[]

hamur işlerinde başarısızlık / malzeme israf etmeden öğrenmenin yolu

ne zaman yeni bir tarif denesem şevkim kırılıyor. malzemeye ayrı, emeğime ayrı üzülüyorum, yenmeyecek kadar kötü oluyor. bir yol gösterin, çok da hevesim var değişik tarifler denemeye. malzemeleri yok etmeye devam mı? ya da bildiğiniz mükemmel bir site var mı iyi tutturabileceğim?




 
fırının kötü olabilir mi ? eşit ısıtmıyorsa o kadar emeği her seferinde bozan bu olabilir


  • freebird5406_2  (22.08.16 16:21:24 ~ 16:21:41) 
Bilmiyorum ama bi söz var. Cooking is art, baking is science diye. Her şey nizamlı ve hesaplı olmalı. İngilizcen varsa yabancı sitelere bak. Onlar gram ve belirli ölçülerle tarif veriyor. Göz kararı falan demiyor.


  • glamdr1ng  (22.08.16 16:21:46) 
Bence de fırının kötüdür bu arada.


  • glamdr1ng  (22.08.16 16:22:02) 
hamur işinde mayalı tarifler mi kötü hepsi mi? nefisyemektariflerinin youtubeda kanalı var ordan yapıpta tutmayan bir şey olmadı henüz.


  • yue  (22.08.16 16:26:13) 
sorunun sende olduğuna emin misin? ya da tarifleri doğru uyguladığına?

ben de çok yemekten anlamam ama en azından tadı güzel oluyor yaptıklarımın, tipi kaysa da.
  • piremses  (22.08.16 16:27:31) 
aslında şöyle oluyor bir iyi, bir kötü. kekim birinde kabarırsa diğerinde çökük oluyor. fırın önemli biliyorum. annemin davul fırın var onda hiç olmuyor. benkisi bosch ankastre. daha nasıl bir fırın olsun ki diyorum kendi kendime. hadi davul tamam onun derecesi yok ama bunun derecesi herbir nanesi var çıkardığı ürünler düşük kalite.

şöyle dışardaki gibi tiramisu, triliçe vb. yapmak istiyorum aslında galiba çok şey istiyorum.
  • for day to break  (22.08.16 16:30:45 ~ 16:31:43) 
muhtemelen onemsemedigin ama onemli detaylari atliyorsun. atiyorum, yumurta, sut oda sicakliginda olmasi gerek. sen dolaptan cikardigin gibi koyuyorsundur.


  • jimicik  (22.08.16 16:34:51) 
jimicik bana da öyle geliyor aslında. 3 sene önce tahinli poğaçam puf puf olmuştu geçen ay yine denediğimde fırının kapağını erken açtığımdan(o yüzden olduğunu tahmin ediyorum) çatur çutur olmuştu.


  • for day to break  (22.08.16 16:39:48) 
tarifi denerken puf noktalari diye de arat. mesela pilav yapacaksin diyelim, pilav yapmanin puf noktalari diye oku.

pirinci iyi yikamak gerektigini ogrenirsin, normalde tarifte yazmaz bu.
  • jimicik  (22.08.16 16:46:13) 
şimdi hamur işlerinde ölçüler, malzemenin eklenme sırası falan çok önemli. öncelikle bir mutfak tartısı ve ölçekli beher al ve emine beder gibi bardakla kaşıkla değil, gramla litreyle ölç.

fırın dert değil. arçelik'in alt üst vs ısıtması bile olmayan sadece hava üfleyerek ısıtan dandik bir fırınım var ama fırın yüzünden hüsrana uğramadım. bir tek çatlatmadan cheesecake yapmayı başaramadım, o da fırın yüzünden mi bilmiyorum.

bi de fırında tiramisu?? benim bildiğim tiramisu savoyer bisküvisi ve ocakta bişirilmiş muhallebi ile yapılır. fırında değil ki?
  • kibritsuyu  (22.08.16 17:20:51 ~ 17:21:08) 
kibritsuyu, tiramisu hiç denemedim, yapmak istediğimi belirttim.


  • for day to break  (22.08.16 17:22:30) 
kekin püf noktası şeker ile yumurta birlikte çırpılıyor. un, kabartma tozu, vanilin, kakao gibi toz malzemeleri ayrıca önce kendi aralarında, diğer malzemeler ile karışmadan iyice karıştıracaksın ve sonra diğer malzemeler ile birleştireceksin.
tiramisu'nun kilit noktası muhallebi değil 'mascarpone' kullanmak. kahve dışında hiçbir malzemesi pişirilmeden yapılıyor bu arada.

  • kassiopeia  (22.08.16 17:28:46 ~ 17:33:34) 
Kek kötü olursa keki tereyağı, fındık cevizle hamur haline getirip top top yapıp benmaride eritilmiş çikolataya batırabilirsiniz. Göze ve damağa hitap eder. Ziyan olmaz.


  • petekpare  (22.08.16 17:36:28) 
tariflerdeki puf noktalari ogrenin +1

usulleri iyi ogrenmek lazim. yani malzemeler nasil karistirilir? nasil cirpilir? ne zaman karistirilir? yeterince cirpildigi neresinden anlasilir?

bunlari da okuyarak degil izleyerek daha rahat anlarsiniz. aciklayici videolar bulmaya calisin. nasil karistirdiklarina, ne zaman karistirdiklarina, ne ile karistirdiklarina vs. dikkat edin.

tariflerdeki olculeri de recete seklinde birebir kullanmaya calisin.

sadece izlemeyle olmaz ayni zamanda deneyim meselesi. o yuzden denemeye devam. yalnizca daha bilincli bir sekilde denemelisiniz.

ancak bir hamurun ne sertlikte olmasi gerektigini firina koymadan yargilayabilir hale gelirseniz o zaman yeni tarifler ortaya cikarabilirsiniz. ondan once rastgele bir sey basarsaniz dahi bunun neden oyle oldugunu anlamaniz zor olur. anlamazsaniz da kazara yaptiginiz bulusu tekrar edemezsiniz. dolayisiyla bulusunuzu tarife donusturemezsiniz.

eklediginiz her malzemenin neden bu karisima girdigini ogrenin. bir hamuru citirlastiran nedir? ya da puf puf olmasini saglayan nedir? gibi arastirin.

kolay gelsin.
  • idexo  (22.08.16 18:06:07) 
Fırın kötü.

Zaten kötü pastacı yoktur, her yeri tam ısıtmayan fırın vardır.
  • bigbadabum  (22.08.16 18:29:27) 
evet orijinal tiramisu mascarpone kullanılacak, pişirilmiyor olabilir tabii ki, ben kendi türk usulü tarifime göre yazdım. neticede yazmamdaki amaç fırın kullanılmadığını belirtmekti.

ha bir de kabarmalı ürünlere un karışımını (un, vanilin, kabartma tozu vs) eleyerek ekleyin.
  • kibritsuyu  (22.08.16 18:50:33) 
Yahu tiramisunun firinla ne alakasi var.


  • Alichoo  (25.08.16 08:22:13) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.