[]

Havuza hasema ile girilmesi olayi

Ekside bu hasema ile havuza girme olayini okudum da merak ettim. Turkiyede bu konuya nasil bakiliyor? Yani oteller bu konuda nasil bir tutum sergiliyorlar? Muhafazakar diye tabir edilmeyen normal bildigimiz otelde biri hasemayla girmeye kalksa otel nasil tepki gosteriyor ya da herhangi bir yaptirimi olabiliyor mu? Hic sahit oldunuz mu? Tesekkurler




 
Ben denize girenlere şahit oldum. Çocuğu falan alıp uzaklaştım. Öyle bir kültürü görerek büyüsün istemiyorum. Rahatsız edecek herhangi birşey yapmadım, herhangi bir tepki göstermedim.

Şu dönemde şeriatçı uygulamalardan herhangi birine yaptırım uygulayacak mekanın alnını karışlarlar.
  • babilbaligi  (15.07.16 10:29:20) 
öyle bir kültür ne demek ya? nerede hoşgörü? kim ne giymek isterse, nasıl girmek isterse girsin, sağlığa veya diğerlerine engel olmadığı sürece? haşema ile girmek isteyen kişi, başkaları bikini ile girmek istediği zaman rahatsız olmuyorsa, tavır göstermiyorsa, engel olmuyorsa diğerleri de ona olmasın? belki kendini o şekilde rahat hissediyordur, belki vücudunda başkalarının görmesini istemediği bir iz var, vs.

insanların birilerine zararı olmadığı sürece, normal şartlar altında ne giymesi, ne giymemesi, nereye gitmesi veya gitmemesi gerektiğine karışılmaması gerektiğini düşünüyorum. bu "herkes" için geçerli. tabi dediğim gibi normal şartlar altında. diğer durumlarda gerekli tepkiyi halk haklı veya haksız olarak (yanlış bir tabir fakat "iki taraftan birisi") veriyor zaten, o birini istemiyor, diğeri de onu.

benim de görmek hoşuma gitmiyor bazı şeyler, mesela eşim de o şekilde giriyor, ama kalkıp da git bikini giy, denize öyle gir demiyorum, ya da haşema giyeceksin, kimse görmesin de demiyorum, kendini nasıl rahat hissediyorsa öyle girsin, ne diyim? ben kimseye karışmıyorsam, başkaları da gelip bize karışmasın, herkes huzur içinde olsun diye düşünüyorum.
  • lostys  (15.07.16 11:07:54) 
hoşgörü vs diyorsunuz da bazı yerlerde bazı kurallar var. üzerinde fazla ağırlık olacak şekilde denize girmek tehlikeli. kimse kimseye zarar vermediği saygı duyacağı vs diyorsanız bırakın turistlerde camilere şortla mini etekle girebilsinler. tutup da aynı şey değil demesin kimse buna, gayet de aynı şey. madem hesama yla giren bu kadar hassas, vücudu görünsün vs istemiyor gidip haremlik seramlık yerlerde takılabilir.


  • washe  (15.07.16 11:11:57) 
aslında merak ettiğim,
mesela bir müşteri haşemayla girilmesinden rahatsız oldu ve şikayet etti.
otelin tutumu burda nasıl olur? sonuçta her ikisi de müşteri. nasıl yönetiyorlar bu tarz müşteriler arasındaki sorunları.
  • bennerdenbileyim  (15.07.16 11:16:40) 
ben bu güne kadar deniz kenarında görmedim o bazı kuralları, "üzerinizde fazla ağırlıkla denize girmek tehlikeli" diye, olan yerler vardır, ya da havuzlarda, bilemem. ama söz konusu kıyafetlerin bir çoğu zaten naylondan ve su tutmayan şeylerden yapılıyor, bir dalgıç kıyafeti kadar tutmaz ağırlıkları, ya da ne bilim, kapalı mayodan farkı sadece bir kaç eklenti.

ayrıca o turistler kendi ibadethanelerine o şekilde girebiliyorlarsa, yada ne biliyim, sakallı sarıklı, çarşaflı birisi gezi anında gidip de kiliseye ya da sinagoga girebiliyorsa onlar da girsinler, camide namazını kılacak "gerçek" bir müslüman zaten etrafta olan bitene kendini soyutlar, namazını kılar. ben buna da bir şey demiyorum.

dediğim gibi, teknik detaylar dışında, a veya b kişisi, şu veya bu dinden, benim için hiç fark etmez, kim ne giyerse giysin, nereye girmek istiyorsa girsin, kendi tercihi. ha, ben nasıl ona karışmıyorsam, gelip de bana kimse karışmasın. düşüncem özetle budur.
  • lostys  (15.07.16 11:24:11) 
Yahu isterse paçalı donla girsin, beni ilgilendirmez. Zaten haşema giyeni rahatsız edecek birşey yapmadım, istediği gibi denize falan girdi. Bana ne yahu ağırlığı falan, isterse frak giyip dambılla girsin denize.

