[]

yeni doğan bebeği yoğun bakıma alıp günlük 1500 lira isteyen özel hastane

arkadaşım dün doğum yaptı, yabancı uyruklu oldukları için sosyal güvenceleri yok o yüzden ortalama bir özel hastaneyi seçmiştik.

bebeği yoğun bakıma aldılar, 7 gün kalacak demişler o da kesin değil. günlük 1500 liradan 10500 lira yapıyor, doğum ve oda ücreti ile birlikte 15.000'i aşan bir fatura verecekler bize. (sezeryan için 4500 lira ayrıca ödedik)

hem özel hastane hem de yabancı vatandaş olduğu için bu kadar geçirdiklerini düşünüyorum. internette kısa bir araştırma yaptım kimi kaynaklara göre yeni doğan bebek için yoğun bakım farkı alınmaz demişler ama emin olamadım.

bu durumda ne yapılabilir? şikayet/ihbar etmelik bir durum var mı? veya hakkımızı savunacak bir kurum? adamların bu parayı ödeme imkanı yok, harç borç alıp belki denkleştirilebilir ama sonuç olarak çok yüksek bir meblağ.

yol gösterebilecek birisi var mıdır?

ikinci soru, bebeği başka hastaneye nakil ettirebilir miyiz? mesela devlet hastanesi?

 
benim de bildigim yogun bakimdan ucret alinmiyor ozel hastanede. Babami kaybetmeden once ozel hastanede yatiyordu, yogun bakima alacaklardi ve yogun bakim devlet guvencesi altinda demislerdi. saglik bakanliginin hatti var orayi arayip kesin bilgi alin


  • oscar  (24.06.16 12:41:33) 
Adam yolma yöntemi bu maalesef sık görülüyor özellikle de yabancılara karşı. Sezeryan sonrası küveze (böyle mi yazılıyor emin değilim) alınıyor zaten genelde ama fiyatlar uçuk olmuş. İsterseler sorumluluğu üstlendiğini belirten bir belge imzalayarak çıkartabilirler. Biraz da bebeğin durumu ile alakalı. Sonra nakil işini düşünebilirler vs. ya da pazarlık bir şey kassınlar; 1500 lira günlük nedir yahu?


  • skooma  (24.06.16 12:43:51 ~ 12:44:12) 
Ambulans ile devlet hastanesine ya da guvenilir bir ozel hastaneye nakil etsinler.

Hangi hastane bunu yapan? Cok metak ettim.
  • babilbaligi  (24.06.16 13:33:25) 
birkaç özel hastaneden fiyat aldım ama aynı fiyatı verdiler, ortalama 1500-2000 lira günlük yoğun bakım ücreti.

devlet hastaneleri ücretsizmiş ama onlar da yerimiz yok dediler, bilmiyorum ne derece doğru.

bu arada doktor bebeğin gayet sağlıklı olduğunu fakat enfeksiyon kapıp kapmadıklarından emin olmak için bir hafta yoğun bakımda gözlem altında tuttuklarını söylemiş, ben çok büyük ihtimalle hastadan para koparmak için yaptıklarını düşünüyorum.
  • tolga asp  (24.06.16 13:39:03) 
enfeksiyon şüphesi nedeniyle 1 hafta tutulmaz yoğun bakımda bebek. solunum sıkıntısı var mı yok mu diye bakılır bir gece, o geceyi rahat geçirmişse güzel emmişse şekeri düşmemişse anne yanına verilir, orada da 24 saati sıkıntısız geçirirse anneyle beraber taburcu edilir. yoluyorlar resmen.

ayrıca yoğun bakımlar sigortanız var ise ücretsizdir. mesela sigortanız var ama yoğun bakımda değil normal serviste yatmanız gerekiyor, onu sigorta karşılamaz tamamen. ama yasa gereği yoğun bakımlar her zaman ücretsiz olur sigortanız var ise. sigorta yoksa hele de yabancı uyruklu iseniz böyle yolarlar ne yazık ki :/ geçmiş olsun. sağlık bakanlığını arayın veya arayacağınızı söyleyerek üstlerine gidin biraz. tabi tehdit veya şiddet gösterme manasında değil bu üste gitme olayı. özel hastanelerde ne gibi salaklıklar döndüğünü bildiğim için azcık bi üste gitme olayıyla geri çekileceklerdir gibime geliyor. hele de küçük bir hastane diyorsunuz.

devlete sevk ettirebilirsiniz ama yer ayarlamanız lazım. devletler tıka basa dolu olur boş yer olsa bile kendi bünyelerinde doğan bebeklere saklarlar o yeri, dışarıdan alım çok zor eğer sağlam tanıdık yoksa.
  • nolmus yani  (24.06.16 14:07:59) 
şimdi doktor ve finans departmanı ile kendim görüştüm.

bebek anne karnında kakasını yuttuğu için enfeksiyon kapmış, şuan solunum cihazına bağlı. bir hafta boyunca antibiyotik ile enfeksiyonu temizlemeye çalışacaklarmış.

