[]

deneme süremin sonu nedir?

selamlar.

18 temmuz tarihinde işe başladım. sözleşmemde deneme sürem 2 ay olarak belirtilmiş.

bu durumda birisi bana tam olarak deneme süremin son gününü söyleyebilir mi? eylül ayında bayram tatili de olduğunu düşünürsek, bu deneme süresini etkiliyor mu?

teşekkürler şimdiden.

 
tatiller senin deneme süreni etkilemez. her otuz günlük periyod sizin bir ayınıza tekabül eder. bu durumda 18 eylül sizin deneme sürenizin sonu
not olarak ben de 11 temmuzda başladım, benim de deneme sürem 11 eylülde bitiyor.

  • hosein  (25.08.16 11:47:16) 
deneme süresi iki ay değil.
işveren için 6 ay. yani seni 5. ay 29. günde işten çıkarabilir ki yaşanmış örnekler var.

dolayısı ile senin sözleşmende 2 ay yazıyor ama şirket 6 aya kadar kullanabiliyor bu süreyi.

not: tatil matil etkilemez.
  • teritori  (25.08.16 11:54:19) 
@teritori, 3-6 ay arası işten çıkartmalarda 15 gün ihbar süresini kullandırtmak zorunda.

patron istediği zaman çıkartabilir tabii ki, iş kanununa uymak şartıyla:

iş kanunu der ki deneme süresi 3 aydır, 3 ay içinde her iki taraf da işten çıkabilir. ihbar süresi yoktur.
6 ay - 1,5 yıl içinde ise ihbar süresi 30 gündür. ayrıca bir yılı geçmişse ve işveren iş akdini feshetmişse bir maaş kıdem tazminatı kazanır. bu tazminat miktarı kaç yıl çalışmışsa o kadardır.
1,5 - 3 yıl içinse ihbar süresi 6 haftadır.
3 yıl üstü iseniz 8 hafta ihbarınız bulunmaktadır.
  • hosein  (25.08.16 12:06:13) 
4857/18' der ki:
"Otuz veya daha fazla işçi çalıştıran işyerlerinde en az altı aylık kıdemi olan işçinin belirsiz süreli iş sözleşmesini fesheden işveren, işçinin yeterliliğinden veya davranışlarından ya da işletmenin, işyerinin veya işin gereklerinden kaynaklanan geçerli bir sebebe dayanmak zorundadır."

bu ne demek, 6. aya kadar kati sebepler göstermeden işçiyi çıkartabilir demek; deneme süresini işten çıkarılma açısından değerlendirirsek yeterli bir açıklama oluyor sanırım. normal şartlarda deneme süresi 2 aydır ancak işçisi 30'u geçen şirketlerde 6. aya kadar sürebilir. tek fark ne olur, 2. ay ile 6. arasındaki çıkartmalarda "deneme süresi içerisinde uygun bulunmadınız" ibaresi yerine başka bir sebep gösterilmelidir.

MADDE 15 "Taraflarca iş sözleşmesine bir deneme kaydı konulduğunda, bunun süresi en çok iki ay olabilir. Ancak deneme süresi toplu iş sözleşmeleriyle dört aya kadar uzatılabilir.
Deneme süresi içinde taraflar iş sözleşmesini bildirim süresine gerek olmaksızın ve tazminatsız feshedebilir. İşçinin çalıştığı günler için ücret ve diğer hakları saklıdır.

soruya cevap: 17 eylümil mesai bitimi +1.
  • baba jo  (25.08.16 13:14:48 ~ 13:27:28) 
17 Eylül mesai bitimi.


  • himmet dayi  (25.08.16 13:18:53) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.