[]

Ekşiduyuru kurallarında değişiklik yapmak

Bir süredir buna odaklanmış vaziyetteyim. Bir metin oluşturmaya çalışıyorum. Aycho'nun duyuru sorunlarina dair yaptığı çalışmayı da önüme aldım, mevcut kuralları da açtım ama çözüm noktasında sizin de fikirlerinizi merak ettim ve açıkçası katılımınıza ihtiyacım var. Burayı birlikte kullanıyoruz, birlikte karar vermeliyiz.

Duyuru kurallarında nasıl bir düzenlemeye giderdiniz? Neler eksik, neler güncelliğini yitirmiş vaziyette sizce? Neler ekler, neleri çıkartırdınız?

Teşekkür ederim şimdiden.

Edit: arkadaşlar anlaşamadık :) siteye dair öneri değil kurallara dair fikrinizi istemiştim. Yol göstermesi açısından mevcut.kurallar şöyle : www.eksiduyuru.com

 
bir duyuruda en fazla 2 3 tik hakkı koyardım.
üye olurken cinsiyet ve yaş kısmı eklerdim.
soru sorarken duyuru açanlar dilerse cinsiyet ve yaş seçer böylece o duyuru sadece o kişilere gözükürdü.

fikir çok bende:)
  • lonelyman  (04.07.16 22:53:58 ~ 22:55:38) 
Önce kendi zihniyetinizi değiştirin. İşinizi(!) yaparken çokça kişisel buhranlarınıza kapılıyorsunuz.


  • bigbadabum  (04.07.16 22:56:01) 
@lonelyman teşekkür ederim ama yazdıklarınız tam olarak kurallara dair değil aslında. Kast ettiğim mesela günlük soru sayısı sınırının kaç olması gerektiği, küfür konusunda nereye kadar devam nerede tamam denecegi, chat duyurularına müsamaha gösterilip gösterilmemesi meselesi. Sözlük hesabı satışı konusu. Troller falan filan...


  • kaymaktutmayansicaksut  (04.07.16 23:00:21) 
sözlük satan yasaklanmalı bence. yasak olsun.
küfür konusunda ana avrat direk sövmediği sürece amk gibi laflar duyuru sahibi tarafından şikayet edilmediği sürece silinmemeli.. yada duyuru sahibi "bu şıkkı sil" diyerek o şıkkı silmeli. mod silmesin. mod görmediği şeyi silsin. soru ise 20 adet sınır konulabilir. mod silmesin bence. mod burada taşkınlık yapanı silsin.
bir de bir kere uçurulmadan önce 1 hafta gibi bir ceza ile engellensin duyuruya girişi.
bir kez daha yaparsa uçurulsun.
  • lonelyman  (04.07.16 23:06:18) 
Tartışan iki yazarın tartışmayla alakalı her ikisinin de tüm yanıtları silinmeli. Bazen bir yazarın kurallara aykırı olduğu halde bir tane yanıtı silinmiyor ve o duyuruda tartışmayı sanki o yazar kazanmış görüntüsü oluşuyor ve kendisini tekrar ifade edemeyen yazara haksızlık ediliyor.


  • dissendium  (04.07.16 23:07:35) 
Anonim duyuru açma / soru sorma özelliği büyük eksiklik bence.

Bunun ortaya çıkaracağı karmaşayı önlemek için anonim soru ve duyurular onaydan geçtikten sonra açılabilir.

Onay meselesini de daha rahat bir hale getirmek için duyuruyu açarken seçilebilen aciliyet seçeneği koyulabilir (aciliyet seviyesi yüksek, normal, düşük gibi). Bu aciliyet seçeneğini kötüye kullananlar da uyarı alır.

Edit: Cevap değilmiş, neler eksik ibaresini görünce atladım hemen.
  • Adramelekhh  (04.07.16 23:09:49 ~ 23:14:58) 
Sevgili aramak serbest olsun. Yalnızız compu reis


  • hasmetizm 2046  (04.07.16 23:13:30) 
Daha eleştirilmeye bile tahammülünüz yok. Biri cevabı beğenmez, öbürü dangalak der. Olm nasıl kafalar bunlar.

Kural değiştirelim demiş, ben de diyorum ki önce kendi zihniyetinizi değiştirin. Bunu beğenmemiş olabilirsin ama satgı duymayı tercih etmemek karakterle alakalı.
  • bigbadabum  (04.07.16 23:14:30) 
arama şeysini düzeltin biraz hacı çok karışık


  • lorne malvo  (04.07.16 23:14:43) 
En son cevap yazilan baslik otomatik olarak en uste ciksin, boylece ilgi goren baslik asagilarda kaybolmasin..


  • alttaraf  (04.07.16 23:32:02) 
@alttaraf: o özellik sağda var zaten ama.