Ama ben çevremi seçme hakkına sahibim. Etrafımda şeriat kurallarına göre yaşayan insanlar bulunmasını istemiyorum, olduğu zaman uzaklaşıyorum. Bir kimse isterse çarşaf giyebilir, onu uzaklaştırmak hakkına tecavüzdür, ama benim uzaklaşmam benim hakkım, kimse kusura bakmasın. Aynı şekilde başörtülü vb. olan kişilerin çalıştığı yerlerden alışveriş yapmamak da benim gayet doğal hakkım. Ben nasıl onlara karışmıyorsam, onların da bana karışma hakları yok, keyfim eser giderim; kime ne?
  • babilbaligi  (15.07.16 11:32:45 ~ 11:33:21) 
yakında nazizim uygulaması görecek hiçbir görüş hakkında olumlu değilim.

20 yıl sonra bunları savunan herkes, bugün nazileri savunanlar pozisyonuna düşecek. çünkü bunu hakeden bir ideoloji.
  • tchuck  (15.07.16 11:40:28) 
şimdi birbirimizi kandırmayalım, kimse haşemayla suya girenin sağlığını canını düşünmüyor.

"üzerinde fazla ağırlıkla suya girmek tehlikeli boğulma tehlikesi oluyor" da tamamen palavra, "amına kodumun örümcek beyinlisi, mantarlı götünü de al siktir git lan burdan pis ortadoğulu" diyemeyenlerin arkasına saklanmak için uydurdurduğu mükemmel bir kural bu.

millet üstü giyinik denize düşüyor bir şey olmuyor, gelinlikle suya atlayıp sevinç gösterisi yapıyor bir şey olmuyor ama haşema ile girince mi hayatı tehlikeye giriyor?

"yıa cınım şimdi haşemayla girersen boğulursun diye bu kural" ılıklığına karşıyım, karşılarına geçip "bu kıyafetle yasak, giremezsiniz" denmeli.

haşema ne ya... bulundukları yere gitmem, olduğum yere gelmelerini de istemem. gitsinler haremlik selamlık yerlerde takılsınlar.
  • azizakin  (15.07.16 11:42:11) 
haşemayla değil ama tek parça mayo üstüne altına kısa şortumsu bi şeyler girmeye kalkan bir teyzenin azarlanarak uyarıldığına şahit oldum. Azarlanmak, kabalaşmak doğru değil lakin her yerin ayrı kuralı vardır. Denize, havuza yüzme giysisi olan mayo ya da bikiniyle girilir. O zaman isteyen paçalı donuyla, atletle iç çamaşırıyla giysin öyle rahat ediliyorsa, neden karışılsın değil mi. Ama olmaz her şeyin bir adabı vardır, evet ibadet yerlerine de yarı çıplak gidilmesi doğru değildir. Bu tarz konular genel halk sağlığı olarak güvenlik ve hijyeni de tehdit eder, kaotik bir ortam yaratır. İnsanları da rahatsız eder, bu konularda bu kadar hassas olanlar hiç girmeyebilir havuza (denize zaten giriyorlar), haremlik selamlık türlerine girebilir vs.
Hem karnı doysun hem pastam dursun olmaz. İsviçre'de olan durumu da ve tutumu da doğru buluyorum, zira bugün bunlara tamam desen yarın öbür gün 'cıbıldak karılardan rahatsız oluyorum, irkekler bana bakiyürrr diyip pembe havuz talebinde bulunacaklardır adım gibi eminim.

