonel kararlar aliyor olmasindan dolayi da pek mumkun degildir. mahkemelere bile baksaniz hakimler davalarda "bu taraf kesin hakli" diyemiyorlar. sadece kanunu uygulamaya ve bazi gecerli sebeplere dayandirmaya; buyuk ceza davalarinda da eger varsa bir kamuoyunu rahatlatmaya calisiyorlar.

duyuruya tavsiyem: siz burada mahkemelik etmek gibi bir fonksiyona asla girmemelisiniz. aciktan duyurudan kural disi asiriliklara zaten cevap silerek, abartilinca banlayarak mudahale ediyorsunuzdur.

onun disinda kisilerarasi mesajlasma sistemi icin bir engelleme ozelligi getirerek hakarete maruz kaldigini veya taciz edildigini dusunen kisiyi rahatlatacak cozum getirmis olabilirsiniz. boylece hakarete maruz kalip kalmayacagina karar vermek kisinin kendisinde olur. eger olay gercek dunya'da bir duruma donusurse zaten gider mahkemeye sikayette bulunurlar.

ayrica trollere ve bu tarz "sanal taciz"lere yapabileceginiz baska bir sey yoktur. zira bu sorunlar psikolojik(kisisel) ve sosyolojik(toplumsal) koklere sahiptir. toplumu veya kisiyi islah etmek mumkun degildir. her birey kendini yetistirirse yetistirir. toplumu degistirmek isteyen kendini degistirsin yeter.

ek: "sanal taciz" gercek tacizin altinin bosaltilmasina sebep olan, yakin zamanda SJW'ler tarafindan ortaya atilan bir safsatadan baska bir sey degildir. dolayisiyla sanal ortamlarda kufre ve hakarete maruz kalmak zorunda degilsiniz. kendi isteginizle internete girip bazi mesaj ve yazilari gorup bundan etkileniyorsaniz psikolojik problemleriniz olabilir.

sosyal medyayi ve baskalarini gereginden fazla ciddiye almayin. cevap vermek istemiyorsaniz yoksayin, engelleyin. "baskalarina da yapacak" bir sebep degildir. yaparsa onlar da engeller, yoksayar.

ek2: bir cevapta 3'lu mesaj sistemi oneriliyor. zaten sitenin database'ini yoneten kisiler istedigi gibi mesajlari okuyabilecek bir konumdadir, ona bir sey demiyorum. yalniz bu tarz bir sistem hem taraflar icin cok rahatsiz edici olabilir. hem de iki kisinin arasinda dogacak problemlerden "big brother" olarak sonra duyuru da sorumluluk almak zorunda kalabilir.

hem site yoneticilerinin mantiken boyle bir sorumluluga girmemeleri gerektigini dusunuyorum. hem de kisisel olarak bundan rahatsiz olurdum.
  • idexo  (17.09.16 09:31:52 ~ 10:03:48) 
Bu konu sizi hiç ilgilendirmiyor açıkçası mod tayfası, iki kişi var bu konu içinde ve ne oluyorsa onları ilgilendiriyor, aleni olarak herhangi bir duyuru içinde "taciz" tanımına uyacak şekilde rahatsız etmiyorsa bir taraf sizin yapabileceğiniz bir şey yok.

Sütten ağzı yanan yoğurdu üfleyerek yemiyorsa üflemeyi öğrenecek ya da şikayet etmeyecek.
  • devorgilla the gunslinger  (17.09.16 09:46:01) 
su ana kadar hissederek kac kisiyi ucurdunuz acaba onu merak ettim ?


  • jugador  (17.09.16 10:13:13) 
Taciz doğru kelime. Tecavüz denseydi tecavüzün kelime anlamı hafifletilmiş olurdu, dolayısıyla yanlış olurdu.