  • Adramelekhh  (04.07.16 23:35:51) 
Şimdi eski duyuru içinde kendi kurallarımı yazacağım:

ekşi duyuru; eşi olmayan, benzeri olan, bir çok ortak yanı olsa da forumdan farklı, ekşi sözlük yazarlarının daha bir ayrıcalıklı kullanabildiği sitedir, sub-etha fasilitesidir. Kullanıcılarının desteği ile gelişen VE DEĞİŞEN dinamik bir ortamdır.

küçük bir gittigidiyor: cep telefonları, bilgisayarlar, playstationlar, bilgisayar parçaları çok uygun fiyatlara satılıyor. alan ve satan memnun mu bilemem ama bir gün playstation 2 almaya karar verirsem buradan alacağım büyük ihtimalle.

Ekleme: Her türlü sözlük hesabı, maç, konser vb. bileti satılmalı, satılmaya devam edilmeli. Hırsızlık yapan kişiler her şekilde olacaktır ama o kişileri siz atmıyorsanız ya da attığınız halde geri gelmesini önleyemiyorsanız kullanıcıların yararı adına karşılaşılabilecek sorunlardan ötürü duyuru yönetiminin suçlanmaması gerektiği hatırlatılmalı. teknik olarak mümkün mü bilmiyorum ama her satış başlığı altına bu tip bir not düşülebilir.



küçük bir divxplanet: altyazı isteği yapılıyor, emule'de yüksek id nasıl alınır soruluyor, en güzel torrent programı hangisi diye duyuru açılıp en, doyurucu, ayrıntılı bilgilere ulaşılabiliyor.

küçük bir sözlük yönetimi: neden ben çaylak oldum? sorusunun cevabını sözlük içerisinden öğrenemeyenlerin üye olup, sorularına cevap aldıkları mekan. sözlükle ilgili bazı bilinmeyenler de gene burada tartışılabiliyor. aslında "göte girebilecek" entrylerin buraya danışılması da çok iyi bir durum hem sözlük hem de yazarlar açısından.

Ekleme: Bu kısım bence güncelliğini yitirdi. Ekşi duyuru ile ekşi sözlük arasında gözle görülür ve kocaman bir fark var.

küçük bir teknik servis: kendimden biliyorum bilgisayarlarla veya diğer elektronik eşyalarla ilgili bir sorunla karşılaşınca, tamirciye götürmeden önce burada sorunu anlatıyorum, en kısa sürede cevabımı alıyorum.aldığım yardımlar hem bilgi dağarcığımı genişletiyor hem de diğer duyurulara da yardım etmeye teşvik ediyor.

Ekleme: Kendi adıma yok.

küçük bir kütüphane: makale, dergi, kitap arayanlardan boğaziçili'den ders verenlere, arşivlik mecmualarını satanlardan, yapacağı anket ödevi için denek arayanlara kadar her telden çalan insan mevcut gene burada.

Ekleme: Bana kalırsa duyuruda artık bu kısım yok gibi. Olmalı mı? Evet. Değiştirilip gelişitirilirse daha mı iyi olur evet. Nasıl değiştirilmeli : bilmiyorum.

küçük bir müşteri hizmetleri: kontörüm neden bitti? sorusu turkcell'den avea'dan önce buraya soruluyor. aynı şekilde ebay, amazon, hepsiburada sitelerindeki alışveriş önerilerine ve kargo durumua dair sorular da sorulabiliyor.

Ekleme: kendi adıma yok.

birçok sitenin küçüğü işte ekşi duyuru. hepsinin biraraya getirilmiş hali. belki yıllarca cevabını bulamadığımız soruların bile cevabını dakikalar içinde alabiliyoruz. dünyanın her yerinde alay edilecek, akla takılan sorular da burada rahatça sorulabiliyor. neticede ekşi sözlük'ün kutsal bilgi kaynağı sıfatını tamamlayan harika bir oluşum burası. aklımda hiç soru olmasa bile sorulara cevap vermek için, yeni şeyler öğrenmek için girip bakıyorum.
(baldur, 27.03.2008 20:11 ~ 20:12)

Nelere dikkat etmelisiniz?

Eğer soru soruyorsanız, "tip" olarak duyuru veya cevap verilemeyecek bir şeyi seçmemeye dikkat edin. Zaten seçtiğinizde "Eğer soru soracaksanız soru kategorisini deneyin, bu kategoride kimse size cevap veremez." diye bir uyarı çıkacaktır.
Yasalarla korunan içerikler (mp3, film, kitap, tv yayınları) kısacası warez diye nitelendirebileceğimiz şeyler internet kullanıcılarına açık olarak sorulamaz.
Bilmediğiniz sorulara cevap vermeyin, egzotizmin tadı her soruya cevap vermeden de çıkar.
Ekleme: Bilmediğimiz sorulara cevap vermeyin kısmında kullanıcılar olarak (ben de dahilim) hepimiz çuvallıyoruz. Bu konuda doğru yanıt/yanlış yanıt dönütü olmalı. Mesela Ankara hangi ülkenin başkentidir denildiğinde birisi çıkıp Tanzanya dediğinde (geyik olmadığını varsayıyorum) verilen yanlış cevaba dair kullanıcı üzerinde kalan bir iz olmalı.