ödeme içinde biraz gözlerini korkuttum o da şöyle, bu parayı ödemezsek ne olur işleyiş nasıl deyince siz ne kadar ödeyebilirsinize geldi konu. resmen pazarlık yaptık. ilk üç gün için 1250, sonraki günler için 1100'e anlaştık. gene çok ama piyasa böyle olduğu için boyun eğiliyor mecburen.
  • tolga asp  (24.06.16 14:13:10) 
Acil hastalar sosyal güvencesi olsun olmasın tedavi edilmek durumundadır. Acil durumu geçince de ilgili sağlık kuruluşuna yönlendirilirler. Eğer bebek doğar doğmaz yoğun bakıma alındı ise bu acil bir durum olduğunu gösterir. Eğer acil değil de önlem olarak almışlarsa ödeyecek durumunuz olmadığını belirtip bir devlet hastahanesine sevkedilmesini talep edin. Senet falan önerirlerse de reddedin. Acilse ücretsiz tedavi etsinler, değilse uygun bir devlet hastahanesine sevk etsinler.

Bunu yaptırabilir misiniz ya da yasa izin veriyor mu bilmiyorum ama mantıken ve bildiğim kadarı ile durum böyle. Bir proje dolayısı ile özel hastahane tasarlayan ve başhekimle her konuda sohbet eden bir mimar olarak ben size işin iç yüzünü kendisinden naklen anlatayım.

"Sevgili mimarbaşı, bize mümkün olan en fazla yenidoğan yoğun bakımı ve en az yetişkin yoğun bakımı koyun. Çünkü SGK yoğun bakım için yenidoğana da, yetişkine de aynı ödeneği veriyor. E biz de yetişkine 20cc ise ilaç sonuçta bebeğe 5cc veriyoruz. Yani 4 bebekte bir ilaç kar ediyoruz. Masraflar %25 azalmışken gelen para aynı kalıyor. O yüzden bebekleri yoğun bakıma almak çok karlı.

Mesela başka bir durum da şu var. Diyelim ki abartayım adamın kafası koptu trafik kazasında, biz yine o adamı ex olmasına rağmen bir yoğun bakıma alırız. Gerekirse doktor içeride telefonu ile oynar 20 dakika. 20 dakika sonra da çıkar 'kaybettik' der. Böylece hem yine yoğun bakım parası alırız, hem de ölse dahi ilgi isteyen hasta yakınlarının tepkisini azaltırız.

Ya da mesela laboratuar testi yapılacak. Oraya şeker testi, kan testi, gaita analizi yazarsan bunları herkes bilir; zaten o sebeple de ucuzdur bu testler. Ama blabla alt batın blablası (hatırlayamadım) yazarsın 300 lira dersin, e hasta da bilmiyor gerekli mi gereksiz mi, sorgu sualsiz öder."

Yani demem o ki özel hastahaneler kan emici vampirler ve ticarethaneden başka bir şey değiller. Kendilerine bu dediğim şekilde acil ise ücretsiz tedavi etmek zorunda olduklarını, değilse de ilgili hastahaneye nakil etmek zorunda olduklarını hatırlatın. Bir de muhakkak yapılan işlemleri de listeleyen ayrıntılı hesap dökümü, fiş vs. alacağınızı ve bunu il sağlık müdürlüğünde çalışan bir tanıdığınıza inceleteceğinizi söyleyin, vermek zorundalar. Fiyatlar bakın nasıl düşüyor bir anda.
  • mimarbasi  (24.06.16 14:21:57) 
paraya tamam dediyseniz ve orda devam edecekseniz fatura istediğinizi belirtin. faturada alınan ücretin yenidoğan yoğun bakımı için alındığının belirtilmesini isteyin. bunu sağlık bakanlığındaki ilgili birimlere soracağınızı söyleyin. eğer usülsüz bir işlem varsa ya önce çamura yatıp ücretin yenidoğan yoğun bakımı için alındığına dair bir belge veremeyeceklerini söyleyeceklerdir ya da ücrette yine indirim yapacaklardır veya ücret almayacaklardır.


  • yemrem  (24.06.16 14:36:39) 
@yemrem;

az önce 3 günlük ödeme yaptık, 3 gün sonra tekrar 4 günlük ödeme yapacağız. önce parayı veriyoruz sonra bebek yoğun bakımda kalıyor yani.

bu 3 günlük ödeme için detaylı fatura istedim ama faturayı çıkarken vereceklerini söylediler. şimdi vermeleri için ısrar ettim işe yaramadı.

halbuki ödemeyi peşin yaptık, böyle bir hakları var mı?
  • tolga asp  (24.06.16 15:24:36) 
bilgi almak için 184'ü aradım ancak anne-babanın adı-soyadı, geçici kimlik numarası almışlar mı almamışlar mı, pasaport kayıtları yapılmış mı, hastane ismi, bu çiftin uyruğu gibi bilgiler istediklerinden ve ben de bilmediğimden cevap vermediler. bu bilgileri verince kayıt oluşturuyorlarmış ve çok kısa sürede ilgili birim geri dönüp bilgi veriyormuş. bu gibi bilgileri bilen biri arayabilirse en azından daha sağlıklı bilgi alabilirsiniz.

ayrıca birimlerinde yabancı dil bilen biri yokmuş. arkadaşlarınız türkçe bilmiyorsa yardımcı olun lütfen.
  • yemrem  (24.06.16 16:13:41) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.