Daha öncesinde "napıyorsunuz" soruları üzerinden kadınları taciz ettiğini söylenen birkaç nick duydum arkadaşlardan, bu isimleri de bana ifşa etmemem sözüyle açıkladılar ancak. Düşünün ki böyle bir çekince var, nickler ifşa olsa olay büyüyecek, kadınlar kezban olacak, erkek sırıta sırıta gezecek ve yeni vakalara yelken açmaya devam edecek. O yüzden arkadaşlara katılıyorum, evet. Bir ölçüp biçin yahu, özellikle internet ortamında buna çok daha dikkat edin. Kavun kıçı koklanınca olmuş mu olmamış mı anlaşılıyor ancak tacizci sosyopat tavırlar bile gösterip kendisini gizleyebiliyor.

Özel mesaj ifşasına gelince. Ben taraflardan birisinin beyanı sonrasında mesajın moderatörlerden birisinin denetimine uğrayabileceğini düşünüyorum. "Mesajı rapor et" tarzı bir buton konulabilir

Daha öncesinde özel mesaj ifşası konusunda başıma şöyle bir şey geldi. Burada "ruh hastası" olarak tanımlayabileceğim, duyurunun en bilindik siyasal İslamcılardan birisine bana hakaret ettiğini, sonra da utanmadan buralarda çok kibar insan pozları kestiğini söylediğimde "kanıtla hadi kanıtla" dedi. Yani özel mesajı ifşa etmenin iznini almış oldum. Screenshotlar atıldı, tabii bahsi geçen konuşma aylar önce yapıldığı için (sözlükten) arşive de koymayı unutmuşum, silinmiş. Bana kodlarla oynayıp bu konuşmayı yazmış olabileceğimi söyledi (caps aldığım zamanın tarihine kadar elimde var bu arada) sonrasında da yazdığım iletiyi özel mesaj ifşası olarak reportlayıp sildirdi. Klasik İslamcı yüzsüzlüğünü doğrudan yaşamış oldum. İnanılmaz garip bir tecrübeydi.

Şimdi de yine bir tartışma sonrasında "a...k haini" ve "bir o.... evladı olarak benimle muhatap olma hakkına sahip değilsin" mesajları mevcut. Bu sefer silinmediler de, öylece duruyor. Dava etsem titreye titreye mahkemeye gelir, orada sinir krizleri filan geçirir muhtemelen. Veletlerle uğraşmayı çok tercih etmediğim için şimdilik duruyor kenarda.

Bu başıma gelen cinsel taciz filan değildi, dolayısıyla moderatörlere yaptırım uygulayın diyemem. Ama hem sözlükten, hem de duyuru üzerinden gelen mesajlarda böyle bir istisnaya gidilebileceğini ve mesajlarda taciz/cinsel saldırı tehditleri varsa doğrudan işlem yapılabileceğini savunuyorum. Hatta bir databaset tutulsun, bunu bizim bilmemize gerek yok. Bağış dekontu üzerindeki isimlerden, ip numaralarından bir kara liste yapılsın. Yenisiyle gelse bile alınmasın.

Tamamen engellemez ama azaltır, caydırır.
  • sevgikusunkanadinda  (17.09.16 11:35:02) 
Sizin yapacaginiz bir sey yok. Mesajla taciz edilen kisinin karsi tarafi engellemesinden baska yol yok bana sorarsan. Engellemek cozum olabilir ya da olmayabilir.

Bunun uzerine dusunmenize bile gerek yok bence. Sizlik bir sey yok moderator olarak.
  • stavro  (17.09.16 11:35:47) 
Mesajlar için; engelle var, yasal yollar var, kaç nick alacak ki +1
Duyuru altındaki cevapları için; ya görmezden gelecek ya şikayet edecek.
Sizin yapabileceğiniz şey; mesaj engellemesi yaparken "cevaplarını da görmeyeyim" seçeneği olabilir. Troll eklentisi gibi bişi.
  • hayat aklini konusacak bir filozof uret  (17.09.16 11:51:57) 
ben kesinlikle wonder'a katılıyorum.
bazen aylarca her gün girip bakarım, bazen aylarca hiç uğramam, ama yıllardır sözlükte ve duyurudayım, bir kere tacize falan uğramadım.
kompleksli bir arkadaşımız bir kere bana takmıştı, ki taciz denebilirdi belki, ama o da çok ilgi göremeyince sustu sonra kendi kendine.
zaten sorunlu olduğu herkes tarafından bilinen biriydi.
ama taciz deyince aklıma bile gelmiyor mesela.