Soru sahibine ya da cevap yazmış birine fikir belirtmek istiyorsanız "" linkini kullanıp kendisine mesaj atın. Diğer durumlarda 'cevap' olmayan her şey siliniyor.

Ekleme: Hayır güzelim, silinmiyor. Artık neyin fikir neyin cevap olduğuna dair net bir ayrım yok. Moderasyon bu konuda tartışmamalı bence kullanıcılarla.

Soruyu açan sizseniz ve cevap sizi tatmin ettiyse, sol tarafta bir kutucuk var. Bir zahmet işaretleyin, çok eğlenceli oluyor. Cevap doğru değilse formalite icabı işaretlemeyin; hem ayıp, hem de kendinizi kandırmış olursunuz.

Ekleme : Bu kutucuk da tıklanmıyor çoğu zaman ya da ayıp olmasın diye tıklanıyor. Özellikle benim görüşümü destekliyorsa tıklarımcılara karşı ciddi bir söylem geliştirilmeli. Cevap denen şey bana kalırsa emek verilmiş ve soruyu soranı tatmin etme emeği belli olan dönütler.

Kendi sorularınıza cevap vermişseniz (ekstrem durumlar hariç) kesin ve tek cevabı değilse o cevapları 'cevap' olarak işaretlemeyin. "Moderatörlerin cevapları 'cevap' olarak işaretleme ve kaldırma hakkı vardır, saklıdır." Mutlak doğru muhabbeti çıkarıp felsefe yapmayın. swh

Ekleme: Tırnak içindeki yer kullanıcılara hatırlatılmalı.

Site ile ilgili görüş/istek/şikayetlerinizi şuradan iletebilirsiniz: (git: 3773)
Moderatörler açılan duyuru/soru/ilanları düzenleyebilir, silebilir, duyurunun mevcut önemlilik seviyesini değiştirebilir. Bu seviyeler; sırasıyla 'normal', 'öncelikli' ve 'önemli'dir. Açılan duyuru/soru/ilanlarınızın önemlilik seviyesinin değiştirilmesini istiyorsanız moderatörlere mesaj atabilirsiniz.
Sakıncalı görülen her şey silinebilir. TCK’ye aykırı ise daha bir silinir.
Sitede gördüğünüz her türlü bug'ı şurada belirtebilirsiniz: (git: 27088)
Belki yazmama gerek yok ama; ssg'nin yazdığı entry'den alıntı yapıyorum: "bir şey 5 dakika sonra sayfayı refresh ettiğinizde düzeliyorsa bug değildir."
"Bug ne?" diyorsanız, 'unut gitsin' demiyorum, tasarım tercihi olmayan her türlü hata, yamukluk, pislik. Bunlar bug'dır. Nelerin bug olup olmadığı bir sonraki derste ayrıntılı işlenecek.
Sözlükte kullandığınız gibi bkz'ları burada da kullanabilirsiniz.
Her ilan/duyuru/sorunun bir numarası var www.eksiduyuru.com (xyzt yerine sayı gelecek) diye link vermek yerine (git: xyzt) şeklinde bir kullanım şekli var. Ekşi duyuru'ya özgü. Ekşibition'da da var. Link kalabalığı yapmaması açısından faideli, kullanın, kullandırın.
Aramaya burada da inanın. Cevap verenler de inansın. Zira birbirine benzeyen sorular olabiliyor ancak cevapları aynı olmayabiliyor.

Ekleme: Aramaya inanıyorum ama o kadar dandik ki. Çoğu zaman google'da aratıyorum burada bulmak istediklerimi.

Sözlükte yazarlıkla ilgili her türlü sorun(un)uz için: (git: 27041)
Soru/duyuru/ilan açarken başlıkta tamamıyla büyük harf kullanmamaya çalışın. Moderatörler bu tür duyuruları fütursuzca silme hakkına sahip. En fazla kelimelerin baş harfini büyük kullanın. Hem göze batıyor, çirkin görünüyor; hem de forum kokan hareketler bunlar. Yapmayın. Aynı şey (ekstrem durumlar hariç) cevaplar için de geçerli.
Cevap demişken tartışmaya, küçük düşürmeye, hakarete yönelik; sorulan konudan uzaklaşan her türlü cevap silinir, aynı kullanıcı benzer hareketler yaparsa uçar, istatistiklerdeki 'kuş' uçan kullanıcılara aittir.

