[]

Dış etkenler dinden soğutuyor mu?

-Diyanet alo fetva hattına gelen soruda, "öz kıza yakınlaşmak haram değil" gibi bir cevap verilmesi,
-Kadınlarlarla tokalaşmanın dinimizde yeri yoktur gibi bir açıklamaları da en tazesi.


Çevremde çoğu kişi "dinden soğutullar, dinden çıkaracaklar" gibi söylemlerde bulunuyorlar. Sizlerde de bu algı oluşuyor mu? 30'umdan sonra ateist yaptı bu ipneler beni diyor musunuz?

 
evet


  • tantunisultansüleyman  (26.05.16 11:01:06) 
o tip şeyleri duyup dinden ödenecek "objektiflikte" insanların çoğu zaten daha önceden başka şeyleri görüp döndüğü için pek yaygın değildir bu tip dönüşler. geri kalanlar ise "dinle ne alakası var adam saçmalamış" diyip kendince uygun olduğu şekilde yaşıyor dinini.


  • baba jo  (26.05.16 11:01:06 ~ 11:01:30) 
Soğutmaktan çok bi yanlışlık var kardeşim bu işte dedirtiyor ve kendi kitaplarını okumaya ya da araştırmaya yönlendiriyor. Kitaplarda yazanları mantıklı bulanlar daha dindar mantıksız bulanlar ateist agnostik ıvır zıvır oluyor işte.


  • Nox  (26.05.16 11:01:20) 
dine inandığım zamanlarda bu tarz şeyleri duymak beni çok ilgilendirmiyordu açıkçası. çünkü çevremdeki birçok kişi Müslüman ama bu tarz inanışlara sahip değiller. bunlar sadece belirli kesimlerin fikirleri ve Diyanet'in başındakiler ve görevlileri de o kesimden oluşuyor zaten. kişisel olarak onların ne salladığı beni ilgilendirmezdi açıkçası. ben sadece dinin kendisinde, kitabında gördüğüm yanlışlıklar üzerine dinden soğurdum, ki öyle oldu. Müslümanların ne yaptığından bana ne yani.


  • nathanieltroy  (26.05.16 11:06:00) 
eğer köle edilip 50 dolara satılan kızları, terör örgütlerine mezzhep dolayısıyla gösterilen müsamaha ve desteği, okula giderken kafasından vurulan Malala'yı, milyon dolar kul hakkı yiyen yöneticileri, tecavüze sessiz kalan hükümetleri, cihat adı altında yürütülen terör ve katledilen binlerce kişiyi, taşlanarak öldürülen insanları bilip dinden soğumuyorsanız, hayır diyanetin verdiği fetvalar soğutmaz.


  • babilbaligi  (26.05.16 11:08:32) 
dinden değil müslümanlardan soğutuyorlar.
çoğu müslümana gıcığım hepsini kazığa oturturum ama islam gözümde aynı.

  • basond  (26.05.16 11:10:04) 
dinin bu derece istismar edilmesinden rahatsiz olup korka korka sorguladim, arastirdim. artik musluman degilim. gercekten eskisinden daha mutluyum. kaldi ki isid gibi bir orgut var. bence isid islamin ta kendisi.
su entryi okumanizi tavsiye ederim: eksisozluk.com

  • vayezikhan  (26.05.16 11:26:30) 
Yusuf İslam'in bir sözü var, "iyi ki islami müslümanlardan öğrenmemişim" diye.
Muslumandan öğrenilen bir din, tabiki soğutuyor.

  • etna  (26.05.16 11:37:47) 
Evet


  • lilidance  (26.05.16 11:39:34) 
müslümanlardan soğuttuğu gerçek ama tanrı'nın böyle bir din gönderdiğine inanmıyorum.
ayrıca ülkemizdeki müslümanlarda da ilginç bir algı var. insanlar ya müslüman oluyor ya da ateist oluyor. bu iki seçenek dayatılıyormuş gibi. açın bir incil okuyun, sonra gelin deyin ki bu çok saçma/sapık bir din. ama önce okuyun.

