[]

Alisveris duzenim cok mu kotu?

Selam,

Yakin cevremde 4-5 tane market var. Disari cikmadan liste yapiyorum, marketleri dolasip hangisi nerede en ucuz not aliyorum, sonra bir tur daha atip alacaklarimi aliyorum.

Bunu cevremdekilere anlatinca garipsediler. Anneme anlattim o bile garipsedi. Oglum hava sicak ugrasma o kadar fazla fark olmuyor zaten diyor. Mesela 15li yumurta bi yerde 5 ken bi yerde 4, ordan aliyorum cok farki yoksa. Kimi urunleri 3-5 lira ucuz aliyorum, kimilerini 5-10 kurus.

Hep boyle degildim tabi, yurt disinda iki market arasinda yapiyorduk bunu, oralarda yemege nr kadar az para ayirsam o kadar iyiydi. Burda biraz daha gelismisini gerceklestiriyorum :(

Cok mu abartiyorum bu kadar marketi karsilastirarak? Bim-a101-migros-karfur mini ve bir iki tane yerel market.

 
o süre tasarrufuna degiyorsa, eyvallah. ama süphem var. ufak seylerde düsünmemekte yarar var. ama o derece manyak olmasam da ne nerde daha ucuz bilip ona göre üsenmeden ondan ona gezinen biriyim. ama tek tek gezip not alip sonra cikan sonuclarla 2. tura cikmak, öhm. biraz extreme


  • wiillii  (04.07.16 03:33:32) 
Harcadığın zaman ve emek senin icin onemli değilse gayet de bilincli bir yaklasim. Yurtdisinda butun marketler her hafta ayrıntılı broşürler bastigi icin evden bu isi yapmak mümkün. Zannedersem yurtdışından kalma bir aliskanlik. Zamanla birakacaksin diye düşünüyorum. Ama dediğim gibi uzun vadede düşündüğünde harcadığın zaman,emek belki de yakit (arabayla gidiyorsan) goz onunde bulundur. Ha türkiye'de market secimi bile statu göstergesiyken bir de fiyat arastirmasi yapıyorum dediğinde herkes burun kivirir. Para senin paran, en doğru şekilde harcamayi istemek de en doğal hakkin. Kimseye açıklama yapmadan mutlu olacagin sekilde devam et derim ben. Iyi alisverisler.


  • here we go  (04.07.16 03:38:58) 
Hangi urun hangi markette 3 asagi 5 yukari zaten biliyorum ona gore alirim.

ama once not alip sonra 2.tura hic cikmadim.
  • brnbrs  (04.07.16 03:40:08) 
ben usenirdim vallahi. ama kotu bir aliskanlik degil. onemli olan ne kadar fark ettigi, harcadigin zaman dengesi.


  • baldur2  (04.07.16 03:40:18) 
Ben bu boyutta değilim ama zihnime not alıyorum. Sonum böyle mi acaba :( çok kötü olduğunu söyleyemeyiz ama obsesifce.


  • yuvarlanantencereninkapagi  (04.07.16 03:42:46) 
benim o kadar vaktim olmuyor ama olsa yapabilirdim. 5-10 kuruşu takmam da meyve bazen çok pahalı oluyor, bazısının kendi yerel markaları gayet iyi olabiliyor, her marka her yerde bulunmuyor, bazen değişik ürünler geliyor derken 1 marketten herşey alınamıyor.yani fiyat karşılaştırmasan da market zaten geziyorsun- ben geziyorum.
benim için şöyle: zaten 3-4 kez gittikten sonra marketlerin fiyat politikaları hakkında bir fikrim oluyor. bir de evlere dağıttıkları broşürlerden biliyorum nerede indirim varmış. ayrıca alıp denedikçe nerenin unlu mamülü güzel nerenin nesi tırt vs. kendi çevremi öğrendim.
her eve-geliş gidişimde yol üstünde marketlerden birine uğruyorum. a101 filan da buna dahil. nede indirim varsa, uygun ne varsa, lazım olanından 2-3 parça alıyorum, bir listem yok kafamda var evde ne olup olmadığı. zaten tek yaşıyorum, toplu alınca ziyan oluyor + pazara gidiyorum. bir de arabam yok fazlasını ancak servisi olan marketlerden alıyorum. bu 4-5 ayda bir oluyor.
  • niye ama  (04.07.16 03:43:21) 
kardeşim manyak mısın?