Ekleme: Silmiyorsunuz. Küfür olunca silmiyorsunuz eyyy moderatörler! Tartışma yaratan cevaplar silinmiyor eyy moderatörler!!


Kan aranıyor, kayıp aranıyor vb. gibi iletişim adresinin önemli olduğu duyurularda iletişim adreslerinizi belirtin. Belirtilmediği takdirde duyuru zaten anlamını yitireceğinden silinmemesi için hiç bir sebep yok.
Tip of the day: arama fasilitesinde nick yazarak bir kullanıcının açtığı soru/duyuruları ve cevapları, ayrıca #123 şeklinde belli bir ID’deki duyuruyu görüntüleyebilirsiniz. Kolaylık olsun ;)
Gelen duyuruları izlemek için aşağıdaki rss linkini rss okuyucunuza ekleyin.
Sağlık sorunları ile ilgili sorulara biz hassasiyet gösteriyoruz, burada yazılan her şeye inanmayın: (git: 25523)
Internet kullanıcıları [i] için: Burayı sözlük yazarı olmadan önce kullananlar olabilir. Kullanıcı sonradan sözlük yazarı olmuşsa ve soru/duyuru+cevaplarını sözlükte kullandığı nick üzerinde kayıtlı hesaba aktarmak istiyorsa compumaster ya da moderatörler halledebilir.
Ayrıca; doğru bilinen bir yanlışı da düzeltmeyi bir borç bilirim. Sanılanın aksine yazarların ve moderatörlerin internet kullanıcılarına hiçbir şekilde garezi bulunmamaktadır. Yazılı olarak belirtilmese de sitede demokrasi veya ona benzer bir şey var. Herkese eşit muamele gösterilmeye çalışılınıyor. Niçin bazılarına ayrıcalık tanıyormuşuz yahut diğerlerini eziyormuşuz gibi bir intiba bırakmışız bilmiyorum. Aslında yok oyle bişii...
Big boss: compumaster. Dolayısıyla istediği duyurulara istediği şeyi yapabilir. Bu yüzden bir duyuru ile ilgili yanlış bir şeyler olduğunu düşünüyorsanız boş yere hayatın anlamını sorgulamaya kalkmayın.
Duyuru ve cevap kaldırılma sebepleri

Kan aranıyor duyuruları önemli seviyesine alınır, 5 gün sonra normal seviyeye düşürülür. İhtiyaç sürüyorsa, yukarıda kalması için moderatörlere mesaj atabilirsiniz.
Sorunun cevabı olmayan ve "teşekkür ederim" gibi alakasız cevapların tamamı,
"Ben de merak ettim" ya da "reserved" gibi cevaplar (bu işlevi görmesi için soruyu "favori"lerinize ekleyebilirsiniz)

Ekleme: Silinmiyor

Tartışma başlatıcı şeyler (Her türlü hakaret, politik ve dini konular),

Ekleme: Eskiden silinmiyordu artık gelişme var :)

Yalnızca linkten ibaret olan duyurular, satılık ilanlarında, içerik ve detay belirtilmeden sadece gittigidiyor gibi sitelere yönlenen linkler,

Ekleme: Silinmiyor

Mükerrer duyuru girmek: Kişisel/kurumsal fayda sağlayacak ya da kar amacı güden/gütmeyen site veya ürünlerin reklam ve tanıtımını (farklı hesaplarla da olsa) 3 günden kısa sürede ve(ya) ayda toplam 3 kereyi aşacak şekilde yinelemek. (Orijinal duyurunun silinmiş olması, duyurunun mükerrer olduğu gerçeğini değiştirmeyecektir)
Bilet satışlarında (Tiyatro, konser, maç vb.) biletin gişe fiyatı (mümkünse bilet satış linki ile birlikte) ve satmak istediğiniz fiyat belirtilmemişse, karaborsa olabileceği için,
Her türlü evcil hayvan satışı,
Ücret karşılığında ödev/tez yapmak ya da yaptırmak isteyen duyurular,
İlgili kanun dolayısıyla, iş/işçi arama ilanları, staj ilanları ve freelance işler (özel ders, çeviri, tasarım gibi) dahil olmak üzere, siliniyor. (Bkz: www.tbmm.gov.tr madde 23, H bendi)
Her türlü sanal medyada oy isteyen duyurular. "Balığımı büyütün, kedime oy verin, kotamı artırın, hediye kazanmama yardım edin" içerikli duyurular ile sözlük/twitter/facebook gibi sitelerde oy/RT/like istekleri,
Başlıklarda ilk harfleri büyük, duyuru metninde normal büyük harf kullanımı dışına çıkan ve okunmada zorluk teşkil edebileceğini düşündüğümüz tüm duyurular. Örneğin:
- Başlığın tamamı büyük harf (TAMAMI BUYUK)

- Bazı harfler büyük bazı harfler küçük (BuNuN GiBi)

- Eksesif yanlış harf kullanımı (1337 5p34k)

- Noktalama işaretlerini yanlış, eksik kullanmak veya hiç kullanmamak.

