[]

Fazla mesai konuları

Arkadaşlar merhaba,

Şimdi olayı hemen kısaca anlatayım. Özel bir firmada mavi yaka ve beyaz yaka şeklinde iki sınıf var. Ofis grubu çalışanları beyaz yaka, imalat grubu çalışanları mavi yaka. Yıllardır ofis grubu fazla mesai olursa bunun için para almıyor. Fakat eğer çalışma günlerinden birinde izin alırsa da maaşından ücret kesilmiyor. Bu uygulama yasal bir şey midir? Son zamanlarda mesai olayının suyunu çıkarmaya başladılar, onun için sormak istedim.


 
Benim bir arkadaşımın çalıştığı yerde beyaz yaka için fazla mesai ücreti kaldırılıp onun yerine izin sistemi başlamıştı. 4 gün mesaiye kaldığında 1 gün izin bakiyesi mi artıyordu ne. soruya tam olarak cevap değil ama oyle bir sistem olabilir belki diye şey ettim.


  • çakıstes  (02.09.16 14:37:44) 
yasal kısmını bilmiyorum ama bizde de aynı beyaz yaka mesai almıyor. eskiden izinde kesiliyordu, şimdi arada bir kesmiyorlar.


  • yue  (02.09.16 14:49:58) 
yasal bir şeydir ama teferruatı çoktur, o yüzden uygulaması gri bölgede kalır. mesela;
"fazla çalışma veya fazla sürelerle çalışma yapan işçi, isterse işverene yazılı olarak başvurmak koşuluyla, bu çalışmalar karşılığı zamlı ücret yerine, fazla çalıştığı her saat karşılığında bir saat otuz dakikayı, fazla sürelerle çalıştığı her saat karşılığında bir saat on beş dakikayı serbest zaman olarak kullanabileceği belirtilmiştir.
İşçi hak ettiği serbest zamanı, 6 ay zarfında işverene önceden yazılı olarak bildirmesi koşuluyla ve işverenin, işin veya iş yerinin gereklerine uygun olarak belirlediği tarihten itibaren iş günleri içerisinde aralıksız ve ücretinde bir kesinti olmadan kullanır"
yani kısaca izin gününde gelip 1 tam mesai günü çalışan kişi 1 buçuk gün izin hak eder. normal çalışma gününe ek olarak 3 saat çalıştıysa 3 sat 45 dakika izin hak eder. bunu bu kadar detayıyla uygulayan iş yeri bulmak çok zor, biraz da sektörlere göre alışılagelmiş uygulamalar var; o yüzden yasa dışı diyemeyiz ama ücreti ödense daha iyi.
  • baba jo  (02.09.16 15:15:22 ~ 15:15:41) 
yasal değildir diye biliyorum. benim çalıştığım sektörde de var. maviler mesai ücreti alır. biz beyazlar ise babayı.

normalde saatlik çalışmanın bedeli neyse mesaide 1.5 katı ücreti alman lazım. haftada da mesai dahil belirli bir saati geçmemen gereklidir.

tatil olayını bilmiyorum.
  • morcivert  (02.09.16 15:52:14) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.