[]

bu intihal / plagiarism sayiliyor mu?

bir makale buldum, benim kisaca bahsetmem gereken bir konuyu süper güzel toplamis, avantaj-dezavantajlariyla aciklamis. Tabi bunlari yaparken cesitli kaynaklardan da yararlanmis. Simdi ben o paragrafi alsam ve paraphrase etsem, kendimce özetlesem falan ama ayni kaynaklari kullansam bu intihal sayiliyor mu?

örnegin surada (git:www.ncbi.nlm.nih.gov) alttaki paragraf var, bu tam aradigim sey, ben bu 3 cümleyi kendi üslubumla yazsam sorun olur mu olmaz mi?

"Warren (1998) also drew attention to the spectacular increases in crop yields in the United States in the twentieth century. Webster et al. (1999) stated that “considerable economic losses” would be suffered without pesticide use and quantified the significant increases in yield and economic margin that result from pesticide use. Moreover, in the environment most pesticides undergo photochemical transformation to produce metabolites which are relatively non-toxic to both human beings and the environment (Kole et al., 1999)."

 
Plagirism sayilir. Bence makalelerin aslini okuyun. Sonra kafanizda toparlayip kendiniz birseyler yazin.


  • nekolaytezla  (18.07.16 15:13:42) 
evet sayilir.


  • baldur2  (18.07.16 15:18:50) 
Sayılmaz ya öyle şey mi olur her makalede geçen cümleyi gidip orjinalinde okuyacaksan o makale bitmez. Bir şey olmaz paraphrase ettikten sonra.


  • ekaterina  (18.07.16 15:24:57) 
ayni kaynaklari cite ederken, (qtd in .... ) diye verirsen plagiarism olmaz ama uygun olmaz, etik ihlal sayilir.


  • thewizardofearthsea  (18.07.16 15:26:57) 
ee review makaleleri ne diye var o halde?

öte yandan sen warren'in makalesini bilmedikten sonra o konuya dikkat çektiğini nereden biliyorsun ki? aç oku cite edeceksen de adı geçen makalelerden cite et.

vay be nasıl çeliştim iki paragrafta.
  • maxc  (18.07.16 15:35:21) 
Kendi üslubunla yazsan olur (paraphrase) ama, bunun yazıldığı makaleyi de referansa eklemen lazım. Diğer türlü "plagiarism".


  • franz kafka  (18.07.16 16:11:27) 
Okumadigin makaleyi cite edemezsin. Bu paragrafi ozetleyip, bu makaleyi cite edebilirsin, aktaran seklinde verebilirsin ya da gider okursun oyle cite edersin.

Br arkadasim benzer sekilde kaynak gostermisti. Meger o kaynak yillardir jurideki hocalardan birinin arayip bulamadigi cok eski bir kaynakmis, patlamisti elinde :)
  • evrim halkasi  (18.07.16 16:18:56) 
hmm demekki tartışmalı bir konu bu, en iyisi profesörüme danışmak
tavsiyeleriniz için teşekkür ederim, dikkate alıp aslına ulaşabildiğim makalelerden gidicem o halde

  • lemuria  (18.07.16 19:19:19) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.