- Anlaşılmayacak derecede kötü bir dil bilgisiyle yazmak.

- Gereksiz yere (örnek veya alıntı olmadığı halde) başka bir dilde yazmak.

İllegal duyurular/sorular/istekler vs. (Özellikle internet kullanıcıları için)
Duyuru içeriğinin bir parçası olmayacak şekilde başlığa yerleştirilmiş kelimeler (konuyla ilgisiz olarak dikkat çekme amacı taşıyan başlıklar) içeren duyurular silinir. Aynı şekilde, duyuru içeriğini açıklamaktan uzak, yalnızca "acil", "merak ettim", "bir bakar mısınız", "hangisi" gibi başlıklara sahip duyurular da silinir.

Ekleme: Silinmesin. Mesela özel durumlar için insanlar ailevi problemlerini (burada herkes bir şekilde birbirini tanıdığı için) ortaya dökmektense "avukatlar bir bakabilir mi?" diye başlık açabilmeli, bu başlıklar da silinmemeli!

Forum benzeri içerik/kullanım. Forum tarzı duyurular, sorular ("hadi herkes messenger adresini paylaşsın" gibi mesela)

Ekleme: İfşalar bu örneğin içine giriyor sanırım. İçerik değiştirilmeli, yazarlara güvenilmeli.

Her türlü crack/mp3/warez/program/film isteği,
Her türlü porno siteye direkt link (sadece sitenin adını .com olmayacak şekilde yazarsanız sorun yok).
"ya byle bisiii var hane soyle coooook guseell" şeklinde olan tüm duyuru ve cevaplar,
Seçilen nickin offensive olduğuna kanaat getirilirse (ki bu kanaat son derece keyfîdir) tüm cevapları/duyuruları ile uçurulur.
Aynı içerikli bir sorunun/duyurunun herhangi bir sebeple yinelenmesi gerekiyorsa önceki duyurunun üzerinden en az 3 gün geçmiş olmalıdır. Daha kısa sürede tekrarlanan soru/duyurular silinir, sık tekrarlanması durumunda ise kullanıcı hesabı kapatılır.
Ekşi Duyuru, bir sevgili/eş/partner arama sitesi değildir. Bu amaçla yayınlanan duyurular da silinmektedir/silinecektir.
Ekşi Duyuru'da küfretmek herhangi bir hedefi olmasa bile yasaktır. Küfürlü içerik silinir, devamı uçurulma nedenidir.

Ekleme: Yasak değil, olmalı, uçurulmalı.

Ekşi Duyuru analitik nedenlerle kullanıcı hareketlerini toplar. Bu bilgileri hiç bir şekilde satmaz ve gizli tutar.

Bu yazı Ekşi Duyuru moderasyon ekibinin ortak kararı ile 12/05/2012 tarihinde düzenlenmiştir.

Ekleme: Ekşi Duyuru moderasyon ekibinin ve yazarlarının ortak kararı
Ekşi Duyuru bu kuralları her zaman kullanıcılarına ana sayfada bir duyuru ile haber vererek değiştirme hakkını saklı tutar.
  • rakicandir  (04.07.16 23:43:18 ~ 23:57:33) 
ifşa başlıklarına tölerans gösterilmemeli, yazarı ile beraber uçurulmalı.

bir de, kurallarla ilgili değil biraz site işleyişiyle alakalı ama söylemek istedim. belki okursunuz;

gönül işleri duyurularına ortalama 20 cevap gelirken, diğer duyuruların bazılarına cevap bile verilmiyor. o yüzden "rank" sistemi gibi bir sistem getirilebilir.

+ moderatör sayısı artırılmalı. en azından ekşi sözlük yazarlarına kategori değiştirebilme, cevap silme, tik atma gibi yetkiler verilebilir.
  • dead and broken  (05.07.16 00:08:14) 
*"Cevap doğru değilse formalite icabı işaretlemeyin; hem ayıp, hem de kendinizi kandırmış olursunuz."

Yorum içeren, öznel cevabı olan sorularda "doğru cevap" gibi bir seçenek olmuyor. Onun yerine "soruya cevap" gibi bir durum söz konusu oluyor. Şahsen sorularımda "falan hakkında ne düşünüyorsunuz, neden?" diye soru sorduğumda düşüncelerine yer verip de gerekçelerine yer vermeyenler oluyor. Verdiklerinde de "p ise q" şeklinde bir cevapta p ise diyorsun da bahsettiğim durumda p nerede diye gerekçeleri sorgularsam, tik atsam bile "hıı, kendininkinden farklı düşünceleri onaylamıyorsun di mi sen" gibi cevaplar aldığım oldu. Kimi zaman karşılıklı yanlış anlamalar, kimi zaman da tartışmayı ilerletmek istemem yüzünden.

