[]

kadınımızla ilgili yorum sorusu

aklıma takıldı şimdi

gebelerle ilgili bi çalışma yapıyorum. sorduğum sorulardan biri gebeliğin spontan mı tedaviyle mi olduğuydu. spontanı bilemeyecekleri için (sosyoekonomik olarak düşük kesim) "kendi kendine mi gebe kaldın, tedaviyle mi?" diye sorunca yüzüme garip garip bakıyolardı. kendi kendine gebe kalmak=isteyerek gebe kalmak diye bi düşünce var, onu tespit etmiştim.

bunun nedeni ne olabilir?

 
Seviştik gebe kaldım işte ne diyor bu değişik!? Diye bakıyorlardır. Öyle spontan, kendi kendine falan sen biliyorsun ama onlara uzak kavramlar. Tedaviyi kimseden duymadıysa ona da uzaktır.


  • bigbadabum  (04.07.16 19:34:23) 
Doğal yollarla mı diye sorabilirsin. Kendi kendine demek bir kişiyi kastediyor çünkü. Kendi kendinize mi desen bir tık daha iyi ama yine 3. tekil siz ile karışıp yanlış anlaşılabilir. Kadın düz düşünüyor.


  • Lim5  (04.07.16 19:35:17 ~ 19:35:53) 
İyi de sorduğun soru her ihtimali kapsamıyor ki?

Sen istemsiz vs. tedavi diye soruyorsan tedavisiz istemliyi dışarı atmış oluyorsun.
  • Adramelekhh  (04.07.16 19:41:36) 
spontan gebeliğin ne olduğunu bilen biri olarak bana da "kendi kendine" mi gebe kaldın diye sorsan yüzüne garip garip bakar hatta üstüne bir de dalga geçerim.


  • nrmnm  (04.07.16 19:42:08) 
nrmnm+1
eheh okuyunca bir gulumsemedim degil. bana da biraz sey geldi. daha iyi anlatilabilirmis.

  • equine  (04.07.16 19:46:06) 
' kendi kendine' biraz anlaşılmaz bence. bunun yerine ' bilinçli' kullanılabilir.


  • yuvarlanantencereninkapagi  (04.07.16 19:52:04) 
Valla arkadaslar yasadiginiz topluma baya uzaksiniz onu gormus oldum :)

@andra istemli/istemsiz gebelik sormak istesem isteyerek mi gebe kaldin diye sorardim. Benim ogrenmek istedigim herhangi bir hormonel tedavi gormus mu ya da spontan gebe kalamayip tibbi yardima mi basvurmus

Bilincli diyenler icin: bilincli kelimesi istemli/istemsiz anlami cikarir. Gebe kalmak istedim, kaldim. Dedigim gibi soru bu degil
  • la noix  (04.07.16 20:09:01) 
'Gebe kalmak için tedavi olman gerekti mi?' Diye sorsan sadece olur mu acaba?


  • fraise  (04.07.16 20:16:58) 
kendi kendine mi gebe kaldın sorusu gerçekten anlaşılmaz olmuş. sosyoekonomik olarak düşük kesin olduğunu söylüyorsunuz hem de. bir kadın olsam ve bu soruyu ilk kez duymuş olsam ben de bakar ve sorardım? "haşa benim adım meryem mi?" :)


  • burya  (04.07.16 20:22:13) 
Arkadaslar sizce "kendi kendine mi gebe kaldin" sorusunun cevabinin bu kadinlar tarafindan "isteyerek gebe kaldim, o kadar isteyerek ki erkege gerek kalmadi" oldugunu mu oneriyorsunuz yani?


  • la noix  (04.07.16 20:34:08 ~ 20:36:57) 
herhangi biri sorsa tamam da kadın doğumcunun "kendi kendine"den ne kast ettiğini anlamayacak kadar da düşük zekalı olduklarını sanmıyorum, nedense arkadaşlar öyle varsaymış.

bence böyle bir soru karşısında kendilerini rahatsız hissetmiş olabilirler, çünkü tedaviyle gebe kalmayı kusur olarak görüyor olabilirler. "böyle şeyler söylenmez/sorulmaz" diye düşünüyor olabilirler.

nasıl ki erkek çocuk doğuramamak belirli bir algıya göre kusursa, doğal yollardan hamile kalıp çocuk doğuramamak da (hatta doğurmamak, anne olmayı reddetmek de) kusur. dolayısıyla böyle bir soruyu hakaret gibi ("kusurlu musun" olaraki) algılamış olabilirler.
  • whimsical  (04.07.16 20:42:45 ~ 20:47:32) 
@whimsical: sosyoekonomik olarak düşük kesimi iyi tanımıyorsun belli ki. hastaneye büyük abdestini yapan insanlar da bunlar işte. bu mesajım nefret söylemi falan sayılsın istemem ama cahil her zaman cahildir. onunla anlaşmak için onun gibi düşünmen gerekir.


  • burya  (04.07.16 20:47:24) 
@burya
valla bence sen kadınları pek iyi tanımıyorsun belli ki. kadın doğum uzmanına gidecek olgunluktaki her kadın "kendi kendine" hamile kalamayacağını bilir.

  • whimsical  (04.07.16 20:51:07) 
@whimsical: kadın elbette kendi kendine gebe kalınmayacağını bilir. ancak o esnada biraz muğlak olan bu cümleyi duyunca afallar diye düşünüyorum ben. garip garip neden baksın yoksa? la noix de kadın bir doktor. utanacaklarını sanmam.