Helal olsun İsviçre, hiç utandırmadın beni şu ana kadar.
  • limoncello  (15.07.16 11:54:07) 
konuda "din" olduğu için asla mantıklı düşünemeyecek bazı insanlar. at gözlüğü sağolsun.

böyle bi durumda yöneticiler kuralları izlemeliler. nasıl camiye girerken kurallar konuluyorsa denize giriş için de belirli kurallar var. bir müşteri hesema ile giriyor diye yönetimi uyarırsa yönetim hesemayla girene gerekli uyarıyı yapar. bi başkası da bikiniyle girdi diye yönetimi uyarıyorsa bu uyarıyı yapana "ee yani?" der.

antitez olarak sunduğunuz her şeyi ben de size aynı şekilde sunup camiye istenildiği elbiseyle girilebilir diyebilirim. cami de deniz de umuma açık yerler ve ikisinin de kullanımı için kuralları var.

son olarak da verdiğiniz tepkileri tekrar okuyun lütfen.
"suda boğarım şerefsizim." gibi tepkiler, mükemmel.
  • washe  (15.07.16 11:55:33 ~ 12:00:35) 
Şahit olmadım, ama olsam ilgililere şikayette bulunurdum. Haşemayla girene izin verilirse ben de çırılçıplak girerim. İkisinin bir farkı yok.


  • whimsical  (15.07.16 12:00:41) 
- Denize, havuza yüzme giysisi olan mayo ya da bikiniyle girilir.
+ haşema yüzme için üretilmiş giysidir. kumaşı, kesimi vs ona göredir. sokakta haşema ile gezen birini göremezsiniz.

- o zaman camiye de istediğim kıyafetle girerim
+ hayır, giremezsiniz. halka açık olsa da cami bir ibadethanedir. camiye illa ki sarıkla cübbeyle girilir diye kural yok. müslümanların ibadeti için inşa edilen camiye, o dinin kurallarını ihlal etmeyecek her türlü günlük kıyafetle girebilirsiniz. kimseye kot pantolonla camiye girilmez dendiğini duymadım.

- cami de deniz de umuma açık yerler ve ikisinin de kullanımı için kuralları var.
+ cami ibadethane olduğu için kuralları islam dini belirliyor da denize girmek için bahsettiğiniz kurallar nedir? nerede yazmaktadır? kim tarafından konulur? mesela suudi arabistanda bikini ile denize girmeye çalışsanıza. deniz aynı deniz.

mesela armutlu tatil köyü genelde muhafazakar insanların tercih ettiği bir mekan. ayrı bayan plajı olmasına rağmen karışık plajında da bikini ile denize giren kadınlar var. ben bir tane erkeğin kalkıp da "burada bikini ile giremezsin, bak ilerde kadın plajı var" dediğini duymadım. sorsan onlar çomar, siz medeni. tabi, işinize nasıl gelirse..
  • animalman  (15.07.16 12:14:43) 
whimsical'ın tek cümlelik açıklaması her şeyi süper şekilde açıklıyor. dini işinize gelen şekilde her yerde her koşulda uygulama çabası.


  • washe  (15.07.16 12:19:38) 
arkadaş bir google haşema yazın aratın çıkan sonuçları gözünüzü seveyim eşofmandan farkı yok, en açığının kıyafeti basketbol oyuncusununkine benziyor. Böyle havuza falan girilmez havuzun da kuralı var, mesela girmeden önce duş falan almak gerekir, ben de istemem böyle umacı gibi giyinmiş biriyle aynı havuza girmek, zaten hiçbir yerine su değmiyor, ne anlamı var girmenin. Zaten bu insanlar hep kendine müslümandır genelde, demokrasi, özgürlük hep kendilerine hizmet etmesi gereken araçlar; insanları dışlayan, öytekileştiren, ahlaksız namussuz kafir ilan edenler genelde kendileridir.


  • limoncello  (15.07.16 12:43:06) 
Ben hakemlik selamlık otelin erkek tarafında Tanga giyip (aynen erkeğim ama denemek için yaparım) yüzebilirsem, onlarda böyle takılabilir bence.


  • gozu acik sevisen yahudi  (15.07.16 12:58:34) 
ben de "canlarını tehlikeye atıyorlar" açıklamasını samimi bulmuyorum. denize de havuza da bikiniyle giriyorum. haşemanın dokusu suyu hemen emen cinsten bir şey değil. kadınlar denize donla, elbiseyle girmeye kalksa anlarım da, dincileri sevmememe rağmen haşemada bir sakınca olduğunu düşünmüyorum.


  • ruhen hastayim ben  (15.07.16 13:05:36) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.