Bunların olabildiği bir yerde "okudum, soruya cevaptır, teşekkür ederim" babında tik atıyorum şahsen; başka türlü olurunu görmüyorum. Tek bir doğru cevap yok hatta "neden buna doğru diyorsun peki?" gibi, zaten ikiliklerin olduğu konularda ikiliğin diğer tarafını anlamak istendiği için argüman tarzında cevap arayan bir soru sormak bile yanlış anlaşılabiliyor. yani mantığınızın neden bu kadar farklı olabildiğini anlamak için sorduğunuz bir soru "anlaşamadığımızda anlaşalım"da bitiyor en iyi ihtimalle. "beklediğim cevabı vermedin, konuyu istediğim gibi açmadın" ancak böyle bir eleştiriyle "yanlış cevap" diyebilirim bir soruya, o da buraya fazla geliyor. soru sorup "onaylamayacaksan ne soruyorsun" tarzı cevap almak gıcık bir şey. evet, soruya cevap vermemiş oluyorlar ama ben her defasında bunu çekmek istemem, tik atmışken bile olabiliyor çünkü.

*Mutlak doğru muhabbeti çıkarıp felsefe yapmayın

kendi cevabıma tik attığım olmadı. bu sözü de anlayamadım. duyuru anket yeri mi ki "katılıyorum, katılmıyorum"la yetinilsin. "felsefe" bir yerde işin içine giriyor. mutlak doğruluk iddiasında değilsek de bu olabiliyor. burada ne demek istenmiş, çok anlayamadım.

*Forum benzeri içerik/kullanım. Forum tarzı duyurular, sorular ("hadi herkes messenger adresini paylaşsın" gibi mesela)

e herkes resmini atıyor, mesela?

*Ekşi Duyuru'da küfretmek herhangi bir hedefi olmasa bile yasaktır. Küfürlü içerik silinir, devamı uçurulma nedenidir.

belli ki böyle bir kural aslında hiç olmadı. (geçen gün ya eros ya cupid için küçük kanatlı orospu çocuğu demişti galiba, gülmüştüm)

yani buna ne dahil, ne dahil değil?

*baldur tanımında burada her halt yapılabiliyor. mesela satış yapılabiliyor. ancakkurallada satılamıyor? anlamadım baldur dalga geçmiş de ben a diyorum, siz z anlayın tarzı bir şey mi o?


sonuç: bu kurallara bir güncelleme gelmesi lazım gibi. ikilik var çünkü.
  • godoşu beklerken  (05.07.16 01:12:40) 
"Yasalarla korunan içerikler (mp3, film, kitap, tv yayınları) kısacası warez diye nitelendirebileceğimiz şeyler internet kullanıcılarına açık olarak sorulamaz."

Bu kuralın anlamı nedir? Film tavsiyesi vb. de dahil midir? Herhalde değil, ama kuralın lafzından dahil olması gerektiği anlaşılıyor. Amacını anlayamadım ben kuralın. Nasıl bir soru yasaklanıyor tam olarak, belli değil.

**

"Sakıncalı görülen her şey silinebilir."

Neye göre kime göre sakıncalı?

**

"Seçilen nickin offensive olduğuna kanaat getirilirse (ki bu kanaat son derece keyfîdir) tüm cevapları/duyuruları ile uçurulur."

Bunun sınırı da çizilmeli. Keyfi olsun tamam da, hiç değilse bir fikir birliğine varılsın oylamayla. Yahut cevaplar duyurular kalsın, bilgi sonuçta.

**

"Aynı içerikli bir sorunun/duyurunun herhangi bir sebeple yinelenmesi gerekiyorsa önceki duyurunun üzerinden en az 3 gün geçmiş olmalıdır. Daha kısa sürede tekrarlanan soru/duyurular silinir, sık tekrarlanması durumunda ise kullanıcı hesabı kapatılır."

Ben bu kuralın esnetilebilir olması gerektiği düşüncesindeyim. Aciliyeti olan bir mesele varsa 3 gün çok uzun bir süre.

**

"Ekşi Duyuru'da küfretmek herhangi bir hedefi olmasa bile yasaktır. Küfürlü içerik silinir, devamı uçurulma nedenidir."

Hakaret niteliğinde olmayan küfür neden yasak bilemiyorum. Nihayetinde burası çocuklara yönelik bir site değil. Otosansür yapılması saçma. Porno linki verilmemesi tamam da küfür bu, dilin kültürün bir parçası.