  • tosunpasa  (04.07.16 03:49:30) 
Yurtdisinda brosur geldigi halde biz karsilastirma yapmazdik hiç.

Market alisverisi benim icin zaten zulumken 6 market gezip sonra ikinci tur yapmak hepten zaman kaybi ama siz bu eforu sarfedecek fayda sagliyorum diyorsaniz, bilemiyorum. 15-20 lira icin kendimi o kadar yormazdim herhalde.

Ben de mesela belirli şeyleri belirli marketlerden alirim ama hic degismedigi icin tur yapmam. Siz de bunlari belirleyebilirsiniz mesela. Vakit kaybiniz olmaz en azından.
  • fraise  (04.07.16 04:02:57) 
mesela büyük bir alışverişinizde yaklaşık ne kadar tasarruf ediyorsunuz?


  • uyusam iyi olur  (04.07.16 04:04:25) 
En asil duyguların insanı derim. Parasız olduğum dönemlerde ben de böyle yapıyordum. Ful alışveriş yapmasam da hala bilirim ne nerde daha Ucuz. Bu çok fazla kar etme meselesi değil ayrıca her zaman, ne gerek var büyük marketlerce silkelenmeye meselesi. Ben alır çıkarım aga, fiyatına bakmam muhabbeti kişisel kerizlik gibi gelir bize. Evet


  • hasmetizm 2046  (04.07.16 07:18:19) 
Zaten yimurta, sut va'nin hangi markette ucuz oldugu bellidir. Ben onlara gore alisverisimi yapiyorum. Her hafta marketlerin insertlerini inceliyorum ve tuvalet kagidi, deterjan, sampuan, bebek bezi vs gibi gorece daha pahali seyleri kampanyali aliyorum. Her hafta fiilen gezmiylrum marketleri yani

Bi de kullandigim markalara sadigim. Ornegin sek sut migros ve carrefour'da var, onlardan birine gitmem sart gibi. Ucuz diye dost sut almiyorum. Ha ama bili bili yumurta aliyorum hehehe

Bi sekilde hafta boyunca yakinimdaki 3 markete de yolum dusuyo, parca parca rksiklerimi tamamliyorum. Bi de haftasonu pazara gidiyorum
  • la noix  (04.07.16 07:22:21) 
Hic buyuk alisveris yapmadan, evde eksildikce aliyorum. Hepsi cok yakin birbirine, en en uzagi 5dk yuruyerek, hepsini yarim saatte dolasabilirsin yani.

Sut,peynir,yogurt gibi urunler hep sabit oldugu icin nerede ucuz/iyi biliyorum ordan aliyorum da atiyorum patlican almak icin bunu yapiyorum. Gerci ara sira sut de indirime giriyor, internetten onlari takip ediyorum :)
  • fakyoras  (04.07.16 07:54:58) 
Üniversitedeyken hatunla yapıyorduk biz de böyle.


  • bigbadabum  (04.07.16 08:05:16) 
Bence az çok hangisinin en uygun olduğunu keşfetmişsindir. Karfur, migros kesinlikle ucuz değil, listeden çıkart. Bim ve A101'in kampanyalı ürünleri iyidir. Arada bir onlara uğra, alışverişini de en uygun olan marketten yap.

