[]

Seslerimiz Neden Birbirinden Farklı?

Güzel ülkemin güzel duyurgaçları;

Şimdi kimimizin billur, kimimizin karga gibi seslere sahip olmasının nedeni nedir?

Bu ses denen şey ses tellerimizden çıkmıyo mu? Bu ses telleri de kas gibi bişey değil midir? (Hayırsa hayır diyin çekinmeyin tabi :) ) O zaman nasıl oluyor da insanların sesi birbirinden farklı oluyor?

Kalın ses - tiz ses farkı değil sadece kast ettiğim. Benzer tonlarda olsa da iki insanın sesleri nasıl oluyor da başka başka çıkıyor?

 
bildiğim kadarıyla (ki çok yavan bir cevap) ses tellerinin uzunluğu ve kalınlığı kişiye göre değişiyor. bu ses rengini, nefes kullanımı isi sesin kalitesini etkiliyor.


  • dahinnotha  (07.12.09 23:16:35) 
"Bu ses telleri de kas gibi bişey değil midir? O zaman nasıl oluyor da insanların sesi birbirinden farklı oluyor?"

E hangi iki insan var ki birebir aynı şekil ve ebatta kasa sahip? Seste böyle bir şey olsun düz mantıkta;)
  • thehole  (07.12.09 23:29:37) 
ses tellerinin sekil ve uzunluklari dolayisyla armonik iceriklerindeki farklar var, bunlar buyuk fark yaratiyor zaten (kadin ve erkek sesi arasindaki farki dusun) ama bunun kadar onemli olan bir sey, ses tellerinden cikan sesinagizdaki bosluk yolu ile filtrelenmesi. konusmamiz falan hep buna bagli.

istersen dene agzini ac ve aaaaaaa de sonra ses cikarma seklinde (ses tellerinde) hic bir sey degistirmeden sirf dudaklarini ve agiz boslugunun seklini degistirerek ooooooo uuuuuuu üüüüüüüü falan yap. Yaptigin sey agiz boslugunun seklini degistirerek sesin farkli formantlarini filtrelemek veya kuvvetlendirmek. sessiz harfler icin dil sekli, dili kullanma sekli, dis seklini falan da denkleme kat. uzerine herkesin agiz boslugunun farkli bir sekle ve ebata sahip olmasini kat.

varabilecegin sonuc, herkesin farkli bir "enstrumana" sahip oldugudur. herkesin bir kemani oldugunu dusun, ama hepsinin telleri farkli, bu farkli oldugu gibi herkesin kemaninin sekli, kasasinin yapisi farkli. kimininki ud gibi, kimininki gitar gibi, kimininki keman gibi... ve herkesin de bu farkli enstrumanlari farkli uslupla caldigini dusun (dil farki, dis farki, dili kullanma farki). ortaya bir cok farkli ses cikiyor. aciklayici olmustur umarim biraz.
  • kurukafa  (08.12.09 07:55:13) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.