  • cekilmis gayfe  (26.05.16 11:50:20) 
20 21 yaşıma kadar evet, öyleydi.

o yaşlardan sonra ise dini daha iyi özümsediğimi düşünüyorum. bu davranışlar, tam aksine, dine yaklaştırıyor beni.

onlar müslümansa diyorum, ben değilim! islam'ı kabul edden ve anlamaya çalışan, kısaca müslüman olmaya çalışan biriyim.
---

islamiyette 4 kapı vardır. şeriat*, tarikat, hakikat ve marifet. saçma sapan fetva verenler daha şeriatın ilk anlamını bile anlamamış oluyor. hakikat mertebesine ulaşmamış biri ise islamiyeti ne kadar anlayıp ne kadar yorumlayabilir de kendisini irşad makamında görüp fetva verebilir?

*şeriat: popüler kültürdeki siyasi anlamıyla, laik yönetimin zıttı anlamında kullanmıyorum bu sözcüğü. tasavvufta bir makamdır. dinin en satıhtaki ifadeleridir. idrak seviyesi artan insanlar satıhtan derine doğru inerler.
  • dahinnotha  (26.05.16 11:56:23) 
Bu tür sebeplerle "dinden soğudum yeaa" diyen kişi dine zaten ısınamamıştır, soğuyası vardır ve bahane arıyordur. İnsan neyi görmek isterse onu görür. Mesela bir insanı sevmek istersen, güzel birkaç şeyini bulur, diğer olumsuz taraflarına rağmen onu seversin. Nefret etmek istersen, birkaç çirkin şeyini bulur ondan nefret edersin. Bu durum, ne birinci kişinin sevgiyi ne de ikinci kişinin nefreti hakettiği anlamına gelir.


  • harvey  (26.05.16 11:57:32) 
asla soğutmuyor. inancinda samimi birisi sağlam kaynaklardan bir şekilde öğrenir araştırır bilmedigi konuları. dinden çıkmak için bahaneye gerek yok ki zaten. kişi her hangi bir davranış, fiil sergilemese bile, dinden çıkmaya -niyet ettigi anda- bile dinden çıkar.

üstte belirtilen ilk maddenin tartismasini bile müslümanlar bu kadar yapmadı. başka noktalara çekildi karsıt görüşler tarafindan. şu an bile bu haliyle eksik kaliyor konu. konu tam aydinlatilamadı bu sebeple.
ikinci maddede belirtilen durumunun haram olduğu ortada. bunun sağı solu yok. Mesela bir erkeğin kardeş gibi gördüğü teyze kızının elini tutması haramdır. isterse çocukluk hayatları hep aynı evde olsa da bu değişmez. Allah celle celaluhun kanunlarını bir adet, o çok aydın sandigimiz beyinimizle sorgulayamayız.
  • 1adam  (26.05.16 12:00:21) 
evet soğutuyor. allaha inandığım halde dine inanmama aşamasına gelmek üzereyim. özellikle islamın insanların uydurmalarından ibaret olduğunu düşünmeye başladım.


  • avonkatalogu  (26.05.16 12:26:19) 
Kadınlarla tokalaşmak islamda yasaktır zaten. Tüm hadis kitaplarında yazar tabi son baskılarından günümüz şartları göz önüne alınarak çıkarılmasıysa.


  • kelepir  (26.05.16 21:03:10) 
O huzurlu hissi eskisi kadar duyamıyorum, vecibeleri gerçekleştirecek o isteği bulamıyorum içimde. İnsanların durumu, herşeyin sanki daha kötüye gitmesi, geçinme sıkıntılarına bulanmış bir dünyalık peşinde koşma hali... Korkarım ben de soğumaya başlayanlardanım. :(


  • Sulfoxaflor  (26.05.16 23:20:48) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.