yani "taaaciiiiizz!!!!" diye ortalığı ayağa kaldıracak çok ciddi şeyler olduğunu düşünmüyorum.
kötü günündeysen biriyle atıştığında ona da taciz diyen var.

bir keresinde bana laf sokup, karşılığını aldığında benim kendisini taciz ettiğimi iddia eden bir kızcağız olmuştu mesela.
o zaman ben gümbürtüye mi gidecektim yani?
ki karşı taraf "bık" desen laf sokan, ama cevap verince mağdur olan tarzda biriydi.
bence tacizcilerden çok bunlardan var duyuruda.

bunun dışında, iki kelimeyle taciz olan varsa, gerçekten tacize uğramamış demektir.
ha, çok ağır bir şeyle karşılaşırsam, o zaman da zaten moderatöre şikayet etmek aklıma bile gelmez, direkt savcılığa giderim.
ama havadan nem kapan çok insan var.
en ufak şeyden tacize uğrayan, taciz meraklısı bir grup var.

ben böyle bir ortamda beni taciz edebilecek birini düşünemiyorum, yani o kadar kolay değil böyle şeyler.
engellersin, umursamazsın, çok canın sıkıldıysa laf dalaşına girersin, uzarsa savcılığa gidersin.
ama bana göre zaman ve enerji kaybı bunlar hep.

ayrıca bir de şu var, yıllardır duyurudan sadece bir kişiyle özel olarak "buluştum".
face'e eklediklerim, başka amaçlarla irtibata geçtiğim ve tanıştığım/arkadaş olduğum insanlar da oldu, ama kişisel olarak zırt pırt orada burada bulunursanız, bunların olmasını göze alacaksınız biraz.
çünkü kendi adınızla üye olmadığınız bir yerde, kendinizi deşifre etmiş oluyorsunuz.
yani burada "isimsiz" olmanın bir anlamı var.
isminizi herkese açık ederseniz, o zaman bunun bazı karşılıkları olacaktır iyi ya da kötü.
buna göğüs gerebilmeniz lazım.
ben bu yüzden hiç zirveye falan katılmıyorum mesela, çünkü buranın "olayına" aykırı bana göre.

çünkü burada seks de konuşuluyor, ilişkiler de, ana-baba da.
yani kimseye soramadığın şeyleri burada soruyorsun, kişisel çok bilgini paylaşıyorsun, normalde arkadaşlarına yaptığından farklı yorumlar yapabiliyorsun ve bunu bütün duyuru okuyor, o yüzden dikkat çekiyor olabilirsin.
bu çok normal.
herkes de doğru şekilde yaklaşmayı bilmiyor olabilir.

şu da var, özelden bazen bazı tekliflerde bulunanlar oluyor.
doğru düzgün reddettiğinde ya da cevap verdiğinde onlar da devam etmiyor zaten.
yani biraz da her şeye taciz dememek, "ay taciz ediliyorum" modunda olmamak, saldırganlaşmamak lazım.

bu insanların kişilik yapılarından kaynaklanan, subjektif bir şey.
kesin bir yargıya bağlanması hem imkansız, hem de saçma.
herkes kendi sorunuyla (gerekirse yasal yollarla) başa çıkabilmeli.
  • blatta hiberna  (17.09.16 12:38:49 ~ 12:48:47) 
hakaret capsini moda gönder banlansın
Buluşmayın her önünüze gelenle

  • basond  (17.09.16 13:11:22) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.