Ek olarak; basit bir Google aramasıyla net cevap alınabilecek soruların burada sorulması da yasaklansa fena olmaz. Atıyorum, kedilerin bıyığı var mıdır gibi soruların...
  • whimsical  (05.07.16 01:19:35 ~ 01:26:19) 
Maskeli balo diye bir kategori eklensin, bu kategoride her kullanıcının ayda bir kere anonim duyuru açma hakkı olsun.

Cevap verirken de cevabımın kimler tarafından görüleceğini seçebileyim.

Zirve kategorisi olsun, farklı konseptlerde zirvelerin sayısı artacaktır.

Geyik başlıkların kategorisi olsun, sadece "herbirşey" başlığında görünebilir olsun.

Genele hitap eden soru, teknik servis vs. kategorisindeki duyurular en azından belli bir süre silinemesin.

Yazaların hangi kategorilere cevap verdiğinin istatistiği olsun.

Efektif bir ceza sistemi gelsin ve cezalar puanlandırılsın. Puana göre yaptırımlar olsun.

Renkli tik uygulaması gelebilir, duyuru sahibinin dışında da bu farklı renkli tikle işaretleyebilsin cevapları. Bir sınırı olsun.
  • ofkeyle kalkanin yerine oturan yazar  (05.07.16 01:26:02) 
tehey, hala "sağ frame pembe olsun" tarzında yorumlar geliyor, la havle.

"trollere renk katıyor kisvesi altında müsamaha gösterilmesin, ivedi yaptırım uygulanacağı madde olarak yer alsın" bakın bu mesela bir "kural"
  • devorgilla the gunslinger  (05.07.16 01:31:14) 
Ben biraz farklı düşünüyorum. Kurallar ne kadar değişirse değişsin, yine de modlar tarafından istedikleri kadar esnetiliyor ya da esnetilmiyor. Kural mural hikaye yani.
Neler eksik diye sorulmuş, bu bir eksikliktir.

  • bigbadabum  (05.07.16 01:57:55) 
@devorgilla the gunslinger
Peki, kurallaştıralım dediklerimizi. Az önceki yazdıklarımın kurallaştırılarak Eklenmesi/Değiştirilmesini istediklerim:
________________________________________


....... kullanıcılarının desteği ile gelişen dinamik bir ortamdır.

Küçük bir limon: Limona ulaşamayan ekşiduyuru kullanıcılarının da zirveler düzenleme şansının olduğu....

Küçük bir sosyal medya: bazen ifşa, bazen can sıkıntısı, artık içinizden ne gelirse.....


1-Her kullanıcının ayda 1 kere anonim duyuru açma hakkı vardır, bu duyurular "HER BİR ŞEY" başlığında görüntülenecektir.

2-Kullanıcılar duyuru açarken ve duyurulara cevap verirken kimlerin görebileceğini "sözlük yazarları", "internet kullanıcıları" şeklinde seçebilir.

3-Film, şarkı, yabancı dil, yer, hayvan, soru gibi kişisel olmayan ve bir başka kullanıcıya yardımı dokunabilecek duyurular 1 günden kısa sürede silinemez.

4-Kullanıcıların 1 kereye mahsus ad değiştirme hakkı vardır. Eski kullanıcı adı bilgisi "hakkında" kısmında gözükecektir.

5-Siteye giriş yapmış ekşisözlük kullanıcılarının adları internet kullanıcıları tarafından alınamaz.

CEZALAR
A cezası X puan
B cezası Y puan
C cezası Z puan
D cezası T puan

YAPTIRIMLAR
Ceza puanınızın toplamı;
XO ye ulaştığında yaptırımı.....
YO ye ulaştığında yaptırımı.....
ZO ye ulaştığında yaptırımı.....
TO ye ulaştığında yaptırımı.....

Ceza puanınız, son 1 ayda aldığınız puanın tamamı ve önceki 1 ayda aldığınız puanların yarısı toplanarak hesaplanır. Diğer aylardaki puanlarınız hesaba katılmaz.

(cezalar şu olsun, yaptırımları bu olsun demiyorum, sadece ceza sisteminden bahsettiğim için boş bir şablon olarak koyuyorum)
-----

Ekşi Duyuru analitik nedenlerle kullanıcı hareketlerini toplar. Bu bilgileri hiç bir şekilde satmaz. Kullanıcı istatistiklerini kısmi olarak yayınlar. Sağ frame beklenmedik anda pembe olabilir, hakkı bizdedir :)



