[]

Bizim de tarihimizde bir Hitler ve nazi anlayışı olsaydı

Almanlar kadar utanır mıydık sizce tarihimizden? Mesela Führer içeren farklı sözcükler var ama tek başına Führer kelimesini kullanamıyor doğru düzgün insan yahu. Türkiye'de de aynı etkide bir dönem yaşansa bu denli bir utanç duygusu olur muydu sizce?

Bu arada Ermeni meselesine falan atıfta bulunmuyorum ha. Alakası yok yani konuyla. Tamamen geyik olsun diye soruyorum. Gündeme bakıyorum da şimdi kendi çapımda mesaj veriyormuşum gibi gözükür diye çekindim de baştan belirteyim dedim.


 
hayir.

yasananlarin ne oldugu alakasiz, bizim utanma duygusunu uzun zaman evvel geride biraktigimizi düsünüyorum.
  • wiillii  (02.06.16 21:05:37) 
Nasil da milleti dize getirmisiz zamaninda diye boburlenirdik. Heykelleri falan dikilirdi kesin.


  • isott  (02.06.16 21:06:32) 
Mesela bizdeki katliamları düşünebiliriz aslında. Tabii daha lokal ve anlık olaylar bunlar ama mesela Sivas katliamından söz edildiğinde "iyi olmuş kafirlere, iyi dize getirmişiz" diyor mu Sivas halkı? O kadar da değil sanki yahu.


  • philus  (02.06.16 21:11:37) 
ben şahsen utanmazdım. kesinlikle o diktatörün yaptıklarını tasvip ettiğimden değil. benden 100 yıl önce gelmiş bir adam zalimlik yaptıysa benim suçum ne ki?

elbette kendisini sevenler de olacaktı, yerenler de. ama sevenler bence daha fazla olacaktı ki dünyadaki tüm milletler için de bu geçerlidir diye tahmin ediyorum. "adam ne yaptıysa bizim için yaptı sonuçta." anlayışı.
  • ya ben lan neyse  (02.06.16 21:18:33) 
Nasılına, niyesine, haklısına, haksızına girmeden. Yavuz Sultan Selim ve aleviler arasındaki mesele buna benzer. O zaman "soykırım" tanımı yok tabii ama ciddi bir etnik temizlik de var. Kendisinin adının verildiği köprü bir kaç aya açılıyor :) Bizde ne olursa olsun "devlet" üstte. Devlet ne yapıyorsa bir bildiği oluyor. Dolayısıyla devletin sahipleri, iktidardakiler de aklanmış oluyor bence.


  • mimarbasi  (02.06.16 21:58:12) 
Kuyucu Murat Paşa ve kapak olsun deyiminde olduğu gibi bununla övünürdük. Hatta gazlamak, sabun yapmak gibi deyimlerimiz de olurdu.
eksisozluk.com

  • zombi  (03.06.16 13:44:53) 
osmanlı kafası devam etseydi duymazmışız gibi geliyor. bu işler biraz "suç"*, biraz "frame" edilmek*, biraz da kazananın tarih yazması yalnız*. hitler yenilmeseydi belki almanya utanç duymuyor olacaktı, anlatabiliyor muyum. hitler kripto bir örgüt içerisinde yaptıklarını yapsaydı nasıl intihar etmeyecektiyse.
seppuku yapmak ve kendi adına utanç duymak farklı şeyler. ilki ikincisini zorunlu kılmıyor aslında.

ben bu tür bir algı biçimini kompleksli buluyorum biraz. "biz utanır mıydık" vs.

yahu koca kolonyal dönem var önünde, kızılderililer var, var oğlu var. adamlar utanmayı başkalarına salık veriyorlar, 20 milyon adamı rusya'da öldürmekten utanıyorlar mı mesela? hayır, çünkü onları gaza boğarak öldürmediler, o kadar korkunç değildi, ya da onlar rus'tu hem de sovyetti, zaten kimse istemiyordu?

avrupa'nın yüzleri bir değil, iki değil. lafa değil işe bakalım hepimiz.

neden bahsediyoruz? ne zaman soruları her türlü soracağız? -utanılmasın demiyorum; avrupa konuştuğunda külahıma anlatır diyorum.-
  • godoşu beklerken  (03.06.16 14:27:25 ~ 14:30:48) 
Hitler ve nazi anlayışından utanılmasının sebebi, savaşın kaybedilmesidir. Yoksa, 2. dünya savaşında savaşıp da tamamen masum kalan bir ülke olduğunu sanmıyorum.

Yani, olayı bize çekmenin hiçbir mantığı yok. Çünkü naziler galip gelseydi, bu sefer de her ikinci dünya savaşı filminde muhakkak katyn katliamı işlenirdi.

Şu Avrupalıları yılmaz insan hakları savunucuları olarak görmekten vazgeçin.
  • dead and broken  (03.06.16 14:32:38) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.