  • burya  (04.07.16 20:54:44) 
@burya
la noix da onu soruyor zaten, neden baksın'ı soruyor. yani o yüzden garip garip bakmadığı cepte. :)

benim aklıma gelen tek ihtimal ayıp algısı. karşındaki kadın da doktor da olsa utanabilirsin eğer ki konu seni utandırıyorsa. soruyu soran doktor demiyorsun ki, zihin devreye girmeden refleks olarak utanıyorsun. duygusal tepki. farkında olunmayan şartlanmalar var.

ona bakarsan kadın doğum doktorlarının bazılarının kendileri hastaya "bakire misin" diye soramayıp, "evli misin" diye soruyorlar. evli olduğu halde bakire olan da var, evli olmadığı halde bakire olmayan da var. evli olup olmamak değil orada mesele yani, ama evlenmeden sevişmek ayıp olduğu için öyle soramıyor işte. herkesin algısı farklı. nasıl bir ülkede, kültürde yaşadığının farkına var.
  • whimsical  (04.07.16 20:59:44 ~ 21:04:24) 
Whimsical'in dedigi gibi galiba "ayip"likyi sorun

Ondan 100 gebede tedavi olan 2 tane sadece :)
  • la noix  (04.07.16 21:08:45) 
doğal yollarla mı hamile kaldınız? bana en açık ve anlaşılır bu gibi geldi.


  • dedim ben sana  (04.07.16 21:12:59) 
bana kalırsa "tedavi" kelimesi anahtar kelime. kim tedavi edilir, hasta olan. doğal yollardan hamile kalamamak hastalıksa ve de kültüründe sana anneliğin ne kadar kutsal olduğu öğretilip durulduysa o zaman "tedavi gördüm" diyemeyebilirsin.

bence bu durumda işe hiç tedavi kelimesini karıştırmamak en iyisi. "tedavi" yerine "yardım" kelimesi kullanılabilir belki, yahut "hamile kalmanız kolay oldu mu" gibi açıklayıcı bir cevap gerektiren bir soru sorulabilir.
  • whimsical  (04.07.16 21:18:05 ~ 21:18:57) 
Yalan olmasın, 'Kendi kendine' deyince benim de kafam karıştı; çünkü 'kendi kendine'yi ben de hem 'Plansız bir şekilde gerçekleşti' hem de 'Bunun için uğraşmadım' anlamında kullanıyorum. İçimden 'Acaba plansız mı, uğraşmadan mı anlamında' diye düşündüm. Hangisini kastettiğini 'tedaviyle' deyince anladım.

Yalnız 'doğal yollarla' da benim için benzer bir sorun. 'Doğal olmayan yol' deyince böyle anal seks yaparken hamile kalınmış ya da adamın spermini bilmemnereden toplayıp kendine yedirmiş gibi fantastik kuntastik, hamilelik için iyice doğal olmayan şeyler geldi aklıma. Çocukken arkadaşlarım bana sabunla hamile kalınabileceğini söylemişti, kısa bir süre inandım. Annem arada günlere giderdi. Orada öyle şeyler konuşulurdu ki 'Hani marjinal bizdik' denecek hale gelir insan. En masum konuşmanın hangi iç çamaşırı ile kocanın kışkırtılacağı olurdu. Bilmemkimin karısının sperm üstüne düştüğü mü kaldı, bilmemkimin göbeğindeki spermin süzülerek içeri girip hamile kalınması mı kaldı. Anadolu insanının hikayesi boldur; o kadınlar 'doğal olmayan yol' deyince 'Telli Baba'nın çevresinde dört dönünce karnında bebek ayağı izi belirmiş. Eve gidince lohusa şerbetine bilmemne suresini okumuş. İki gün sonra bakmışlar, hop hamile' bile derler. Bunları birbirine tavsiye ederler bile. Hacı hoca duasını, okunmuş suyu tedavi kapsamında değerlendirebilirler.

fraise'in dediği çok mantıklı geldi bana. 'Gebe kalmak için tedavi olman gerekti mi' güzel ve ne bir soru. Yalnız, benim bu noktada yine kafam karıştı. Örneğin, hamile kalacağım için folik asit kullanmaya başlasam ve sevişerek hamile kalsam, 'Ben şimdi sıkıntısız mı hamile kaldım; yoksa tedavi sayılır mı folik asit' diye kitlenirim, ki hatta bu soruya şimdi cevap bile veremedim.

Biri bana soruyu soracak olsa, tüm seçenekleri ortaya döken birçok soru sorması en uygunu olurdu.
- Folik asit aldınız mı?
- Tüp bebek mi oldu?
- X ilacını kullandınız mı?
- Y ameliyatını oldunuz mu?
gibi net sorular, kafalarındaki soruyu daha çok silecektir.Tüm tedavi seçenekleri listelenirse, onları yapıp yapmadıklarını bilebilirler. Umarım çok zahmetli bir cevap vermemişimdir.
  • aychovsky  (04.07.16 21:45:28 ~ 21:47:14) 
Aychovsky valla iyi ki calismaya katilmadin:p

Saka bi yana bilgilendirici oldu. "Dogal yollar" icime sinmemisti benim de

Neyse ki bitirdim calismayi artik spontan mi tedaviyle mi bi sekil aldim cevaplari :p
  • la noix  (04.07.16 21:52:19) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.