_______________________



Bu kadar zor muydu yahu bunu böyle anlamak?
  • ofkeyle kalkanin yerine oturan yazar  (05.07.16 02:12:08 ~ 02:28:58) 
ceza puanı sistemi çok işe yarar mı? zaten birçok kişinin birden fazla hesabı vardır, hele yeni kayıtlar da açılırsa pek işe yaramaz. ama mesela bu ceza puanına payda olarak da duyuruda ne zamandır bulunduğuyla ilgili bir şey konsa nasıl olur? mesela 1 yıllık kullanıcının cezası 2ye bölünecekken yeni kullanıcınınki 1e bölünür vs.

bir de ne olursa olsun kuralları listelerken kategorize edip maddelendirseniz bence çok güzel olur. en azından bir şeyi silerken açıklama olarak direkt olarak "1C&2D" yazarak ihlali işaret edersiniz. hem daha derli toplu olur.
  • ron dennis  (06.07.16 14:21:06) 
bu arada ben aychovsky'nin bu duyuruya değinerek yazdığı ifşa vb forum ortamı yaratan şeyleri isteyip istemediğimizi soran duyurusunu gördüm ama kaçırdım.

buradaki kurallar dahilinde ifşanın olmaması gerektiğinin yerinin de olduğunu düşünüyorum. bir ara ziyadesiyle rahatsızlığımı belli ettim zaten:


daha doğrusu:

* buranın quora tarzı soru-cevap geleneğinin ön planda olduğu bir yer olmasını istiyorsak, bu işlevin güçlenmesini istiyorsak ifşa olmaması gerektiği bariz.

*burasının küçük bir çevrede kalması gerektiğini ve her şeyden evvel bir tür sosyalleşme yeri olması gerektiğini düşünüyorsak ifşa vb duyuruların kalması lazım görülebilir.

* ilki durumunda arada bir eğlenelim gibi bir anlayışla ifşa duyurularını istemek çok sübjektif bir değerlendirme oluyor. senin eğlencen önemliyse zira herkesinki önemli ve o durumda burası eğlence yaratma görevi olan bir yer olur. er ya da geç algıda böyle bir kayma olur. kısacası "ekşi duyuru nedir, ne değildir?"

falanı isteyebiliriz ama filan uğruna ister miyiz?


ben ifşa flood'ı olduğu zaman gerçekten rahatsız oluyorum. bütün sağ frame soruları bildiğiniz iptal. bu sorular içerisinde değişik aciliyet içerenler oluyor ve gerçekten acil sorularda aktif duyuru kullanıcı anladığım kadarıyla ifşayı o soruyu okumadan geçecek kadar önemsemiyor. bu iyi bir şey. ancak soruluarımızın aciliyet özelliği yok diye ifşanın hezimetine uğraması haliyle hoş değil. biz buraya sormak ve cevaplamak için gelmişiz ama bununla hiç alakası olmayan bir aktivite bu amacın önüne geçebiliyor.

burası "yorumları alayım, özgüven tazeleyeyim, mutlu olayım" yeri değil ve bazı kimselerin ifşa yorumları da gerçekten vicdansız.

madem herkes böyle yapmak ister, çünkü kiminin tartışmadaki çıkış noktası bu, neden "özgüvenim eksik, ne yapabilirim?" sorularına "biz ifşa yapıyoruz ve rahatlıyoruz" diye cevap vermiyorsunuz, on araba şey yazacağınıza? en basit cevabı verebiliriz?

kafamı kurcalayan şeyi anlatmak için mecburen sivri bir şekilde yargılamak zorunda kalıyorum. evet dünyada kimsenin özgüveni tam olamaz çünkü sabit nicel bir sınırın mevzubahis olabileceği bir husus değil bu. hepimizin duymaya ihtiyaç duyduğu şeyler var, hepimiz bazı genel durumları diğerlerine yeğliyoruz ve egomuz güven içerisinde olduğumuzdan emin olmak istiyor vs. ben süpermen olduğum sanrısıyla eleştiri yapmıyorum yani. ama bu ihtiyaçlarımız duyuruda bize çifte standartlı talepler ettirtmesin o zaman. kontrol edelim biraz onları. burasının amaçlarını hatırlayalım, kendimizinki hep öncelikli olmasın veya kendimizde gelince "şundan" olabilen, başkasına gelince "bundan" olamaz hale gelmesin.

burasının küçük bir cemiyet olmasını isteseydim sanırım ifşayı destekleyebilirdim bile. güzel bir yer ekşi duyuru. isteyen cemiyetleşebilir ama arkadaş olan oluyor, buluşmak isteyen buluşuyor :) chat ortamımız var, duruyor mu bilmiyorum ama yazarlar için sub-ethada bition da var, diye biliyorum. isteyen birbirini sosyal medya ortamlarında ekliyor da. e bence daha fazlasına gerek yok. koskoca bir yer olsun. herkes kendilerine verilen izne göre samimiyeti artırsın isterse. ikisi birbirini engellemiyor.
  • godoşu beklerken  (07.07.16 11:09:32) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.