Bu kadarı cimrilik hastalığına giriyor bence. Hani rakam çok yüksektir anlarım ama 3-5 TL için bu kadar zaman harcamak kötü.
  • kartallar yuksek ucar  (04.07.16 09:40:41) 
zevk alıyorsan sıkıntı yok


  • lonelyman  (04.07.16 09:44:41) 
zevk alıyorsan gerçekten gerisinin önemi yok. sana zaman kaybı gibi gelmiyorsa, gayet de bütçeye faydalı ve insana kendini en uygunu bulduğu için iyi hissettiren bir hareket. annen sıcakta eziyet gibi görebilir ama sen keyif alıyorsan durum farklı. benim için de marketler en zevkli ortamlar mesela. çoğu zaman sadece gezerim bazen bir iki kalem ürün alırım sadece. ama gezmesinden çok keyif alırım. böyle bir durum varsa çok normal.

bu tip şeyleri insanlara anlatınca garipseyebiliyorlar. anne neyse de, etrafa çok detay vermeyin. sizin ufak zevkleriniz olsun. sonra cimri sanmasınlar, zira belki başka bir ürün tipinde en kaliteli en pahalı şeyi alıyor olsanız bile etrafta bunu anlatırlar onu değil.
  • prodeq  (04.07.16 10:52:16) 
Yaptığında anormal bir şey yok.
Türkiye'de tutumluluk cimrilikle eşdeğer görüldüğü için garipseniyorsun.
İnsanlar savurganlığı marifet sanıyor.

Kafa ütülemek istemem ama, bütçenizi yıllık bazda yaptığınızda daha rahat anlarsınız zararınızı ve karınızı. "1-2 liranın hesabını yapmaya değer mi" diye yaptığınız alışverişleri yıla vurduğunuzda o "1-2 liraların" ne büyük meblağlara tekabül ettiğini görürsünüz.

Düz hesap olacak ama sadece haftalık mutfak alışverişini düşünün.
Tanesi 10 liradan, 10 parça şey aldınız. 100 TL verdiniz.
Sonra her birini araştırıp 1 TL daha ucuzunu satan yerler buldunuz.
Haftalık alışverişinizi tanesi 9 liradan 10 parça olarak yaptınız. 90 tl verdiniz.
Bir yıl 52 hafta. Sadece mutfak alışverişinizde ucuzunu arayarak, bir yılda 520 TL daha az harcadınız. Neredeyse 2-3 günlük mutevazı bir tatil bütçesi.

Bunu her ihtiyacınız için tekrarladığınızı düşünün farkı görürsünüz.
Bu arada temizlik ürünlerinde toptancı marketlerinden toplu alışveriş yaparsanız muazzam kar edersiniz. ATıyorum deterjan zaten sürekli kullandığınız bir şey. Ve uzun süre bozulmadan saklanabilir. Tek seferde 3-4 ay götürecek deterjanı hani neredeyse yarı fiyatına alabilirsiniz. Öyle yapamasanız bile, indirimleri takip edin. Bir temizlik ürünü aşırı ucuzladığı zaman toplu bir şekilde alıp stoklayın. Nasılsa kullanacaksınız.

Bence abartı yok yaptığınızda. Bu ülke başını sokacak tapulu evi olmadığı halde taksidini zar zor ödediği 0 km arabalara binen insanlarla kaynıyor. Türkiye savurgan bir ülke. Üretmeyi bilmediği için kolay tüketiyor. O yüzden siz çevrenize kulak asmayın. Bugün "1-2 lira için değer mi" diyen arkadaşların ileride 20 lira emekli maaşı zammı için heyecanla bekleyecek.
  • anten  (04.07.16 19:28:56 ~ 19:33:12) 
Kayseriliyim, cimrilik konusunda fıkralara konu olacağına inandığım adamlarla karşılaştım falan diyordum ama @tosunpasa'ya +1 veriyorum.

Aylık gelirin de önemli gerçi.

Ufak kalemleri bu kadar araştıracağına büyük kalemlerde internet araştırması yapman yeter. Bi ara dayım böyle bi hastalığa yakalanmıştı zor kurtardık.
  • la rana  (04.07.16 19:38:55) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.